pejsaty 25.02.04, 10:02 bym napisal o sztuce, ale jedyna sztuka ktora znam to sztuka miesa, lepiej wiec nic nie napisze, bo jeszcze uznacie mnie za prowokatora religijnego i wytargacie za moj piekny jedwabny chalat i czapke z trzynastoma ogonkami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edzioszka Przeca dziś Popielec! 25.02.04, 10:17 czyli pierwejsza srieda po zapustach, wszczynająca wielkopostne zmagania.. nazwaną takoż ze względu na obrządek posypywania głów wiernych popiołem ze spalonych palemek wielkanocnych.. kapłan wypowiada słowa" z prochu powstałeś i w proch się obrócisz" - na znak przemijalności ziemskiego egzystowania.. dawny zwyczaj ludowy nakazywał publicznie podkpiwać z panien i kawalerów, którzy w czasie minionego karnawału nie zawarli związków małżeńskiech.. przypinano im do ubrań tzw. klocki <kurze łapki, patyczki, śledzie, kukiełki, szmatki i jeszczeć inne nazewnictwo>.. na wsiach nakazywano im na łańcuchu ciągnąć do karczmy prawdziwe kloce czyli kłody popielcowe - tam trza się było towarzystwu okupić kolejką gorzałki.. ten obyczaj jak sądzę Milcie się by spodobał ;) PS. możem po maluszku i bez wykupu, potem będziem słodzić.. o! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: Przeca dziś Popielec! 25.02.04, 18:19 Eda, Ty ostatnio jakies doksztalta tutaj prowadzisz? Co wejde, to znajduje dlugie teksty zapoznawcze. W tym dzisiejszym tylko raz padlo slowo gorzalka, co wydaje mi sie duzym niedociagnieciem. Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Staram się jak mogę 25.02.04, 18:23 ubogacić Was informacyjnie, abyśmy do "kultury" śturmem weszli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: Staram się jak mogę 25.02.04, 18:35 czy sa jakies minima procentowe, Edzioszko, w sensie udzialu tekstow o kulurze z kultura traktujacych, aby sie kwalifikowac na to forum? minima procentowe Miltonii moge sobie lepiej wyobrazic bez pytania:) one mowia objetosciowo , ze dokonam kolokwialnego przekladu :) Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka A po cóż mielibyśmy 25.02.04, 18:47 posługiwać się przelicznikami, badania socjo będziemy przeprowadzać? do tej pory panowała zasada "wolnoć Tomku" - nagle mielibyśmy się zmobilizować? już widzę oczyma wyobraźni ironizującą Miltę, jak tylko o ambicjonalizowaniu i wymogach wspomnę.. poza tem, po przeglądnięciu forów należących do kategorii "towarzyskie", "najlepsze" czy nawet "kultura" myślę, iż wcale nie mamy powodów ku pruderii - Wy Romanesco nie mata ich z pewnością :) Odpowiedz Link Zgłoś
ryszq Re: Przeca dziś Popielec! 25.02.04, 22:43 Też mało jadłem z tej okazyji - jedyną większą strawą były głodne kawałki co to w twlewizorni niektórzy opowiadali.Te danie jest ostatno często serwowane. Odpowiedz Link Zgłoś
paladin Re: wielki post(watek chyba) 25.02.04, 21:45 bo post to w watku sie znajduje zazwyczaj... a powaznie to posypano mi glowe popiolem umartwiac sie zaczynam wor pokutny przyodzieje... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: wielki post(watek chyba) 26.02.04, 00:55 Postscriptum i postmodernizm - to, co mi się skojarzyło po analizie "sztuki mięsa" Nie wiem czy to akuratnie ale dobitnie. Ukłony. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: wielki post(watek chyba) 26.02.04, 09:23 Mnie sie postura zjadacza sztuki wyobrazila. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: wielki post(watek chyba) 26.02.04, 11:55 skoro juz mowimy o sztuce, to ja jako jej konsument jestem otwarty na nowe trendy, z wylaczeniem wieprzowiny naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: wielki post(watek chyba) 26.02.04, 16:52 Wieprzowina na sztaludze; czy tego już nie przerabiali? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: wielki post(watek chyba) 26.02.04, 18:00 quasthoff napisał: > Wieprzowina na sztaludze; czy tego już nie przerabiali? ech moje pierwsze skojarzenie bylo tak okropne, ze go nie napisze, gdyz uznalibyscie mnie za potwora, a przeciez nie jestem potworem? Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Przypis - w dobrej wierze 26.02.04, 18:13 Quasthoffie, odnoszę wrażenie, iż nieco nadużywasz kurtuazji w wypowiedziach.. nie musimy się do drugie zapostowanie witać i pozdrawiać, przyznam - rozbawia mię toż ociupinę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Przypis - w dobrej wierze 26.02.04, 19:53 się nie spoufalaj - to niezdrowe :P Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: Przypis - w dobrej wierze 26.02.04, 20:55 Eda, grzecznosci nigdy nie za wiele. Lubie, jak mnie ktos pozdrawia a jeszcze bardziej, jak do pozdrowien zalacza zalacznik. Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Przypis - w dobrej wierze 28.02.04, 06:23 w dobrej wierze pozdrawiam perliście, kropliście, mocno i z dubeltowym procentem koniec kurtuazji przyznać (niesety) muszę, że poziom kultury od kiedy tu zaglądam znacznie mi się podniósł, tak mniej więcej z 5,3% do 16-18% co za uzależnienie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Przypis - w dobrej wierze 28.02.04, 08:02 mnie, odkąd netuje - nieco się zmniejszył, bo nie dosyć, iż czytanie knig i TV traktuję po macoszemu, to nawet się kląć nauczyłam! ogólne przymulenie oraz odmóżdżenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik zastrzeżenie 28.02.04, 10:26 ta samokrytyka nie dość głęboka chyba ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: zastrzeżenie 28.02.04, 10:31 Jeszcze jakies zmiany na gorsze w Edzie zauwazyles? Odpowiedz Link Zgłoś
cza_ha Re: Post od postów 01.03.04, 18:43 Sam stosuję jednodniowy post, i nie od kiełbas, bo w XXI wieku nie o taką wstrzymkę iść powinno, a od postów wysyłania - detalicznie: w soboty. Zapewniam że to lepiej działa; Jest też więcej wolnego czasu na postmodernizm np :) Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: Post od postów 01.03.04, 20:34 Nigdy nie bylam zbytnio religijna i sie to msci brakiem upodobania do postu, na pzryklad. Odpowiedz Link Zgłoś
cza_ha Re: Post od postów 01.03.04, 21:36 Zacznij, na początek, od postu na wpisy. Ręczę, że będziesz zdrowsza i weselsza Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Post od postów 01.03.04, 21:47 prorokiem jesteś we własnym kraju.. porad udzielasz bezinteresownie aby? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cza_ha Re: Post od postów 01.03.04, 23:53 Tłumaczę się raczej z nieobecności i nieodpowiadania, ale i doradzam, za friko;) "prorokiem jesteś we własnym kraju.. porad udzielasz bezinteresownie aby? ;)" Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: Post od postów 01.03.04, 22:08 cza_ha napisał: > Zacznij, na początek, od postu na wpisy. Ręczę, że będziesz zdrowsza i weselsza Bo ja wiem? Na glodzie to czlek malo wesoly a i zdrowie szwankuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cza_ha Re: Post od postów 02.03.04, 00:01 Zaufaj mi, zrób sobie przerwę w sobotę, a w niedzielę rozniesiesz całe forum ;) " Bo ja wiem? Na głodzie to człek mało wesoły a i zdrowie szwankuje." Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: Post od postów 02.03.04, 00:47 Wole sie nie doprowadzac do takiego stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
cza_ha Re: Post od postów 02.03.04, 20:33 Puszczasz mylące sygnały, co do swoich używek- moja jest neutralna dla zdrowia;) Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: Post od postów 02.03.04, 20:37 Gdzie mylne? Nie chce jedynie forum roznoscic. Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka o dawnych ucztach polskich czyli "gość w dom" 22.07.04, 08:48 od postrzyżyn u Ziemowita po biesiady staropolskie.. do mej wyobraźni szczególnie przemawiają różnobarwne cukry ;) "osoby najważniejsze zasiadały za stołami przykrytymi białymi, nierzadko haftowanymi obrusami.. idąc w dół hierarchii społecznej, przy stole zaczynało brakować tej wytworności.. nie bez przyczyny do dziś mówi się, że ktoś siedzi na szarym końcu - pod koniec stołu bowiem tych białych obrusów brakowało i stoły nakrywane były tylko szarym płótnem.. stąd właśnie wzięło się znane powiedzenie "siedzieć na szarym końcu".. na wsjakij słuczaj zajmę miejscówkę i poproszę o solniczkę ;) PS. a z okazji 22-lipcowego święta nie zapomnijmy o krzynie słodyczy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kubajek Re: o dawnych ucztach polskich czyli "gość w dom" 22.07.04, 08:59 słodycz 22 lipca kojarzy mi się z Wedlem Odpowiedz Link Zgłoś
edyseja w taki oto sposób 24.07.04, 14:44 profanuje się dania, czyniąc z nich jadło tracycyjne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: w taki oto sposób 24.07.04, 15:10 apetyt-kamiem szlachetny. a gdzie to tak karmia? ja przy kawie dopiero. Odpowiedz Link Zgłoś
edyseja o sztuce przetrwania 02.09.04, 10:57 czyli smak dań liofilizowanych (ciekawe jak się je spożywa podczas przeprawy przez pustynię i bez popitki) :) Odpowiedz Link Zgłoś