Dodaj do ulubionych

Centerlink w Australii

15.06.04, 09:42
Dostaje Austudy (forse) bo jestem studentka.
Ostatnio zauwazylam ze przez pomylke placa mi $28/tydzien jako rent
assistance. Przeszlam przez papiery i okazalo sie ze blad idzie od Grudnia,
czyli jakies $700 do zwrocenia!. Rety i co ja teraz zrobie? Bede musiala
zglosic i zaplacic $700. A mowia ze nie robia bledow sad

Czy komus z Was tez sie przytrafily bledy z Centrelink?
Obserwuj wątek
    • anieatak Re: Centerlink w Australii 15.06.04, 09:52
      glupienka napisała:

> Dostaje Austudy (forse) bo jestem studentka.
      > Ostatnio zauwazylam ze przez pomylke placa mi $28/tydzien jako rent
      > assistance. Przeszlam przez papiery i okazalo sie ze blad idzie od Grudnia,
      > czyli jakies $700 do zwrocenia!. Rety i co ja teraz zrobie? Bede musiala
      > zglosic i zaplacic $700. A mowia ze nie robia bledow sad
      >
      > Czy komus z Was tez sie przytrafily bledy z Centrelink?

obciązyli mnie kiedyś $1200..nie zapłaciłem..chrzań to..ich błąd..i co ty teraz
      zrobisz?
      pożyczyć ci?
      • glupienka Re: Centerlink w Australii 15.06.04, 10:02
        anieatak napisała:
        i co ty teraz
        >
        > zrobisz?
        > pożyczyć ci?

Dziekuje bardzo za zyczliwosc, ale jakos sobie poradze.
        Boje sie tez, ze mi kare wlepia, a ja poprostu przeoczylam ze mi za duzo
        placicli . Taka moja glupota.
        • kan_z_oz Re: Centerlink w Australii 15.06.04, 10:22
          Wczesniej czy pozniej upomna sie. Balagan to malo by okreslic stan w jakim sie
          znajduja.

Pzd
          • Gość: mradford ile razy dzwonie do Centrelink IP: *.tpgi.com.au 19.06.04, 11:36
            a jakims zapytaniem to nikt mi nie jest w stanie udzielic zadnych porzadnych
            informacji,siedzi tam kupa kretynow,co nie potrafia liczyc,dla mnie juz chyba z
            piec razy sie pomylili,ale chrzan ich i powiedz ze bedziesz im oddawala po 10$
            tygodniowo,niech Ci to rozbija na raty,wiem ze tak mozna.Pozdrawiam i nie daj
            sie analfabetom!!!
            • Gość: Kagan Re: ile razy dzwonie do Centrelink IP: *.e-loko.pl 21.06.04, 19:19
              W Centrelink pracuja Aussie co nie znaja angielskiego i dyzurni imigranci,
              glownie z Azji, co w ogole zadnego jezyka nie znaja...crying
              • peter2715626 Re: ile razy dzwonie do Centrelink 22.06.04, 02:29
                > W Centrelink pracuja Aussie co nie znaja angielskiego i dyzurni imigranci,
                > glownie z Azji, co w ogole zadnego jezyka nie znaja...crying

Stale twierdzisz, ze imigranci nie maja szans na zadna prace.
                Wiec o co Ci teraz chodzi??

=====================

mordor.mds.pl/peter
                • polak_au Re: ile razy dzwonie do Centrelink 22.06.04, 04:00
                  peter2715626 napisał:

> > W Centrelink pracuja Aussie co nie znaja angielskiego i dyzurni imigranci,
                  >
                  > > glownie z Azji, co w ogole zadnego jezyka nie znaja...crying
                  >
                  >
                  > Stale twierdzisz, ze imigranci nie maja szans na zadna prace.
                  > Wiec o co Ci teraz chodzi??

tak, bo znaja lepiej azjatycki jezyk, bo wiele klientow to Azjaci (ostatnio
                  najechalo ich pelno)

A co do Azjaty bez akcentu - to ma wieksza szanse na prace niz POlak z akcentem.
                  • peter2715626 Re: ile razy dzwonie do Centrelink 22.06.04, 05:55
                    Azjata bez akcentu to pewnie sie urodzil na miejscu, wiec oczywiste ze ma
                    wieksze szanse znalezienia urzedniczej pracy od Polaka z akcentem.

Ja mam silny akcent, ale mam takie kwalifikacje i doswiadczenie, ze zaden
                    tubylec mi nie podskoczy.

I mysle, ze w tej rzekomej "dyskryminacji" o to wlasnie chodzi. Maja z nia do
                    czynienia osoby o kwalifikacjach, na ktore nie ma zapotrzebowania na rynku
                    pracy lub istnieje silna konkurencja ze strony tubylcow.

=====================

mordor.mds.pl/peter
                    • Gość: Kagan Re: ile razy dzwonie do Centrelink IP: 212.180.161.* 22.06.04, 20:24
                      Poza sektorem opieki nad staruszkami i niepelnosprawnymi, wszedzie jest w
                      Australii ostry deficyt miejsc pracy...
                    • Gość: Kagan Re: ile razy dzwonie do Centrelink IP: 212.180.161.* 22.06.04, 20:58
                      Koles, ja mam ponad 20 lat experience, MA i PhD z najlepszych australijskich
                      uniwersytetow, i co z tego, skoro jako wog jest dla mnie najwyzej praca na
                      Victoria Market (w handlu ogorkami i sprzataniu terenu)...
                  • Gość: Kagan Re: ile razy dzwonie do Centrelink IP: 212.180.161.* 22.06.04, 20:25
                    Jezyk sie liczy tylko przy obsludze klientow, a nie np. w IT...
        • anieatak Re: Centerlink w Australii 15.06.04, 10:34
          glupienka napisała:

a ja poprostu przeoczylam ze mi za duzo
          > placicli . Taka moja glupota.

zapewne płacili za mało..czuję że jesteś dużo wartawink
        • Gość: Kagan Re: Centerlink w Australii IP: *.org 19.06.04, 13:56
          Uwazaj, aby nie brac pozyczek od tzw. loan sharks, np firma WIN-WIN p.
          Dabrowskiego z St. Albans...
          • Gość: kagan Re: Centerlink w Australii IP: 217.76.102.* 29.06.04, 20:09
            pamietajcie, ze ostrzegalem!
    • kamila_z_nz CentRElink w Australii 15.06.04, 14:06
      "Centerlink" moglby byc w USA, w Oz jest CentRElik... wink
      glupienka napisała: Dostaje Austudy (forse) bo jestem studentka.
      Ostatnio zauwazylam ze przez pomylke placa mi $28/tydzien jako rent
      assistance. Przeszlam przez papiery i okazalo sie ze blad idzie od Grudnia,
      czyli jakies $700 do zwrocenia!. Rety i co ja teraz zrobie? Bede musiala
      zglosic i zaplacic $700. A mowia ze nie robia bledow sad
      Czy komus z Was tez sie przytrafily bledy z Centrelink?
      K: Oni zawsze robia bledy, poczytaj sobie np. THE AGE... Niemniej, beda ci
      musieli potracac ratami, np. po AUD 28 na tydzien, albo i mniej, bo to ich, a
      nie twoj blad, a ty im mow, ze nie masz za co zyc. Niestety, wladzom trzeba
      patrzec na rece... sad
      • glupienka Re: CentRElink w Australii 16.06.04, 00:07
        dziekuje bardzo wszystkim za pomocne informacje smile)))
        • kamila_z_nz Re: CentRElink w Australii 16.06.04, 08:19
          OK, pamietaj, ze jesli jestes w Oz legalnie, to masz prawa. Tyle, ze musisz sie
          o nie upominac poza granicami Oz... sad
    • ona_au Re: Centerlink w Australii 16.06.04, 07:53
      nic im mie mow - niech sami znajda blad. Zrobili blad, niech go odkryja.
      • kamila_z_nz Re: Centerlink w Australii 16.06.04, 08:20
        ona_au napisała: nic im mie mow - niech sami znajda blad. Zrobili blad,
        niech go odkryja.
        K: Tak, ale wtedy bedzie wiecej do zwracania. i tak zle, i tak niedobrze... sad
    • Gość: franz spoko IP: *.pth0111.pth.iprimus.net.au 17.06.04, 04:35
      Powiedz im zeby ci odjeli co dwa tygodnie po $25 na splacenie dlugu.
      • Gość: franz amnestia IP: *.pth0111.pth.iprimus.net.au 17.06.04, 04:38
        co jakis czas jest amnestia dla dluznikow, wtedy dlugi sie odpisuje. a po za tym
        jesli zglosisz dobrowolnie to moga ci zmniejszyc (a przeciez zglosic i tak
        musisz, inaczej kaza ci po prostu pozniej zaplacic wiecej).
        • gazdziocha Re: amnestia 17.06.04, 09:49
          ale po co ma zglaszac? Moze nie zauwaza bledu?
          • kamila_z_nz Re: amnestia 17.06.04, 11:05
            gazdziocha napisał: ale po co ma zglaszac? Moze nie zauwaza bledu?
            K: Spora szansa, ze nie. Przy tym balaganie panujacym w Centrelink.
        • kamila_z_nz Re: amnestia 17.06.04, 11:09
          Gość portalu: franz napisał(a): co jakis czas jest amnestia dla dluznikow,
          wtedy dlugi sie odpisuje. a po za tym jesli zglosisz dobrowolnie to moga ci
          zmniejszyc (a przeciez zglosic i tak musisz, inaczej kaza ci po prostu pozniej
          zaplacic wiecej).
          K: Nie moga ukrac, jak to bylaich wina... i nie wierzylbym za bardzo w te
          amnestie...
    • ertes Re: Centerlink w Australii 22.06.04, 04:12
      Kangury widze wszycy doskonale znaja zasady dzialania socjalu.
      Zastanawiajace...
      • Gość: Kagan Re: Centerlink w Australii IP: 212.180.161.* 22.06.04, 20:22
        Badania Melbourne University wylkzaly, ze 1/3 Australijczykow w ogole, a ponad
        polowa imigrantow zalezy od owego Centrelinku...
        • luiza-w-ogrodzie Re: Centerlink w Australii 23.06.04, 01:06
          Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Badania Melbourne University wylkzaly, ze 1/3 Australijczykow w ogole, a
          ponad
          > polowa imigrantow zalezy od owego Centrelinku...

W Centrelink jest zarejestrowanych duzo ludzi bo jest to agencja rzadowa
          zajmujaca sie zasilkami wszystkich typow - zasilki rodzinne, renty, zasilki dla
          bezrobotnych, dla samotnych matek, bezdomnych dzieciakow i tak dalej. Pozostaje
          sie cieszyc, ze panstwo nie pozostawia slabszych na lodzie.
          • Gość: Kagan Re: Centerlink w Australii IP: 195.116.92.* 23.06.04, 13:11
            Oczywiscie, ze jest lepiej iz owi ludzie dostaja zailki, niz mieli by ginac z
            glodu, chlodu i/lub upalow. Ale faktem jest, ze Australia znajduje sie w stanie
            bardzo powaznego kryzyzsu od lat 1970tych, jesli 1/3 obywateli zdolnych do
            pracy nie moze jej znalezc, i jest zalezna od zasilkow! A jak doliczymy
            emerytow, inwalidow itp. to wyjdzie, ze ponad polowa Australijczykow zyje z
            Centrelink... sad
      • luiza-w-ogrodzie Re: Centerlink w Australii 23.06.04, 00:58
        ertes napisał:

> Kangury widze wszycy doskonale znaja zasady dzialania socjalu.
        > Zastanawiajace...

"Wszyscy" to znaczy ilu? Kagan, corgan, kamila z nz?
        LOL
        • ertes Re: Centerlink w Australii 23.06.04, 01:18
          Czyzby?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=10773237&a=10856296
          • Gość: Ben Re: Centerlink w Australii IP: 218.17.226.* 23.06.04, 01:29
            Glupienka - Pakuj sie i uciekaj za granice!!! W Australii emigrantow za to bija
            publicznie pod Opera House.
            • Gość: Kagan Re: Centerlink w Australii IP: 195.116.92.* 23.06.04, 13:06
              Bija imigrabtow z Polski nie tylko pod Opera House w Sydney, ale tez ustawiono
              dla nich specjalny pregierz na Federation Square w Melbourne!
          • luiza-w-ogrodzie Czyzby co, Ertes? Rozwin... n/t 23.06.04, 01:45

• Gość: ??? Re: Czyzby co, Ertes? Rozwin... n/t IP: 217.76.102.* 29.06.04, 20:09
              • Gość: ????? Re: Czyzby co, Ertes? Rozwin... n/t IP: *.antlabs.com / 203.117.181.* 01.07.04, 02:22
                • Gość: Spamujesz? Re: Czyzby co, Ertes? Rozwin... n/t IP: *.lib.unimelb.edu.au 06.07.04, 13:03
        • Gość: Kagan Re: Centerlink w Australii IP: 195.116.92.* 23.06.04, 13:08
          Kazdy rozasadny Australijczyk powinien je znac!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka