Dodaj do ulubionych

Co trzeba wiedzieć

18.11.11, 10:47
posługując się komputerem? Przede wszystkim co to jest?
Komputer jest to urządzenie powszechnego użytku, które
składa się ze sprzętu (Hardware) i oprogramowania (Software).
Jeśli masz "skrzynkę" z procesorem, płytą główną, kościami pamięci, kartą graficzną, dźwiękową, dyskiem twardym, zasilaczem, stacją dysków, głośnikami, klawiaturą, myszą i monitorem to masz sprzęt komputerowy ale nie masz komputera! Nic nie możesz zrobić! Dopiero zainstalowanie systemu pozwala na rozpoczęcie pracy z komputerem.
Obserwuj wątek
    • tadeusz_ski.51 System komputerowy 18.11.11, 14:11
      Mamy kilka rodzajów systemów. Najpopularniejszy to Windows (bubel z Microsoftu, ale trudno), używa go duża większość użytkowników komputerów. Windows ma różne wersje, aktualnie używane są XP, Vista i Windows7. Zdarzają się starsze wersje (Windows98, 2000, Milenium itp.) ale już niewielu ma z tym do czynienia.
      Moim i zdaniem wielu, najbardziej udany jest XP na bazie którego opracowano "siódemkę". Vista to "muł", totalny błąd Microsoftu. Windows ma tę zaletę, że instalując system mamy już narzędzia pozwalajace na podstawowe czynności w internecie i działania na plikach. Czyli ma wbudowaną przeglądarkę stron w internecie - Internet Explorer, program do wyświetlania filmów - Windows Media Player, program do prostej obsługi plików graficznych - Paint, programy do prymitywnej edykcji tekstów - Notatnik i WordPad oraz jest możliwość zakupienia pakietu Office posiadającego zaawansowany program do tekstów - Word, do księgowania - Excel, tworzenia prezentacji - Power Point, itd.
      Innym, w miarę popularnym systemem jest Linux. Linux też ma różne wersje: Mandriva, openSUSE, Fedora, Debian, i bazujące na nim Ubuntu, Knoppix, Linspire... Aby w pełni korzystać z programów opracowanych dla Windowsa, trzeba zainstalować emulator, który "powiąże" program z systemem. Dzięki temu możliwe jest uruchamianie programów (gier) opracowanych pod Windowsa na komputerze z systemem Linux.
      Są jeszcze inne systemy (MS DOS, OS/2 czyli potocznie Mac, Unix) ale rzadko używane i raczej do określonych celów, przeciętny internauta nie musi sobie nimi zawracać głowy.
      • flisy1 Re: System komputerowy 18.11.11, 16:08
        Smutne jest takie życie gdy człowiek nie ma co ze sobą zrobić i rozmawia sam ze sobą na forum,tworzy różne wywody by tylko jakoś zaistnieć,być zauważonym.
      • darima_ka Re: System komputerowy 18.11.11, 19:27
        Obecnie mam Windowsa-7 i uważam go za dobry system,
        jest to ulepszona ? wersja XP , dodano trochę gadżetów ,
        generalnie nie ma z nim problemów.
        • tadeusz_ski.51 Programy użytkowe 19.11.11, 08:58
          Aplikacje służące do określonych celów, np. edytory grafiki, programy narzędziowe, zabezpieczające (antywiry, firewalle), systemowe (do poprawiania wydajności sprzętu), komunikatory, programy pocztowe, do obsługi multimediów, itd. oraz gry komputerowe.
          • drugitiktak Re: Programy użytkowe 19.11.11, 12:37
            Aha....., dla mnie to i tak to wszystko 'czarna magia'.
            • tadeusz_ski.51 Re: Programy użytkowe 20.11.11, 10:40
              drugitiktak napisała:
              > Aha....., dla mnie to i tak to wszystko 'czarna magia'.
              -------------------
              A pralka automatyczna znajoma? To coś tak podobnie.
              Po pierwsze trzeba chcieć się dowiedzieć jak to działa,
              Po drugie czytać i myśleć, przyglądać się, porównywać.
              Ma "skrzynkę" czyli komputer? No ma, bo pisze tu. Ma monitor w który szpakuje? No też musi mieć. Ma klawiaturę w którą stuka? Oczywiście też ma. Ma mysz którą szuka? No pewnie!
              Więc jaka i gdzie ta filozofia?
      • bylosobie_zycie ja mam MUŁA 21.11.11, 11:33
        i uważam że jest suuuuper;)
        no ale ja mam też pojęcie, do czego ta skrzynka wypełniona "hardwarami" i"softwarami" służy;P jak jej używać, czasem rozłożyć na czynniki pierwsze itd, itp.
        • tadeusz_ski.51 Re: ja mam MUŁA 21.11.11, 12:35
          Do muła trzeba mieć odpowiedni sprzęt, ze 2 GB pamięci, HDD 200GB, dobry procesor, silną graficzną a jak ja miałem w lapku 1 GB RAM-u i 80 GB dysku, grafika zintegrowana na płycie głównej, to vista jest bez sensu. Na domiar złego internet mobilny z iPlusa... masakra! Walnąłem tym o biurko i z głowy! Teraz jestem na starym kompie (10-cio letnim) który ma procek, RAM i dysk twardy taki jak były w lapku, ale tu mam XP i net z kabelka. No i proszę, wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku! Oddzielna grafikę podkręciłem na maxa, więc nawet dość wymagająca gra chodzi mi jak pershing! W lapku to było niemożliwe.
    • darima_ka Czy wiedziałes? 19.11.11, 15:21
      https://www.demotywuje.pl/photos/1770_1312191386.jpg
      • tadeusz_ski.51 Nie wiedziałem! 20.11.11, 10:42
        Ale to reklama, więc nie ma sensu wierzyć! Czy ja aż głupi, żeby poważnie traktować reklamę? O nie!
    • tadeusz_ski.51 Jednym z pożytecznych programów 06.12.11, 16:37
      dla początkujących użytkowników komputera jest IrfanView. Jest to prosty, w polskiej wersji językowej, program do prymitywnej obróbki plików graficznych i odtwarzania plików multimedialnych. Można nim nawet wykonać prostą prezentację, jak ta wykonana przeze mnie w ciagu kilkunastu minut. wyslijplik.pl/download.php?sid=4ZIXr6f4
      Jest sprawdzona, bez "niespodzianek" więc proszę się nie przejmować ostrzeżeniami, że to plik wykonywalny (.exe) IrfanView tyle potrafi, bo to nie specjalistyczny i rozbudowany Power Point ale zawsze coś można sklecić.
      Wchodzimy na stronę, klikamy PPS z Irfanviewa... pobieramy na dysk i uruchamiamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka