Dodaj do ulubionych

ttc jak zdrowko?

IP: 216.126.91.* 11.12.01, 15:29
Widze ze juz doszedles do siebie po grypie. Jak zdrowko? Pytanko nie tylko do
ciebie: czy brales szczepionke na flu? W zeszlym tygodniu jakis bug zwalim nie
z nog doslownie w kilka godzin. Od wielu lat w Ontario jest mozliwosc
szczepienia sie wspomniana szepionka na flu. Slyszalem wiele raczej
negatywnaych opini. Czy ktos ma inne doswiadczenia? Podzielcie sie z
chorujacym.
davro
Obserwuj wątek
    • ttc Re: ttc jak zdrowko? 11.12.01, 15:51
      Gość portalu: davro napisał(a):

Zdrowko juz dobrze. To chyba nie byla grypa bo scielo mnie tylko na 3 dni, ale nikomu (nawet kanadolowi
      ) tego nie zycze. Szczepionki nie wzialem z kilku powodow:
      -szczepionka dziala tylko na jeden (albo dwa, najpopularniejsze tego roku) rodzaje grypy, wiec mozesz
      miec grype po szczepionce jak dostaniesz cos bardziej "egzotycznego"
      - efektywnosc jest w granicach 70%, wiec chyba nie za dobrze
      -jest szansa (bardzo mala) fatalnych skutkow ubocznych (jak z kazda szczepionka). Normalne jest aby sie
      lekko "rozlozyc" na dzien lub dwa po tej szczepionce - bol glowy, lekka temperatura itd
      Szczepionka jest polecona dla ludzi zchorowanych, starszych oraz niektorych dzieci. Dla nich prawdziwa
      grypa moze miec bardzo powazne nastepstwa ale dla zdrowego czlowieka "w sile wieku" to chyba nie za
      bardzo warto. Moze Doki, ktory jest lekarzem cos napisze albo mnie poprawi.
      P.S. Z reszta jak jestes juz chory to na szczepionke troche za pozno smile

> Widze ze juz doszedles do siebie po grypie. Jak zdrowko? Pytanko nie tylko do
      >
      > ciebie: czy brales szczepionke na flu? W zeszlym tygodniu jakis bug zwalim nie
      > z nog doslownie w kilka godzin. Od wielu lat w Ontario jest mozliwosc
      > szczepienia sie wspomniana szepionka na flu. Slyszalem wiele raczej
      > negatywnaych opini. Czy ktos ma inne doswiadczenia? Podzielcie sie z
      > chorujacym.
      > davro

• davro Re: ttc jak zdrowko? 11.12.01, 16:04
        Dzieki ttc. Tak wiem ze teraz jest za pozno, myslalem o nastepnym sezonie. A
        swoja dorga zauwazylem, ze przeziebienia, grypy itd itp jakos przychodza
        gwaltowniej i ostrzej niz te ktore doswiadczylem w Polsce. Czyzby klimat?
        pzd
        davro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka