Dodaj do ulubionych

życie po rozwodzie

23.12.14, 11:59
Jak pogodzić to, co robimy dla dzieciaków z dbaniem o własne życie, jak się zostaje matką i ojcem w jednym? Często rozwiedzeni ojcowie mają tendencję do rozpieszczania dzieciaków (wiecie, z tatą tylko zabawa a mama od obowiązków). Jak nie przesadzić, chcąc wynagrodzić dzieciom rozstanie i zadbać też o "dorosłe" relacje w naszym życiu?

Jak sobie z tym radzicie?
Obserwuj wątek
    • czarny.onyks Re: życie po rozwodzie 23.12.14, 12:12
      temat mnie jakby osobiście nie dotyczy;)...

ale spotykam, spotykałam tatusiów po rozwodzie...i różnie bywało...
      jedni uchylali się zupełnie od obowiązków, dzieci raz na jakiś czas.....i żyli bez zbytniego ingerowania w ich życie....
      ...bywało też inaczej.....dzielili się w miarę równo opieką...
      choć....byli też tacy, co byli i mamą i tatą przez cały czas....

chyba ważne, by nie przedobrzyć.....nadopiekuńczość zarówno w damskim jak i męskim wydaniu nie pomaga dzieciom...potem w dorosłym życiu mają często pod górkę...
      i co ważniejsze chyba...nie zgubić w tym siebie...swoich potrzeb....itd...

ale czy rodzic mający dzieci ma czasem prawo do bycia egoistą..? zdrowym egoistą dodam ;)
      • kama265 Re: życie po rozwodzie 23.12.14, 12:19
        ja myślę, że trzeba pokazać dziecku, że jest ważne ale równie ważne jak mama/tata. I każdy ma prawo do swojego życia. Bo, tak czy inaczej, dzieciaki dorosną i pójdą w świat ... Trzeba o tym zawsze pamiętać
        • czarny.onyks Re: życie po rozwodzie 23.12.14, 13:25
          i potem pępowiny nie odcięte.....

samotność.....życie życiem dzieci........
    • margott70 Re: życie po rozwodzie 23.12.14, 20:53
      kama265 napisała:

> Jak pogodzić to, co robimy dla dzieciaków z dbaniem o własne życie, jak się zos
      > taje matką i ojcem w jednym?
      Nie wiem
      Często rozwiedzeni ojcowie mają tendencję do rozpi
      > eszczania dzieciaków (wiecie, z tatą tylko zabawa a mama od obowiązków).
      Sama mam taką tendencję....szczególnie w stosunku do syna...tylko niektórych spraw wynagrodzić się nie da...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka