bad_habit 17.02.06, 21:35 bo powoli zaczynam się na tym koncentrować...a że ten semestr jest wyjątkowo luźny,mogę sobie pozwolić na kuchenne rozrywki;P P.S.To sprawa w miarę pilna,tak do 2 tygodni... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maggpie Re: znacie jakiś dobry przepis na ciasto urodzino 18.02.06, 10:41 ale co to ma być, ciasto czy tort? jak ciasto, to możesz zrobić np. bakalkę (kruche ciasto z orzechami i czekoladą) jeśli tort, to też znam kilka fajnych przepisów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: znacie jakiś dobry przepis na ciasto urodzino 18.02.06, 14:19 chciałabym zrobić jednak ciasto,tylko niezbyt skomplikowane,bo należę raczej do gdupy osób zaczynających swoje obcowanie z piekarnikiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
maggpie ciasto z bakaliami 20.02.06, 14:26 to zrób 'bakalke', jest dość słodka, ale nawet się nie obejrzysz kiedy zniknie ze stołu. podaje przepis (ja jeszcze na koniec polewam je czekoladą..;) - Składniki: • 2 szklanki mąki • 5 dag drożdży • 5 - 6 żółtek • 2/3 szklanki mleka • 10 dag masła • 10 dag cukru • aromat waniliowy • szczypta soli • 20 - 25 dag posiekanych bakalii (np. rodzynek, fig, daktyli, orzechów) • tłuszcz do wysmarowania formy Sposób wykonania: W rondlu stopić masło. Z rozkruszonych drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżki mąki przygotować rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem, olejkiem zapachowym i solą. Do przesianej mąki wlać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn i wymieszać z częścią mąki. Zagnieść ciasto z pozostałą mąką i, wciąż zagniatając, powoli wlewać roztopiony letni tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i ścianek naczynia. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na stolnicy foremny prostokąt, którego krótszy bok będzie równy długości formy. Posypać placek bakaliami i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Umieścić ciasto w wysmarowanej tłuszczem podłużnej formie i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni całą blachę, posmarować je rozmąconym jajem i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut w temperaturze 180 - 190ºC. Gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił, formę przykryć folią aluminiową. Odpowiedz Link Zgłoś
maggpie ale prawdziwa furorę zrobisz tiramisu, 20.02.06, 22:25 jest mniej słodkie i jak nie chcesz się długo babrać, możesz kupić w pudełku. Przepis - Składniki: - 30 dag podłóżnych biszkoptów, - 2 serki mascarpone, - 4 jajka, - 4-5 łyżek cukru, - 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej, - 50 ml alkoholu likieru amaretto (migdałowy), - 2 łyżki ciemnego kakao Jak przyrządzić? w miseczce kawę zalej 2 szklankami gorącej wody, dodaj alkohol i ostudź. Oddziel białka od żółtek, do żółtek dodaj 3/4 cukru i ucieraj, dodaj serek marcepone i najpierw wymieszaj łyżką a potem mikserem, ubij pianę z białek z resztą cukru, połącz z masą serową. Bierz po biszkopcie zanurzaj w kawie z alkoholem i układaj w formie pierwszą warstwę, pokryj warstwę biszkoptów kremem posyp kakaem, następnie wyłóż drugą warstwę biszkoptów pokryj resztą kremu i wstaw deser do lodówki na ok. 5 godzin a najlepiej na całą noc. Dopiero przed podaniem posyp tiramisu kakaem. Potrzebne przybory: Mikser, 3 miski, małe sitko, łyżka porcelanowa lub szklana (w żadnym wypadku metalowa czy drewniana), foremka szklana format A4. Jak podawać? Kroić w kwadraty lub prostokąty według biszkoptów. Uwagi: Możesz zwiększać lub zmniejszać ilość alkoholu w napaże według własnego gustu smaku. Zamiast likieru amaretto możesz użyć rumu koniaku lub żubrówki. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit jednak obejdzie się bez ciasta... 06.03.06, 11:24 Okazało się,że moja przyjaciółka organizuje mi urodziny w swoim domu:)a skoro bedzie alkohol,bez sensu jest pieczenie ciasta,mimo że urodziny bez niego to nie urodziny:))) Pomijając ten fakt,dziękuję Wam bardzo za wszystkie przepisy:)))P.S.Mam tylko nadzieję,że wszystko będzie ok;) Odpowiedz Link Zgłoś