mr.jedi 20.07.04, 00:14 .. brakują Wam do 1000 :P tak mi to jakos wyszlo droga dedukcyjno- matematyczną pomimo tego, ze nie jestem w pełni władz umysłowych (czytaj: pod wpływem soczku jabłkowego ;)) Michał Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cwi Re: 43 posty.. 20.07.04, 06:55 Dedukcyjno... czy indukcyjno... Mi to się zawsze myliło, może jakiś Potwór zechciałby na tu przybliżyć kwestię... Odpowiedz Link Zgłoś
mr.jedi Re: 43 posty.. 20.07.04, 11:53 a tak.. jestem za.. :) bo tez mam z tym problem.. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
binka Re: 43 posty.. 20.07.04, 12:13 ja bym coś napisała, ale non by się znowuż nabijał ze mnie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
mr.jedi Re: 43 posty.. 20.07.04, 12:16 iii tam.. nona to ja juz dawno na forum nie widzialem... ;)) pisz, nie bedzie sie nabijał :D) Odpowiedz Link Zgłoś
binka Re: 43 posty.. 20.07.04, 12:18 no cóż, będac humanistką dedukcja mi się wybitnie z Szerlokiem kojarzy, a indukcja to było cóś z prądem na fizyce ;-) binka_o_małym_rozumku Odpowiedz Link Zgłoś
mr.jedi Re: 43 posty.. 20.07.04, 12:19 hihi, tez mi sie tak wydaje.. ale głowy uciąc sobie nie dam.. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
binka Re: 43 posty.. 20.07.04, 12:23 mr.jedi napisał: > hihi, tez mi sie tak wydaje.. ale głowy uciąc sobie nie dam.. :)))) no wiesz Michałku - ty powinienieś, jesteś na bieżąco, ze tak powiem ja to miałam lat temu....o ho ho, albo i dawniej;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mr.jedi Re: 43 posty.. 20.07.04, 12:25 hm.. ze tak powiem.. ja to miałem w 2 klasia gimnazjum, wiesz kiedy to bylo...? ;D)))) Odpowiedz Link Zgłoś
binka Re: 43 posty.. 20.07.04, 12:27 no - 3 lata temu ;-) a u mnie wiesz ile? w liceum w powiedzmy 3 klasie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mr.jedi Re: 43 posty.. 20.07.04, 12:29 hmm.. hihi.. no to ja nie pamietam co ja wczoraj robilem, a Ty mi kazesz pamietac wydarzenia sprzed 4(nie 3) lat ;D) Odpowiedz Link Zgłoś
potwor Re: 43 posty.. 20.07.04, 14:04 Wilkipedia pisze: _____________________________________ Dedukcja to rodzaj rozumowania logicznego polegającego na tworzeniu ciągu sylogizmów, mającego na celu dojście do określonego wniosku na podstawie założonego wcześniej zbioru przesłanek. Rozumowanie dedukcyjne w odróżnieniu od rozumowania indukcyjnego jest w całości zawarte wewnątrz swoich założeń, to znaczy nie wymaga tworzenia nowych twierdzeń czy pojęć, lecz jest tylko prostym wyciąganiem wniosków ze skończonego zbioru faktów. Jeśli jest przeprowadzone poprawnie, zaś zbiór przesłanek nie zawiera zdań fałszywych, to wnioski wyciągnięte w wyniku rozumowania dedukcyjnego są nieodparcie prawdziwe i nie można ich zasadnie zakwestionować Indukcja to w logice sposób rozumowania polegający na wyprowadzaniu nowych pojęć, twierdzeń lub sugerowaniu możliwości zaistnienia nowych faktów na podstawie intuicyjnej analizy wyjściowych przesłanek. Rozumowanie indukcyjne generuje zwykle twierdzenia, które nie wynikają wprost z przesłanek, lecz są raczej intuicyjnie z nich wywiedzione. Dlatego rozumowanie indukcyjne nigdy nie jest pewne i wymaga albo dowodu formalnego albo w postaci wykonania eksperymentu. Logika rozumowania dedukcyjnego została opracowana już przez Arystotelesa, natomiast próby formułowania pełnej i spójnej teorii rozumowania indukcyjnego pojawiły się dopiero w drugiej połowie XX-tego wieku. Indukcji logicznej nie należy mylić z indukcją matematyczną, gdyż mimo zbieżności nazwy pojęcia te nie mają z sobą wiele wspólnego. ________________________________________________ Dowod tego ze skoro jest 947 postow to do tysiaca brakuje 53 to jest zatem dedukcja. Odpowiedz Link Zgłoś
binka 18 postów 20.07.04, 21:10 o ile nikt się równoczesnie ze mną nie wpisał, do czego nie mogę ani drogą dedukcji, ani indukcji dojść Odpowiedz Link Zgłoś
maggy Re: 18 postów 30.07.04, 14:47 drogą indukcji moglabys dojsc, poniewaz albowiem biorac pod uwage skonczona liczbe uczestnikow tego forum tudziez ich upodobania do wchodzenia na to forum w okreslonych godzinach prawdopodobienstwo, ze ktos bedzie sie chcial wpisac w srodku nocy, hihi, jest niezwykle bliskie zeru; totez zapewne bylo 18 a teraz jest mniej ;-) m. Odpowiedz Link Zgłoś
maggy Re: 18 postów 30.07.04, 14:49 qrcze - jak napisze jeszcze 2 posty to dobije do 1000 hihi; ciekawe komu przypadnie zaszczyt? ;-) m. Odpowiedz Link Zgłoś