naither 14.09.05, 22:44 Witam Potrzebuje dostac nowy I-94 form ,mam pytanie w jaki sposob i gdzie moge go dostac ?? Ten co mam jest juz nieaktualny,na DS-2019 i w paszporcie waznosc wizy konczy mi sie pod koniec pazdziernika, jestem na J-1. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwek07 szukaj tutaj 14.09.05, 23:32 uscis.gov/graphics/formsfee/forms/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
naither Re: szukaj tutaj 15.09.05, 00:05 wielkie dzieki Sylwek , rozumiem ze form I-539 ?????? Wyjasniajac sprawe skradziono mi dokumenty nie mialem DS-2019 przy wjezdzie w konsekwencji ograniczyli mi pobyt do 1 miesiaca i kazali doslac wymagane dokumenty i uregulowac sprawe z Sevisem. Zrobilem to teraz musze jeszcze tylko dostac nowy I-94 zeby byl zgodny z tym co jest zapisane w moim paszporcie i DS-2019 i lece do SSA. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: szukaj tutaj 15.09.05, 09:45 naither napisał: Wyjasniajac sprawe > skradziono mi dokumenty ..............jeszcze tylko dostac nowy > I-94 zeby byl zgodny z tym co jest zapisane w moim paszporcie...... ___________________________________________________________ Nowe (replacement) I-94 może wydać jedynie USCIS !!! Załatwiałem podobną sprawę (kiiilka lat temu). Przypuszczam, że procedura się nie zmieniła. -->Fakt skradzenia/zagubienia należy zgłosić do najbliższej placówki USCIS lub Border Patrol (nawet telefonicznie). -->Zgłosić się osobiście do najbliższego biura USCIS, gdzie wypiszesz jakąś formę o replacement I-94 . -->Opłata (była) $20.oo . --> Wystawiają "od ręki" po sprawdzeniu danych w komputerze. . Największy problem, to kolejki przed biurami USCIS (więęęększe niż w Polsce do sklepu mięsnego w latach '80 :-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
naither Re: szukaj tutaj 16.09.05, 01:18 w357 napisalem do ciebie na e-mail, poprosze o prywatna konsultacje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: szukaj tutaj 16.09.05, 06:20 Musisz wypełnić formę I-102 i dołączyć do niej -money order na $155 (kupisz na poczcie) -kopię starego I-94 (jeśli przez przypadek masz, na przyszłość radzę zrobić kopię po otrzymaniu nowego) -jeśli nie masz to dołącz kserokopię strony biograficznej paszportu (tej ze zdjęciem)PLUS kopię strony z pieczątką oficera imigracyjnego z lotniska potwierdzającą legalny wjazd do USA Stąd ściągnij formę I-102 (na dole plik w pdf) uscis.gov/graphics/formsfee/forms/i-102.htm Adres pod który musisz wysłać wymienione przeze mnie dokumenty jest podany w formie i zależy od stanu w którym przebywasz. Tu masz jeszcze kilka informacji dla potwierdzenia: www.cbp.gov/xp/cgov/travel/id_visa/vwp/arrival_departure_record.xml I tyle :o) w357, trochę się zmieniło po Twoim wyjeździe ze Stanów, m.in. wprowadzono InfoPass. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: szukaj tutaj 16.09.05, 23:26 samo napisała: > uscis.gov/graphics/formsfee/forms/i-102.htm > w357, trochę się zmieniło _____________________________________ Trochę ??? S P O R O !!!!!!!!!!! . . . Sprawdź info na końcu tegoż 'przykazania'. Tu nie chodzi o zmianę 'statusu'. . ps. Nie wiem, czy mój e-mail zwrotny doszedł ? Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: szukaj tutaj 17.09.05, 00:58 w357 napisał: > Trochę ??? > > S P O R O !!!!!!!!!!! > . Nie krzycz, to było ironiczne- właśnie sporo się zmieniło. Nie wiem co masz na myśli mówiąc "przykazanie" i uwierz mi że potrafię czytać ze zrozumieniem że nie chodzi o zmianę statusu... Więc co masz na myśli?Może napisz na forum co należy w takiej sytuacji zrobić jeśli się ze mną nie zgadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: szukaj tutaj 17.09.05, 01:21 samo napisała: > > . > > Nie krzycz...... ________________________________ Nie tylko Ty to czytasz !!! "Krzyczę" do innych !!! __________________________________________________________________________ >>>Nie wiem co masz na .......... > _____________________________________________________ Do "zaiteresowanego" wysłałem wiadomość e-mailową . Paragrafy zmieniają się wszędzie.... Ostatnio takiej sprawy nie załatwiałem i dlatego zaznaczyłem TO w mojej (poprzedniej) wypowiedzi. Nieścisłości w zrozumieniu problemu, wyjaśniłem z zainteresowanym. . Co do opłaty $155.oo , to ona nie dotyczy wszystkich przypadków (co zaznaczono na stronie USCIS). Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: szukaj tutaj 17.09.05, 07:06 Więc wg ciebie on nie musi płacić? :o) Gdzie to wyczytałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
naither Jeszcze raz 19.09.05, 01:49 Witam ponownie, wyrazilem sie nieprecyzjnie bo sprawa jest troche skomplikowana. Mam wszytskie dokumenty w oryginale i kopie formy wlacznie z I-94 problem jest w tym ze data na nim jest nieaktualna, jego waznosc minela i z tego powodu nie moge dostac SS. Nie chce miec tez problemow z przyszlym wjazdem do USA dlatego chce rozwiazac wszystkie problemy i uregulowac status z Immigration. Mialem ograniczenie bo nie mialem uregulowanej sprawy z SEVISEM (przez brak DS-2019) ale ta sprawe uregulowalem i juz jest ok. Teraz tylko chce dostac nowy I-94 zeby wszystko bylo zgodne z tym co mam w paszporcie i w DS-2019 ufff mam nadzieje ze jasniej i dalej prosze o pomoc :) status mam chyba ok Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: Jeszcze raz 19.09.05, 02:30 naither napisał: Teraz tylko chce dostac nowy I-94 > _____________________________________________________________ Tak jak Ci napisałem w e-mail..... Gdy zgłosisz się do USCIS, to proś o "aktualizowanie" danych(to jest tańsza operacja). Po prostu na tym I-94, które dostałeś przy wjeździe zrobią adnotacje(no i oczywiście w ich końńńpiuterze. Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: Jeszcze raz 19.09.05, 06:08 Faktycznie wyszło nieporozumienie :o) W takim wypadku wypełniasz formę I-539. uscis.gov/graphics/formsfee/forms/i-539.htm Odpowiedz Link Zgłoś
naither Re: Jeszcze raz 20.09.05, 02:29 juz nie wiem co mam robic i kogo mam sluchac ?? ;) Ta aktualizacje zrobia na miejscu czy bede musial cos gdzies wysylac ?? Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: Jeszcze raz 20.09.05, 05:37 1-800-375-5283 Zadzwoń na infolinię USCIS jak nie wiesz co robić :o) Nie wiem co ci napisał w357 więc nie mam możliwości polemiki. Jeśli zamierzasz wybierać się do USCIS, na pewno musisz zrobić appointment przez wspomniany już przez mnie INFOPASS.Nie ma już kolejek które on opisywał. Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: Jeszcze raz 20.09.05, 05:44 uscis.gov/graphics/images/USCIS-Online-2.pdf I-539 możesz też wypełnić online. Ja radzę Ci zadzwonić na podany przeze mnie numer.Jest bezpłatny, ale przygotuj się że możesz czekać nawet pół godziny jeśli akurat będzie dużo ludzi. Najlepiej jest dzwonić rano, ok.10. Jak już załatwisz to napisz "kogo posłuchałeś" ;o) Na pewno się komuś przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: Polemiki..... 20.09.05, 13:22 Polemiki wpływają tylko na większe spożycie piwa:-) . Tu chodzi o załatwienie sprawy ! . I-539, jak sama nazwa wskazuje, to:"Application To Extend/Change Nonimmigrant Status". . W konkretnym (w/w) przypadku chodzi o korektę "Arrival Approval"(czy jakoś tak). Jeżeli kolega został wpuszczony na papierach "J", a jedynie nie posiadał ich w ręku, to jest kompletnie inna procedura, aniżeli dla osoby która przyjeżdża "turystycznie", a później zmienia "Status". (co prawda nie widziałem na własne oczy co zostało wpisaane w paszport i czy Immigration na granicy dało mu jakieś dodatkowe papiery/informacje.....) Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: Polemiki..... 20.09.05, 13:41 To się nazywa Departure Record :o) Nie mam ochoty się kłócić, polecam infolinię USCIS.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: Polemiki..... 20.09.05, 14:24 samo napisała: > To się nazywa Departure Record _______________________________________________ To o czym piszesz, to jest I-94. Ja myślałem o tej pieczęci którą stawiają na granicy z napisem "Approved To Stay As (kategoria)"..... Nie chce mi się szukać starego paszportu, bo bym przytoczył pełną formułkę :-) Odpowiedz Link Zgłoś