password01 28.10.04, 20:37 Czy wojska koalicji powinny wycofać sie z Iraku ? Czy lepszym rozwiazaniem od obecnej formy wojny z terroryzmem może być czwarta krucjata ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
password01 Re: Irak 28.10.04, 20:51 dlaczego to nie jest ttemat który porusza sie w towarzystwie ? No ja i moi znajomi z real jakoś nie rozmawiamy o tym kto kogo pieprzy za ile i jak czesto. To raczej takich tematów nie porusza sie w real w towarzystwie na trzeźwo. Moim zdaniem temat jak każdy inny. Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Irak 28.10.04, 21:37 Jeśli widziałeś film "Fahrenheit 9/11" - Michaela Moore'a, to chyba wiesz co czuję. Wiem, że napewno jest to film tendencyjny, podobnie jak "Lawa" - Tadeusza Konwickiego oparta na "Dziadach". Niemniej jednak filn ten zmienił moje poglądy natemat tej wojny. Bo nie boję się zmieniać poglądów jeśli przekonam się,że dotychczasowe były błędne. Twoje porównanie do krucjaty jest bardzo trafne. Bezsens dla nas i sens kasowy dla "nich" jest naprawdę czymś przerażającym. I jeszcze ten nasz prezydent. Dlaczego Polacy nie potrafią po prostu być sami dla siebie, tak jak Szwajcaria. Pomysł, że przyczepiając się do kogoś osiągniemy zbyt na armaty, jest poroniony, przecież te „włażenie do d...” Amerykanom nie ma dla nas żadnego przełożenia społeczno – ekonomicznego. To, co się dzieje w Iraku to jakiś Matrix. Dlaczego muszą cierpieć normalni ludzie. Głupie pytanie dla kasy, przecież w Iraku są największe na świecie złoża ropy naftowej. Kasa, kasa, kasa... nie dzieci, ludzie, normalne życie tylko kawałek papierka z podobizną bohatera narodowego. Ostatnio mam wrażenie, że nasze życie to gra w Monopol, nie ważne, że mamy tyle kasy, której nie wydadzą nawet nasze prawnuki tylko, kto wygra. NIC WIĘCEJ TYLKO KASA> Odpowiedz Link Zgłoś
malley Re: Irak 28.10.04, 21:43 podpisuje sie pod toba bajko,kurcze ale mi sie ten film podobal,moze i to manipulacja okropna i paskudna i w ogole...a ja naiwna jestem i dalam sie nabrac...ale ja naprawde po stokroc wolalabym zeby mnie ktos przekonal i zmanipulowal w druga strone,ze to wszystko to jedna wielka bujda...tyle,ze jakos nikt tego nie robi,najwyrazniej sie nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Irak 28.10.04, 21:48 Kilka lat temu byłam na spotkaniu z arabskim doktorem z jakiegiś uniwersytetu na Bliskim Wschodzie, był Palestyńczykiem o pacyfistycznym nastawieniu, coś na wzór nasze Pomarańczowej Alternatywy i Federacji Młodzieży Walczącej. Opowiadał jak wygląda sytuacja w Palestynie z punktu widzenia zwykłych ludzi. Niestety mamy bardzo podobną historię, podobnie jak Irlandia. Mieli trzy rozbiory i tak samo przerąbane jak Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
libressa Re: Irak 28.10.04, 21:54 Kazda wojna npedza koniunkture, ot cała tajemnica. Lubimy swiecic blaskiem Wielkiego Brata zza stawu a ludzie, jacy ludzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
password01 Re: Irak 28.10.04, 22:21 No a ja znalem Palestyńcyków krórzy mówili że wojne z Żydami powinni prowadzić bezrobotni i biedni. A jak Palestyna bedezie wolna to oni wrócą i pomoga stworzyć rząd. No nie jestem pewien czy Palestyńczycy są tak pokojowo nastawienii. Bo zamachow to tam trochę jest. Tak mi sie wydaje że teraz to już nikt nie wie o co walczy. I jaki cel chce osiągnąć. Tak myśle że to tylko uderzenia odwetowe z obydwu stron. Niestety żadna ze stron nie wie za co bierze odwet. Odpowiedz Link Zgłoś
password01 Re: Irak 28.10.04, 21:56 chyba nie wyrazilem się precyzyjnie ( w dwóch linach to chyba niemożliwe :)) , albo nie zrozumiałem twojej wypowiedzi względem krucjaty. Co do tego że Ametykanie są w Iraku dla ropy to jasne. Osiągnęli jednak jeszcze jeden cel prowadzą wojne z terrorystami nie na swoim terytorium. Zginęło 1000 Amerykanow ale w WTC agieło więcej cywilów. Dla Busha to ma sens. Mnie jednak zastanawia o co chodzi terrorystom. Czy jeżeli by koalicja wycofala sie z iraku to nie było by zamachów. Raczej wątpie. Zamachy zdarzały sie już tak dawno. Z krucjatą to idea jest taka Niech jadą walczyć ze strony muzułmanów, świata chrześcijan i Żydów najwięksi radykałowie. Jak się nawzajem pozabijają to cały świat na tym skorzysta. Co do pogoni za kasą to sie czsami zastanawiam, że nasze życie jest popie... Jak jesteśmy młodzi to nie używamy życia bo nie mamy kasy i jestey zajęci jej zdobywaniem. No a jak mamy kasę to jsteśmy już starzy i nie za bardzo jest jak z niej korzystać i nie zabardzo sie chce Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Irak 29.10.04, 19:21 Zupełnie się z Tobą zgadzam. Ale wytłumacz mi jaki terrorysta siedzi w Iraku, skoro ma kogoś terroryzować to chyba nie swoich. Więc niech Amierykanie wyślą tych swoich CIA, FBI, Marines i innych predatorów w świat i szukają tych, którzy chcą zrobić tu "raj" dla Arabów. Druga sprawa krucjata to taki dżihad dla chrześcijan. My w średniowieczu mieliśmy równie porąbane pomysły jak wysadzenie WTC. Np. nie pamiętam, która to była krucjata, ale były tam same dzieciaki. Te które nie zginęły zostały wymienione na konie by księciunia miały na czym wrócić na zamki. I jeszcze jedna sprawa, podobnie jak wojna w Iraku, krucjata by uwolnić Palestynę z rąk niewiernych też były przykrywką. Chodziło o zdobycze i ziemie, proste pytanie kto jeździł na wyprawy, książęta bez prawa lenna lub chłopi bez perspektyw na pole lub krówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
password01 Re: Irak 30.10.04, 21:05 No niby racja z tymi terrorystami w Iraku , nie powinno ich tam być. Nasza logoka podpowiada że terroryści powinni atakować we wrogich krajach. Jedank terror\yści mają inne zdanie na ten temat chyba bo zamachy sa właśnie w Iraku. Te zamachy w Iraku to chyba także walka o władze mioedzy watażkami. No z ta krucjatą to moją intencją było wskazanie ze w każdym społeczeństwie i wyznaniu sa radykałowi którzy są gotowi zabijac za wiarę. Taki taren walki tych redykałów uwolnił by pozostałych normalnych ludzi od ich obecności i ich porąbanych pomysłów. Co do Dżihad - w Koranie to oznacza tylko wysiłek dla wiary , znaczenie "wojny dla wiary" nadali temu słowu niektórzy ich fanatyczni duchowni. Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Irak 30.10.04, 21:15 Masz rację. Ale przeczytaj sobie historię wojen krzyżowych np. Runcimana lub Składanków. A przekonasz się, że wiara zawsze jest tylko przykrywką. Wiarą kierował się tylko Jezus i Gandi. Odpowiedz Link Zgłoś
password01 Re: Irak 30.10.04, 21:23 No tak, co do tego że wiatra jest tylko przykrywką to nie mamm wątpliwości. Nawet hierarchowie kościola popełniali zbrodnie w imię wiary. Ostatno śmiesą mnie polityki z LPR powołuja sie na wire wrzeszczę że są głeoko religijni itd. Ale sa za karą śmierci, jedniecześnie twierdządz że aborcja jest złem bo tylko Bóg moze decydować o życiu. No poprostu żenujące. Dzisiaj słuchałem w telewizji o nowym biskupie wojska polskiego, Jak to sie ma do nauk Jezusa to nie wiem , chyba chodzi tylko o żołd dla tego biskupa. Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Irak 30.10.04, 21:29 Dokładnie tak. A nie masz wrażenia, że Gierdych jest potomkiem Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
password01 Re: Irak 30.10.04, 21:39 Czy Hitlera to nie wiem. Drażnią mnie tacy madrale grający rolę jedynych mądrych i wszechwiedzących. na pohybel skur.... Czasami mam wrażenie że w Polsce powinna być monarchia. Arystokracja może by nie dbała tak bardo o własną kieszeń. Ogólnie to may nieźle popieprzony kraj. Zawsze mi sie wydawalo ze społeczeństwa i narody powoływały do życia instytucje Państwa po to aby mieć zagwarantowane podstawowe prawa. Obywatele zgadzali się ponieść koszty utrzymania państwa a państwo było gwarantem tych praw. Teraz to jest tak że państwo przede wszystkim ogranicza prawa obywateli. Chybz trzeba by je rozwiązać i załorzyć od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Irak 30.10.04, 21:49 Niestety. Jeśli chodzi o Polskę to chyba zawsze tak tu było. Broniłam pracę z obozu sanacyjnego w 20-leciu międzywojennym i od tej pory przestałam oglądać dziennik. Czytając sprawozdania sejmowe i samorządowe coraz bardziej zbierało mi się bna wymioty. Czsamy mam dziwne wrażenie, że może nawet monarchia tu nie pomoże, ale carat. Bo za monarchii też był niezły b.... Brakuje nam autorytetów i ludzi, którzy są specjalistami w swojej pracy czy dziedzinie reprezentowanej przez siebie. Rozwaliła mnie kiedyś zajawka programu o Bushu o zdanie na tematy polityki USA była pytana między innymi Britney Spears. Odpowiedz Link Zgłoś
password01 Re: Irak 30.10.04, 22:01 No jak monarchia to tylko dziedziczna bo ta elekcyjna to niec dobrego. Co do caratu to u nas starzy ludzie mówią "za Hitlera było lepiej" - ordung był :) Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Irak 30.10.04, 22:05 Tak. Moja babcia mówiła, że wolała 20 Niemców z Wermachtu niż 2 rusków "wyzwolicieli". Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Irak 30.10.04, 22:15 że.... Napoleon wylał się z kieliszka, płynąc po brodzie, siłą przyciągania ziemskiego, po szyji, zmienił się w malutkie kropelki, by Twoje ciało wyglądało jak mokre po wysiłku, który sprawia najwięcej przyjemności na świecie... Odpowiedz Link Zgłoś
password01 Re: Irak 30.10.04, 22:19 Nie wylał sie:) Po przygodach z wódką na biurku w wtorek pije ze szkalnki. Łatwiej nalac i łatwiej wypić . Nic się nie wylewa :) no ale tak interesująco piszesz że zastanawim się czy tego nie zrobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Irak 30.10.04, 22:21 Najlepiej jest jak marzenia idą w parze z wizualizacją. Nie uważasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
password01 Re: Irak 30.10.04, 22:29 inna-bajka napisała: > Najlepiej jest jak marzenia idą w parze z wizualizacją. > Nie uważasz ? No tak ale nopoleona szkoda :) O jakie mażenia chodzi może warto ryzuykoać Jak będę rozrzutny to mnie wysła za to do Skocji . Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka Re: Irak 30.10.04, 22:36 Najbardziej podoba mi się w rozmowie z Tobą jak gładko rozmowa z tematów powaznych politycznych przechodzą w poważne ... Idę do wanny i przeczytać parę materiałów na moją rozmowę w środę. Popiszemy jutro, miłego wieczoru. pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter syr [...] IP: *.sympatico.ca 01.11.04, 00:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
inna-bajka [...] 01.11.04, 09:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś