Dodaj do ulubionych

żardiniera

15.12.12, 13:07
wg twórców Klanu to naczynie porcelanowe!

hahahaha!
Obserwuj wątek
    • greges58 Re: żardiniera 15.12.12, 13:45
      bo to jest - ogólnie mówiąc - naczynie na owoce !!!
      kryształ, szkło lub właśnie porcelana...
      tutaj masz przykład:
      artdecor.eu/pl/zardiniera_w_stylu_secesyjnym/porcelana_z_brazem/16/12/2.html
      i nie ośmieszaj się niewiedzą ;)
      ^^
      • mmk9 Re: żardiniera 15.12.12, 14:56
        greges58 napisał:

> bo to jest - ogólnie mówiąc - naczynie na owoce !!!
        >
        > i nie ośmieszaj się niewiedzą ;)

Tak, tak. Teraz "jardin" to po francusku "owoc"
        • greges58 Re: żardiniera 15.12.12, 15:47
          a GDZIE rosną owoce jeśli nie w Ogrodzie ???
          to nie musi być - dosłownie - na drzewie...

;)
          • kemot97 Re: żardiniera 15.12.12, 20:23
            wg mnie to jakies ustrojstwo na kwiaty cos w rodzaju kwietnika? od tego bym pojal nazwe jardin (ogrod), moze tworcy klanu poszli dalej - skoro kwietnik, to wystarczy naczynie w ktore mozna wlozyc kwiaty razem z ziemia i je hodowac tak, ale skoro naczynie to czemu nie na owoce prawda. Taki o to przedmowczyni zastosowala skrot myslowy
            • ikarr Re: żardiniera 15.12.12, 20:46
              Żardiniera żardinierą, ale obie panie - żonka i teściowa Michała są takimi kretynkami, że aż nie dziw, iż ten ostatni dał się tak łatwo skusić podstarzałej babie, a zapowiada się, że romans się będzie rozwijał ("Ja umiem być dyskretna").
      • quba Re: żardiniera 16.12.12, 23:37
        Nieprawda!
        Żardiniera to jest rzeźbiony mebel - nie żaden porcelanowy garnek na owoce, a mebel, rzeźbiony na kwiaty!
        Żardiniera (fr. jardinière) – półka lub wydłużony stolik z zagłębionym blatem przeznaczone na rośliny doniczkowe, popularna we Francji od 2. połowy XVIII wieku do połowy XX wieku.
        Nie ośmieszam się niewiedzą, ja po prostu wiem co to jest żardiniera, bom wychowała się w domu, gdzie takie meble były, wiesz?
        A porcelanowa, czy nawet fajansowa, micha to nie jest żadna żardiniera!
        A link, którego mi podałaś, no cóż, każdy sobie może napisać w internecie co chce, dla mnie, to co znalazłaś nie jest żadnym dowodem, tak jak i źródło nie jest autorytetem.
        • dzidzia_bojowa Re: żardiniera 17.12.12, 08:26
          Spokojnie! Oboje macie rację.
          To jest żardiniera
          artdecor.eu/images/p/zardiniera_w_stylu_secesyjnym_adc174_1_16.jpg
          I to także jest żardiniera

4.bp.blogspot.com/_BFdTlzyazZ8/SWDGF-2K-EI/AAAAAAAAAZY/MeLnU5jABAo/s400/DSCN2657.JPG

I to też:

antyk.net.pl/3009-24773-thickbox/unikatowa-zardiniera-w-typie-boulle-k-xix-w.jpg
    • tdf-888 Re: żardiniera 17.12.12, 14:07
      jedyna w miarę śmieszna bez zażenowania ostatnio akcja w klanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka