althea35 25.09.07, 20:25 Dziewczyny, jak zakanczacie getry, zeby brzeg byl elastyczny? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidkamamakuby Re: Getry - do mam dtutujacych 25.09.07, 20:30 Ja zaczynam i kończę ściągaczem (2x 2 oczka), czasem robię na górze i dole ściągacz tej samej szer. czasem dól węższy a góra szersza - taka do wywinięcia. Odpowiedz Link
althea35 Re: Getry - do mam dtutujacych 25.09.07, 20:33 Lidka, tez tak robie, ale chodzi mi o cos innego. Jak robisz zamykanie oczek w ostatnim rzedzie? Zamykasz tak normalne czy masz jakis patent na ladne zakonczenie? Odpowiedz Link
andziulindzia Re: Getry - do mam dtutujacych 25.09.07, 20:41 Nie wiem co oznacza normalne zamykanie, ale ja przerabiam dwa oczka razem, przekładam to co wyszło z powrotem i znowu przerabiam dwa razem itd. Żeby ładnie się zakończenie układało tak jak ściągacz wbijam drut czubkiem raz do tyłu raz do przodu (zrobiłam geterki ściągaczem jeden na jeden). Matko, mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumie Odpowiedz Link
kakot Re: Getry - do mam dtutujacych 25.09.07, 20:41 luźno :)) I chyba przesadziłam przy obu parach, bo góra robótki awansowała na dół getrów, zakładany na but (tak to sobie tłumaczę) albo na grubą skarpetę. Ja całe getry robiłam podwójnym ściągaczem. Odpowiedz Link
lidkamamakuby Re: Getry - do mam dtutujacych 25.09.07, 20:47 Zamykam "normalnie" czyli takim jakby łańcuszkiem. Chodzi Ci pewnie o to, że ta góra jest taka trochę "rozwleczona"? Staram się robić bardzo ściśle i opcję "do wywinięcia ściągacza (taki trochę dłuższy ściągacz) . Getry trzymają się dobrze, nie zlatują, innego patentu niestety nie mam ;)) Tą szerszą krawędź zakładam od strony uda... a tu fotka: fotoforum.gazeta.pl/3,0,879095,2,1.html Odpowiedz Link
anifloda Re: Getry - do mam dtutujacych 25.09.07, 21:01 Normalnie, tylko luźno. Można zakańczać jeszcze przerabiając po dwa oczka - efekt podobny. Ja robię całe getry ściągaczem, ale nie tym zwykłym tylko takim 2 prawe, 2 lewe i jeśli mam natchnienie, to na 5 drutach (wtedy nie ma szwu). Tylko paski wtedy brzydko wychodzą, więc lepiej robić jednobarwne. Teraz chcę dorobić jeszcze golf zamiast szalika, żeby Małemu nie wiało w szyję, ale nie wiem, czy lepiej nakładany przez głowę, czy zapinany na guziki, albo na rzepy? Odpowiedz Link
althea35 Re: Getry - do mam dtutujacych 25.09.07, 21:08 Wlasnie o to mi chodzi, ze ta gora wychodzi taka "rozwleczona" i malo elastyczna. Zrobilam tak, jak ktos pisal, ze zamykalam po dwa oczka i nawet ladne to wychodzi, ale mimo moich usilnych staran nie potrafie zrobic tego bardzo luzno i wychodzi to zakonczenie za ciasno. No ale jak sie zalozy tym zakonczeniem na dol nogi to jest dobrze, wiec juz chyba tak to zostawie. Odpowiedz Link
althea35 Re: Getry - do mam dtutujacych 25.09.07, 21:09 A za normalne zakonczenie uwazam takie gdzie przerabia sie dwa oczka i przeklada jedno przez drugie. Odpowiedz Link
anifloda Re: Getry - do mam dtutujacych 25.09.07, 21:13 Też tak robię :-). Żeby zrobić luźniejsze po prostu zostawiasz przed przełożeniem jednego oczka przez drugie trochę luzu na drucie w obu oczkach. A potem, żeby ładnie wyglądało warto oblecieć całość szydełkiem półsłupkami. Wtedy brzeg jest bardziej elastyczny i ładniejszy. Odpowiedz Link
althea35 Re: Getry - do mam dtutujacych 25.09.07, 21:20 anifloda, o widzisz, nie wiedzialam, ze obrobienie szydelkiem cos da, dziekuje za pomysl. A golf raczej zakladany przez glowe. Zrobiony luzno sciagaczem to powinien latwo wchodzic. Odpowiedz Link
lidkamamakuby Re: anifloda 25.09.07, 21:28 Kuba nosi robiony golfik od lat:) Taki wkładany - nie zapinany. Kiedyś moja mama popełniła taki na guziczki ale sie rozpinał i guziczki jednak mogą trochę przeszkadzać. Najlepiej sprawdził się taki golf : część ta pod szyją ze ściągacza (wywiniętego,(2x2))idąc w dół - czyli na ramionka kilka cm "ryżem", z przodu taki dłuższy "jęzor" "ryżem". Kurcze, ale motam jak zamotana;))) pozdr Odpowiedz Link
zaisa Re: anifloda - a może kominiarkę? 27.09.07, 01:48 Golf i czapka w jednym. Wiązać nie trzeba. Odpowiedz Link
tabita_1 Re: Getry - do mam dtutujacych 25.09.07, 22:02 Hej, a ja robię mój ulubiony tzw. zaszywany brzeg. Zaszywa się go za pomoca igły dziewiarskiej. Ten brzeg jest bardzo elastyczny a jednocześnie wygląda bardzo ładnie na nodze, tak "czysto". Zarazem jest prosty do wykonania. Dla tych którzy nie znaja tej metody instrukcja tu: www.woolywonder.com/classpages/sewncastoff/sewncastoff.htm Jesli coś jest niejasne to proszę dajcie znać, postaram się przybliżyć chętnym tę moim zdaniem świetną metodę. Odpowiedz Link
althea35 Re: Getry - do mam dtutujacych 25.09.07, 22:06 Tylko gdzie ja taka igle znajde??? Odpowiedz Link
lidkamamakuby althea35 25.09.07, 22:22 Althea35, jak znajdę igłę dziewiarska u mamy to mogę Ci przesłać. Chociaż ja na tych zdjęciach igły dziew. nie widzę, ale pewnie da się z nią coś pokombinować w kwestii wykończenia;) Jutro zadzwonię do mamy i dowiem się czy igły ma. Odpowiedz Link
althea35 Re: althea35 25.09.07, 22:32 Poszukam jakiejs wiekszej igly, moze sie nada? lidka, dziekuje:) Odpowiedz Link
tabita_1 Re: althea35 25.09.07, 22:36 Cholewcia, wygląda na to, że namieszałam w kwestii nazewnictwa:) Ta igła którą mam na myśli to taka zwykła duża igła, tyle że z tępym czubkiem. Jest w każdej pasmanterii za ok.2zł. W ostateczności można użyć największej igły ze standardowego zestawu igieł. Ta na zdjęciu jest jakaś zagięta, ja mam prostą. Odpowiedz Link
monjan Re: althea35 26.09.07, 08:15 siostro i ty na etapie getrów??ja niestety nie umiem robić ,wiec zamówiłam u tesciowej agimamyaniiifranka:)) Odpowiedz Link
althea35 Re: althea35 26.09.07, 09:39 Widzisz siostro jaka ja wszechstronna jestem;) Właśnie tworze geterki panamskie;) Odpowiedz Link
acsis Re: Getry - do mam dtutujacych 12.10.07, 00:18 świetne to wykończenie. zawsze mi sie wykończenie nie podobało choc pojęłam juz trudną sztukę zamykania oczek luźno, rozciagliwie, początkowo było trudno. jest też inny sposób- zrobiłam tak ściągacz w spodenkach dla wczesniaka- po lewej(wewnętrznej)stronie roboty przeciągnęłam co któreś oczko cienką gumkę, tzw. kapeluszową (okrągłą, nie majtkową. najlepiej to zrobić w 2-4 rzędach- na szerokości całego sciągacza. Byle nie za ciasno. Odpowiedz Link
baabcia Re: Getry - do mam dtutujacych 26.09.07, 18:45 wyższa szkoła jazdy! wychodzi na to, że trzeba robić rurę - to co wyjdzie szersze będzie na górze :-) Zamykanie sciągacza trzeba zrobić luźne - nie falbanka ale i nie nieelastyczny ciasny brzeg. Jesli w paski to robić prostokat i zszyć im ozdobniej tym lepiej!. Na drutach pończoszniczych robić raczej gładkie - myslę, że w łatki też by wyszły ładnie ??? Dziewczyny sprowadźcie z zagranicy super-bajeranckie getry w biedronki, muchomorki, Boba, jeepa i ... Chyba jestem mało babciowata baabcia nie mogę się zabrać za te getry. Optymistycznie myslę, że uda mi się zrobić najcudniejsze na świecie - ale jeszce popatrzę jak Wy to dubiecie :-) Pozdrawiam chustomaniaczki z zapotrzebowanien na babcie dziewiarki. Odpowiedz Link
monjan moje getry do Rio 15.10.07, 09:23 od agimamyani fotoforum.gazeta.pl/3,0,910814,1,0,621.html Odpowiedz Link
althea35 Re: moje getry do Rio 15.10.07, 09:40 Monjan, swietne getrki:) Moje tez prawie gotowe, tylko polikwidowac wystajace nitki. Odpowiedz Link
lidkamamakuby Re: moje getry do Rio 15.10.07, 10:57 Super !!! Jak fantastycznie dobrane te kolory ! Odpowiedz Link