Dodaj do ulubionych

"Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną ogląda?

23.10.14, 10:20
Telewizyjna jedynka popisała się niezłą bezwzględnością. Od pewnego czasu codziennie o 15.50 nadaje doskonały serial o czasach Sulejmana Wspaniałego. Martwię się, że skończą po pierwszej części, ponieważ film ma wręcz nieludzką godzinę nadawania (oglądam tylko dzięki posiadaniu dekodera z nagrywarką), poza tym nie miał żadnej reklamy (moja matka, emerytka, nie słyszała o nim). Serial niesamowicie wciąga i potwierdza, że fabuły oparte na faktach są dużo lepsze niż jakieś tam fantasmagorie. Z tego co wyczytałam ma kultową pozycję w Turcji. Wspaniale ukazuje życie haremu, układy pomiędzy dworzanami, sposób rządzenia imperium (choć pewnie trochę przesłodzony). Auć, zaniepokoił mnie też fakt, że na tym forum nie zająkneliście się nawet słowem o "Wspaniałym stuleciu".
Obserwuj wątek
    • abranova Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 23.10.14, 11:06
      Ja też oglądam i trochę się dziwię tym dziwnym godzinom emisji. Może decydenci w TVP obawiali się, że serial puszczany w lepszej porze zbulwersowałby większą liczbę widzów, bo jak można w katolickim kraju pokazywać historię opowiadaną z punktu widzenia muzułmanów!? ;)
      Nie przesadzałabym z "doskonałością" serialu. Domyślam się, że miał być turecką odpowiedzią na produkcje o Tudorach czy rodzinie Borgia. Jednak za mało w nim polityki a za dużo telenoweli, aby można było go porównywać do tamtych seriali. Nie wspominając o scenariuszu :) Tak więc oglądam "Wspaniałe stulecie" bardziej jako ciekawostkę kulturową i historyczną operę mydlaną. Czego więcej wymagać do obiadu ;)
      • aniani7 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 23.10.14, 16:24
        No tak i ta w sumie chrześcijanka tak ochoczo przyjęła islam, i żona ukochanego jej nie przeszkadza:-D Kto wie czy faktycznie oni nie poszli tym tropem.
        Mnie po całym dniu pracy ten serial doskonale odpręża, życie haremu (układy i układziki) jest fascynujące, laski siedzą, trochę się uczą (właśnie, nie wiedziałam, że one tam się uczyły), przypatrują się sobie i kiszą we wspólnym sosie z eunuchami czekając na wezwanie sułtana.
        • annajustyna Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 24.10.14, 09:23
          Kiedys lecial (jakies 20 lat temu) serial hiszpanski "REquiem dla Granady" - na pewno tez by sie Wam spodobal.
        • jmk_2 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 11.03.15, 14:26
          Nie wytrzymałabym w takim haremie - nic tylko marnować życie na czekanie aż pan i władca cię wezwie . Ale tak naprawdę, życie sułtanów od przeciętnych władców europejskich wcale się tak bardzo nie różni - nasi też mieli żony, faworyty i służące, tyle że mówiło się, że to harem. Czasem nawet sułtan poświęcał żonie więcej uwagi i szacunku niż władcy europejscy. Ale naszym trudno się dziwić - w pewnym okresie, praktycznie większość dworów była spokrewniona i sporo małżeństw było kazirodczych. Potem wszyscy się dziwili, że książęta rodziły się "słabowite" a na dworach szalały hemofilia i choroby psychiczne
          • jmk_2 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 11.03.15, 14:28
            miało być "nie mówiło się, że to harem"
      • jmk_2 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 23.11.14, 22:48
        to się zdecyduj - telenowela, czy opera mydlana, bo jedno z drugim ma niewiele wspólnego :)
    • czekolada72 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 23.10.14, 22:33
      Oglada - moja mama. Takze o godzinie 9 rano.....
    • linn_linn Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 24.10.14, 08:57
      Ja ogladam, a wlasciwie ogladalam. We Wloszech istnieja "sieroty" tego serialu. :) Jeden z wloskich kanalow pokazal 24 odcinki, przerwal emisje, a potem sam sie zamknal. Jesli uda mi sie drowac w necie odcinki z polksim lektorem, to chetnie obejrze. TVP niestety nie daje mi tej mozliwosci.
      Serial bardzo mi sie podoba: jest inny od tego, co znamy / wart obejrzenia nawet dla samej muzyki czy kostiumow /. Z takimi seralami jak "Borgia" nie porywnywalabym.
      • abranova Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 24.10.14, 11:25
        Racja, muzyka też mi się podoba. Taka dramatyczna :)
        Dostrzegam jeszcze jedną cechę wspólną "Wspaniałego stulecia" i najnowszych europejskich i amerykańskich seriali historycznych. To brak jednoznacznie dobrych i złych postaci. Właściwie każdy bohater ma swoje wady i słabości. Wczoraj nawet potulny Ibrahim pokazał swoją brutalną stronę, kiedy przyduszał tą biedną "starsza haremową" na ścianie ;) No może siostra sułtana jest na razie pokazana kryształowo. Ale mnie intryguje, w jaki sposób została młodą wdową. Nie wiem, czy to było wyjaśniane, może mi umknęło. Jednak liczę, że się jeszcze okaże, że i ona ma coś na sumieniu...
        • linn_linn Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 24.10.14, 13:18
          Pecha ma po prostu. Do pewnego momentu...
        • tk1766 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 31.10.14, 02:06
          Było tylko ze umarł we śnie
          Ona tez pokaże pazury
        • misterni Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 12.09.15, 23:43
          Ibrahim Pasza potulny? Toż to wyjątkowo wredny typ!
          A siostra Sulejmana też się odsłoniła w drugiej serii ;)
    • vichta Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 01.11.14, 21:03
      Wygrzebalam w sieci jak na razie 16 odcinkow i ogladam. Serial dosc ciekawy, ale rzeczywiscie do Tudorow czy Borgiow mu daleko. Swiat zachodni przedstawiony karykaturalnie. Ale mysle, ze Turkom Pan Wolodyjowski tez nie do konca by sie spodobal ;) W koncu kazdy ma prawo krzepic serca wlasnego narodu :)
      Znalazlam ciekawa audycje radiowa na temat Roksolany, czyli Churrem:
      www.polskieradio.pl/8/405/Artykul/607434,Roksolana-czyli-od-niewolnicy-do-zony-sultana
      • linn_linn Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 02.11.14, 07:42
        Ja tez w koncu znalazlam strone, ktora nie blokuje odbioru z zagranicy. Na razie nie ogladam, gdyz wloski kanal wraca do zycia i prawdopodobnie powroci do emisji serialu. Bardziej odpowiada mi wersja oryginalna z napisami niz z lektorem, wiec czekam.
    • kanna Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 05.11.14, 19:10
      Widziałam kiedyś jedne odcinek, siedząc u fryzjerki. Ona się tym bardzo zachwycała.
      Dla mnie kicz straszliwy.
    • ogladam12 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 08.11.14, 21:36
      też oglądam, wciąga niesamowicie. Podoba mi się przechylanie szali raz na korzyść żony, raz branki z haremu. To że postacie nie są jednoznaczne. Czasami jest Ci żal żony, za chwilę masz jej dość. No i siostra sułtana taka niewinna, poddana jego woli, a pewnie niedługo dowiemy się że jej mąż który bardzo szybko umarł po ślubie to dzięki niej. Polecam
      • linn_linn Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 09.11.14, 08:25
        Byl od niej duzo starszy, jesli dobrze pamietam.
    • abranova Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 13.11.14, 22:19
      Mmm, pod koniec serii akcja się zagęszcza. Przedwczoraj o mało nie wyskoczyłam ze skóry, jak Sulejman stał nad pojmanym Ibrahimem i pojawiły się napisy końcowe ;) Nareszcie, poza intrygami haremowymi, pojawiają się elementy polityki personalnej Osmanów. Mało gadania wprost, dużo aluzji. Akcja z "dobrowolną" rezygnacją wezyra mistrzowska :)
      • zuzanna807 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 15.11.14, 14:21
        Kto z oglądających wytłumaczy mi czym zawinił Ibrahim? Sułtan mówi, że to już koniec a po chwili wręcza mu pieczęć Wielkiego Wezyra czyli obdarza go stanowiskiem wyższym niż obecne! A więc kara czy nagroda?
        • vichta Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 15.11.14, 17:09
          Chyba chodzi o budowanie napiecia przed zakonczeniem odcinka i o nic wiecej. Tez sie nad tym zastanawialam i myslalam, ze sultan oskarzy go moze o umizgi do Churrem albo do innej haremowej. Wszystkie byly w koncu wlasnoscia sultana. Wyraznie sie wkurzyl z powodu tego listu. Wzial go ze soba i przeczytal wiele razy.
          A tu nowy odcinek i taka zmiana...
        • abranova Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 15.11.14, 22:12
          Ja to odebrałam jako taki ostateczny test przed przyznaniem funkcji. Albo się wygada, jeśli ma coś faktycznie na sumieniu albo posłusznie przyjmie wolę swego władcy absolutnego. W co poszedł Ibrahim i zdał :)
    • vichta Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 04.03.15, 23:13
      Oglądacie nadal?
      W ostatnim odcinku zauważyłam coś, co mi się trochę nie zgadza. Jest niedługo po ślubie Sulejmana i Churrem, czyli po roku 1534. Kopernik ogłosił swoją teorię geocentryczną w roku 1543, a w komnacie Sulejmana stoi... globus.
      • abranova Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 05.03.15, 11:15
        Hihi, nie zwróciłam uwagi. Scenografowie dali ciała ;) Tym bardziej, że pokazywane wcześniej czasem mapy wyglądały na iście średniowiecznie niedokładne. Ale pamiętajmy o zastrzeżeniu z czołówki serialu, że "postaci i wydarzenia nawiązują do prawdziwych", nie na nich bazują :)
        • vichta Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 05.03.15, 12:12
          Dzisiaj jeszcze raz przekopałam temat i okazuje się, że niejaki Martin Behaim skonstruował pierwszy globus w 1492 roku, czy przed powrotem kolumba z wyprawy. A już w 1508 na globusach zaznaczano Amerykę.
          Ciekawe jest jednak to, że globus z filmu ma uwzględnioną oś nachylenia Ziemi, a pokazany w Wikipedii globus z końca XVII wieku jest skonstruowany pionowo.
          • zuzanna807 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 06.03.15, 19:47
            Bardzo się cieszę, że kanał Historia emituje też ten serial! O normalnej ludzkiej porze czyli o 18! Powtórki następnego dnia o 9.00! Wreszcie mogę po powrocie z pracy spokojnie obejrzeć!
    • czarna_pumka Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 11.03.15, 13:39
      Moja Mama namiętnie ogląda.
      Serial prawdopodobnie będzie emitowany do końca kwietnia tego roku, bo tyle jest odcinków.
      No i mniej więcej w kwietniu albo czerwcu będzie ostatni.
      No chyba, że będzie wkrótce drugi sezon Sulejmana :)
      • jmk_2 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 11.03.15, 14:19
        Skoro rzeczywiście pora nadawania jest taka beznadziejna cieszę się, że mam dekoder z możliwością nagrywania programów. Ale pewnie na takich jak ja wszelkie ratingi padają :)
      • bizuerat Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 13.04.15, 23:08
        Mam nadzieję, że będzie.
    • vichta Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 14.04.15, 13:31
      A mnie zaczyna wkurzac, że wszyscy po kolei wybierają się na tamten świat, a jakoś jeszcze nikt tam nie dotarł. Umierający Ibrahim, otruty Mustafa, nieprzytomny Sulejman, prawie ścięty Marko Czoulu, śmiertelnie chory Dzehangir. O kimś zapomniałam? A teraz valide. To zaczyna być bardzo nudne i rzeczywiście przypomina brazylijska telenowele. :/
    • czarna_pumka Uwielbiam :) 01.07.15, 15:06
      Odkąd zaczęli teraz na wakacje puszczać powtórki, to zakochałam się w tym serialu i oglądam teraz namiętnie, a gdy przegapię w telewizji to oglądam powtórki w internecie :)
      • truskawkam73 Re: Uwielbiam :) 01.07.15, 21:20
        I muzyka cudowna, uwielbiam skrzypce i harfę
        www.youtube.com/watch?v=JZQ7rBDfXKo&list=PLgiFQ_9Z516srqrJGNaPMsABSlfGFeUgn
    • czarna_pumka Kołysanka Hurrem 01.07.15, 21:44
      A ja bardzo lubię kołysankę Hurrem. Oj luli luli :)

www.youtube.com/watch?t=13&v=EMPAnqYQHmo
      "Oj luli, luli
      Nadleciały gołębie, nadleciały gołębie
      I usiadły na kołysce
      Zaczęły się zastanawiać
      Czym nakarmić maleństwo
      Czy obwarzankiem, czy miodem
      Czy słodkim mleczkiem
      Kołyska ti ri
      A dziecinka śpi, śpi
      Kołyska przestała
      A dziecinka się zmęczyła"
    • truskawkam73 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 01.07.15, 22:33
      QA tu polski odpowiednik urody Mahidevran
      i.wp.pl/a/f/film/018/39/60/0276039.jpg
      i.wp.pl/a/f/film/018/39/60/0276039.jpg
    • czarna_pumka Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 02.07.15, 17:12
      średnie to podobieństwo. Może gdyby zafarbowała włosy na czarno, to może, może... :)
    • dziennik-niecodziennik Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 25.07.15, 09:51
      a ja tak oglądam powtórki, oglądam i dochodzę do wniosku że sułtan musiałby być slepy zeby nie puknąć Nigar Kalfy czy jak jej tam.
      ktos wie, było cos czy nie było?...
      • czarna_pumka Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 03.08.15, 22:28
        Nie było, ponieważ Nigar Kalfa jest zapatrzona, ale w Ibrahima Paszę.
        Sułtan ją nie interesuje :)
        • dziennik-niecodziennik Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 05.08.15, 10:56
          no ale to chyba sułtan decyduje kogo zaprosi do łózka, a nie dziewczyna? jakby dostała wezwanie to nie sądzę żeby miała opcję odmowic słowami "ale ja kocham innego"... :)
          • vichta Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 05.08.15, 14:17
            To nie "Moda na sukces" ;) Nie ma tak, że każdy z każdym...
    • czarna_pumka Izabela Fortuna - co się z nią stało ? 17.08.15, 10:40
      Do oglądających:

Jak myślicie - co stało się naprawdę z księżniczką Izabelą Fortuną?

Czy Hürrem darowała jej życie i naprawdę wsadziła ją na statek i gdzieś odesłała?
      Czy jednak doszło do morderstwa? Czy Sułtan mówił prawdę o tym co stało się z Izabelą? Czy tylko tak sobie wmówił, żeby ukoić ból?

Wątek z Izabelą trochę owiany tajemnicą bo, nie do końca pokazali jakie miał zakończenie...
      • zuzanna807 Re: Izabela Fortuna - co się z nią stało ? 14.09.15, 11:00
        Ja na szczęście kończę oglądanie serialu odcinkiem 171 /śmierć Ibrahima/! Teraz niestety przypomina on stek bzdur i nielogiczności! Przykład: w jaki sposób Rustem w ciągu kilku godzin odnalazł matkę tej niedoszłej zabójczyni Mustafy? Przecież były to wszystko branki z odległych krajów niewiadomego pochodzenia? Taka Hurrem płynęła do Konstantynopola wiele dni! W jaki sposób taki prymityw jak Rustem mógł dojść do ważnych stanowisk jak nawet Ibrahim nazwał go świniopasem? W jaki sposób Ayaz pasza /następca Ibrahima/ z uczciwego człowieka stał się kanalią? Wiele by wymieniać.......
    • abranova Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 14.09.15, 22:45
      No i po Ibrahimie :(
      I jeszcze ten makabryczny pomysł, że musi zginąć w czasie snu Sulejmana, żeby sułtan nie był odpowiedzialny za jego śmierć...
      Nie wiem czy będę dalej oglądać ten serial. Rozmowy Hurrem z Ibrahimem, pełne docinków, gróźb i przechwałek, były najlepszymi momentami serialu ;) Aktorzy musieli się przy nich świetnie bawić. Innej pary bohaterów z taka chemią już nie będzie...
      • zuzanna807 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 15.09.15, 15:31
        Oj tak! Dialogi Ibrahima i Hurrem to arcydzieło i mistrzostwo aktorów ich grających! Szkoda, że tego już nie będzie......
    • vichta Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 29.09.15, 12:03
      Ciekawe uzupełnienie serialu:
      www.youtube.com/watch?v=rg86bJ9Wbus
    • madopar50 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 20.10.15, 10:26
      Moja Teściowa, jak to przezywa haha! I to 5 razy dziennie bo tyle wyświetleń jest w różnych programach nie tylko w jedynce
    • vichta Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 20.10.15, 19:17
      Ciekawostka:
      Halit Ergenc, aktor grający Sulejmana, ma w tej chwili 45 lat, a Pelin Karahan, czyli Mihrimah ma 31... Od początku wydawała mi się podejrzanie "dojrzała", jak na nastolatkę... :/
      Wszystkich odcinków serialu w polskiej wersji będzie 317, więc jeszcze trochę emocji przed nami... :)
      pl.wspaniale-stulecie-muhtesem-yuzyil.wikia.com/wiki/Wspania%C5%82e_Stulecie_-_Muhtesem_Y%C3%BCzy%C4%B1l_Wiki
      www.telemagazyn.pl/artykuly/ile-odcinkow-ma-serial-wspaniale-stulecie-45096.html
      • olivkah Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 21.10.15, 14:57
        Według informacji w wiki aktor grający syna Mahidevran jest starszy od aktorki grającej jego matkę o 5 lat.
    • vichta Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 03.12.15, 22:20
      Jak Wam się podoba nowa Hurrem? Jakaś taka bez jaj w porównaniu do poprzedniej aktorki...
      • aga.doris Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 06.12.15, 22:57
        Bez życia, bez ikry. Jaka tam z niej Hurrem czyli Radosna. Fatalna!
        • misterni Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 31.12.15, 11:15
          Jest świetna! Pamiętajmy, że Hurrem bardzo dużo przeszła przez ostatnie lata - żyła w odosobnieniu, w bardzo złych warunkach, z dala od rodziny, bez nadziei na powrót, a gdy w końcu została odnaleziona, to się dowiedziała o śmierci Mehmeta. To wszystko musiała odcisnąć piętno na psychice, sposobie bycia. IMO "stara" aktorka już nie pasuje do tej roli, jest zbyt radosna, świeża i trochę..... infantylna. Ta, która ją zmieniła, jest idealna, z każdym odcinkiem uwielbiałam ją coraz bardziej, a przy ostatnich z jej udziałem nie pamiętałam, że kiedykolwiek Hurrem była grana przez kogoś innego :)
          • aga.doris Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 03.01.16, 21:26
            A ja w ogóle nie mogę sobie wyobrazić tej wielkiej miłości jej i Sulejmana. Tak nie ma między nimi żadnej chemii, że bardziej pasuje na jego siostrę, ciotkę. I nie pisz, że jest już leciwa, po przejściach, a on ma długą siwą brodę. Ludzie jak się kochają to widać to coś między nimi nawet nad grobową deską. Między nimi jest doskonała pustka, wielkie nic.
            A poza tym jest stara Mahidevran, Gulfem, Sulejman, Sumbul i to jest ok. Nowa stara Hurrem to ciało obce.
            • misterni Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 03.01.16, 23:40
              A ja tę miłość widzę. I widzę dużo dojrzalszą grę i autentyczną twarz kobiety po przejściach. Sorry, ale Mahi i Gulfen z młodymi twarzami, sztuczną bladością i siwymi włosami nie wyglądają absolutnie wiarygodnie :). Ale przecież nie musimy się zgadzać :)
              • aga.doris Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 04.01.16, 13:57
                Masz rację, że widać sztuczne postarzenie postaci. Namalowane zmarszczki itp. Taka jest konwencja, a w niej autentycznie stara Hurrem wydaje się jeszcze starsza. Zaburza konwencję historycznej ale jednak bajki. Poza tym nie jest piękna i nigdy nie była. Pamiętasz matkę Sulejmana? Grała ją jeszcze starsza aktorka i do końca emanowała autentyczną urodą, gracją. To jest ciężką, starszą kobietą bez wdzięku. Ale oczywiście zgadzać się nie musimy:)
                • misterni Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 06.01.16, 00:20
                  Popatrz na zdjęcia aktorki :)
                  To ładna kobieta. Nie piękna, ale po prostu ładna. Matka Sulejmana cóż, elegancka kobieta, ale o końskiej urodzie IMO :)
      • asiak44 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 05.01.16, 00:31
        Tragedia: muzułmanie, islam - przełączam jak tylko na to trafię. Seriale tureckie lecą jeden po drugim. Czym tu się zachwycać? Czy nie ma już seriali wyprodukowanych w innych krajach, bliższych naszej kulturze?
        • misterni Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 06.01.16, 00:21
          A cóż złego jest w islamie jako takim?
          Serial jest świetny, owszem są inne, ale ten jak widać chwycił bezbłędnie. :)
          • vichta Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 06.01.16, 12:07
            Moim zdaniem asiak44 chce sprowokować awanturę. I mam nadzieję, że nikt nie da się w nią wciągnąć. Szkoda by było, bo wątek ciekawy i prowadzony z kulturą od wielu miesięcy.
            Ja też w pierwszym porywie chciałam coś odpisać, ale sobie darowałam...
            Są inne wątki, w których można podyskutować na temat seriali przedstawiających wydarzenia bliższe naszej kulturze...
    • dziennik-niecodziennik Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 27.01.16, 12:52
      tak na marginesie rozmów serialowych - czy słyszeliście o wersji książkowej serialu? albo generalnie o godnych przeczytania książkach opisujących tamte czasy?
      • vichta Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 27.01.16, 16:17
        Czytałam "Harem" Colin Falconer. Recenzję znajdziesz na Lubimy Czytać. Zupełnie inne spojrzenie na Hurrem ;)
        • dziennik-niecodziennik Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 19.02.16, 10:15
          przeczytałam. powiem Ci że wist przedśmiertny Hurrem jest powalający :D
          • vichta Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 22.02.16, 23:44
            Książkę czytało mi się dobrze, ale nie wierzę, żeby Churrem przez kilkadziesiąt lat mogła udawać miłość. Tym bardziej, że zachowały się listy miłosne jej i Sulejmana, które temu przeczą.

P.S. Dla wielbicieli takich klimatów polecam też książki "Żona sułtana" i "Dwudziesta żona" wraz z jej kontynuacją "Święto Róż".
            • dziennik-niecodziennik Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 23.02.16, 08:46
              ja też nie wierzę, ale patrząc realnie - jest to mozliwe. on ją kochał, wiec listy pisał szczere. ona jego nie kochala, ale chciala zachować swoją pozycję, więc starannie udawała - m.in. pisząc listy. taką akcją jak opisana w książce rozwaliłaby dynastię Osmanów przecudownie, bez szans na naprawienie sytuacji tak naprawde. a i pognębienie Sulejmana byłoby całkowite i wyjątkowe, bo zaiste - dostarczyła mu materiału do rozmyslan na całą resztę życia...
              • misterni Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 23.02.16, 08:54
                A jaka akcja była opisana w książce?
                • dziennik-niecodziennik Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 23.02.16, 10:23
                  UWAGA SPOILERY KSIĄżKOWE!

po śmierci Mustafy, Mehmeta i Dzihangira zostają tylko Bajazyd i Selim. Bajazyd jest wielkim wojownikiem, ma poparcie janczarów, jest godnym następcą tronu, Selim to pijak, niezguła i miekka faja, ktorej lud nie lubi i nie szanuje. logiczne jest więc że na następcę Sulejman wybierze Bajazyda, mimo jego buntowniczych zachowań.
                  tymczasem Hurrem umierając mówi Sulejmanowi że go nie kocha, nigdy go nie kochała, nienawidzi go cale życie, jego i całej dynastii osmańskiej, a Bajazyd jest synem Ibrahima :D
                  Sulejman ma zagowzdkę do szescianu - po pierwsze czy Hurrem mowiła serio czy to choroba przez nią mówiła, po drugie czyim naprawde synem jest Bajazyd, po trzecie czy oddac władze temu kto na nią zasługuje z tytułu umiejętności (co tak naprawde zakończy dynastię, bo Osmanów na tronie wiecej nie bedzie), czy temu kto na nią zasługuje z tytułu krwi (co równiez tak naprawde zakończy dynastię, bo Selim bedzie sułtanem fatalnym, a w ogole to jest prawdopodobne że to własnie on nie jest synem sułtana, ale o tym nikt nie wie oprócz Hurrem...).
                  tak czy siak Hurrem rewelacyjną rozgrywką i trzema zdaniami na łożu śmierci doprowadza do upadku dynastii Osmanów, a Sulejman wlasną ręką tak naprawde wykończa swoją rodzine, czego przysiągł nigdy nie uczynić.
                  • misterni Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 06.06.16, 22:27
                    Dopiero teraz zauważyłam Twoją odpowiedź! :)
                    Ciekawe, czy to prawda, nigdy się nie dowiemy..
    • vichta Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 22.02.16, 23:46
      Narzekałam, że wszyscy umierają "na niby", a teraz trup się ściele gęsto...

A w ogóle, to zakochałam się w... głosie Kara Mustafy ;)
      • zuzanna807 Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 06.06.16, 14:09
        Od poniedziałku 13 czerwca powtórka "Wspaniałego stulecia"! Po dwa odcinki: o 15.50 i 18.30! Niestety, od odcinka 104!
        • misterni Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza mną oglą 06.06.16, 16:49
          Od 14 minuty mniej więcej ;) Uwielbiam tę scenę:
          www.youtube.com/watch?v=TftVfq3wCYM
          • dziennik-niecodziennik Re: "Wspaniałe stulecie" - czy ktoś poza 06.06.16, 19:44
            no co
            jak w dowcipie
            "przyszedł leśniczy i wygonił nas z lasu" ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka