Dodaj do ulubionych

chusta lniana proszę o radę

26.02.09, 19:43
Witam, znalazłam na allegro aukcję na której są sprzedawane chusty
robione przez allegrowicza. Są one wykonane z lnu. Czy myślicie, że
takie chusty są tak samo bezpieczne jak te firmowe? Czy len nadaje
się do noszenia dziecka w lecie? Bardzo proszę o pomoc, ponieważ
chciałabym zmienić chustę (obecnie mam gabi elastyczną-to moja
pierwsza chusta). Bardzo dziękuję za pomoc.
A chusta wygląda tak:
www.allegro.pl/item567320881_lniana_chusta_wiazana_eco_4_5m_nosidelko.html
Obserwuj wątek
    • agnen Re: chusta lniana proszę o radę 26.02.09, 20:00
      Generalnie, jeśli już nosisz w chuście i wiesz że chcesz nosić dalej to lepiej
      zainwestuj w firmówkę. Chusta tkana oryginalna różni się od "samoróbki" splotem,
      dzięki któremu łatwiej się dociąga i lepiej układa na dziecku. I dzięki temu
      "odejmuje kilogramów" maleństwu. Generalnie jeśli ktoś nosi w samoróbce to
      zazwyczaj albo rezygnuje albo przesiada sie na oryginał dość szybko. Nie wiem
      też jak z twardością, grubością i przewiewnością tej chust , ale tak na wygląd
      (nie macałam jej więc mogę się mylić) to jest średnio przewiewna bo bardzo gęsto
      tkana. To len więc jest raczej twardy, trudny do złamania i gruby.
      • patysia00 Re: chusta lniana proszę o radę 26.02.09, 20:07
        dzięki! Tylko nie wiem jaką chustę kupić, dzisiaj byłam pierwszy raz
        na spacerze w chuście i po 30min pływałyśmy w pocie! Chciałabym czuć
        się w lato dobrze w chuście, teraz już wiem, że elastyczna nie nada
        się na ciepłe dni.
        • agnen Re: chusta lniana proszę o radę 26.02.09, 20:14
          chyba najlepiej, żebyś się wybrała na spotkanie chustowe (pewnie w Twojej
          okolicy też jakieś będzie;) ) i sobie coś wybrała.
      • izaskun Re: chusta lniana proszę o radę 26.02.09, 21:25
        Najłatwiej oceniać nie mając o czymś pojęcia :/

Jest tak jak w opisie aukcji: "Chusty są średniej grubości, miękkie
        (nie wymagają "łamania") i przewiewne - idealne dla maluszków od
        urodzenia i dla większych dzieci". A na zdjęciu widać (na węźle) ,że
        len nie jest ani twardy ani gruby; przeciwnie jest mięciutki,
        mięsisty. Ponadto akurat ten rodzaj lnu lekko naciąga sie na długość
        dzięki czemu chusta dobrze się dopasowuje.
        Oczywiście, nie jest tak IDEALNA jak ORYGINALNE ale
        kupując "samoróbkę" za 1/4 ceny chusty tkanej chyba każdy, nawet
        laik, jest tego świadomy.
        • zosia761 Re: chusta lniana proszę o radę 28.02.09, 22:11
          To ja powiem, bo mam pojecie ;-) Niedawno mialam okazje potestowac jedna z tych
          chust (nowiutka, dopiero co kupiona). Na co dzien nosze w Leo Natur (i uwielbiam
          moja chuste). Nosilam tez w elastyku. Mam wiec porownanie.

Najpierw plusy:
          Chusty lnianej nie trzeba lamac. Jest troche sztywna, ale jednoczesnie cienka,
          wiec na lato bedzie dobra. Ta, ktora mialam byla w pieknym kolorze gorzkiej
          czekolady, a zaznaczenie srodka szydelkowym elementem jest urocze ;-) Chusta ma
          przeszyta jedna krawedz i ogolnie jest fajnie wykonczona. Material jest dobrej
          jakosci.

Teraz minusy:
          Brak splotu skosnoskrzyzowego. Przez to chusta nie pracuje po skosie tylko w
          dol. Dziecko mam 7 kilo 300 i mimo, ze mam pewna reke do wiazania chust ;-) to
          jednak jednak mlode osiadalo i trzeba bylo poprawiac. Dociagniecie tez jest
          troche klopotliwe - brak skosnego splotu powoduje, ze nie bardzo mozna wybrac
          chuste po krawedzi i dociagnac kawalek po kawalku, tylko trzeba dociagac "po
          calosci", wybierajac cale plachty chusty. No i wydaje mi sie, ze ciezkiego
          dziecka nie poniesie, ale nie sprawdzalam tego.

W porownaniu z Leosiem:
          Lniana jest ciensza i lzejsza. Leo jest dosc ciezki, miesisty i niestety robi
          sie nam w nim cieplo. Podoba mi sie to, ze lniana jest po prostu gladka. Kolor
          przepiekny. Tkanina dobrej jakosci. Chusta troche sztywniejsza, ale mnie to nie
          przeszkadzalo (zreszta moj Leo jest juz bardzo bardzo zlamany). Ladnie
          wykonczona. Natomiast w Leosiu dziecko siedzi jak przyklejone i, poniewaz Leo
          lepiej sie dociaga, nie musze poprawiac wiazania. Leo ma mniejszy wezel. W
          lnianej wezel byl spory, czego akurat nie lubie.

Mysle, ze gdybym latem miala mniejsze i lzejsze dziecko, to zastanowilabym sie
          nad kupnem lnianej, a jesienia przesiadlabym sie na chuste skosnokrzyzowa.

I rzeczywiscie cene lniana ma bardzo rozsadna ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka