Dodaj do ulubionych

PORADŹCIE - jaka chusta?

30.01.07, 19:04
Zdecydowałam się na chustę dla mojego niespokojnego żuczka. Tylko nie wiem,
jaką wybrać. Żuczek ma 3 tygodnie, ale jest mocno absorbujący - dużo się
wierci, mało śpi, domaga się noszenia i tulenia non stop - ręce odpadają.
Zatem chusta - generalnie znalazłam ich trzy rodzaje:
- prościutka bez wiązań i bajerów z chusta.pl;
- dluugaśna szmatka do przemyślnego wiązania, te rodzaje wiązań i węzłów
przerażają mni...;
- chusta typu Nati, Bebelulu, Zefir - tkanina z wypełnieneim, przypomina
bardziej nosidełko, kółka, zapięcia, kieszonki i inne bajery.
Poradźcie, dziewczyny, bo jestem w kropce. Opinie nt. dwóch osiatnich
czytałam, a co z chustą z typu chusta.pl? Używała któraś i może podzielić się
refleksjami?
Obserwuj wątek
    • marta_nie_martka Re: PORADŹCIE - jaka chusta? 30.01.07, 21:08
      Używałam zaraz po porodzie i bardzo ją sobie chwalę. Co prawda nie ma żadnej
      regulacji, ale jest łatwa w obsłudze, lekka, szybko się ją zakłada, co przy
      moim nerwowym dziecku było dużą zaletą. No i ta cena :) Nie nosiłam Ignaśka
      długo na raz, bo nie było takiej potrzeby. Raczej często a krótko. np żeby
      uśpić, albo zająć go czymś, gdy starsza potrzebowała uwagi. Potem uszyłam sobie
      kółkową i już z chusty.pl nie korzystałam. Na pierwsze tyg z dzidziusiem była
      super.
      • kajkasz1 Re: PORADŹCIE - jaka chusta? 30.01.07, 22:57
        Marta nie dodała, że chusta.pl uszyta jest z cieniutkiej i bardzo milutkiej
        flanelki. Łatwo ją założyć, nie zabiera dużo miejsca, szybciutko schnie po
        praniu (zaleta przy noworodku i malutkim niemowlaczku). Ja swojej używam do
        dzisiaj, chociaż głównie w domu. Polecam - poręczna i prosta w lulaniu.
    • felonia Re: PORADŹCIE - jaka chusta? 31.01.07, 11:03
      z chustami to tak jest, że zaczynasz od najtańszej wersji albo szyjesz sama, a
      potem już potrzebujesz albo inny fason albo inny kolor i tak się zaczyna
      zbieractwo (jak w wątku pt STOSIK) zatem przemyśl sprawę bo może od razu warto
      kupić i ładną i profesjonalną - chyba że sama szyjesz
      bo założę się że na jednej chuście się nie skończy :)
      • monika_anna Re: PORADŹCIE - jaka chusta? 31.01.07, 19:50
        Serdeczne dzięki za uwagi. Co to jest kółkowa??????
        Zacznę chyba od chusty.pl, ta flanelka mi się podoba. A jak żuczek stanie się
        większym żukiem, kupiłabym coś takiego, co zawieszone jest bardzie symetrycznie
        na ramionach, cos boję się większą ilością kg obciążać bardziej jedno ramię - a
        tak z tego co widziałam na fotkach opiera się flanelkowa chusta, chyba że się
        mylę. Kolejne zatem pytanie - jaka chusta z bardziej zaawansowanych aby 1)
        wisiała na obu ramionach, 2) nie wymagała skomplikowanych węzłów?
        Z góry dzięki za dalszą pomoc.
        pozdrawiam wszystkei chustomamy.
        • visenna2 Re: PORADŹCIE - jaka chusta? 31.01.07, 20:51
          Chusta kółkowa to chusta której długość mozesz regulować za pomocą kółek, o
          ktore zaczepiony jest materiał. Takie chusty dzielą się na:
          -z wypełnieniem: np Zefir, Bebelulu Lulu
          - bez wypełnienia (moim zdaniem o wiele lepsze): Oppamama, Bebelulu Hamalu

Wbrew pozorom można w nich nosić na jednym ramieniu całkiem ciężkie dziecko bez
          większego wysiłku:) Tylko musi być dobrze wyregulowana, właśnie dlatego moim
          zdaniem lepsze są bez wypełnienia, lepiej podtrzymują dziecko.

Jeśli chodzi o coś na oba ramiona, ale bez węzłów, to przychodzi mi do głowy
          jedynie to:
          www.bujane.pl/opis.php?tow_id=50&jezyk_id=1&skad=kategoria&kat_id=17&fraza=

Ale ja tak cichutko chciałam dodać, ze nie takie węzły straszne... Naprawdę
          mozna się nauczyć:)
          • ithilhin Re: PORADŹCIE - jaka chusta? 31.01.07, 21:50
            sluchajcie a jakby dwa pouche tak zalozyc? da sie osognac to samo co Visenna w
            linku podala? :-)
            tylko musialby byc rozmiar dobrze dobrany...
            ma ktos dwa pouche, zeby sprobowac?
            • agamamaani Re: PORADŹCIE - jaka chusta? 01.02.07, 09:32
              ja mam ale to nie to samo co na bujanym.. tam te pouchy są jakoś połączone.. a
              dwa pouchy na krzyż dają po prostu dwie kieszenie.. nie da się "między nie"
              włozyć dziecka.. przynajmniej ja nie będę z Franciszkiem ryzykować..
              • ithilhin Re: PORADŹCIE - jaka chusta? 01.02.07, 12:29
                ale na rysunku sa pokazane, ze zaklada sie oddzielnie. i myslalam, ze jak dwa na
                krzyz sie wezmie to wyjdzie cos podobnego jak wiazanie na krzyz chusty dlugiej.
                chyba mam za malo wyobrazni :-)
                • marta_nie_martka Re: PORADŹCIE - jaka chusta? 01.02.07, 13:51
                  Na bujane.pl to wg. mnie nie są dwa pouche, one nie mają tej "kieszonki".
                  Wyglądają raczej na dwie opaski z materiału. Wtedy dziecko siedzi na złączeniu.
                  A pokazane tam zamki służą do regulacji długości tych opasek. Czyli nie są
                  tylko dla jednej osoby. Z tego co się orientuję, to nie można nosić dziecka
                  tylko w jednej takiej opasce. A w puchu można.
                  • ithilhin Re: PORADŹCIE - jaka chusta? 01.02.07, 14:43
                    no fakt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka