Dodaj do ulubionych

Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świątecz

17.12.11, 16:46
Jak się bawić, to się bawić.
Proponuję konkurs na przepis najoryginalniejszej potrawy świątecznej.
Chyba najciekawsze będą potrawy regionalne:)
Będzie nagroda, a może także ktoś ufunduje swoją :)
Proponuję żeby o wygranej zadecydowali forumowicze.
Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • yacey Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 17.12.11, 19:18
      1_leo napisał:
      > Co Wy na to?

ZANIEMÓWIŁEM :)

• ishka Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 18.12.11, 10:15
      To ja zacznę. Moja świąteczna wyżerka będzie miała postać gotowanego indyka z gotowaną marchewką oraz gotowanym ryżem (bądź gotowanymi ziemniakami, a co!). Jako deser - herbata z cukrem.
      A to wszystko przez bycie matką karmicielką osobnika z bolącym brzuszkiem.
      Oryginalnie, nie?
      • taga4 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 18.12.11, 21:37
        Ishka... życzę Ci aby ta potrawa nie była także potrawą wielkanocną ;-)
        • avocado67 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 20.12.11, 08:41
          Ishka... to poszalejesz :) Uważaj, żebyś nie przedawkowała marchewki :D.
          Ja nie mam nic oryginalnego do powiedzenia w tej kwestii. Chyba to, że wigilijne pierogi najlepiej lepi mi się przy "Żywocie Briana" Monty Pythona. Tak się wprawiam w świąteczny nastrój. Ale nie wiem, co będzie w tym roku, bo nam się telewizor zepsuł...
          • taga4 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 20.12.11, 20:51
            no wiesz Avo... po prostu nie obejrzysz znów po raz setny Kevin sam w domu i takie tam... ;-)
    • cien1100 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 20.12.11, 21:49
      Parówki z musztardą i piwo.
      • zaciszanka30 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 21.12.11, 10:37
        Makiełki ;) .... czyli coś ulubionego mojej mamy co jest mieszaniną maku, bułki, bakalii i mleka - na słodko :) Miałam wrażenie, że to trochę jej wymysł, ale właśnie znalazłam, że to jednak nasz poznański regionalizm :), więc to nie jest już takie oryginalne w Wielkopolsce ;) ale lubię tę nazwę :)
        • arsinoe73 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 21.12.11, 17:16
          Coż Ty też Zaciszanko godosz!!
          Dyć to som nasze ślonskie makówki!!
          :D :D
          • zaciszanka30 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 21.12.11, 17:25
            Makiełki !!! :D ... Makówki to.... główki maków, przecież to wszyscy wiedzą :D
            • arsinoe73 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 21.12.11, 22:59
              Makówki to makówki!! A nie jakieś makiełki... Co Wy tam w tej Pyrlandii wiecie....
              Swoją drogą to pamiętam z czasów zamierzchłych, jak świętej pamięci Babcia moja Lucka robiła tego pieroństwa na Święta całą wielką MIEDNICĘ, a wszelkie moje kuzynostwo , wujostwo i ciotostwo ( rodzinę mam prawdziwie po śląsku rozliczną, hałaśliwą, upierdliwą i cudowną ) oblegali tę miednicę ustawioną w zimnej piwnicy i zażerali się do wypęku, ku wielkiemu zadowoleniu ś.p. Babci i mojemu niebotycznemu zdziwieniu ;>
              Zdziwienie to do dziś mi towarzyszy, bo ja nie toleruję rodzynków / rodzynek. Cholera, nie toleruję do tego stopnia, że nawet nie wiem jak się to odmienia ;P
              • yacey Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 22.12.11, 09:12
                Lea też ??? :)
                • arsinoe73 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 22.12.11, 10:30
                  yacey napisał:

> Lea też ??? :)

Rodzynki w postaci nieożywionej. Znaczy , takie małe, pomarszczone i brązowe!! Na własny użytek nazywam je minami przeciwpiechotnymi :>
                  To się raczej nie tyczy Lea :D :D :D
                  Ani pozostałych Forumowych Rodzynków :P

Świąt Wesołych i smacznego :D
                  • porzeczka00 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 22.12.11, 11:55
                    U mnie na stole pojawiają się zawsze placki ze śledziem a na początek je się kaszę jaglaną z rodzynkami ( to tak podobnie jak łuska z karpia ma zapewnić dostatek na cały rok :) ).
                    • arsinoe73 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 22.12.11, 12:02
                      A coś więcej o tych plackach ze śledziem?? bo sobie jakoś nie mogę wyobrazić :D Że niby jakie to placki ?? Ze ziemniaków, albo ze czego?? Na słodko i z minami przeciwpiechotnymi, czy na ostro :D?? No ciekawa jestem ?? I łakoma :D
                      • porzeczka00 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 22.12.11, 15:43
                        A prosze bardzo przepis :): solonego sledzia moczymy w mleku, potem kroimy na kawałki, ciasto takie jak na naleśniki tylko bardziej gęste i trochę drożdży do tego,wrzucaamy śledzia do ciasta, na łyzkę nabieramy kawałek śledzia z ciastem i fru na patelnię, pyszne na ciepło i na zimno, ja uwielbiam :).
                        • arsinoe73 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 22.12.11, 15:54
                          To ciekawy sposób na śledzia :D Jeszczem nie próbowała, ale nie wykluczam :)
                          I PRZESTAŃCIE MNIE SZCZUĆ TYMI RODZYNKAMI!!!!
                          :> :> :> :>
              • ishka Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 22.12.11, 13:53
                Makówki są super! Poznałam je w zeszłym roku dzięki kumplowi z okolic Częstochowy. Mogłabym sama wciągnąć taką wielką MIEDNICĘ. A w sumie teraz przy takim wyposzczeniu to mogłabym wciągnąć DWIE :D

W moim domu rodzinnym nie było nic regionalnego, w sumie to nie wiem, czy na lubelszczyźnie jest jakieś takie specjalne danie. Za to zawsze czekałam na różnego rodzaju śledzie z gotowanymi ziemniakami. Śledzie z cebulką, z rodzynkami, z fasolą, w śmietanie... Ahhhh... Dla mnie wigilia to mogłyby być tylko śledzie z ziemniakami i (od zeszłego roku) makówki!
                • meridiana7 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 22.12.11, 18:37
                  Ja też pochodzę z Lubelszczyzny (okolice Włodawy) i u mnie na kolacji wigilijnej obowiązkowo jest kisiel z kaszy gryczanej. Nie wiem i nie chcę wiedzieć jak się go robi. Nigdy nie odważyłam się go spróbować, choć podobno jest pyszny, poza mną wszyscy się nim zajadają. Kisiel ma konsystencję mocno stężałej galarety i jest szary. Ten wygląd skutecznie powstrzymuje mnie przed spróbowaniem. Serwuje się go po wcześniejszym pokrojeniu w drobną kostkę i polaniu bardzo ładnie pachnącym olejem wigilijnym (nie wiem co to za olej, ale nie ma takiego w sklepach, trzeba kupić "od chłopa").
                • goha66 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 23.12.11, 07:11
                  ishka napisała:

> Dla mnie wigilia to mogłyby być tylko śledzie

...Ishka, Twój gust kulinarny jest bardzo bliski memu sercu (a właściwie ... żołądkowi) :)
                  P.S.
                  taką nietypową (chyba), ale obowiązkowo pojawiającą się w mojej rodzinie potrawą jest gotowana fasolka (jaś) zalana kompotem ze śliwek ... podaje się ów kulinarny wynalazek na głękokim talerzu ... jak zupę. smacznego kurde :D
                  • mikanm Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 23.12.11, 09:01
                    U mnie nie ma jakichś oryginalnych potraw. Goha - tę fasolę da się jeść? :D

Karp, barszcz, kluski z makiem. Jedyne co jest trochę inne to szuba. Ale wielu z was pewnie zna to pod nazwą sałatki śledziowej :) (śledzie solone przykrywa się warzywami, koniecznie musza być buraki i majonez).
        • taga4 Re: Konkurs na najbardziej oryginalną potrawę świ 23.12.11, 23:22
          o tych makiełkach własnie mi koleżanka z Wrześni opowiadała, więc to jednak nie wymysł Twojej mamy :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka