Dodaj do ulubionych

Pytanie o I-94

14.09.05, 22:44
Witam
Potrzebuje dostac nowy I-94 form ,mam pytanie w jaki sposob i gdzie moge go
dostac ?? Ten co mam jest juz nieaktualny,na DS-2019 i w paszporcie waznosc
wizy konczy mi sie pod koniec pazdziernika, jestem na J-1.
Obserwuj wątek
    • sylwek07 szukaj tutaj 14.09.05, 23:32
      uscis.gov/graphics/formsfee/forms/index.htm
      • naither Re: szukaj tutaj 15.09.05, 00:05
        wielkie dzieki Sylwek , rozumiem ze form I-539 ?????? Wyjasniajac sprawe
        skradziono mi dokumenty nie mialem DS-2019 przy wjezdzie w konsekwencji
        ograniczyli mi pobyt do 1 miesiaca i kazali doslac wymagane dokumenty i
        uregulowac sprawe z Sevisem. Zrobilem to teraz musze jeszcze tylko dostac nowy
        I-94 zeby byl zgodny z tym co jest zapisane w moim paszporcie i DS-2019 i lece
        do SSA.
        • w357 Re: szukaj tutaj 15.09.05, 09:45
          naither napisał:
          Wyjasniajac sprawe
          > skradziono mi dokumenty ..............jeszcze tylko dostac nowy
          > I-94 zeby byl zgodny z tym co jest zapisane w moim paszporcie......

Nowe (replacement) I-94 może wydać jedynie USCIS !!!
          Załatwiałem podobną sprawę (kiiilka lat temu).
          Przypuszczam, że procedura się nie zmieniła.
          -->Fakt skradzenia/zagubienia należy zgłosić do najbliższej placówki USCIS lub
          Border Patrol (nawet telefonicznie).
          -->Zgłosić się osobiście do najbliższego biura USCIS, gdzie wypiszesz jakąś
          formę o replacement I-94 .
          -->Opłata (była) $20.oo .
          --> Wystawiają "od ręki" po sprawdzeniu danych w komputerze.
          .
          Największy problem, to kolejki przed biurami USCIS (więęęększe niż w Polsce do
          sklepu mięsnego w latach '80 :-) )
          • naither Re: szukaj tutaj 16.09.05, 01:18
            w357 napisalem do ciebie na e-mail, poprosze o prywatna konsultacje ;)
            • samo Re: szukaj tutaj 16.09.05, 06:20
              Musisz wypełnić formę I-102 i dołączyć do niej
              -money order na $155 (kupisz na poczcie)
              -kopię starego I-94 (jeśli przez przypadek masz, na przyszłość radzę zrobić
              kopię po otrzymaniu nowego)
              -jeśli nie masz to dołącz kserokopię strony biograficznej paszportu (tej ze
              zdjęciem)PLUS kopię strony z pieczątką oficera imigracyjnego z lotniska
              potwierdzającą legalny wjazd do USA

Stąd ściągnij formę I-102 (na dole plik w pdf)
              uscis.gov/graphics/formsfee/forms/i-102.htm
              Adres pod który musisz wysłać wymienione przeze mnie dokumenty jest podany w
              formie i zależy od stanu w którym przebywasz.
              Tu masz jeszcze kilka informacji dla potwierdzenia:

www.cbp.gov/xp/cgov/travel/id_visa/vwp/arrival_departure_record.xml
              I tyle :o) w357, trochę się zmieniło po Twoim wyjeździe ze Stanów, m.in.
              wprowadzono InfoPass.
              • w357 Re: szukaj tutaj 16.09.05, 23:26
                samo napisała:

> uscis.gov/graphics/formsfee/forms/i-102.htm
                > w357, trochę się zmieniło

S P O R O !!!!!!!!!!!
                .
                .
                .
                Sprawdź info na końcu tegoż 'przykazania'.
                Tu nie chodzi o zmianę 'statusu'.
                .
                ps.
                Nie wiem, czy mój e-mail zwrotny doszedł ?
                • samo Re: szukaj tutaj 17.09.05, 00:58
                  w357 napisał:

> Trochę ???
                  >
                  > S P O R O !!!!!!!!!!!
                  > .

Nie krzycz, to było ironiczne- właśnie sporo się zmieniło. Nie wiem co masz na
                  myśli mówiąc "przykazanie" i uwierz mi że potrafię czytać ze zrozumieniem że
                  nie chodzi o zmianę statusu... Więc co masz na myśli?Może napisz na forum co
                  należy w takiej sytuacji zrobić jeśli się ze mną nie zgadzasz.
                  • w357 Re: szukaj tutaj 17.09.05, 01:21
                    samo napisała:

> > .
                    >
                    > Nie krzycz......

>>>Nie wiem co masz na ..........

> _____________________________________________________
                    Do "zaiteresowanego" wysłałem wiadomość e-mailową .
                    Paragrafy zmieniają się wszędzie....
                    Ostatnio takiej sprawy nie załatwiałem i dlatego zaznaczyłem TO w mojej
                    (poprzedniej) wypowiedzi.
                    Nieścisłości w zrozumieniu problemu, wyjaśniłem z zainteresowanym.
                    .
                    Co do opłaty $155.oo , to ona nie dotyczy wszystkich przypadków (co zaznaczono
                    na stronie USCIS).
                    • samo Re: szukaj tutaj 17.09.05, 07:06
                      Więc wg ciebie on nie musi płacić? :o) Gdzie to wyczytałeś?
                      • naither Jeszcze raz 19.09.05, 01:49
                        Witam ponownie, wyrazilem sie nieprecyzjnie bo sprawa jest troche skomplikowana.
                        Mam wszytskie dokumenty w oryginale i kopie formy wlacznie z I-94 problem jest
                        w tym ze data na nim jest nieaktualna, jego waznosc minela i z tego powodu nie
                        moge dostac SS. Nie chce miec tez problemow z przyszlym wjazdem do USA dlatego
                        chce rozwiazac wszystkie problemy i uregulowac status z Immigration. Mialem
                        ograniczenie bo nie mialem uregulowanej sprawy z SEVISEM (przez brak DS-2019)
                        ale ta sprawe uregulowalem i juz jest ok. Teraz tylko chce dostac nowy I-94
                        zeby wszystko bylo zgodne z tym co mam w paszporcie i w DS-2019 ufff mam
                        nadzieje ze jasniej i dalej prosze o pomoc :) status mam chyba ok
                        • w357 Re: Jeszcze raz 19.09.05, 02:30
                          naither napisał:
                          Teraz tylko chce dostac nowy I-94
                          > _____________________________________________________________
                          Tak jak Ci napisałem w e-mail.....
                          Gdy zgłosisz się do USCIS, to proś o "aktualizowanie" danych(to jest tańsza
                          operacja).
                          Po prostu na tym I-94, które dostałeś przy wjeździe zrobią adnotacje(no i
                          oczywiście w ich końńńpiuterze.
                        • samo Re: Jeszcze raz 19.09.05, 06:08
                          Faktycznie wyszło nieporozumienie :o) W takim wypadku wypełniasz formę I-539.
                          uscis.gov/graphics/formsfee/forms/i-539.htm
                          • naither Re: Jeszcze raz 20.09.05, 02:29
                            juz nie wiem co mam robic i kogo mam sluchac ?? ;)
                            Ta aktualizacje zrobia na miejscu czy bede musial cos gdzies wysylac ??
                            • samo Re: Jeszcze raz 20.09.05, 05:37
                              1-800-375-5283
                              Zadzwoń na infolinię USCIS jak nie wiesz co robić :o)

Nie wiem co ci napisał w357 więc nie mam możliwości polemiki. Jeśli zamierzasz
                              wybierać się do USCIS, na pewno musisz zrobić appointment przez wspomniany już
                              przez mnie INFOPASS.Nie ma już kolejek które on opisywał.
                            • samo Re: Jeszcze raz 20.09.05, 05:44
                              uscis.gov/graphics/images/USCIS-Online-2.pdf
                              I-539 możesz też wypełnić online. Ja radzę Ci zadzwonić na podany przeze mnie
                              numer.Jest bezpłatny, ale przygotuj się że możesz czekać nawet pół godziny
                              jeśli akurat będzie dużo ludzi. Najlepiej jest dzwonić rano, ok.10. Jak już
                              załatwisz to napisz "kogo posłuchałeś" ;o) Na pewno się komuś przyda.
                              • w357 Polemiki..... 20.09.05, 13:11
                                • w357 Re: Polemiki..... 20.09.05, 13:22
                                  Polemiki wpływają tylko na większe spożycie piwa:-)
                                  .
                                  Tu chodzi o załatwienie sprawy !
                                  .
                                  I-539, jak sama nazwa wskazuje, to:"Application To Extend/Change Nonimmigrant
                                  Status".
                                  .
                                  W konkretnym (w/w) przypadku chodzi o korektę "Arrival Approval"(czy jakoś tak).
                                  Jeżeli kolega został wpuszczony na papierach "J", a jedynie nie posiadał ich w
                                  ręku, to jest kompletnie inna procedura, aniżeli dla osoby która
                                  przyjeżdża "turystycznie", a później zmienia "Status".
                                  (co prawda nie widziałem na własne oczy co zostało wpisaane w paszport i czy
                                  Immigration na granicy dało mu jakieś dodatkowe papiery/informacje.....)
                                  • samo Re: Polemiki..... 20.09.05, 13:41
                                    To się nazywa Departure Record :o) Nie mam ochoty się kłócić, polecam infolinię
                                    USCIS.Pozdrawiam
                                    • w357 Re: Polemiki..... 20.09.05, 14:24
                                      samo napisała:

> To się nazywa Departure Record
                                      _______________________________________________
                                      To o czym piszesz, to jest I-94.
                                      Ja myślałem o tej pieczęci którą stawiają na granicy z napisem "Approved To
                                      Stay As (kategoria)".....
                                      Nie chce mi się szukać starego paszportu, bo bym przytoczył pełną formułkę :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka