Dodaj do ulubionych

Kółkowa czy wiązana dla niedoświadczonej mamy

24.08.08, 09:08
Od początku ciąży nastawiam się na noszenie swojej córki w chuście. Najpierw
myślałam, że sama uszyję wiązaną elastyczną, bo co tu dużo mówić, cena typu
160 zł za kawał materiału trochę mnie odstrasza. Ale poczytałam że jednak
kupna lepsza. Teraz zastanawiam się jednak czy nie kupić kółkowej bo wydaje mi
się że się ją łatwiej zakłada, poza tym jest o wiele tańsza (przynajmniej na
allegro).

Ponadto obejrzałam film dołączony do książki P. Zawitkowskiego "Co nieco o
rozwoju dziecka" a on używał w nim chusty Bebelulu typu "kołyska". Żadnego
wiązania, dziecko wkładał do chusty rozłożonej na stole i zakładał sobie na
ramiona tylko pasek. Taka opcja mi się spodobała.

Nie wiem czy będziemy dużo z takim dzieckiem chodzić. Zależy pewnie od
dziecka. Na spacery raczej wózek będziemy brali.... No i mam mętlik w głowie a
czas szybko płynie, więc już się pytam: "Co robić?"
Obserwuj wątek
    • kakot Re: Kółkowa czy wiązana dla niedoświadczonej mamy 24.08.08, 10:39
      Kółkowe są świetne, ale trudniejsze w obsłudze, niż by się mogło wydawać. Wiązane są za to znacznie prostsze, niż można sądzić.
      Wiązana rozkłada ciężar na oba ramiona i znacznie stabilniej trzyma dziecko - naprawdę masz dwie ręce wolne, przy kólkowej jedna ręka ma trochę ograniczone możliwości ruchu.
      W pozycji kołyski można nosić tylko dzieci, które nie mają żadnych problemów z bioderkami - w pozycji żabki (czyli w wiązankach) - wszystkie. (z bardzo nielicznymi wyjątkami poważnych schorzeń).
      Zajrzyj też do FAQ, link w opisie forum. Powodzenia!
    • kukulka11 Re: Kółkowa czy wiązana dla niedoświadczonej mamy 24.08.08, 10:40
      noworodka lepiej nosic w wiazanej, w kolkowej lepiej sie nosi starszaka
      jak sie uprzesz, to z wiazenej mozesz potem zrobic kolkowa, odwrotnie sie nei da
    • joa-woj Re: Kółkowa czy wiązana dla niedoświadczonej mamy 24.08.08, 11:27
      Wiązana to lepszy wybór - łatwiejsza w obsłudze, wygodniejsza i daję więcej
      możliwości. Jak kupisz kółkową na początek, a w szczególności typu Bebelulu, to
      możesz się łatwo zrazić.
    • ypsi79 Re: Kółkowa czy wiązana dla niedoświadczonej mamy 24.08.08, 13:03
      Potwierdzam to co dziewczyny napisały. Dla maluszka lepsza jest wiazanka.
      Zreszta z wiazanej mozesz łatwo zawiazac dziecko na biodrze i regulowac wszystko
      jak chcesz - od tego własnie jest wezeł przesuwny :)
    • alilaa Re: Kółkowa czy wiązana dla niedoświadczonej mamy 25.08.08, 15:41
      "Kołyska" z bebelulu (czyli lulu?) wcale nie jest podobno łatwą chustą, choć na taką wygląda. Nie miałam z nią do czynienia, ale na podstawie doświadczeń z chustą wiązaną mogę powiedzieć, ze łatwiej układało mi sie dziecko w wiązaniach, w których najpierw nakłada się chustę na siebie, a potem wkłada do niej dziecko, niż odwrotnie. Podczas nakładania na siebie zawsze coś sie przesunie i i tak trzeba poprawiać.
      Poza tym w chuście wiązanej masz możliwość wyboru, czy układać dziecko w poziomie czy w pionie, nie wszystkie dzieci akceptują pozycję kołyski. A skoro myślisz o elastycznej, to tutaj masz wyjątkową łatwość wyboru pozycji, bo i do pionu i do poziomu masz jedno wiązanie! Opanujesz je w mig :) Możesz też z niej wyjmować i wkładać dziecko bez rozwiązywania. Elastyczna jest bardzo wygodną i dobra chustą dla początkujących mam i małych dzieci, łatwą w obsłudze. No i masz dwie wolne ręce.
      Kółkowa jest lepsza jako dodatkowa chusta, kiedy już masz wiazankę, ale jeśli się na nią zdecydujesz, to lepsza taka z otwartym ogonem i bez sznureczków, niż lulu (np. hamalu, albo innej firmy, np. oppamama).
    • olik1980 To którą? 25.08.08, 16:27
      Kupujemy wiązaną elastyczną w takim razie, więc teraz proszę o pomoc w wyborze
      konkretnej firmy. Na razie na oku mam:
      Hoppediz Costa Rica, HOPPEDIZ KAIRO, LennyLamb. W ogóle czy te dwie pierwsze są
      elastyczne? Chcę kupić na allegro a nie wszystkie mają dokładny opis.
      • alilaa Re: To którą? 25.08.08, 23:58
        Te hoppedizy, które wymieniłaś, nie są elastyczne, elastyczne są jednokolorowe, tu na stronie producenta możesz zobaczyć, jakie kolory mają: www.hoppediz.de/EN/index.htm
        A lenny lamb tez mają w ofercie i elastyczne i tkane, więc zwróć uwagę, czy zamawiasz elastyczną :) Z innych firm przychodzi mi do głowy Gabi, polekont, chusta.pl, Moby, MamEco, Babylonia. Różnią się m.in. grubością, poczytaj sobie recenzje: www.chusty.info/forum/viewforum.php?f=23&topicdays=0&start=50

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka