Dodaj do ulubionych

Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 21:23
Zastanawiamy sie z mężem nad emigracją do któregoś z tych krajów. Obecnie mąż
jest w Irlandii, ale wylosowaliśmy Zieloną Karte do USA. Stoimy wiec przed
poważnym problemem, gdzie sie osiedlać. Jakie są waszym zdaniem plusy i
minusy życia w tych państwach???? Będe wdzieczna za wszystkie
opinie.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: malas Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 21:38
      bezapelacyjnie USA!!! Jeśli macie szanse jechać do USA legalinie nie ma się nad
      czym zastanawiać- większe szanse rozwoju, lepsza kasa, łatwiejsze życie...
      • Gość: aa Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.chello.pl 16.06.05, 18:38
        musialas dodawac ze legalnie? kazdy tam jest \legalnie wiec to glupi dodatek
        • Gość: Kaczor Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.sympatico.ca 17.06.05, 11:59
          Mysle, ze two komentarz jest glupszy. Oczywiscie nasi rodacy przybywaja
          legelnie, ale po wygasnieciu wizy ich kilkuleyni pobyt stoi w sprzecznosci z
          prawem czyli jest nielegalny. Nadto otrzymujac wize turystyczna nie mozna
          podejmowac pracy, ktorej podjecie tez stoi w sprzecznosci z prawem. Dodam
          jeszcze, ze USA przyglada sie ostatnio tym, ktorzy zdobywali w USA prawa jazdy
          lub zakladali konta w bankach bedac nielegalnie z wyzej wymienionych powodow.
          Tak wiec komentaz twojego przedmowcy jest poprawny.
          • Gość: aa Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.chello.pl 09.01.06, 00:05
            gamoniu mi chodzilo o Irlandie cieciu z CA
          • Gość: luki Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.icpnet.pl 18.02.07, 03:25
            witam jestem ok 4 miesiecy w irlandi i nie polecam tego kierunku chyba ze
            chcecie byc do tylu z cala cywilizacja bo irysy w soboty po baletach jedza
            frytki z chodnika sa zacofani z cala elektronika.Mieszkam w jednym z
            najpiekniejszych miejsc w irlandi KILLARNEY i tam prad podlaczono 22 lata temu
            to na byle jakiej wiosce w polsce prad byl wczesniej jedyne co dobre to kasa bo
            mam 550jurkow tygodniowo
        • kasiaeva Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 24.10.06, 19:35
          Tak kazdy jest legalnie w USA?!Skad masz takie informacje!
          • hindus7 Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 22.12.06, 04:30
            kasiaeva napisała:

> Tak kazdy jest legalnie w USA?!Skad masz takie informacje!
            well. need to know czy Polska akceptuje rzeczpospolita narodow kolorowych.
            I have been swamped!!!.
            Irlandia jest OK lecz ma malo potencjalu rozwoju osobistego, inna sprawa jak
            ktos zlatwi po bozemu
            • Gość: ja ???? IP: *.winn.cable.ntl.com 30.03.08, 04:49
              kolega widze, ze juz rozdwojenia jazni dostaje... troche w takim
              jezyku, troche w innym... jak jesteś Polakiem to mów po polsku i nie
              poniżaj sie z tą mieszaną gadką.
              No chyba, ze nie jestes i uczysz sie polskiego od niedawna... w
              takim razie musze powiedziec, że niezle ci idzie. Grtulacje.
      • miro285 Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 25.01.07, 20:12
        jak mi wiadomo to w irlandi jest lepiej ameryka jest do dupyyyy
        • Gość: blazej Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 86.42.30.* 17.05.07, 01:33
          irlandia jest do dupyyy nigdy tutaj nie przyjezdzajcie, to najnudniejszy chyba
          kraj na swiecie, podejrzewam ze w etiopii jest wiecej do roboty, jestem w
          irlandii pare miesiecy i juz nei nawidze tego kraju i dlatego wracam do polski :)
          • Gość: danny Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.as2.chf.cork.eircom.net 12.06.07, 01:09
            Ja jestem w Irlandii trzeci rok,rzygam tym krajem,tymi ludzmi.Marzą mi sie
            Stany!!!!
            • Gość: txxx Re: Mongolia IP: 207.219.106.* 12.06.07, 19:29
              jest najlepsza.
          • Gość: janusz Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 17.02.08, 06:44
            To niewazne gdzie wazne jak sie tam zaadoptujecie. Co mozecie soba
            zapropnowc w nowym miejscu zamieszkania. Jezeli ma sie w
            perspektywie sprzatanie domkow to to jest proste Oba kraje sa
            dobre placa wiecj niz w Polsce. Jezeli jest potrzeny i konkretny
            zawod - Nalezy przelamac bariere jezykowa (turystyczny angielski
            nie wystarczy) to moze potrwac Start zawsze jest nieprzyjemny
            na to nalezy sie przygotowac. W stanach kursy jezyka prowadzone
            sa przy szkolach podstawowych . Mona rowniez otrzymac pomoc
            zadowa na poczatek przy zalatwianiu social seciurity ( numeru
            podatkowego nalezy zapytc o welfer)Mozna rowniez sie doksztalcic
            na koledzach lum na uniwersytecie dosc latwo mozna uzyskac pzyczke
            zadpwa na ten cel Jezeli dostaniecie ta pomoc to to pomoze jezeli
            nie to podjac prace tymczasowa i kierowa sie po lini zawodowej. W
            stanch nie dyskryminuje sie nowo przyjezdnych jest oficjalnie
            roewnosc w zatrunieniu . Mozna zaskazyc pracodawce jezeli sie
            zdazy dyskriminacja pod tym wzgledem. Pracy jest tu wystarczajoco
            duzo mozna ja znalesc latwo tyle tylko ze nalezy miec koncept co
            sie chce robic. Nie moge nic powiedziec jak sobie radzic w
            Irlandji. Mieszkam metropolji Chcago juz 25 lat sa tu polskie
            dzielnice na poczatek najlepie zaczac od nich. Pozniej mozna
            sobie kupic dom na przedmiesciach. Jest bardzo duza baza pracy w
            polskich przeciebiorstwach, polske gazety mnoza sie od ofert pracy
            nie ma problemu niemniej radzil bym sie asymilowac jak najszybciej
            Jeszce raz po pierwsze jezyk po drugie wiara w swoje sily i ne
            bedzie problemu. Powodzenia jezeli macie jakies dalsze
            pytania moj email custom-jewelry@att.net
      • Gość: gergi Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 22:18
        bezapelacuyjnie USA- wwiem bo bylem i wiem jakie sa realia w europie tez bylem i
        jestem nadal! Tu niema sie nad czym zastanawiac- ja juz bym byl na waszym
        miejscu w Satanch dawno!
        • Gość: Stanisław Paluch Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.csk.pl 09.11.07, 22:16
          Ja myślę, że oni już dawno wyjechali. To jest wątek sprzed 2 lat. Spójrzcie na
          date! Nie sądze, żeby ktoś tak długo czekał na wasze opinie!! Ale polecam NYC,
          byłem 3 lata nielegalnie i byłem nawet managerem parkingu na Manhattanie bez
          ważnego prawa jazdy. Luzik!!!
      • Gość: klm Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.area7.spcsdns.net 18.03.07, 05:16
        USA ??? bylem to 22 lata zapomnij...kasy juz nie ma tak jak kiedys...dolar stal
        wysoko..a teraz 3 zl jak dorze stoi.irlandia na 100%.
        jezeli przyjedziecie to to potzrebujeci 3 podstawowe rzeczy ...mieszkanie
        samochod i prace...i tutaj polacy wyrabia was na samym poczatku..
      • Gość: agnes Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 167.127.24.* 26.05.07, 21:27
        jestem w irl poln w usa bylam na 2 wyjazdach studenckich po 3mies ledwie

jelsi kochasz swa rodzine blsikich jestes zwiazan ze znajomymi etc z ludzmi
        generlanie

wybierz blizej

jelsi nie az tak wybierz usa:)

pozdrawiam

aga
      • Gość: andrew Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.hsd1.il.comcast.net 27.08.07, 00:58
        nie zgodze sie ztym ty jez cieszko aby zarobic przynajmniej na bilet
        powrotny ! trzeba bardzo zap... przez przynajmniej 3 miechy aby to
        odrobic! przyjedziecie zobaczycie stany sa piekne ale tylko na
        zdoeciach!
      • Gość: Duzas Nie sluchaj glupiego! W Unii Europejskiej jestes u IP: *.acn.waw.pl 24.11.07, 14:04
        siebie. Stany to zamknieta twierdza dla imigrantow daleko od domu, syf i
        smieszne zarobki w walucie zdychajacej. Mieszkalem kilka lat w NJ i wiem, ze
        wole Europe 10000000000razy!
    • Gość: krzychoo Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.hsd1.nh.comcast.net 13.06.05, 23:32
      hehe, moze i jepsze, ale w usa nie mozna pic piwa na miescie;(
      • Gość: wrw Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 14.06.05, 02:16
        Noo i to jest argument!
      • Gość: Teresa Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.cnorth01.va.comcast.net 14.06.05, 03:27
        Zalezy gdzie w Las Vegas mozna. :)
        • hindus7 Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 22.12.06, 04:24
          Wole USA bo lepiej tu niz w PGRach
          • Gość: WALDI Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.07, 20:22
            JEDNO I DRUGIE JEST DO DUPY ALE żYCIE JEST JEDNO.
            • Gość: ja Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.winn.cable.ntl.com 30.03.08, 05:38
              ja bym to inaczej powiedział: wszedzie jest tak samo!
              To znaczy: trzeba uczyc sie, pracowac, chodzic na zakupy i takie tam
              sprawy. Obojetnie do ktorego kraju na swiecie pojedziesz, czy to
              Polska, USA, Irlandia, Kanada... to cos tam musisz robic, bo z
              nieba ci nic nie spadnie.
      • Gość: kinky Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.sip.asm.bellsouth.net 16.06.05, 20:59
        Mozna pic, mozna, tylko afiszowac sie z tym nie mozna. Brazowa papierowa
        torebka i po sprawie.
      • Gość: Greg Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.sixcontinentshotels.com 17.06.05, 02:20
        Jak to nie mozna w Stanach pic piwa na ulicy!!?? Mieszkam w USA od zaledwie
        roku, ale znam dwa miasta gdzie mozna to robic legalnie: Nowy Orlean (francuska
        dzielnica) w stanie Luizjana oraz Key West na Florydzie...
        • Gość: Kacza Republika Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 20.11.06, 16:14
          W "dzielnicy francuskiej" w Nowym Orleanie
          mozesz pic piwo ale... tylko z plastikowych
          kubkow (brrr...)! Poza tym - po wielkim
          huraganie (Katrina) dzielnica ta jest
          coraz brudniejsza i coraz bardziej smierdzaca.

P.S. Odpowiedz na pytanie - USA, czy Irlandia
          nie jest zupelnie prosta i oczywista.
          To zalezy takze od Waszego wyksztalcenia,
          wieku i ambicji zawodowych...
          • hindus7 Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 22.12.06, 04:32
            Underline Ambicja
      • Gość: barney Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.crowley.pl 04.10.07, 14:10
        nawet ziolo jest legalne w niektorych stanach. w ontario full legal.
        • macioora Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 04.10.07, 14:42
          To tera wiadomo czemu Ontarian z bonkiem tak siem klucom,widac
          chodzi o te ziolo
        • lir1 Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 13.02.08, 14:33
          Gość portalu: barney napisał(a):

> nawet ziolo jest legalne w niektorych stanach. w ontario full
          legal.

Dzien dobry Panie Barn:
          Pan musisz byc potomkiem piekarza-erotomana, bo pieczywo z
          dupczywem sie SZPanu pomylilo.

Ontario to prowincja w Kanadzie.

A ten Zyd Einstaein to bil swoja stara. Walnij Pan swoja, moze Pan
          tez cos wymyslisz.
        • Gość: ja Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.winn.cable.ntl.com 30.03.08, 05:49
          oh ! ach ! i w ogole normalnie łałałuła! To jak mam szukac które to
          są te "niektóre" stany... i pozniej jechac tam tysiace kilometrow po
          legalne ziolo... To latwiej ci bedzie z Polski do amsterdamu
          skoczyc...
    • Gość: wami41 Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 07:50

Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)????
      Autor: Gość: gaja22 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      Data: 13.06.2005 21:23 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      Zastanawiamy sie z mężem nad emigracją do któregoś z tych krajów. Obecnie mąż
      jest w Irlandii, ale wylosowaliśmy Zieloną Karte do USA. Stoimy wiec przed
      poważnym problemem, gdzie sie osiedlać. Jakie są waszym zdaniem plusy i
      minusy życia w tych państwach???? Będe wdzieczna za wszystkie
      opinie.Pozdrawiam

------------------------------------------------------

Osobiscie wybral bym Irlandie. Ameryka jest dobra dla byka.

• hindus7 Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 22.12.06, 04:36
        Ameryka jest dla byka. Byk ma najwyszsa mase jadr. Wiec jestes twchorzem take a
        cahnce, bring'em on
        • Gość: ja Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.winn.cable.ntl.com 30.03.08, 05:35
          gosciu naucz sie pisac po polsku LUB po angielsku... a nie
          jednoczesnie w jednym i drugim... choc po błędach widzę, że ani
          jednego ani drugiego nie znasz odbrze...
          Nie bede sie zbyt dlugo rozpisywal, bo pewnie nie masz czasu na
          czytanie... jutro rano pewnie musisz isc na budowe i cegly nosic
          przez 18 godzin, a po tym jeszcze mała dodatkowa praca: sprzatanie
          biura. No ale kasa jest najwazniejsza, co nie byku?... A przed
          przyjazdem do Polski na wakacje to do solarium nie zapomnij isc,
          zeby wszyscy znajomi widzieli jak to ci sie dobrze powodzi na
          wygnaniu.
    • Gość: Gaja22 Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 09:34
      No tak, że Ameryka dobra dla byka.... to kazdy wie, ale na powaznie dlaczego
      wybrałbyś Irlandię, dlaczego Amerykę??? Nikt oprócz jednej osoby nie podał
      argumentów:(
      • Gość: nappy Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.dyndsl.versatel.nl 14.06.05, 10:26
        absolutnie i bezsprzecznie kierunek irlandia!

chodz osobiscie mieszkam w holandii a rozpoczalem ciernista droge w kierunku
        kanady na permanent residence visa.szkoda jedynie ze w kanadzie nie prowadza
        takiego losowania typu zielona karta jak to jest w us.of america.

pozostaje

dalej niezalogowany nappy podroznik
        u.s.of america dobra na wakacje ale nie na stale.(osobista dedukcja)
        • Gość: ingrid do nappy podroznika IP: *.180.169.196.fdl.wi.charter.com 16.06.05, 05:07
          To czemu sam nie kierujesz się w stronę Irlandii skoro mogłbyś ominąć ciernistą
          drogę do legalnego pobytu w tym kraju?I skąd ta osobista dedukcja że Stany
          tylko na wakacje a nie na stałe?Jestem naprawdę ciekawa.
          • Gość: as Re: do nappy podroznika IP: *.nys.biz.rr.com 16.06.05, 18:10
            Mieszkam w USA od 1983 roku.
            Wakacje mialem 3 razy po tygodniu.
            Zarobki, uwzgledniajac inflacje, mam nizsze niz na poczatku.
            Sa duze problemy z wychowaniem dzieci.
            Jesli sie ma jakies potrzeby kulturalne, to nalezy o tym zapomniec.
            Otoczenie jest inne niz w Europie - ja nie moge sie zaadoptowac - licza sie
            tylko pieniadze.
            Pracownik w pracy jest przedmiotem.
            Sa wyjatki - ludzie ktorzy zyja wylacznie praca i "zalapali sie" do dobrej
            firmy (IBM lub dobry uniwersytet) - lub ludzie, ktorzy kochaja pieniadze
            i "zalapali sie" na wysokie zarobki - bywa.
            Mysle o nastepnej emigracji.
            • Gość: borek podobne wnioski IP: *.cable.mindspring.com 16.06.05, 18:44
              jestem w usa od pieciu lat tzw. dobra prace udalo mi sie dostac juz po roku.
              teraz moja firma bankrutuje (tak w ameryce tez sa firmy ktore ida z torbami) i
              ludzi traktuje sie jak przedmioty. zaproponowano nam odprawy w wysokosci
              tygodniowego wynagrodzenia. tracimy prawo do opieki medycznej (to jest cos nad
              czym europejczyk sie nie zastanawia bo w calej europie opieka medyczna jest
              darmowa). w usa za medical praci sie kilka tysiecy usd, jesli sie chce miec
              swiadczenia porownywale do irlandzkich.
              sprawy kulturalne to juz pomijam bo nawet nie warto pisac.
              ale jak przyjedziesz to nawet jesli bedziesz pracowac ciezej niz w polsce i
              zarobisz na gorsze zycie to doswiadczysz cudu. sama siebie i nie bez pomocy
              amerykanow i innych emigrantow przekonasz, ze jest ci super i nigdzie nie bylo
              by lepiej. dlatego dle obludnikow i zaklamancow zawsze lepsza bedzie ameryka.
              • Gość: gosc Re: podobne wnioski IP: 162.119.240.* 16.06.05, 21:11
                A ja sie z tym nie zgadzam, mieszkalam kolo Washingtonu i Nowego Jorku, w
                obudwu miejscach sa wspaniale muzea, w Washingtonie za darmo, Kennedy center,
                Wolf trap, brodway, kazdy universitet ma jakies wyklady otwarte dla
                publicznosci. Socjalnie moze jest gorzej, ale 6 tygodni urlopu, uzbieralam juz
                okolo 3 mies. chorobowego, potem jest disability-ktore oplacam.
                Wyzywienie/czynsz jest tanszy w porownaniu do zarobkow niz gdzikolwiek w
                Europie. Mysle ze emigranci tez sa lepiej akceptowani niz w Europie
                Emigracja jest ciezka i wymaga troche planu.
                Denerwuje mnie ze ludzie pluja na stany, a na wszystko inne ogladaje sie
                wlasnie na nie. Jest jak kazdy normaly kraj, z (+) i minusami, oczywiscie
                najlatwiej jest mieszkac tam gdzie sie urodzilo i wychowalo
                • ply_mouth nie wiem, jakiej kultury im brakuje... 16.06.05, 21:19
                  dokladnie, masz w 100% racje. ja nie wiem, o braku jakiej kultury oni mowia. z
                  biblioteki uniwersyteckiej pozyczam sobie filmy wajdy czy polanskiego (za
                  darmo), 3 mile od domu mam jedna z najlepszych filharmonii na swiecie. w kinach
                  leci to samo co w europie, tylko wczesniej. ;) czytac ksiazek nikt nikomu nie
                  zabrania, biblioteki sa darmowe, sa tam takze filmy na dvd czy plyty. wyglada
                  na to, ze brakuje im architektury z XVII wieku... za to jest nowoczesna. :)
                  potem ich spytasz, czy choc raz byli na koncercie symfonicznym, to powiedza, ze
                  nie. :)
                  na minus jest jedzenie, bo to tanie jest niedobre a dobre jest drogie. z
                  drugiej strony steki najlepsze na swiecie, zanim tu przyjechalem nie wiedzialem
                  ze wolowina moze tak smakowac.
                  cytujac "kochaj albo rzuc": pwlak, ty tej ziemi jeszcze nie znasz...
                  to oczywiscie do nich, nie do ciebie. :)
                  • kubagr Re: nie wiem, jakiej kultury im brakuje... 17.06.05, 04:52
                    co do steaks to sie mylisz: jedz do argentyny i tam sie przekonasz
                    cp do reszty to sie jak najb zgadzam
                    • soup.nazi Re: nie wiem, jakiej kultury im brakuje... 09.01.06, 21:25
                      kubagr napisał:

> co do steaks to sie mylisz: jedz do argentyny i tam sie przekonasz
                      > cp do reszty to sie jak najb zgadzam

Ty tez sie mylisz. Najlepsza jest na stepach Kazachstanu. Krowy wygladaja jak
                      kozy, ale to nie szkodzi, bo ty tez tak wygladasz. Jedz sobie i zobacz. Zgadzam
                      sie rowniez z tym, ze powinienes przestac sie cwoczyc.
                  • Gość: Kacza Republika Re:Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia: tak? IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 20.11.06, 16:23
                    USA to nie tylko New York City, czy Washington D.C.
                    Jakie macie "porady kulturalne" dla kogos kto
                    mieszka, np. w stanie Mississippi, lub w Idaho?
                    • Gość: ja Re:Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia: tak IP: *.winn.cable.ntl.com 30.03.08, 05:01
                      A co... tam nic nie ma? Ludzie zyja w jaskiniach, czy jak?
                • Gość: Kacza Republika Re: podobne wnioski... IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 20.11.06, 16:29
                  "gosciu" - czy moglabys podac kto (jaka instytucja)
                  daje ci w USA 6 TYGODNI urlopu? Chyba, ze jestes
                  profesorem na uczelni wyzszej i masz 9-miesieczny
                  kontrakt, i decydujesz sie nie brac zadnych
                  zajec w okresie od maja do konca sierpnia...
              • Gość: Fex Re: podobne wnioski IP: *.chello.pl 17.06.05, 10:27
                w USA są sasiedzi donosiciele,[żydzi] i musisz być bogaty aby cię
                zaakceptowali.W USA nie ma litości ani miłości tylko kasa sie liczy.....
                • Gość: gosc Re: podobne wnioski IP: 162.119.240.* 17.06.05, 21:58
                  please!!!! someone should be treated for little paranoia
              • Gość: Tomek Re: podobne wnioski IP: *.science.ru.nl 24.10.06, 11:13
                Kto ci powiedzial ze w europie opieka medyczna jest darmowa???
                Mieszkam kilka lat w NL i za darmo to moge dokladnie nic. Masz prywatne firmy
                ubezpieczeniow losiu
              • Gość: adam usa CT Re: podobne wnioski IP: *.hsd1.ct.comcast.net 12.04.07, 20:25
                zgadzam sie z przedmówca ,jestem w stanach 2 lata praca zazwyczaj na budowie
                zarabiam 14$ /h nie jest to zbyt wiele za mieszkanie o dosc slabym standarcie
                2 pokoje kuchnia lazienka place 600$. jestem nielegalnie wiec staram sie jak
                moge dbac o zdrowie gdyz sluzba zdrowia jest cholrnie droga . Pracuje od 7 do
                19 po tak ciezkim dniu pracy chce sie tylko spac i tak caly tydzien od
                poniedziałku do soboty niedziele zazwyczaj odsypiamy . Nie wyobrazam sobie
                zycia na dalszo mete jeszcze z 2 latka i wracamy do polski .w Polsce mialem
                czas na wszystko tu go niemam .Czuje sie jak robol na wygnaniu . Dolar spada
                paliwo drozeje wiec jak tak dalej pójdzie nie bedzie sie opłacało tu siedziec .
                O jeszce jedna sprawa jezyk i legalny pobyt troszkie ulatwia zycie ,a tak
                pozatym to mysle ze tu sa sami pracocholicy $$$$$$ zupelnie przysłonily im
                zdrowe spojzenie na świat . Uwazac na POLAKÓW napewno CI nieraz POMOGA
              • espanola-blanca Re: podobne wnioski 14.02.08, 00:04
                skoro tak wszystki zle w Ameryce, to dlaczego nikt nie wraca???
              • espanola-blanca Re: podobne wnioski 14.02.08, 00:04
                skoro tak wszystkim zle w Ameryce, to dlaczego nikt nie wraca???
            • warmi2 Re: do nappy podroznika 16.06.05, 18:46
              Jezeli ci sie w USA "nie udalo" to raczej nigdzie ci sie nie uda ..

Mi sie wydaje ze po prostu w jakis sposob dales dupy i teraz marudzisz ...

Ja przyjechalem to w 93 z zona i 1 rocznym dzieciakiem .. no i z $100 w kieszeni.
              Po kilku latach mialem juz dom i powoli jako rodzina zaczelismy sie zalapywac w 30% najlepiej zarabiajacych w USA ...

Pieniadze to nie wszystko ale od nich sie wszystko zaczyna ...

• Gość: stefan urban legends IP: 192.5.109.* 16.06.05, 19:39
                > Ja przyjechalem to w 93 z zona i 1 rocznym dzieciakiem .. no i z $100 w
                kieszen

tak z ciekawosci, gdzie zamieszkales? pod mostem bylo za free a $100 wydales na
                frytki dla dzieciaka i zony czy juz drugiego dnia miales prace i zplacili za
                miesiac z gory? nikt ci nie pomogl? cos mi sie wydaje, ze to "urban legends"....
              • Gość: zonaty Re: do nappy podroznika IP: *.ct.gemini.ntplx.com 19.06.05, 03:51
                Ja rowniesz biednie zaczolem w USA($850 z Niemiec). Przyjechalismy 20 lat temu.
                Szybko zaczolem zarabia $1000na tydzien(zona nigdy nie pracowala tutaj). Za
                niedlugo jeszcze wiecej. Ale zona zaczela panikowac. Nie wiedziala co robic z
                tymi pieniedzmi. Zaczelo ja meczyc, ze ja tyloko za pieniedzmi jestem. Zaczela
                jezdzic, bez uzgadniania do Polski. Kupowac co kolwiek itd. Obecnie ja juz
                pracuje tylko dwa dni w tygodnu. A zona przestala jezdzic do Polski, kupowac co
                kolwiek i zaczela wycina kupony sklepowe. Obecnie zona czuje sie juz dobrze.
                Pozdrowienia.
                • Gość: chama w ryj a ja przyjechalem do usa z 15 dolaramiw kieszeni IP: *.hsd1.or.comcast.net 15.02.07, 00:15
                  mialem 15 dolarow i kompletny brak znajomosci angielskiego, dostalem azyl
                  polityczny w ambasadzie w wiedniu i bilet do usa przez organizacje dla
                  uchodzcow. po przylocie zapisano mnie na zapomoge dla najbiedniejszych,
                  wynajeto mieszkanie na miesiac i do widzenia. tak wyglada prawdziwa emigracja wy
                  tepe komioty. i do emigracji wystarczy pare dolarow w kieszeni. to jest
                  zaczynanie zycie od nowa i nie kazdy sie do tego nadaje. a usa nie zamienilbym
                  na zaden inny kraj, z dala od polskiego scierwa, jak fajnie
              • soup.nazi Re: do nappy podroznika 09.01.06, 22:01
                warmi2 napisał:

> Ja przyjechalem to w 93 z zona i 1 rocznym dzieciakiem .. no i z $100 w kieszen
                > i.
                > Po kilku latach mialem juz dom

Hehehe, na ktory dales down 200 dolarow i juz za 50 lat bedzie splacony.

i powoli jako rodzina zaczelismy sie zalapywac
                > w 30% najlepiej zarabiajacych w USA ...

... dwuosobowych, firm sprzatajacych, hehehe. Oszukujesz jednak, bo nie
                powiedziales, ze rypiecie 18/7/365, a dziecko rentujecie na godziny jako
                rekwizyt w teatrze.
                • miro285 Re: do nappy podroznika 25.01.07, 20:14
                  udało ci sie stary i to niezle majac 100 dolarow w kieszeni super
                  • olensia Re: do nappy podroznika 01.02.07, 23:59
                    Moj kuzyn ktory teraz konczy studia prawnicze w USA mieszkal w wielu panswach w
                    Europie (wymiana studencka) i ostatnio swierdzil ze nigdzie nie ma takiego
                    komfortu zycia jak w USA, wszystko jest tansze i na wszystko czlowieka stac -
                    jesli oczywiscie przebywa legalnie i moze pracowac nie na czarno...
                    • espanola-blanca Re: do nappy podroznika 14.02.08, 00:11
                      a to bardzo interesujace, chetnie poznam historie twojego kuzyna! (ps. prosze
                      nie doczytywac sie zadnego sarkazmu, pytam bardzo powaznie) i zgory dzieki!!
            • Gość: gosc Re: do nappy podroznika IP: 67.20.103.* 16.06.05, 21:03
              zgadzam sie w 100%.
              nie bylam nigdy w Irlandii (a slyszalam, ze piekna), ale jesli oprocz pieniedzy
              wazne sa dla Was :dobre jedzenie, dostepne kulturalne rozrywki, a przede
              wszystkim ludzie z ktorymi jest o czym porozmawiac, nie zastanawiajscie sie
              dlugo. Amerykanie zyja, jakby ziemia byla plaska a ich kontynent otaczaly tylko
              oceany... no moze zachowaliby Chiny, bo tam ceny produkcji tansze...
              rzadzi rzeczywiscie tylko kasa. jesli urodzi Wam sie corka - Amerykanka, to
              oczywistym dla niej bedzie pierscionek za pare tysiecy $ od ukochanego, bo
              inaczej na niego nie spojrzy.
              ech, nie bede wylewac tu zolci...
              gdyby nam ktos daj mozliosc wyprowadzenia sie do Irlandii skorzystalibysmy w
              kazdej chwili...zwlaszcza ze Irlandczycy podobno podobni sa z temperamentu do
              nas...
              • Gość: Daria Re: do nappy podroznika IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 20.06.05, 01:12
                Jesli tak lubisz Irlandczykow spotkasz ich na kazdym kroku w USA, to
                rzeczywiscie sympatyczni ludzie.
              • Gość: a Re: do nappy podroznika IP: 195.136.143.* 21.01.07, 22:45
                Mieszkalem przez rok w Irlandii. Nigdy nie bylem w USA. Ale z tego co czytalem
                na stronach wielu uniwersytetow amerykanskich (najlepszych na swiecie) i z
                wypowiedzi na forum, z ktorych wynika, ze prowadza wyklady otwarte wynika, ze
                tam dostep do rozrywek kulturalnych musi byc swietny. Natomiast w Irlandii,
                jesli nie mieszkasz w Dublinie, ewentualnie w Galway, to o kulturze zapomnij: w
                ksiegarniach same ksiazki z najnizszych polek (gotowanie, romans i albumy
                zdjec, tu wyjatek w Dublinie: Hodges Figgis, swietna ksiegarnia nie dajaca sie
                porownac do niczego co znam z Krakowa), nic powaznego, w bibliote jeszcze
                gorzej, kina male, poza tym nie ma nic kulturalnego. Jesli chodzi o krajobraz,
                rzeczywiscie jest swietny. Podejrzewam jednak, ze roznorodnoscia nie dostaje
                USA nawet do piet. Ludzie niejednokrotnie myla Holland z Poland. Ponoc podobnie
                jak ci w USA.
            • Gość: kopnc mende debilu z usa IP: *.hsd1.or.comcast.net 15.02.07, 00:04
              tylko polski kmiot mowi o zalapaniu sie, ty cieciu kmiocie i tepy bucu! w usa
              nie trzeba sie zalapywac, trzeba cos umiec, szkola plus doswiadczenie i chec do
              pracy, a mozliwosci sa nieograniczone tak samo jak zarobki, a tu tepy debilny
              buc mowi o zalapaniu, i taki kmiot zasmnieca ameryka, spieprzaj do polandii ty
              tepy palancie ktory sie nie zalapal, i jeszcze kopa w dupe dla rozpedu, co za menda
              • Gość: joka Re: debilu z usa IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 18.11.07, 04:41
                Jestem pod wrazeniem !
                A "BUC" jak wnioskuje z tresci i formy to rodem z Krakowa, tego wysypiska
                zwanego NOWA HUTA ?
            • olesh Re: do nappy podroznika 17.05.07, 14:53
              Ja mieszkalem najpierw w USA Connecticut, potem w Kanadzie Toronto a teraz mieszkam w Irlandii w
              West Cork i powiem wam ze i owszem USA i Kanada to nieporownywalnie wieksze kraje ale jezeli chodzi o
              ludzi,ich charakter, otwartosc i zaufanie do obcokrajowcow to ani Stany ani Kanada nie dorownuja Irlandii.
              ludzie tutaj sa po prostu normalni, nie gonia za kasa.. tutaj ludzie zarabiaja zeby zyc a nie zyja zeby
              pracowac! I to jest zasadnicza roznica.. Poza tym jest blisko do Polski jak ktos teskni oczywiscie. Sa
              oczywiscie wady jak wszedzie!
        • Gość: wes Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.hsd1.ct.comcast.net 16.06.05, 23:57
          Mieszkam w USA od 2 lat i tak jak wy wylosowałem z żoną zieloną karte, życie
          jest tu łatwiejsze niż w Polsce, ale myśle o powrocie do europy, np Irlandia.
          Prócz paru dużych miast to naprawde zadupie.
        • Gość: wedrownik Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.res.east.verizon.net 24.10.06, 17:08
          no a ja mieszkalam i tu i tu. Osobiscie wole usa. moze jednak atmosfera w
          Irlandii sie zmienila odkad ja tam zylam (ponad 3 lata). Wtedy prawie nie bylo
          cudzoziemcow, ciagle padal deszcz i wialo. Zielono bylo, to prawda. Ludzie tez
          zyczliwi, no i blisko do Polski. W usa jednak jest sie latwiej zaadoptowac
          (kazdy jest 'nie stad'), taniej przezyc (jesli nie myslicie o NYC), no i slonca
          dostatek. Acha, do domu daleko, to prawda i czasem to troche przeszkadza.
          Pozdrawiam i powodzenia
      • Gość: Madzia Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 5.5R5D* / 167.127.104.* 16.06.05, 16:46
        Osobiscie zastanowilabym sie nad Irlandia.Zawsze blizej Polski.Sama jestem w
        USA i szczerze mowiac wolalabym byc gdzies w Europie...Tutaj zycie wcale nie
        jest takie latwe jak sie wszystkim wydaje...ale ostateczna decyzja i tak nalezy
        do Was!!!Powodzenia cokolwiek zrobicie:)))
        • kasiaeva Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 24.10.06, 19:40
          Masz racje ja tez jestem w USA i zastanawiam sie nad Europa!USA to zupelnie
          inna kultura i to nie jest latwe Powodzenia!
          • Gość: Uncle from USA Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.cst.lightpath.net 24.10.06, 20:05
            Grass is always greener on the other side...
    • martyna14 Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 14.06.05, 14:10

Zalezy na czym Tobie zalezy? Wydaje mi sie ,ze w Europie jest lepsza edukacja
      i latwiej , taniej wyedukowac dzieci. W USA ubezpieczenie medyczne jest bardzo
      drogie a w niektorych stanach jest ono beznadziejne np trzeba czekac kilka
      miesiecy do specjalisty a lekarze nie sa profesjonalistami. Urlopy sa dosc
      krotkie i jest inny styl zycia.
      Moze najlepiej wybierzecie sie tutaj na jakijs czas zobaczycier jak wam sie
      podoba i po roku czy dwoch zawsze mozecie wrocic do Irlandii? Mam jeszccze
      pytanie w jakim zawodzie planujecie prace? JAKIW macie wyksztalcenie?
      • Gość: ZJP Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.ci.seattle.wa.us 15.06.05, 23:48
        "a w niektorych stanach jest ono beznadziejne np trzeba czekac kilka
        miesiecy do specjalisty a lekarze nie sa profesjonalistami"

Przestan bajdurzyc albo przestaj brac to co bierzesz albo wyjaw ze piszesz z
        Kanady.

Mozesz mi napisac ktore to stany, bo ja tez chce zostac
        lekarzem "nieprofesjonalista" i zarabiac te cwierc miliona. Czy wystarczy ze
        mam kilka kursow pierwszej pomocy medycznej?
        • martyna14 Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 15.06.05, 23:57
          Gość portalu: ZJP napisał(a):

> "a w niektorych stanach jest ono beznadziejne np trzeba czekac kilka
          > miesiecy do specjalisty a lekarze nie sa profesjonalistami"
          >
          > Przestan bajdurzyc albo przestaj brac to co bierzesz albo wyjaw ze piszesz z
          > Kanady.
          >
          > Mozesz mi napisac ktore to stany, bo ja tez chce zostac
          > lekarzem "nieprofesjonalista" i zarabiac te cwierc miliona. Czy wystarczy ze
          > mam kilka kursow pierwszej pomocy medycznej?

Nie chodzilo mi o to, ze nie maja ukonczonej szkoly medycznej ale o poziom
          widzy i podejscie do pacjenta. Wypisuja np jakiejs przestarzale lekarstwa albo
          zle leki takie, nie czytaja wiele na temat nowoczesnych metod leczenia itp, nie
          potrafia no leczyc bezszennosci itp.
          • warmi2 Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 16.06.05, 18:39
            Poziom wiedzy ?

Ty chyba nie wiesz o czym mowisz. Kanadyjczycy tysiacami przekraczaja granice zeby robic co bardziej skomplikowane zabiegi w USA.

NIe wiem skad ludzie takie bzdury biora - byc moze doswiadczenia z jakims pol-oficjalnym lekarzem na polaczkowie w Chicago ...
            • Gość: stefan Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 192.5.109.* 16.06.05, 19:52
              > NIe wiem skad ludzie takie bzdury biora - byc moze doswiadczenia z jakims pol-
              o
              > ficjalnym lekarzem na polaczkowie w Chicago ...

amerykanin sie znalazl. :) masz juz flage na domu i naklejke "god bless our
              troops" na samochodzie? czasami zaluje, ze nie urodzilem sie zydem...
              • Gość: Alex Re: Oczywiscie USA IP: *.dsl.stlsmo.swbell.net 16.01.07, 05:41
                Widze, ze pojawia sie tu wiele ogolnikow. A tak naprawde poszczegolne stany sa
                bardzo rozne. Gdzie warto mieszkac - tam, gdzie mieszkania sa drogie, bo jest
                tego powod a jest nim zwykle dostep do rynku pracy, choc nie tylko. Przoduje
                Kalifornia z najlepszym klimatem, okolice Nowego Jorku, oraz Nowa Anglia. Zyje
                sie latwo i czasami wydaje sie, ze zbyt latwo. Ludzie maja bardzo malo urlopu -
                zwykle 10 dni w roku. Z opieka medyczna nie ma problemu, gdy ma sie
                ubezpieczenie, ktore wcale nie jest drogie. Oczywiscie sa tu najlepsze szkoly i
                szpitale na swiecie. W Irlandii czlowiek bedzie zdany na relatywnie maly obszar
                kraju a w USA prawie nie ma granic. Mozna wybrac preferowany klimat,
                uksztaltowanie terenu i tak dalej. Na pewno wiecej jest Irlandczykow, ktorzy
                marza o wyjezdzie do USA niz odwrotnie. Zycze powodzenia!
          • Gość: stefan Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 192.5.109.* 16.06.05, 19:50
            > widzy i podejscie do pacjenta. Wypisuja np jakiejs przestarzale lekarstwa
            albo
            > zle leki takie, nie czytaja wiele na temat nowoczesnych metod leczenia itp,
            nie

co? to moze znajdz sobie prace a nie licz na medicaid. zreszta to i tak lepsze
            ni "sluzba" zdrowia w polsce. ja mam prace i ubezpieczenie i nie narzekam, a
            spedzilem nawet jakis czas w szpitalu.
            • tppiotr Obstawiam na Nową Zelandię 16.06.05, 21:17
              • drabiniasty Re: Obstawiam na Nową Zelandię 25.09.06, 04:23
                Obstawiasz, bo tam nigdy nie byles, glupis i tyle.
              • Gość: Wicek Re: Obstawiam na Nową Zelandię IP: *.dsl.stlsmo.swbell.net 16.01.07, 05:44
                To dlaczego juz mialem okazje pracowac obywatelami tego kraju najpierw w
                Niemczech a teraz w USA? Rzywiscie, jest tam pieknie ale nie ma zbyt wielkiej
                mozliwosci robienia kariery.
          • katlia Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 16.06.05, 19:54
            nie zartuj. tu lekarze musza sie uczyc, doksztalcac caly czas. kolezanka-
            pediatra musi zdawac egzaminy co 2 lata aby utrzymac jej certification. to jest
            najlepsza kadra lekarzy na swiecie.

Ale fakt, dostep do dobrej opieki lekarskiej jest coraz drozszy, i coraz
            trudniejszy.
            • Gość: krm Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 20:08
              katlia napisała:

> nie zartuj. tu lekarze musza sie uczyc, doksztalcac caly czas. kolezanka-
              > pediatra musi zdawac egzaminy co 2 lata aby utrzymac jej certification

qwa, piszesz na polskim forum to racz używać polskiego słownictwa!!!
              • Gość: PL Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.range217-42.btcentralplus.com 16.06.05, 21:36
                PRZYNAJMNIEJ NIE PRZEKLINA, POLACZKU
            • Gość: gosc Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 162.119.240.* 17.06.05, 23:03
      • Gość: Slawekkk Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:51
        Czy w irlandi czy w USA i tak bedziesz tam obca i nikt cie nie bedzie traktowal
        jak tubylca, za czym idzie gorsza praca i placa. Chyba ze jestes mloda i
        najpierw skaczysz tam studia bo papiery z polski malo sie licza za granica. No
        chyba ze chcesz zostac nianka, sprzataczka itp. a twoj maz malarzem czy
        pracownikiem budowlanym to obojetnie gdzie pojedziesz. Gdziekolwiek bys nie
        pojechala to musisz pracowac a w kazdym kraju jak duzej pobedziesz stwierdziesz
        ze jest tak samo sa plusy i minusy. Wybor oczywiscie nalezy do ciebie, radze
        tylko nie sluchac co ludzie mowia tylko na rzadowych stronach danego kraju
        sprawdzic informacje dotyczace ciebie .
        • Gość: stefan Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 192.5.109.* 16.06.05, 19:58
          > Czy w irlandi czy w USA i tak bedziesz tam obca i nikt cie nie bedzie
          traktowal
          >
          > jak tubylca, za czym idzie gorsza praca i placa.

USA to nie francja, nie zgodze sie z tym, co piszesz. tu kazdy skads przyjechal
          (niektorzy nawet 200 lat temu ;)) i jak mowisz po angielsku nawet z akcentem to
          spokojnie cie zaakceptuja i poczujesz sie jak u siebie domu.
        • Gość: willow Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 195.204.181.* 17.06.05, 12:02
          Bez przesady! Znam wiele osob pracujacych w Europie w wyuczonych przez siebie
          zawodach, oplacanych rownie dobrze jak miejscowi. Maja ukonczone polskie
          uczelnie i tylko polskie papiery. Moze trzeba miec troche szczescia i duzo
          samozaparcia, albo duzo szczescia i choc troche dobrej woli. No i zalezy tez od
          wyksztalcenia.
          Co do wyboru to nie znam Stanow, ale dla mnie to za daleko od Europy, zarowno
          geograficznie jak i mentalnie (Amerykanow kilku znam i to takich co juz troche
          sie zmienili przez mieszkanie w Europie) wiec polecam Irlandie (cuuuuudowny
          kraj).
        • Gość: Daria Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 20.06.05, 01:27
          Nie wiem o czym ty mowisz. Ja jestem w USA kilkanascie lat i wcale nie czuje
          sie obco wrecz przeciwnie Stany uwazam za moja matke a Polske za macoche to
          Stany "daly mi chleba" przyjely jak swoja, kaza mi pracowac tylko 10 lat zeby
          osiagnac emeryture a nie tak jak w Polsce 20 czy nawet 30 lat. Polska
          dwukrotnie doprowadzila mnie do bankructwa i gdybym pojechala w tej chwili
          napewno nie mialabym pracy. W USA praca jest zawsze. Ktos tu pisal o
          rozrywkach. A ktoz ci broni sie rozrywac! Jest milion mozliwosci i przeciez
          malo kto pracuje 7 dni w tygodniu a jesli pracuje tn na wlasne zyczenie i
          wowczas cos za cos.
          • Gość: Kacza Republika Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 20.11.06, 16:49
            10 lat pracy (legalnej) w USA to minimum, by
            dostac "emeryture" z Social Security. Nie nalezy
            jednak liczyc, ze pieniadze z "social security"
            moga byc wystarczajace na przezycie w USA!
            To moze byc O.K. jezeli mieszka sie
            w Meksyku... lub w Polsce...
        • Gość: Ew Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 20.07.07, 05:17
          nie prawda. mam magistra z finansow z Polski, nigdy nie skonczylam studiow w
          stanach, a jestem asystentem menadzera projektu na budowie 26-cio pietrowego
          wiezowca w Chicago. za kilka lat sama bede zarzadzala budowami. Jesli chcesz
          osiagnac sukces to zrobisz to wszedzie. trzeba tylko ciezko pracowac. obiboki
          zawsze narzekaja.
          • Gość: asbierzeraz Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.dyn.optonline.net 21.07.07, 04:59
            ditto !
          • Gość: krokodyl Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.cdif.cable.ntl.com 18.09.07, 21:54
            robisz lache 60-cio letniemu zgredowi z grzybkiem na czapie ???
    • cynta Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 15.06.05, 10:19
      Niestety nie znam Irlandi, Stany sa dobre jak juz mozesz pracowac (praca jest)
      a nie dorabiasz sie , chodzisz do szkoly itp. Dobre zarobki, wysoki standard
      zycia, te ubezpieczenia medyczne sa placone przez firme w ktorej pracujesz (tzn
      taka musisz sobie wybrac). Szukaliscie juz pracy? zobacz czy wam sie uda cos
      znalezc, jezeli tak to stany sa lepsze, jezeli zasilek i pomoc panstwa to inny
      kraj, ten nie pomoze za duzo. jezeli macie zawody biologiczno/chemiczne to moge
      wiecej pomoc. Napiszcie na priva
      • joya Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 16.06.05, 22:13
        Hej,
        Bede zobowiazana za adres Twoj. Moja skrzynka to joya@gazeta.pl
        Ja jestem po stomatologii Stary probowal zostac ginekologiem- nie dali mu.
        aktualnie oboje pracujemy w korporacjach farmaceutycznych. Ale twoja wypowiedz
        bardzo mnie zaintersowala. Odezwiesz sie?
        dzieki.
        • trijntje Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 24.10.06, 22:17
          Hej, jesli potrzebujesz info na temat korporacji farma., w USA, to moge
          podzielic sie swoimi doswiadczeniami ~ 5 lat.

P.S. Osobiscie mysle o emigracji do Irlandii albo Anglii.
    • martyna14 Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 15.06.05, 23:59

No i nie zpaominaj, ze z Irlandii bardzo blisko do Polski i do innych panstw
      Europy teraz z tanimi liniami lotniczymi praktycznie mozna sobie pozwolic zeby
      wyskoczyc np na weekend do Rzymu vzy do Warszawy a z Usa to jednak za daleko i
      nie za bardzo sie oplaca na krotko.
      • Gość: Daria Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 20.06.05, 01:32
        Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)????
        Autor: martyna14
        Data: 15.06.2005 23:59 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------

No i nie zpaominaj, ze z Irlandii bardzo blisko do Polski i do innych panstw
        Europy teraz z tanimi liniami lotniczymi praktycznie mozna sobie pozwolic zeby
        wyskoczyc np na weekend do Rzymu vzy do Warszawy a z Usa to jednak za daleko i
        nie za bardzo sie oplaca na krotko.

Ze zwiazku radzieckiego jeszcze blizej. A coz to za problem wsiasc w samolot -
        9 godzin i jestes ze Stanow w Polsce.
        • ciocia_ala Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 05.10.06, 17:54
          Otoz jest problem. ja nie mam 9 godzin a 16 godzin lotu. trzeba wziasc urlop w
          pracy. lecac do polski musze wziasc urlop przynajmj 3 tygodnie - w koncu 3 dni
          spedzamy na lataniu tam i z powrotem (czyli czesc bedzie nieplatna, ja mam
          tylko 14 dni wolnych w roku) . w europie wsiadasz w samolot za 50 funtow czy
          tam ile (z usa dla mnie w tej chwili to $900, lecac z mezem 1800) i w trzy
          godziny jestes w polsce. mozesz na weekend leciec albo co.
        • Gość: ja Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.winn.cable.ntl.com 30.03.08, 05:21
          > Ze zwiazku radzieckiego jeszcze blizej. A coz to za problem wsiasc
          w samolot -
          > 9 godzin i jestes ze Stanow w Polsce.

hehe.. wlasnie, 9 godzin !!! + dojazd na lotnisko dajmy na to
          godzina lub wiecej + trzeba byc na lotnisku 2 godziny przed odlotem
          + z lotniska w Polsce trzeba dojechac do domu + nastepny dzien
          odpoczywac po takiej podrozy...
    • Gość: Avatar Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.hsd1.il.comcast.net 16.06.05, 16:44
      Stany sa zdecydowanie tylko dla
      "twardzieli" nawet jesli jestes tu legalnie to i tak czeka cie ciezka praca, ale
      jezeli masz "dobre" wyksztalcenie bedzie ci znacznie lepiej.
      • Gość: Daria Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 20.06.05, 01:36
        Autor: Gość: Avatar IP: *.hsd1.il.comcast.net
        Data: 16.06.2005 16:44 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

Stany sa zdecydowanie tylko dla
        "twardzieli" nawet jesli jestes tu legalnie to i tak czeka cie ciezka praca, ale
        jezeli masz "dobre" wyksztalcenie bedzie ci znacznie lepiej.

Trudno nazwac twardzielem babcie 63 lata ktora dziarsko biega na plejsy odklada
        pieniadze, pomaga rodzinie w Polsce. Jest takich babc i starszych tutaj w USA
        pelno. To chyba nie jest za ciezko.
      • espanola-blanca Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 14.02.08, 00:25
        a co Ty masz na mylsi mowiac "dobre" wyksztalcenie?
    • Gość: sole Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:05
      Do Kanady!
      USA to psychiczny kraj!
    • Gość: bazyliana@gazeta.p Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.05, 17:06
      Szanowna Pani! W styczniu tego roku mój syn wyjechał wraz z żoną do USA na
      zieloną kartę. Wiem,że są bardzo zadowoleni, chociaż trzeba sporo pracować.To,
      co zarobią wystarcza im na bardzo dobre życie, wynajem mieszkania, kupno
      dobrego samochodu na raty i innhych rzeczy za gotówkę, bo się urządzają. Mogą
      też odłożyć połowę zarobków na koncie. W niedługim czasie planują kupno domu,
      bo lepiej płacić raty za swoje, niż właścicilelowi za czynsz. Jeśli chodzi o
      pracę: dla tych, którzy nie boją się o pracę, to " leży ona na ulicy". To jest
      moje dziecko, tęsknie za nimi bardzo / do bólu?, ale wiem, że dobrze zrobili,
      wyjeżdżając, bo jest im tam dobrze. Tylko tęsknią. Z każdego miejsca na świecie
      tęskni się za bliskimi. Kto tam pracuje i robi to dobrze, żyje dobrze.
      Pozdrawiam. K.C. Acha! oboje są młodzi: 23 i 24 lata.
      • Gość: rybka Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.hsd1.ca.comcast.net 16.06.05, 17:24
        A gdziez ta praca "lezy na ulicy" w US?
        Nie wypisujcie takich bzdur.
        Nie znam Irlandii, ale z calego serca odradzam US.
      • Gość: stefan Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 192.5.109.* 16.06.05, 20:01

> pracę: dla tych, którzy nie boją się o pracę, to " leży ona na ulicy". To
        jest

pieniadze tez tu leza na ulicy. wczoraj np. znalazlem 2 centy.
        • Gość: robert zdecydowanie Stany IP: 199.67.140.* 04.10.06, 20:25
          Jakim cudem ludzie jeszcze jezdza samochodami w Europie przy tych kosmicznych
          cenach benzyny.
          • Gość: krokodyl Re: zdecydowanie Stany IP: *.cdif.cable.ntl.com 18.09.07, 22:06
            a jakim cudem ty kmiocie z$$ us zyjesz jedzac kurze
            lapki,zapier....jac po 14 godzin dziennie. w stanach rzeczywiscie
            trzeba byc twardzielem hehehehehe
      • Gość: Daria Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 20.06.05, 01:43
        Autor: Gość: bazyliana@gazeta.p IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl
        Data: 16.06.2005 17:06 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

Szanowna Pani! W styczniu tego roku mój syn wyjechał wraz z żoną do USA na
        zieloną kartę. Wiem,że są bardzo zadowoleni, chociaż trzeba sporo pracować.To,
        co zarobią wystarcza im na bardzo dobre życie, wynajem mieszkania, kupno
        dobrego samochodu na raty i innhych rzeczy za gotówkę, bo się urządzają. Mogą
        też odłożyć połowę zarobków na koncie. W niedługim czasie planują kupno domu,
        bo lepiej płacić raty za swoje, niż właścicilelowi za czynsz. Jeśli chodzi o
        pracę: dla tych, którzy nie boją się o pracę, to " leży ona na ulicy". To jest
        moje dziecko, tęsknie za nimi bardzo / do bólu?, ale wiem, że dobrze zrobili,
        wyjeżdżając, bo jest im tam dobrze. Tylko tęsknią. Z każdego miejsca na świecie
        tęskni się za bliskimi. Kto tam pracuje i robi to dobrze, żyje dobrze.
        Pozdrawiam. K.C. Acha! oboje są młodzi: 23 i 24 lata.

Przed takimi ludzmi Ameryka stoi otworem. Niech sie Pan nie martwi im tam jest
        dobrze jak nigdy nie byloby im w Polsce a ze sie teskni? Znam to, tylko ja
        tesknie w druga strone ja tesknie do rodziny w Polsce i tylko do rodziny. Za
        niczym innym w Polsce nie tesknie. Z biegiem lat ta tesknota juz nie jest az
        taka wielka poprostu przychodzi akceptacja sytuacji.
    • Gość: ... Mieszkam w Irlandii (tyle ze Pln) juz dlugo.. IP: *.server.ntli.net 16.06.05, 17:21
      Mieszkam w Irlandii (tyle ze Pln) juz dlugo czasu. Wczesniej meiszkalem w
      Australii dobrych pare lat. Australia - super szajba, ale za daleko, a tutaj
      jest okropna pogoda, zreszta tak jak w Irlandii Pld. Znam duzo osob, ktore
      emigruja do usa nawet stad, tak wiec logika mowi ze lepiej sie osiedlic w usa.
      Stopa zyciowa jest o wiele wyzsza, z tym ze dalej do domu odwiedzac rodzine.
      Wybierz jakis fajny stan (chyba ze nie mozesz) i lec tam (osobiscie
      polecialbym - i tu nie bede zbyt oryginalny - do NY). Jest jeszcze kwestia
      pracy. Tutaj nawet po studiach (zalezy oczywiscie jakich), mozesz miec problemy
      z praca, w usa jest o wiele lepiej pod tym wzgledem a ratio: zarobki - wydatki
      jest o wiele korzystniejsze). Mnie zajelo dobrych pare lat zeby dostac dobrze
      platna prace w IT. Pozdrawiam serdecznie, a wszystkim co sa w Polsce io to
      czytaja i nei mysla o wyjezdzie mowie - macie racje... to nei jest wszystko tak
      kolorowo jak sie wydaje, dochodzi do tego rodzina, rodzice, znajomi, kuzyni,
      itd. itd., ktorych sie zostawia za soba, a potem sie czlowiek zastanawia: bylo
      warto?
      • Gość: angel Re: Mieszkam w Irlandii (tyle ze Pln) juz dlugo.. IP: *.swipnet.se 16.06.05, 18:10
        to widze ze nie jestem jedyna w tym ze sie zastanawiam czy naprawde warto
        zostawac za granica.... ja chce wracac a ludzie w kraju ktorym to mowie to sie
        pukaja w glowe bo oni chca wyjechac.... co prawda na prace i place nie narzekam
        ale jak ktos zauwazyl zawsze jst sie obcym w obcym kraju.... zwlaszcza z
        wspolczesnie rosnacymi opiniami przeciwko imigrantom... (nawet jezeli ja
        osobiscie nie uwazam sie za imigrantke)
        na szczescie ja juz zdecydowalam i za rok po prawie 7 latach bede wracac do
        kraju - zobaczymy co tam mnie czeka.... czy wyksztalcenie i praktyka z
        zagranicy cos u nas w kraju znaczy...
        pozdrowienia ze szwecji
        • Gość: kak Re: Mieszkam w Irlandii (tyle ze Pln) juz dlugo.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.07, 17:04
          Odradzam powrót. Też się pukali w głowę kiedy postanowiłem wrócić. Mieli rację,
          choć częściowo. Doświadczenia zdobyte zagranicą nie są tu zbyt wiele warte. Na
          mnie patrzono jak na dziwaka np wtedy, gdy chciałem odpisywać na podania o
          pracę, zwracać aplikacje. Cwaniactwo, bezwzględność i brak ogłady.

Pozytywną stroną może być fakt, że tu łatwiej w sumie coś na nogi postawić,
          zawalczyć.
      • kropekuk A do Republiki Irlandii, czyli EIRE (coz, twoje 16.06.05, 19:02
        okreslenia Anglikowi jakos przez gardlo przejsc nie moga!)OD KILKU LAT Z USA
        POWRACAJA.
        P: A CO ty robisz na tym - pardon - brytyjskim zadupiu? W tym gniezdzie
        wscieklych os na LSD, ktorych i Blair, i Ahern nie chce? Rusz tylek do Mainland
        i przestan plakac...
        PS: Nie zauwazylem, by wyzsze wyksztalcenie komukolwiek w UK przeszkadzalo ;)
      • Gość: aga usa IP: *.dyn.optonline.net 02.06.07, 19:52
        Czesc Wszystkim! Mieszkam w US od 4 lat. Mam 29 lat. Jak pierwszy raz tutaj
        przylecialam to nie aby sie osiedlic ale zarobic jako niania i zaczac szukac
        czegos lepszego w Polsce. Jak ukonczylam studia nie bylismy jeszcze w Uni takze
        nie bylo mozliwosci wylotu do Angli itd. Powiem szczeze ze czasem zaluje ze
        tutaj zostalam, w US. Wyszlam za maz i mam juz teraz tutaj rodzine. Ale jednak
        trudno sie dogadac z Amerykaninami i gdybym chciala znalesc lepsza prace to
        klaniaja sie studia...mimo iz mam Polskeigo Magistra. Gdybym byla w waszej
        sytuacji...przylecialbym do US aby otrzymac zielona karte i miec co na
        przyszlosc na wszelki wypadek. Jak pisal moj poprzednik...sprobujcie na rok a
        potem zawsze mozecie poleciec do Europy.US czy Irlandia jezyk prawie taki sam.
        Nie odrzucajcie mozliwosci otrzymania Zielonej Karty a pozniej robcie co
        chcecie.Powodzenia.Aga
    • Gość: Yama Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:50
      Gdziekolwiek, byle dalej od tego śmiesznego kraiku.Śmiesznego dla obserwatorów,
      tragicznego dla tubylców.Gdybym był młodszy wyjechał bym nawet do Czech.
    • marek_u Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 16.06.05, 18:13
      Mieszkam w Kanadzie of 1989 roku. Pamietajcie tylko o jednym. Dyplom ze szkoly w
      Polsce jest warty tyle co papier na ktorym jest wydrukowany. Ja po przyjezdzie
      do Kanady zrobilem college, teraz robie Bachelor degree, mysle o MBA. USA jest
      tak samo. Jest mozliwosc czasami zeby pozdawac tylko egzaminy i uznaja szkole z
      Polski. Bardziej w USA. Good luck.

• Gość: Martynka Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 167.206.206.* 16.06.05, 18:32
        Co osoba to historia...
        Nie jest prawda ze szkola skonczona w Polsce sie nie liczy.
        Skonczylam uczelnie techniczna w Polsce, a tu w Stanach przed podjeciem pracy
        musialam dokonac ewaluacji. Sprawdzono przedmioty jakie mialam na studiach i
        porownano moj stopien magistra-inzyniera z tutejszym odpowiednikiem. Nie
        musialam zdawac zadnych dodatkowych egzaminow, czy isc znow do szkoly :)
        Zdecydowano, ze mam "combined master and balchelor degree".

Zycze szczescia :)
    • Gość: Ela Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 16.06.05, 18:21
      tylko ci, ktorzy nigdy nie byli w USA, lub zwykli nieudacznicy ktorzy czekali
      az im dolary beda skapywac z nieba bez pracy-twierdza ze Ameryka jest okropna.
      To nieprawda, to kraj wielkich mozliwosci. Pracujesz, zarabiasz to naprawde
      zyjesz. Lekarze? - bez przesady - tutaj tez mozesz sie leczyc. Trzeba tylko
      ruszyc glowa i oplacac ubezpieczenie. Stawiam na USA. Drogie bilety? Zalezy
      ktora pora roku... Jestem tutaj 12 lat. Przyjechalam gola i wesola. Wzielam sie
      do roboty, a teraz jestem juz na swoim, mam prace, dom itp. Najwazniejsza
      sprawa to znajpmosc angielskiego, bez tego rzeczywiscie lepiej wracac do Polski.
      • Gość: marika Ehhh, gdybym mogla wrocic do Stanow:((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 11:02
        Jesli ktos ma mozliwosc legalnego osiedlenia sie na stale np. z
        zielona karta to ja na jego miejscu juz bym sie pakowala!Spedzilam
        tam 4 lata i polecam!
    • Gość: ulencjusz USA: za i przeciw IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 16.06.05, 18:39
      Witam,
      Mieszkam w US (Kalifornia) juz od 5 lat i musze przyznac iz mimo pewnych
      minusow uwielbiam to miejsce...Zaden kraj nie jest idealny i wszedzie jest cos
      zlego i dobrego, ale wydaje mi sie iz decyzja zalezy od indywidualnego systemu
      wartosci czlowieka...od tego co dle Ciebie jest najwazniejsze...
      Za USA:
      -wspaniale szanse rozwoju
      -swietne szkoly
      -otwarci pogladowo i bardzo tolerancyjni ludzie
      -mlodosc wydluzona o 20 lat...(tu w wieku 60 ludzie zaczynaja zycie, a nie
      popadaja w depresje starosci)
      -rownouprawnienie (jako kobieta, ze smutkiem czasem patrze na Europejski brak
      szacunku (szczegolnie na tle zawodowym) do plci damskiej)
      -Ameryka jest tak ogromna, ze kazdy moze znalezc cos dla siebie

Przeciw USA:
      -paskudne jedzenie...ale to tez mozna ominac, robiac zakupy w sklepach zdrowej
      zywnoci (bez konserwantow, hormonow, antybiotykow, itd)
      -zbyt daleko do mojej rodziny, ktora pozostala w Polsce... :(
      -brak wiezi rodzinnej - to niestety cos, z czym nie da sie walczyc...oni
      poprostu (szczegolnie w duzych miastach jak NY czy SF) nie sa rodzinnym narodem
      i sporadycznie spotykam sie z mlodzieza, ktora wspolne swieta uwaza za dar, a
      nie udreke... :(

Co do Irlandi, nigdy nie mieszkalam, ale z opowiadan wiem, ze to baaardzo dorgi
      kraj... (szczegolnie zywnosc)...

Pozdrawiam,
      U.
      • kropekuk Zywnosc to polowa cen (no, ciut wiecej) UK ! 16.06.05, 19:07
        Podstawowy koszyk (wg. badan amerykanskich) to : USA =100, UK = 140, Irlandia
        =100 . Widzisz, w USA jestes u siebie, wiesz gdzie co kupic; w Irlandii bylas
        skazana na krwiopijcow podturystycznych (oni z turystow zyja).
      • Gość: Uncle from USA Re: USA: za i przeciw IP: *.cst.lightpath.net 24.10.06, 20:20
        Nastepny dal sie zmanipulowac na tzw "organic food". Jedzenie w Stanach jest
        pychaaa.... Pelno dobrych restauracji! Najlepsze na swiecie Steki! Pizza
        mniami - najlepiej z Brooklynu...
      • Gość: Krzysiek1989 Wakacje i praca w USA IP: *.limes.com.pl 28.04.07, 17:10
        Witam.
        W tym tygodniu jade do ambasady na rozmowę w celu dostania wizy(jadę z ojcem).
        W Stanach mam zapewnioną pracę u rodziny jak i mieszkanie :)
        Chcę wyjechać na 3 miesiące. Myslę, że to dobry początek! Zarabiać będe powyżje
        10$ za godzine. 5 dni w tygodniu. Najbardziej boje się, ze nie dostane wizy
        turystycznej(hehe)i 6 stów pójdzie w zapomnienie.
        Co o tym sądzicie?
        Pozdrawiam i prosze o szybkie odpowiedzi, bo mam zamiar wyjechać na początku
        czerwca.
        • sylwek07 Re: Wakacje i praca w USA 28.04.07, 17:44
          nic nie piszesz o tym czy sie uczysz,czy pracujesz,,czy ktos tam juz pojechal
          do tej rodziny i wrocil na czas bo to tez jest wazne...
          • Gość: Krzysiek1989 Re: Wakacje i praca w USA IP: *.limes.com.pl 29.04.07, 12:31
            Ucze sie w Liceum jestem w 2 klasie. Jeszcze rok. Pojechał tam ode mnie z
            rodziny i został i do niego chce jechać. Mam tam jeszcze 2 rodziny :] ale nie
            jade do nich(ewentualnie z wizytą)
          • Gość: Krzysiek1989 Re: Wakacje i praca w USA IP: *.limes.com.pl 29.04.07, 12:37
            Jeszcze matka(moja ciocia) jego lata tam i spowrotem co jakiś czas :)
    • Gość: irnis Irlandia jest lepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 18:58
      po pierwsze zarobisz więcej
      po drugie jest 1000 razy bezpieczniej
      po trzecie edukacja jest na dużo wyższym poziomie
      po czwarte do Polski jest dużo bliżej

• Gość: ingrid Re: Irlandia jest lepsza IP: *.180.169.196.fdl.wi.charter.com 17.06.05, 10:41
        po pierwsze sila nabywcza pieniadza w US jest o wiele wieksza
        po drugie- ten tekst o bezpieczenstwie jest bez sensu- to zalezy od ciebie
        po trzecie- to w Stanach sa najlepsze uniwersytety na swiecie
        po czwarte-do Polski dalej ze Stanow, ale tu o imigracji mowa
        • Gość: stefan Re: Irlandia jest lepsza IP: 192.5.109.* 17.06.05, 18:24
          > po trzecie- to w Stanach sa najlepsze uniwersytety na swiecie

i co niby z tego ma dla niej wynikac?
          • Gość: ingrid Re: Irlandia jest lepsza IP: *.180.169.196.fdl.wi.charter.com 18.06.05, 00:03
            To była odpowiedz na poprzedni post o niskim poziomie edukacji w USA.A co ma
            dla niej wynikac to juz sam sobie odpowiedz, moze to ze w Stanach ma mozliwosc
            studiowania na najlepszych uniwerkach? :o) Majac zielona karte mozna ubiegac
            sie o pomoc finansowa na tych samych zasadach co Amerykanie- i przyznaja ja
            wszedzie. Mozesz aplikowac na uniwersytety Ivy League (pierwsza dziesiatka-
            Harvard,Princeton,Yale, Stanford itd) nawet jesli zarabiasz bardzo malo-jesli
            jestes dobry to cie przyjma i dadza stypendium rowniez na koszty
            utrzymania.Mozliwosci sa ogromne jesli chodzi o edukacje.Oprocz tego uniwerki
            publiczne, stanowe ($3000-5000 rocznie), community colleges. To Polacy wiecznie
            plota bzdury o niskim poziomie nauczania, chcac sie dowartosciowac.
            • maly32 Re: Irlandia jest lepsza 18.06.05, 04:37
              Absolutnie sie z tym zgadzam. Ja mialem calki itd. w szkole sredniej w USA a
              moi dawni kumplowie dopiero mieli to w Polsce na studjach. Ile razy mozna mowic
              o podstawach matematyki?

M
            • Gość: Uncle from USA Re: Irlandia jest lepsza IP: *.cst.lightpath.net 24.10.06, 20:29
              Stanford University to nie jest szkola ivy league.
      • Gość: gosc Re: Irlandia jest lepsza IP: 162.119.240.* 17.06.05, 23:07
        Jak ostatnio sprawdzalam to MIT, Harvard, Princton, Yale, Columbia university,
        Cal tech, nadal sa najlepszymi na swiecie
    • Gość: Jo Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.in-addr.btopenworld.com 16.06.05, 19:41
      Coz - american dream to juz zdaje sie przezytek. Mam znajomych w USA, ktorzy
      siedza tam naprawde dlugo (ponad 15 lat) i sami mowia, ze w porownaniu do tego,
      co bylo jak wyjezdzali, obecnie jest fatalnie. Trudniej z praca, gorzej z
      placa, opieka medyczna -wiadomo. A skora Twoj maz juz ma prace w Irlandii, nie
      wiem czy jest sens ryzykowac - nie wiecie jak bedzie w Stanach! Irlandia to
      kraj caly czas rozwijajcy sie, pnacy w gore, kraj w ktorym ponoc bajeczne jest
      prowadzenie np. wlasnej firmy itd. Sama siedze w Anglii i nie zamienilabym tego
      na USA, mimo ze kiedys sama staralam sie o zielona karte. Za funta mam 2 dolary
      i z praca duzo latwiej.Polacy sa bardziej lubiani. No i bardzo wazna rzecz -
      mowie to z pozycji wlasnie "emigranta", choc przed wyjazdem nie wydawalo mi sie
      to tak istotne - z Wysp do Polski 2 godziny samolotem no i koszty podrozy bez
      porownania! To ma znaczenie ogromne, bo teskni sie za rodzina i znajomymi
      katami i po prostu trzeba raz na jakis czas skoczyc do kraju, zeby sie
      odswiezyc psychicznie. Poza tym mozna kupic troche jedzenia przy okazji, ktore
      tansze i lepsze:)Powodzenia w dokonaniu wyboru! Oby byl sluszny dla Was!
      • katlia Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 16.06.05, 20:11
        Mi tez sie wydaje, ze w tej chwili (mieszkam tu powyzej 30 lat) Irlandia bylaby
        lepszym miejscem na emigracje. USA w 2005 roku, to naprawde nie te same USA co
        w 95ym czy 85ym roku. Pracuje sie coraz ciezej za coraz mniej. Koszty zycia
        rosna ale pensje nie bardzo. Ubezpieczenie medyczne to naprawde duzy problem
        jezeli nie dostajesz od pracodawcy. Jest trudniej/drozej doksztalcac sie,
        gospodarka jest "niespokojna" a jezeli chcielibyscie miec dziecko, to juz
        zupelnie odradzam. Nie ma zadnej opieki socjalnej, zlobki sa drogie, firmy
        zupelnie sie nieinteresuja tym, ze masz chore dziecko w domu - you're on your
        own.
      • Gość: gosc Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 162.119.240.* 17.06.05, 23:11
        ja jest w stanach of 1984 i nie narzekam, jest mi dobrze, zarabiam dobrze, mam
        dobra opieke lekarska, dzieci chodza do dobrych publicznych szkol, mam zasieg
        do muzeum teatru, etc. Znajomych mam z roznych krajow, na zywnosc nie narzekam.
        Nie rozumiem tych narzekan, moze wroccie do Polski, jak macie reszte zycia
        spedzic tak straszne meczac sie
      • Gość: Uncle from USA Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.cst.lightpath.net 24.10.06, 20:33
        A co z tego ze za funta masz 2 dolary? Jakie to ma niby znaczenie. Za jednego
        Lata (walutal lotewska) tez masz 2 dolary. Czy to znaczy, ze Lotewska
        gospodarka jest 2 razy lepsza od amerykanskiej? Gdzie ty sie ekonomii uczylas w
        Anglii? Nic dziwnego. Kurs walutowy nie ma zadnego znaczenia - liczy sie sila
        nabywcza pieniadza. Czyli to ile mozna kupic za funta, a ile za 2 dolary. Wiesz
        ile? Dwa gile...
        • Gość: Wicek Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.dsl.stlsmo.swbell.net 16.01.07, 05:58
          Nie bardzo sie z tym zgadzam. Jesli czlowiek jedzie na krotki okres czasu w
          celu zarobienia pieniedzy, to jednak wygrywa UK, gdzie minimalna placa jest
          prawie 2 razy wieksza od tej w USA. Rzecz jasna, koszty zycia sa duzo wyzsze w
          tym pierwszym kraju.
    • Gość: konrad Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 83.141.84.* 16.06.05, 20:18
      cze bylem w us, (sikago) :)) sprawa jest tak mozna tam zyc ale, i tu sie zaczyna
      po pierwsze za wszystko trzeba placic, po ulicach chodzi banda nieedukowanych
      ludzi, kultura - zapomnij o tym, no moze tylko w NY, sikago i LA, ale i tak nie
      bedziesz mial czasu nigdzie chodzic bo pracujesz 12 godzin na dobe, obecnie
      jestem juz 3 lata w irl, sprowadzilem dziewczyne z 1 roczna coreczka, bez
      problemu dostaniesz zasilek na dzieci (141 euro/mies) skolnictwo (podstawowka)
      jest bezplatne, jedynie przedszkola i szkoly wyrzsze pobieraja gotowke- ale nie
      wszystkie.pracujesz legalni, po 2 latach masz pelne prawa socjalne np.
      bezrobotne 170 euto/ tydz.nie bede sie rozpisywal co jeszcze ale naprawde wole
      irl, chociaz nie oklamujmy sie to tez nie jest europa- troche im brakuje do
      kontynentu. jak chcesz wiecej info, napisz
      pozdrawiam konrad
      • Gość: dziennikarz ny Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 65.204.49.* 16.06.05, 21:40
        Zeczywiscie, lepiej mieszkac w Irlandi zarabiajac tak dobrze ze potrzebny jest
        zasilek na dzieci lub lepiej wogole nie pracowac i isc na bezrobotne za 170
        euro na tydzien. Jesli ktos chce pracowac 40 godzin w tygodniu i nie polegac na
        zasilkach to polecam stany. Nowy Jork odradzam bo choc dobrze placa i latwiej
        tu o prace to zycie jest drogie. Pozatym miasto jest bardzo duze i ktos kto
        mieszkal w "normalnym" kilkudziesieciotysiecznym miescie moze miec problem z
        przyzwyczajeniem sie.A kraj jest piekny i tak wielki ze zwiedzac mozna do konca
        zycia i na karaiby jest rzut beretem. Minus to to ze do Polski daleko i ze
        trzeba sluchac internautow ktorzy sa przekonani ze wszyscy Polacy w stanach
        zapieprzaja jak woly jakies i ponizaja sie.
        • katlia Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 16.06.05, 22:47
          Z tym ze, kto w NY pracuje 40 godzin tygodniowo? Bo wiekszosc ludzi, zwlaszcza
          tych na bardziej odpowiedzialnych stanowiskach, pracuje przynajmniej 50 godzin
          tygodniowo, 50 tygodni na rok. Jezeli nie wiecej. U mnie w firmie, oficjalne
          godziny pracy sa od 8 do 17:30, ale nikt, nikt z tad nie wychodzi przed 18:30.
          Wyzsze kierownictwo siedzi w pracy dluzej. I to w mellow Colorado, nie w
          intensywnym NYC! Masz dziecko? Swietnie. Ale wracaj do pracy po 6 tygodniach -
          pelen etat, oczywiscie bo part-time nie jest cost-effective. Zlobek? W tanim
          Colorado kosztuje tylko okolo $1,000 na miesiac. Oczywiscie, zamykaja zlobek o
          18, wiec co zrobic jezeli trzeba pracowac pozniej, a maz jeszcze z pracy nie
          wrocil? Pestka: zatrudniasz nastolatke za $7/hr aby odebrala dziecko. Dziecko
          chore? Bardzo mi przykro, ale masz przeciez 5 dni 'chorego'. Aha, juz
          wykorzystalas te 5 dni? Kolej na ojca, aby sie zwolnil. On tez juz nie ma?
          Hmmm. No wiec, odliczamy od urlopu. No dobrze, zostalo ci troche urlopu, i
          chcesz odwiedzic rodzine w Polsce? Prosze bardzo, tylko nie zwalniaj sie na
          dluzej niz 2 tygodnie, bo to nie powazne. Przeciez Ameryka to nie
          socjalistyczna Europa. (Tak mi kiedys szef powiedzial.)

Nie wiem, mi sie wydaje, ze jednak tacy Amerykanie
    • Gość: John Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.phil.east.verizon.net 16.06.05, 20:38
      Jesli jestescie mlodzi i pelni energii oraz otwarci na kompletnie inna kulture
      i zwiazane z nia inny system wartosci i komunikacji miedzy ludzmi to wedlug
      mnie Stany sa zdecydowanie lepsze. Trzeba sie nastawic na bardzo ciezka prace,
      dlugotrwale oszczedzanie, wieloletnia nauke jezyka i sposobu porozumiewania
      (to kompletnie rozne rzeczy) ale rezultaty powinny byc lepsze niz w Europie.
      Oderwanie od Polski jest rowniez wieksze, bo dalej niz z Irlandii, co moze byc
      poczatkowo trudniejsze, szczegolnie dla kobiet. Ameryka to kraj tworzony przez
      imigrantow i kazdy z pozytynym nastawieniem jest Amerykaninem od chwili
      przyjazdu: tego nie da Wam zadny inny kraj.
      Powodzenia, John
    • talkto_menow American dream 16.06.05, 20:40
      Znany komik Jim Carrey, immigrant z Kanady, kiedy jeszcze nie byl znanym
      aktorem, wystawil sobie czek na okragla sume miliona
      dolarow z zastrzezeniem ze zrealizuje go kiedy bedzie juz bogaty.

Grupa ochotnikow strzegacych poludniowej granicy Stanow Zjednoczonych nakrecila
      film pokazujacy ludzi przekraczajacych granice z
      Meksykiem. Grupa kilkunastu osob idzie gesiego, raptem przyspieszaja I
      szybciutko przebiegaja przez pusta droge. Kilkadziesiat metrow
      dalej przebiega kolejna grupa. Po kilku sekundach chowaja sie w krzakach.
      Kolorowe wstazki oznaczaja kolejne etapy trasy.

Znam osobe ktora dotarla do Stanow w kontenerze przez Kanade. Przyjechala do
      swoich rodzicow, w ramach niezaleznego programu
      laczenia rodzin. Podjela nauke w tutejszym “high school”. W trudnych chwilach
      zbierala puste puszki. Po odstawieniu do skupu,
      dokladala swoje pieniadze do rodzinnego budzetu.

Przeklenstwo kolejnych pokolen imigrantow. Ten sam scenariusz przerabiany juz
      ktorys raz z rzedu. “Robimy to dla naszych dzieci”.
      Starszy Grek wlasciciel niewielkiej restauracji, urodzony w starym kraju ma
      problemy z porozumieniem sie ze swoimi klientami.
      Obserwuje co dzieje sie na chodniku, syn wlasciciela podjezdza pod restuaracje
      swoim terenowym wozem. Aha, to ja poprosze… tylko
      “no shiiiize”

Brazylijczyk, krawiec niedlugo przejdzie na emeryture. Z duma
      mowi “wyksztalcilem syna” Jego mysli wedruja gdzies do Rio de Janeiro,
      “najpiekniejsze dziewczyny”, usmiech pojawia sie na jego twarzy. Po chwili
      serio dodaje “Stany to najlepszy kraj na swiecie, tylko tutaj,
      tylko tutaj…

“Dziewczyna z kontenera” skonczyla high school, zostala przyjeta do prywatnego
      collegu. Ukonczyla go, planuje studiowanie medycyny.
      Ma zamiar zostac chirurgiem. W zeszlym roku wylosowala zielona karte.

“American Dream”, marzenie senne, jak pustynna oaza. Wody, wody !. Widac ja na
      wyciagnieniecie reki. Tylko jak tam dotrzec.

wiecej
      www.nowy-jork.com
    • Gość: W Dublinie Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 194.46.89.* 16.06.05, 20:46
      1. Irlandia kilka milionow obywateli, wielkosc 2 naszych wojewodztw - mozna
      generalizowac: "w Irlandii jest tak a tak"
      2. USA - 51 zjednoczonych stanow-panstw o roznym prawodawstwie, mentalnosci,
      255 mln obywateli - w jaki sposob ktos moze mowic: "wiecie, w USA to jest
      tak:..."?
      3. najlepszy kraj do zycia na planecie Ziemia: Kanada
      4. najlepszy kraj do zycia w Europie: Irlandia
      5.Jestem w Dublinie od 3 lat, ale NA PEWNO WROCE DO KRAKOWA.
      I tyle.
      pozdrawiam znad pinty Guinessa.
      • drabiniasty Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 25.09.06, 04:26
        Kanada wcale nie jest najlepszym krajem do zycia, Nic nie wiesz, Skad sie biora
        ci ludzie, ktorzy zajmuja glos w sprawach o jakich nie maja pojecia? Nigdy nie
        byl w kanadzie a gada.
      • Gość: Kacza Republika Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 20.11.06, 17:18
        Poprawka - USA to 50 stanow i (obecnie - t.j. rok 2006)
        ok. 300 mln. mieszkancow...
    • Gość: pico Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.chem.usu.edu 16.06.05, 22:34
      Osobiscie polecam USA. Probuje dostac zielona karte od uzyskania swidectwa
      maturalnego prze 23 lata. W Irlandii moze Pani mieszkac bez zadnych formalnosci
      jako ze RP jest w Unii od 1 maja.
      Irlandia jak Anglia jest zatloczona, droga i ma nisamowicie wysokie podatki
      (ok 50%).
      W USA podatkow postawowych (nie wiem jak to sie nazywa po polsku i mam
      na mysli substantial taxes albo social security) praktycznie nie ma.
      Nie maz tez zadnego obowiazku powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego jak w Unii.
      Nie warto wiec marnowac sznsy z loteria wizowa.
      • Gość: alex Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 5.5R5D* / *.kla-tencor.com 16.06.05, 22:43
        Poadatki sa w USA i to spore do 40%. Na ubezpieczenie zdrowotne na rodzine
        trzeba jeszcze dolozyc 300-1000$ na miesiac (w zaleznosci jak dobre).
        Do podatkow trzeba tez doliczyc drogie szkolnictwo i ogromne podatki od
        nieruchomosci. W Kaliforni place 6000$ na rok samego podatku za dom.
        Da sie zyc w USA ale trzeba pracowac jak wol do konca zycia.
        Sam planuje powrot do Europy moze do Irlandii.

Pozdrowienia z Kaliforni
        • Gość: Uncle from USA Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.cst.lightpath.net 24.10.06, 20:51
          Mieszka taki w Californi i nie wie jakie sa stopy podatkowe. Nie mac ludziom w
          glowach. Stopy w USA zaczynaja sie o 10% a maksymalna osiaga 35% - ale to
          powyzej 320 tys dolarow rocznie. Z tego oczywiscie jest pelno odliczen - na
          opieke nad dzieckiem, szkole, odsetki od pozyczki na dom i na szkole i cala
          masa innych. W dodatku sa tzw. odliczenia od dochodu jak personal exemption itd
          itp. Za ubezpieczenie zdrowotne placi ci pracodawca, a jak nawet nie masz to
          szpital i tak cie musi przyjac - wiec nie pieprzcie bajek o braku ubezpiecznia
          medycznego! Za chalupe placisz 6000 rocznie, ale dodaj ze chalupa jest warta
          600tys albo i wiecej. Przenies sie do teksasu i za taki sam dom bedziesz placil
          3 tys.
          • Gość: Kacza Republika Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 20.11.06, 17:30
            "Wujku" - z tymi ubezpieczeniami zdrowotnymi
            to jest roznie, np. moja "firma" pokrywa
            koszt mojego ubezpieczenia ale juz np.
            na zone potracaja mi ponad 260
            dolarow miesiecznie!
      • feliks-50 Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 16.06.05, 23:14
        Co za bajdy ! Irlandia zatłoczona ! - kraj 3 razy mniejszy od Polski a 3,5 mln
        mieszkańców.
        Podatki może i wysokie ale zarobki też, a ludzie tam mieszkający są za to
        bardzo mili i przyjacielscy, nie to co Ameryce, nie mówiąc oczywiście o Polsce.
        Ameryka to już tylko mit, kraj dla bardzo specyficznych ludzi, napewno niezbyt
        przyjazny dla przybyszy.
        • Gość: stefan Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: 192.5.109.* 17.06.05, 00:30
          > Podatki może i wysokie ale zarobki też, a ludzie tam mieszkający są za to
          > bardzo mili i przyjacielscy, nie to co Ameryce, nie mówiąc oczywiście o
          Polsce.

o czym ty rozmawiasz? mieszkales kiedys w USA? to jedno z najbardziej milych o
          otwartych spoleczenstw. Ja osobiscie dopiero tutaj nauczylem sie usmiechac do
          ludzi.

> Ameryka to już tylko mit, kraj dla bardzo specyficznych ludzi, napewno
          niezbyt
          > przyjazny dla przybyszy.

mieszkam tu ponad rok i absolutnie sie z toba nie zgadzam. moze ci sie kraje
          pomylily.
      • Gość: Kacza Republika Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 20.11.06, 17:22
        W USA jednak sa rozne podatki panie (pani) "pico".
        A to:
        - skladka na "Social Security"
        - podatek federalny
        - zazwyczaj (w prawie wszystkich stanach)
        podatek stanowy
        - czasem takze podatek miejski, czy "lokalny"
        - w wielu firmach jezeli pracujesz to cos tam
        potracaja na twoje ubezpieczenie zdrowotne
        i zazwyczaj NIE masz wtedy zadnego wyboru :))
    • martyna14 Re: Co lepsze USA czy Irlandia (legalnie)???? 16.06.05, 23:12
      Poziom wiedzy ?

Ty chyba nie wiesz o czym mowisz. Kanadyjczycy tysiacami przekraczaja granice
      zeby robic co bardziej skomplikowane
      zabiegi w USA.

NIe wiem skad ludzie takie bzdury biora - byc moze doswiadczenia z jakims pol-
      oficjalnym lekarzem na polaczkowie w
      Chicago ...

Nie na pewno w Chicago jest super sluzba zdrowia i pewnie jest tak w kazdym
      wiekszym miescie ale jednak na prowincji sprawa wyglada inaczej i lekarze maja
      inne podejscie. Poza tym wiele z nich wyjezdza na super wakacje i szkolenia na
      wyspach organizowane przez firmy farmaceutyczne i pozniej jakos chetniej
      przepisuja dany lek nawet jak nie jest najlepszym wyborem dla pacjenta.

Znam kilku lekarzy i rowniez dyrektorke osrodka leczenia uzaleznien, ktora
      wspolpracuje z psychiatrami czasami opowiada mi ciekawe historie gdyby dobrali
      sie do tego prawnicy to by niezle pieniadze wywalczyli dla pacjentow.
      Poza tym kazdy pisze ze swojego doswiadczenia ja np nie mam dobrych wspomnien
      jesli chodzi o sluzbe zdrowia. Poza tym ostatnio np wycofano wiekszosc lekow na
      bezsennosc nie przejmujac sie np , ze te ktore sa na rynku nie dzialaja na
      wszystkich i nikt sie tym nie przejmuje.
      • Gość: alex Hahaha Kanadyjczycy lecza sie w USA IP: 5.5R5D* / *.kla-tencor.com 17.06.05, 01:01
        Kanadyjczycy nie przyjezdzaja milionami do USA na leczenie bo w USA leczenie nie
        jest dostepne dla zwyklego czlowieka tylko dla milionerow.
        Jak ktos jest milionerem w Kanadzie to i moze tak byc, choc ja bym wolal w tej
        sprawie jechac do Szwajcarii niz USA.
        W USA jest kiepska medycyna i miliony pomylek (zobacz Bee Gees umarl na skret
        jelit gdzie normalnie 99.999% przypadkow sie ratuje)
        • maly32 Re: Hahaha Kanadyjczycy lecza sie w USA 17.06.05, 02:48
          Nie zapominaj jednej rzeczy, ze jezeli klinika w Kanadzie nie jest w stanie
          Ciebie przyjac to mozesz spokojnie dostac pozwolenie na leczenie w USA i rzad
          Kanady za to zaplaci. Jest to tak poniewaz rzad Kanadyjski jest przeciwko
          uzytku prywatnych klinik/lekarzy przez swoich obywateli ktorzy beda za to placic
          ubezpieczeniem danym przez rzad. Dzieki temu nie musisz byc milionerem, musisz
          byc kanadyjskim podatnikiem, co moze sie rownac milionerowi, bo ich podatki sa
          bardzo wysokie.

M
          • Gość: olek Re: Hahaha Kanadyjczycy lecza sie w USA IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 17.06.05, 03:00
            maly32 napisała:

> Nie zapominaj jednej rzeczy, ze jezeli klinika w Kanadzie nie jest w stanie
            > Ciebie przyjac to mozesz spokojnie dostac pozwolenie na leczenie w USA i rzad
            > Kanady za to zaplaci. Jest to tak poniewaz rzad Kanadyjski jest przeciwko
            > uzytku prywatnych klinik/lekarzy przez swoich obywateli ktorzy beda za to placi
            > c
            > ubezpieczeniem danym przez rzad. Dzieki temu nie musisz byc milionerem, musisz
            > byc kanadyjskim podatnikiem, co moze sie rownac milionerowi, bo ich podatki sa
            > bardzo wysokie.
            >
            > M

mieszkalem 8 lat w Kanadzie i od 7 lat w USA i nie widze mniejszych podatkow w USA.
            • maly32 Re: Hahaha Kanadyjczycy lecza sie w USA 17.06.05, 03:32
              Hmmm....to jest dosc skaplikowany temat.

Sales tax - w USA od 0% np. na ubranie w stanie NJ do pewnie 9% w CA czy moze
              NYC. W kanadzie GST + PST to pewnie ~14% (jezeli dobrze pamietam, wiem ze w
              niektorych przypadkach zywnosc w sklepach jest 0%). Czyli suma rum, jezeli cos
              sie wyda w Kanadzie w porownaniu do USA to sie placi ~5% wiecej. Dla tych
              ktorzy wydaja kazdy zarobiony grosz to jest to w sumie 5% wiekszy podatek od
              dochodu.

Roznica w cenie benzyny miedzy USA a Kanada to podatki.

Income tax - zkladam "single filing" w.g. stawek za rok 2003, bez odliczana
              rzeczy typu 401k itd. - powiedzmy zarabiasz $55 tys USA (dobry abosolwent w USA
              tyle zarobi spokojnie), w kanadzie byloby to ~69tys CAD. W kanadzie zaplaci sie
              26% federal tax, i wezmy prowincje New Brunswick, gdzie by czlowiek zaplacil
              nastepne 16%, suma rum 42% zanim sie wyda ani grosz. W USA zaplaci 15% federal,
              podatki stanowe sa bardzo szeroko ustawione np. Floryda, Texas, New Hampshire
              itd. maja 0%, u mnie w NJ, jest to nawet 9% dla jak sie zarabia $500 tys, wiec
              wybierzmy 7%, co daje name 22%.

Wyglada ze jest roznica 20% + 5% roznica jezeli chodzi o "sales tax." To
              oczywiscie jest jedna z wielu mozliwosci. Nie zdziwil bym sie specjalnie jezeli
              w nie ktorych przypadkach roznica jest albo wieksza albo zdecydowanie mniejsza.

M
              • Gość: olek Re: Hahaha Kanadyjczycy lecza sie w USA IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 17.06.05, 04:23
                Misiu naprawde mieszkalem w obydwu krajach i ci mowie ze po podsumowaniu rocznym
                nie placilem wiecej podatku w Kanadzie (Alberta). Za zeszly rok od sumy 50 tys
                USD zaplacilem 20 tys podatku razem ze stanowym podatkiem.
                Policz sobie procent z tego.
                Dodaj tez 5 tys property tax na rok i 5 tys na rok health insurance.
                Wyjdzie ci ze zaplacilem ponad 50% podatku.
                Nawet w najbiedniejszych miejscach w Kanadzie nikt tyle nie placi.
                • maly32 Re: Hahaha Kanadyjczycy lecza sie w USA 17.06.05, 15:04
                  20 tys od 50 tys? To przeplaciles. Nie mozna tego inaczej powiedzec. :( W
                  przyszlym roku uzywaj Quicken.

M
    • martyna14 Re: Do Katlii 16.06.05, 23:17
      nie zartuj. tu lekarze musza sie uczyc, doksztalcac caly czas. kolezanka-
      pediatra musi zdawac egzaminy co 2 lata aby utrzymac jej certification. to jest
      najlepsza kadra lekarzy na swiecie.

Ale fakt, dostep do dobrej opieki lekarskiej jest coraz drozszy, i coraz
      trudniejszy.

Jak pracowalam jako niania poszlismy z mala Isabela i jej mama na
      szcczepienie. Isabela wymiotowala i zle sie czula . Lekarka postanowila
      zaszczepic mala. J apytalam sie jej 5 razy czy jest pewna tego co robi i
      sugerowalam, ze moze to nie zbyt dobrze szcczepic jak dziecko jest
      przeziebione. Jednak matka dziecka zadecydowala sie zaszczepic je za rada
      lekarki,ktora zapewniala, ze nie bedzie najmniejszego problemu i patrzac na
      mnie dziwnie bo robilam problemy.

Wieczorem dziecko wygladalo bardzo blado , przezroczyscie oczy wydawaly sie
      bardzo duze i dziecko bylo slabe . Zawolalam sasiada, ktoery jest lekarzem i
      mieszkam w domu obok . Zalecil natychmiastowe zaweizienie jej do szpitala,
      gdzie od razu podano jej kroplowke i zatrzymano na 3 dni. Mala byla bardzo
      odwodniona . Ciekawe co by sie stalo gdybym po prostu polozyla ja spac jak
      dziecko czulo by sie rano.
      • katlia do martyny 17.06.05, 00:20
        Wszedzie, i zawsze, beda incydenty gdzie lekarz sie myli. Cos zle zrobil(a).
        Cos glupiego zrobil(a).

Ale to nie zmienia faktu, ze w USA, z pieniedzmi i ubezpieczeniem, masz dostep
        do najlepszej kadry lekarskiej na swiecie.

Zadny kraj nie wymaga tyle wyksztalcenia, tak szerokiej wiedzy, i tyle
        doksztalcania sie, jak USA. Roznice zaczynaja sie od poczatku studiow: w USA
        szkola medycyny zaczyna sie po 4-lat studiow chemii, biologii, itp, i tylko
        okolo 20% aplikantow sie wogole dostaje na te studia. Przecietny kandydat ma 23
        lata kiedy zaczyna studia medycyny, i konczy dopiero dobrze po 30-tce. Niektore
        specjalizacje wymagaja dodatkowo 3-5 lat studiow. W Europie, przecietny "swiezo
        upieczony" lekarz ma okolo 25 lat.

Egzaminy certifikacyjne w USA (USMLE) sa szalenie trudne dla cudzoziemcow, i
        nie chodzi tu o jezyk. 34% oblewa za pierwszym razem (w porownaniu do 9%
        amerykanow)i okolo 25% cudzoziemcow nigdy nie zdaje nawet pierwszej czesci tego
        egzaminu (sa 4) - a mozna probowac 7 lat!

Sorry. Ale po prostu nie masz racji w Twojej wypowiedzi. Co nie znaczy, ze nie
        ma 'qwack doctors' jak tu sie mowi. Szkoda ze wlasnie mala Isabela na takiego
        trafila.
      • Gość: stefan Re: Do Katlii IP: 192.5.109.* 17.06.05, 00:38
        zgadzam sie z katia. dobre ubezpieczenie (nie ma z nim problemu jak masz dobra
        prace) zapenia dostep do najlepszej sluzby zdrowia na swiecie.

co do firm farmaceutycznych i korumpownia przez nie lekarzy... nie wiem jak
        jest z tym w stanach, za to wiem, ze proceder ten jest na bardzo szeroka skale
        uprawiany w polsce. czasem wystarczy czajnik z logo firy, czasem "konferencja"
        z darmowym zarciem i noclegiem, czasem trzeba zalatwic wczasy w cieplych
        krajach...
        • katlia do stefana 17.06.05, 00:56
          Tak, tylko tez trzeba podkreslic 'DOBRE' ubezpieczenie. Bo to roznie bywa.
          Niedawno (2-3 tygodnie temu?) w New York Times byla cala seria o 'klasie' w
          USA: o biedniejszej 'pracujacej' klasie, klasie sredniej i tych z pieniedzmi.
          Jeden artykul porownal opieke lekarska trzech osob po zawale serca - 3 osob z
          ubezpieczeniem. (Notabene, ta najbiedniejsza osoba z nich, to Polka.) Jak to
          sie niestety czesto zdarza w USA, ta osoba z najlepszym ubezpieczeniem - facet
          z pieniedzmi - dostal swietna opieke w swietnym, dosyc eksklusywmnym szpitalu.
          Ta najbiedniejsza osoba z marnym ubezpieczeniem - ta Polka - dostala opieke w
          marnym szpitalu gdzie nie bylo dostepu do testow ktore ten facet z pieniedzmi
          dostal automatycznie. Zgadnij kto dzisiaj jest zdrowszy.

A z tymi firmami farmaceutycznymi
      • hindus7 Re: Do Katlii 22.12.06, 04:50
        No tak Neutrophils!! lecz kazdy zabieg ma medical coding i odpowiednio sume.
        Welcome
        • matt.cobosca Re: Do Katlii 22.12.06, 19:08
          Bylem w USA na wizie turystycznej 6 miesiecy i bylo fajnie, jedynym minusem
          mojego pobytu jest to, ze bedac bez papierow w USA moze calkiem dobrze zyc
          (chodzi mi o strone materialna) ale dalej jestes nikim. Obecnie nie zrobisz tam
          ani prawa jazdy ani nie dostaniesz nr SS. Dlatego wkrotce wybieram sie do pracy
          w Wielkiej Brytanii - legalna praca, zarabiasz na swoje ubezpiecznie i przyszla
          emeryture. Gdybym jednak w przyszlosci wylosowal zielona karte, to bez wahania
          wybralbym USA. To jest najlepszy kraj do zycia - wystarczy ze masz odrobine
          checi i nie masz 2 lewych rak do pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka