Dodaj do ulubionych

Baby Bjorn a tkana chusta

01.09.11, 15:12
Hej,

Wlasnie siedze i przegladam mozliwosci i dochodze do wniosku ze jak dla mnie to chyba mam dwie mozliwosci. Albo chuste tkana albo nosidlo Baby Bjorn. Szczerze... to nie wiem czy ja jestem na tyle dokladna zeby nauczyc sie wiazac chuste. Siedze i mysle...Dobrym rozwiazaniem jest Baby Bjorn bo wyczytalam ze od 3.5 kg noworodki mozna nosic dziecie wiec trzymanie glowki mi odpada. Z grugiej strony jestem ja i moj Przyszly Niedoszly ktory mowi ze zawiazanie chusty nie moze byc tak skomplikowane. Patrze na filmiki i jedyne co widze to ze jakies slabe to trzymanie glowki mi sie wydaje i ze jakby chusta tkana bledow nie wybacza wiec jak nie dociagne malca dokladnie albo pewna nie bede to sie zamartwie i to mnie moze odstreczyc. Przekonajcie mnie dziewcztyny jakos w ktoras strone bo ja nie z tych co beda kupiowaly 3 rodzaje chust zeby sprawdzic co lepsze. Poza tym mieszkam w UK a tu takiego wybory chust tkanych nie ma...srednio w ogole jest wybor. Polecacie jakies chusty jakies firmy specjalnie czy moze to nosidlo jednak? Pomoooooccccyyy.
Obserwuj wątek
    • ankawt Re: Baby Bjorn a tkana chusta 01.09.11, 18:07
      Chustę i tylko chustę.
      W/w nosidło całkowicie odpada, nie będę sie rozpisywać czemu- wyszukiwarka nie gryzie
    • agnieszka_i_dzieci Re: Baby Bjorn a tkana chusta 01.09.11, 19:48
      chusta zdecydowanie. Tkana skośnokrzyżowo, marek w necie dużo do wyboru (ja mam rapalu i chwalę). Wiązanie nie jest wcale takie trudne - spokojnie można się nauczyć samemu, a w razie wątpliwości zdjęcia po zawiązaniu pokazać choćby tutaj na forum i upewnić się czy jest ok.
      • kolysanka2011 Re: Baby Bjorn a tkana chusta 02.09.11, 08:40
        Dzieki. A nie balyscie sie ze dziecku moze sie takiemu malusiemu glowka wyslizgnac z tego zawiniatka jak sie troche schylicie?
        • agnieszka_i_dzieci Re: Baby Bjorn a tkana chusta 02.09.11, 09:28
          Jak się schylam to podtrzymuje głowę maluszka - nie tyle z lęku, że mu poleci za bardzo do tyłu ile na wszelki wypadek
          • kolysanka2011 Re: Baby Bjorn a tkana chusta 02.09.11, 11:46
            Ostatnie pytanie. Polecilabys moze jakas chuste specjalnie? Jakas firme? Patrze patrze i wszyscy pisza ze jak na pioerwsza wybierz ta ktora Cie sie PODOBA a z drugiej strony czytam o chustach za twardych, z kieszonka przeszkadzajaca/przydajaca sie o potrzebie "lamania" chusty przez dlugi czas i co z tymi z dodatkami np. bambusa? Chce cos niedogiego ale nieproblematycznego na poczatek. Masz moze cos na mysli?
            • agnieszka_i_dzieci Re: Baby Bjorn a tkana chusta 02.09.11, 11:59
              Nie mam dużego doświadczenia z różnymi rodzajami chust, ale:
              - wybierając dla siebie zastanawiałam się nad lnem, ale popytałam, pomacałam i uznałam, że nieco za sztywny na początek
              - kupiłam Rapalu (bo niedroga, ma dobre opinie, kolor mi się spodobał;) ) i jestem zadowolona - nie musiałam jakoś wybitnie "łamać" chusty, praktycznie nic z nią nie robiłam przed zaczęciem noszenia małego, nie miałam problemów z ułożeniem jej i zawiązaniem... same zalety widzę
              - podobno rapalu z nadrukiem są sztywniejsze (to nawet logiczne ;) ). Ja mam gładką i jest super.
              • kolysanka2011 Re: Baby Bjorn a tkana chusta 02.09.11, 12:55
                Dzieki bardzo. Chyba musze popatrzec choc z UK bedzie trudniej. Zaimportowac chyba musze :-) Dzieki bardzo.
                • asik_w Re: Baby Bjorn a tkana chusta 02.09.11, 18:30
                  Jeżeli chcesz nosidełko dla takiego maluszka to tylko dobre ergonomiczne Bondolino, wisiadeł BB nie polecam nawet tych pseudo ergonomicznych.
                  Chociaż najlepsza chusta, super są polskie Natibaby a te w UK dostaniesz albo Hoppediz tez sa świetne, najważniejsze żeby były skośnokrzyżowe, motanie chusty na początku tylko wydaje się trudne, z dobrej instrukcji na misiu przed lustrem nauczysz sie szybciutko ;)
                  • yvona73pol Re: Baby Bjorn a tkana chusta 03.09.11, 02:16
                    Widzisz, sa pewne kryteria. W zaleznosci od materialu niektore chusty sa lepsze na lato, bardziej przewiewne, inne cieplejsze, na zime. Nowe chusty wymagaja "lamania" czyli wyrobienia sie, tak w skrocie.
                    Uzywane, jesli dobra marka, sa najbardziej polecane, ja wlasnie taka kupilam, jestem mega zadowolona, napatrzec sie nie moge (jeszcze dziec nie wyszedl ;) wiec ino patrzenie mi zostaje);
                    wiazanie nie jest trudne, naprawde, kilka prob i luzik, a wszystkich rodzajow nie musisz znac, bedziesz miala kilka ulubionych, a moze nawet jedno i starczy.
                    Na jutubie mnostwo filmikow, popatrzysz i naprawde moment sie nauczysz.
                    • kolysanka2011 Re: Baby Bjorn a tkana chusta 03.09.11, 20:36
                      Dzieki dziewczyny. Musze wlasnie pomyslec bo dziec wychodzi dopiero za jakies 3 tyg. Kurcze z ta zima o mi nie po drodze...jakos tak chusta mi sie wiosenno-letnio kojarzy.
                      • agnieszka_i_dzieci Re: Baby Bjorn a tkana chusta 03.09.11, 22:25
                        >Kurcze z ta zima o mi nie po drodze...jakos tak chusta mi sie wiosenno-letnio kojarzy.
                        Kostek urodził się w styczniu, od lutego chyba odbierałam (a czasem zawoziłam) starsze dzieci z przedszkola jeżdżąc komunikacją miejską. Chusta była zbawieniem - młodego bez dodatkowych ciuchów (w pajacu i czasem bodziaku pod spód + grubych skarpetach na wierzch) pakowałam do chusty, na to zapinałam sweter i kurtkę. Miałam Kostka blisko siebie, grzał się w moim cieple (w wózku zimniej by było), mnie przy okazji też było cieplej ;)
                        Nawet straszne minus 20 st nas nie przerażało.
                        • kolysanka2011 Re: Baby Bjorn a tkana chusta 03.09.11, 22:50
                          Wlasnie. Ubieracie o wiele lzej Maluchy do chusty w zimie? O ile lzej? Zalezy od mojego odzienia wierzchniego? A jak raczki, nozki, glowa?
                          https://www.suwaczki.com/tickers/2nn3hqvktia9pdiv.png
                          • agnieszka_i_dzieci Re: Baby Bjorn a tkana chusta 03.09.11, 23:13
                            Kostek zima był maleńki i tak jak napisałam - do chusty tak jak w domu + ciepła czapka i ew. coś na stopy (to zależy od tego jak był wiązany, bo na początku miewał schowane w chuście stópki), rączki schowane, bez rękawiczek. Na wierzch zależnie od temperatury albo tylko moja kurtka, albo kurtka i sweter.
                          • black_cobra Re: Baby Bjorn a tkana chusta 04.09.11, 21:42
                            na nózki getry, a tak w ogóle to zimę mam ukochany polar gabi :D
    • green_naranja Re:wybor 04.09.11, 20:35
      przepraszam, ze co, wyboru nie ma?:)

www.lovetobenatural.co.uk/index.php/baby-carriers.html
      www.naturallyhappyslings.co.uk/wraparounds/woven-wraps
      www.mamanatura.co.uk/catalog.htm?category=61
      www.maverickbaby.com/category/all-woven-wraps
      ze tak wymienie tylko te najwazniejsze z najwiekszym wyborem:)
    • black_cobra Re: Baby Bjorn a tkana chusta 04.09.11, 20:59
      zdecydowanie chusta, BB jest bueeehhh ;)

wybór w UK jest całkiem spory, w końcu to unia ;) są też dziewczyny noszące nasze polskie kochane w UK - można się umówić na spotkanie...

proste w wiązaniu i niewymagające łamania są girasole i hopki.
      Ellevill wymaga wprawy (jak większość żakardów - inaczej pracuje niż pasiak skośnokrzyżowy)
      Didymos najczęściej wymaga wirowania w pralce kilka razy na sucho ;)
      Chimparoo jest jak plastikowa szmatka ;) - przynajmniej takie jest moje subiektywne zdanie
      LennyLamb tak, ale tylko z bambusem bo sztywne sa bawełenki
      Storchenweige wymaga łamania (chyba że to leo, wtedy nie)
      Bebelulu Rapalu tak, ale te nowsze (strasze są sztywniejsze)
      pasiaki Natibaby tak ale te starsze (szukaj używanych) - nowe są strasznie cienkie
      Vatanai cieniutkie jak firaneczka - mechacą się i są żakardem ale w lecie niezastąpione
      AllMelle skośnokrzyżowe są zbyt sztywne dla noworodka nawet po wirowaniu
      Womar zbyt duża loteria (każda inna) więc daruj sobie choć niektóre są niezłe
      Nandu super, nieco siermiężne z wyglądu noszą znakomicie nawet kilkunastokilogramowe klocki ale i tak bardzo trudne do zdobycia
      Bebina jest świetna chociaż to głownie żakard (znaki zodiaku) bo pasiaka raczej już nie kupisz
      Lana wymaga wirowania kilka razy co najmniej.
      Babilonia miękka od początku ale cienka i tylko do pewnego wieku wygodna
      Neobulle jak Babilonia
      Tetro tylko wełna, bosko nosi ale gryzie jak wściekły pies.

Raczej unikaj domieszek na początku bo bambus bambusowi nie równy nawet w obrębie tej samej firmy (patrz Natibaby Dmuchawce i Perła) a wełna to już w ogóle nie ma do siebie porównania.

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru chusty

... więcej tak na szybko nie pamiętam. Samoróbki sobie daruj na początek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka