Dodaj do ulubionych

Serial jako promocja miasta

28.03.17, 11:03
Przeczytałam właśnie notkę, która jest dla mnie swoistym kuriozum - ale to pewnie naiwność z mojej strony albo brak znajomości tematu. Serio, nie uświadamiałam sobie wcześniej, że seriale powstają w taki sposób! Tymczasem piszą, że tak było również wcześniej przy "Lekarzach".

Otóż TVN wygrał przetarg na promocję miasta Rybnik w nowym serialu, o którym nikt jeszcze nic nie wie. "W briefie przetargowym władze Rybnika określiły, że promocja miasta ma się odbywać w serialu, który będzie miał minimum 12 odcinków, będzie pokazywany najpóźniej od października br. w dni powszednie, nie wcześniej niż o godz. 20. Oczekiwały realizacji minimum 36 ujęć we wszystkich odcinkach serii, pokazujących architekturę Rybnika oraz jego charakterystyczne miejsca w ujęciach plenerowych (...). Kolejnym z warunków było umieszczenie w serialu minimum 6 wskazań słownych - „Rybnik” w dialogach bohaterów, w pozytywnym lub neutralnym kontekście. (...) Poza tym władze Rybnika wymagają, by w serialu występowali znani i uznani aktorzy. Ich zdaniem taka obsada zapewni wysoką oglądalność produkcji i najlepszą promocję miasta.

www.wirtualnemedia.pl/artykul/tvn-szykuje-na-jesien-nowy-serial-w-rybniku-miasto-zaplaci-za-promocje-370-tys-zl
Czyli: nieważny scenariusz, realizm, prawdopodobieństwo psychologiczne, konsekwencja wątków itp. Ważna promocja i kasa...
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Serial jako promocja miasta 28.03.17, 13:07
      Z Ojcem Mateuszem tak było (dodatkowo, w niektórych odcinkach są promowane inne miasta) - Sandomierzowi się opłaciło stokrotnie :p
      Komisarz Alex promuje Łódź, ile seriali Warszawę - nie zliczę. Nie wiem, czy mają umowy, Ojciec Mateusz miał.
      • bachula_gr Re: Serial jako promocja miasta 28.03.17, 13:35
        a LEKARZE Bydgoszcz
        MAJKA Krakow
        • the_accidental Re: Serial jako promocja miasta 28.03.17, 14:20
          To jasne, że jeśli akcja popularnego serialu dzieje się w jakimś mieście/wsi, zaraz ściągają tam turyści - aż taka oderwana od rzeczywistości nie jestem, żeby tego nie rozumieć. Zdumiewa mnie zimne wyrachowanie tego mechanizmu - pokazać mają tyle i tyle razy, wspomnieć tyle i tyle. Kiedy jeszcze nie wiadomo, co to za serial i kto będzie w nim grał. Może nawet dopiero scenariusz będzie pisany pod tę produkcję? Trudno mi jakoś uwierzyć, że na podstawie takiej umowy może powstać nowa wspaniała jakość.
          • bmsien Re: Serial jako promocja miasta 29.03.17, 22:20
            Pamiętacie jeszcze Anię z Zielonego Wzgórza? W tej książce Ania razem z koleżankami założyła klub powieściowy, w ramach którego każda z członkiń pisała opowiadania - piękne, wzruszające, porywające i wspaniałe w ich mniemaniu :) Po latach Ania już jako studentka odnalazła swoje stare opowiadania i jedno z nich postanowiła przerobić, udoskonalić i próbowała je wydać, ale żadne z pism nie chciało go przyjąć do druku. Diana, najlepsza przyjaciółka Ani, w tajemnicy wysłała opowiadanie na konkurs ogłoszony przez Fabrykę Proszku do Pieczenia Ciast w Montrealu. Na potrzeby konkursu Diana wprowadziła tylko niewielkie zmiany: w scenie gdzie Averil piecze ciasto dodała że używa tylko proszku z tej fabryki, a na koniec, gdy szczęśliwi zakochani planują wspólne życie razem, Diana dopisała że w ich Wymarzonych Domu będą zawsze używać tylko proszku do pieczenia ciast z fabryki w Montrealu! Oczywiście opowiadanie wygrało główną nagrodę :)
            Moim zdaniem dodanie do gotowego scenariusza lokalizacji miasta nie jest już takie trudne, dodać parę ulic, znanych miejsc czy budowli to nic trudnego. I nawet nie trzeba ręcznie przepisywac całego tekstu tak jak to robiła Diana bo mamy już komputery ;)
            • the_accidental Re: Serial jako promocja miasta 29.03.17, 22:52
              Och, ja pamiętam. To się (w tłumaczeniu, które miałam) nazywało "Pokuta Aweryli" :-)
              A może TVN ma bazę prawie-gotowych-scenariuszy, które można dostosować do różnych potrzeb. Był kiedyś taki literaturoznawca rosyjski Propp, który wyróżnił typowe elementy we wszystkich istniejących baśniach - np. bohater udaje się w podróż - bohater dostaje od kogoś magiczny przedmiot - bohater dostaje zadanie do wykonania - bohater zostaje nagrodzony itp. Więc może oni też bazują na takim zestawie: - bohaterkę 30+ zostawia mąż/partner - lub/i bohaterka traci pracę - bohaterka spotyka tzw. true lovera - następuje perypetia, np. w postaci byłej dziewczyny t. l. - albo/i: bohaterka zachodzi w ciążę - zjawia się niewidziany 20 lat ojciec/matka/siostra... I faktycznie, wstawić tu Rybnik, czy cokolwiek innego - jaki problem?
      • jerryone1 Re: Serial jako promocja miasta 29.03.17, 22:33
        Ojciec Mateusz miał umowę i kilometrówkę na rower :)
      • czekolada72 Re: Serial jako promocja miasta 30.03.17, 09:10
        Podobno powstaje serial promujacy tez Kazimierz Dolny.
        • czekolada72 Re: Serial jako promocja miasta 30.03.17, 09:11
          A, i w MjM były odcinki promujace chyba Kołobrzeg i Gdynię.
          • bachula_gr Re: Serial jako promocja miasta 30.03.17, 19:25
            i prom do Szwecji :)
            • jerryone1 Re: Serial jako promocja miasta 31.03.17, 08:10
              I Żnin :)
              • czekolada72 Re: Serial jako promocja miasta 31.03.17, 08:41
                A szpilki na Giewoncie - Giewont z przyległosciami :))
    • the_accidental Re: Serial jako promocja miasta 31.03.17, 09:23
      Aktualizacja:
      Serial jest oparty na oryginalnym scenariuszu, ma być produkcją o charakterze medycznym. W nowym serialu TVN zagrać mają m.in. Maja Ostaszewska i Maciej Zakościelny.

Natomiast TVN nie zakupi serialu Kaprys losu z Kingą Preis i Marcinem Perchuciem. A ponieważ pilot powstał na zlecenie TVN, nie kupi go też żadna inna stacja.

Tyle dziś newsów z Wirtualnych Mediów.
      • anonimowa_melancholiczka Re: Serial jako promocja miasta 06.04.17, 20:50
        Rybnik, serial medyczny...Czyżby akcja miała toczyć się w słynnym na cały region psychiatryku? ;)
        • taki-sobie-nick Re: Serial jako promocja miasta 06.04.17, 23:30
          anonimowa_melancholiczka napisała:

> Rybnik, serial medyczny...Czyżby akcja miała toczyć się w słynnym na cały regio
          > n psychiatryku? ;)

Ha, ha, cudze choroby są takie śmieszne.
        • lilith76 Re: Serial jako promocja miasta 07.04.17, 11:43
          Ma to potencjał na fajną historię i to bez żartu. Tylko, że żadna ze stacji nie udźwignęłaby ciężaru takiego tematu.
        • jerryone1 Re: Serial jako promocja miasta 10.04.17, 21:39
          Będą tam leczyć Antoniego M. i jego wiernego przyjaciela Jarka K. :)
    • linn_linn Re: Serial jako promocja miasta 06.04.17, 11:56
      We Wloszech dzialaja regionalne komisje filmowe, ktore koordynuja te sprawy, ale zajmuja sie takze promocja miejscowosci. W niektorych z nich jest taki tlok filmowcow, ze bez takiej koordynacji nie moze sie obyc. Inne male sa poprzez seriale czy filmy promowane.
      Wam polecam serial "Siostry"/"Sorelle": mam nadzieje, ze zostanie zakupiony przez polska tv / zainteresowalo sie nim juz okolo 100 tv z calego swiata /. Location tego serialu to Matera znana m.in. z filmu "Pasja" i "Ben Hur". Inna sprawa, ze serial promuje Matere, ale i Matera promuje serial.
      Zdjecia Matery z fotoforum:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,102705926,102705926,0,2.html?v=2&noi=1
      Polecam serial, ale jeszcze bardziej polecam Matere: tam nie mozna nie pojechac. :)

• mamalgosia Re: Serial jako promocja miasta 11.04.17, 18:55
      Rybnik w tym sezonie zaliczył rekordowe (trzykrotnie wyższe niż Pekin) zanieczyszczenia powietrza. Jest totalny syf od października do kwietnia. Prezydent próbuje ratować wizerunek miasta, ale moim zdaniem już przechlapane
      • the_accidental Re: Serial jako promocja miasta 12.04.17, 16:47
        Na wszelki wypadek wyjaśnię, że absolutnie nie mam nic przeciwko Rybnikowi... Sama pochodzę z mniejszego miasta, któremu też pewnie przydałaby się promocja - tylko że nie taka. Moim zdaniem nie tędy droga. Miasto można promować na dziesiątki sposobów, ale żeby specjalnie zamawiać do tego celu nowy serial wydaje mi się nadużyciem w sensie artystyczno-estetycznym. Ja jako widz nie umiem uwierzyć serialowi i jego bohaterom, jeśli wiem, że oni mają coś promować. Nie umiem się nie skręcać nawet na product placement. Sorry, ale jak widzę, że kamera najeżdża na zakupy wyjmowane z torby bohatera, albo bohater namawia drugiego bohatera, żeby się ubezpieczył w czymś tam czy kupił telefon firmy X, to nie potrafię uwierzyć w życie serialowe bohatera. To jest dla mnie zerwanie niepisanej umowy między twórcami serialu a widzem, że widz na czas seansu wierzy, że to, co się przydarza bohaterom, jest prawdą.
        • mamalgosia Re: Serial jako promocja miasta 12.04.17, 18:52
          A ja mam. Mieszkam tu i co zimę zdychamy.
          Śmeiszy mnie i denerwuje wydawanie takiej kasy na promocję
    • the_accidental Re: Serial jako promocja miasta 19.04.17, 19:39
      Ruszają zdjęcia do nowego serialu TVN pt. „Diagnoza”, w którym główną rolę zagra Maja Ostaszewska. Będzie to medyczny serial proceduralny z zamkniętymi historiami pacjentów.

Czytaj więcej na: www.wirtualnemedia.pl/artykul/serial-medyczny-diagnoza-z-maja-ostaszewska-jesienia-w-tvn-procedural-z-odrebnymi-historiami-pacjentow

www.wirtualnemedia.pl/artykul/serial-medyczny-diagnoza-z-maja-ostaszewska-jesienia-w-tvn-procedural-z-odrebnymi-historiami-pacjentow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka