Dodaj do ulubionych

Pop lat 80.

26.04.06, 02:59
Jestem bardzo zainteresowana takim kiczem jak CC Catch, Red Box "Chenko" i "In America", Limahl
"Neverending Story", Bad Boys Blue, ale jednoczesnie szkoda mi wydawac pieniadze na cale albumy
na Amazon (osiagaja niezle ceny, chyba to unikaty) moze ktos z Was ma to na mp3?
Obserwuj wątek
    • agni_me Re: Pop lat 80. 26.04.06, 04:09
      Mam sporo, chcesz listę, żeby najpierw wybrać? Czy na jakiś adres słać mp3 te,
      któreś wymieniła?
      • staua Re: Pop lat 80. 26.04.06, 15:55
        Moze wyslij na gazetowa powyzsze i liste - pewnie cala masa po prostu nie przyszla mi do glowy... Z
        gory dziekuje!
        Nie spodziewalam sie az takiego odzewu, pisalam poznym wieczorem, a rano wydalo mi sie, ze sie
        wyglupilam i zostane wysmiana. A tu prosze...
    • kubissimo Re: Pop lat 80. 26.04.06, 07:30
      ja od jakiegos mam jazde na polskie kawalki z tamtego okresu
      jakby co moge sie podzielic kolekcja :)
      • staua Re: Pop lat 80. 26.04.06, 15:56
        Polskie? Baaardzo chetnie, mozesz tez przyslac mi liste na poczte gazetowa?
    • 3promile Re: Pop lat 80. 26.04.06, 08:29
      Co prawda nie dysponuję aż takim hardkorem, ale spośród tych kilkuset albumów,
      które mam na serwerze, większość to lata osiemdziesiąte. W razie czego proszę na
      priva, udostępnię.
      • staua Re: Pop lat 80. 26.04.06, 15:57
        Napisze wkrotce z prosba o adres serwara, dzieki!
    • griszah Re: Pop lat 80. 26.04.06, 09:27
      A nie zapominaj o takich tuzach pop-sceny '80 jak Samantha Fox, Savage i
      absolutny numero uno - Modern Talking - mój kumpel z ławki katował mnie nimi na
      wakacjach a jako wytchnienie dla mnie miał jeszcze A-ha (jako tako strawne).
      A po co Ci ten kicz - robisz imprezę w stylu epoki?
      • staua Re: Pop lat 80. 26.04.06, 15:59
        Modern Talking mam troche, pozystalej dwojki nie mam, tez by sie przydali. Wlasnie sluchajac Modern
        Talking pomyslalam o powiekszeniu kolekcji (i impreza tez mi przemknela przez glowe, stroje w stylu
        epoki, obowiazkowe legginsy, getry, bluzki z poduchami i szerokie gumowe paski w talii, opaski na
        wlosach nastroszonych w stylu Kim Wilde i teczowy makijaz...)
    • ben-oni Re: Pop lat 80. 26.04.06, 10:02
      Nie zapomnij, broń Boże, o Saragossa Band i pieknej Sandrze i piersiastej
      Sabrinie (...Boys, boys, boys... jezu, co za szmira...).:))
      • chihiro2 Re: Pop lat 80. 26.04.06, 10:55
        I jeszcze Kim Wilde (ktora teraz w UK reklamuje siec sklepow ze zdrowa
        zywnoscia Holland & Barrett)!
      • staua Re: Pop lat 80. 26.04.06, 16:00
        Co to jest Saragossa Band?
        Sandra byla ukochana mojego meza z lat 80, tym bardziej, ze jej maz jest Rumunem :-)
        • chihiro2 Re: Pop lat 80. 26.04.06, 16:05
          A nie Grekiem? Pamietam, ze ma na imie Yannis i ze ona miala dom na jakiejs
          greckiej wyspie (a moze to byla Maojrka?)...
          • staua Nie 26.04.06, 16:50
            Maz Sandry nazywa sie Mihai (Michael w Niemczech) Cretu (mozesz go wygooglac). Jest zalozycielem
            zespolu Enigma.
            Yanni, tez spiewa, ale jest mezem Lindy Evans, tej aktorki, ktora grala w Dynastii Crystal.
            • chihiro2 Re: Nie 26.04.06, 16:51
              Masz racje, pomieszalo mi sie :)
        • ben-oni Re: Pop lat 80. 26.04.06, 19:02
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/236488
          Okładka i wszystko jasne...
          Miałem kumpla na studiach, który rozwalał nam każdą imprezę składanką Saragossy.
          Oraz kawałkiem "Rock me Amadeus" (nie pamiętam czyje to) i zespołem Cars.:)
          • staua Re: Pop lat 80. 26.04.06, 19:04
            Nadal nie kojarze, w domu przeslucham te fragmenty utworow, wtedy moze mi zaswita...
          • chihiro2 Re: Pop lat 80. 26.04.06, 19:26
            Jak to nie wiesz, czyj jest "Amadeus"?! Falco!!! Znacie teledysk? Niesamowity!
            Falco podszywa sie pod Mozarta, w stylu z filmu Formana.
            • staua Re: Pop lat 80. 26.04.06, 19:34
              Falco tez jest super - "Egoist", "Jeannie" - mam na mp3. Rewelacja.
              • ben-oni Re: Pop lat 80. 26.04.06, 19:46
                Ale na pewno nie tak fajny jak Art Company czy F.R.David (Łerdsdontkomizi...).
                --->@, pliz...
    • griszah Dyskoteki szkolne 26.04.06, 11:48
      A pamiętacie pierwsze zetknięcie z muzyką pop. U mnie to było na pierwszej
      dyskotece szkolnej w podstawówce. W domu żyłem kompletnie nieświadomy istnienia
      show biznesu rozrywkowego bo wtedy w TV tego było mniej, mniej się oglądało w
      ogóle (ciekawiej było z chłopakami pograć w nogę) a zresztą TV czarno-biały
      Neptun 611 często się psujący, radio było a może i nie wtedy. No i wkraczam na
      ciemną salę gimnastyczną w nowiutkich rumuńskich tenisówkach (co za szyk!) a na
      ścianach wiszą plakaty Nicka Kershaw’a (kto go dziś pamięta?) i Paula Younga
      (no to już prędzej). A z polskich zespołów leci będąca na absolutnym topie
      Republika. Kto pamięta popersów z grzywkami a’la Grześ Ciechowski? Wojny
      popersów z punkami (jeszcze chyba nie było skinów). Młodości.... :).
      • stella25b Re: Dyskoteki szkolne 26.04.06, 12:13
        Lata 80- te to moja mlodosc. Wielki boom w polskiej muzyce rozrywkowej. Celowo
        zreszta podtrzymywany i rozwijany aby odsunac mlodziez od polityki
        (zaslyszane). I w ten sposob bawilismy sie na "Daskotekach gigant"
        organizowanych w Spodku przy Maanamie, Bajmie, Lady punk czy Kombi. No i byl
        jeszcze polski blues czyli Martyna Jakubowska i Dzem. Wow to byly czasy!
        • staua Re: Dyskoteki szkolne 26.04.06, 16:02
          Na to bylam za mloda, pamietam tylko dyskoteki podstawowkowe i kolonijne - u mnie w ogole bylo
          ciekawie, bo przelomowy rok 1989 byl jednoczesnie rokiem, gdy poszlam do liceum i wszystko sie
          zmienilo naraz.
    • kwiecienka1 Re: Pop lat 80. 26.04.06, 12:23
      w latach osiemdziesiątych dziecięciem małym byłam (ur.`80r), więc pamiętam
      tylko to co moi (zawsze) młodzi duchem rodzice sobie puszczali :)))
      do dziś kojarzę Modern Talking z ojcem - słuchaliśmy głównie jadąc gdzieś
      samochodem (no, dobra, maluchem koloru marchewkowego)
      Matka zawsze była wierną fanką lat siedemdziesiątych: ABBY przede wszytskim,
      ale też Ireny Jarockiej i Anny Jantar - nigdy nie mogli z ojcem dojść do
      porozumienia czego będą słuchać, i tak wypadło: w domu rządziła Matka, więc w
      domu były na okrągło lata siedemdziesiąte, a w samochodzie ojciec i głównie
      MT :)
      plakatów w domu nie było :(((
      dopiero jak skończyłam 11 lat i się zakochałam w New Kids on the Block (do dziś
      się rumienię ze wstydu...) zaczęłam oblepiać ściany
      nie mogłam się (oczywiście) zdecydować na jeden obiekt westchnień, więc
      wylepiłam pokój plakatami ze wszystkimi pięcioma chłopakami... na jakieś 2dni,
      bo rodzicom się jednak to nie spodobało...
      aha, Matka jeszcze lubi (do dziś) włoskie klimaty: Al Bano i jego piękna
      Romina, Umbero Tozzi (Ti amo...) - przynajmniej wiemy z siostrą co włączyć,
      żeby ją zmiękczyć :)))
      pozdrawiam
      Kwiecienka i Muzyczne Wspominki
      • 3promile Re: Pop lat 80. 26.04.06, 12:50
        Ja was bardzo proszę, przestańcie się znęcać nad 80's! Te lata to dla mnie
        również Alan Parsons Project, Cabaret Voltaire, Dead Can Dance, Yes, Toto,
        Police, Midnight Oil i wiele innych.

Litości nad Promilem!
        • braineater Re: Pop lat 80. 26.04.06, 13:04
          nie ma litości!
          80 to David Bowie w swoim najkoszmarniejszym wcieleniu - Let's Dance
          to Tina 'Nasza Szkapa'Turner i jej koszmarne popowe potworki
          To Papa Dance, przy którego kosmicznych piosenkach mła poznał jak wyglada
          psychodelia, nim zdązył sie dowiedziec o istnieniu narkotyków
          To Black i Wonderful World w takt którego tuptały modelki wszystkich wybiegow
          świata, powodujac pierwsze młodzieńcze i spontaniczne wzwody
          To Sabrina wspomniana i jej basen cudowny, to Limahl, com go na plakacie
          wieszał, to wreszcie Kiss i Ozzy Ozbourne od których zaczęła się moja miłośc do
          muzyki ambitnej:)
          A nie jakis tam Stink czy inny Parkinson

<jakim cudem ja wtedy nie ogłuchłem...>

P:)
          A lambada to juz 90?:)
          • chihiro2 Re: Pop lat 80. 26.04.06, 13:15
            Lambada to jakis 1989-90, bo w czwartej klasie na dyskotece szkolnej wszystkie
            dziewczyny mialy "falbaniaste" spodniczki i to tanczyly (ja tez) - ale chlopcy
            dali plame i nie potrafili sprostac zadaniu...

A pamietacie taki film "Dziewczyny chca sie bawic" z mlodziutka Saraj Jessica
            Parker? Mialam to z siostra na video i ogladalysmy srednio raz w tygodniu,
            czasem jedynie sceny tanca. Przedwczoraj sciagnelam trzy najwazniejsze piosenki
            z tego filmu (jedna z tytulem filmu wykonywana przez Cyndi Lauper) i sie
            rozmarzylam nad czasami, gdy chcialam byc tancerka...
          • eva.68 A ten łanderful 26.04.06, 17:38
            to nie lajf przypadkiem? Tak mi gdzieś kołacze.
            Od świata to był Luis A.
            :)
        • stella25b Re: Pop lat 80. 26.04.06, 15:19
          Promil bede bronic razem z Toba tych lat 80- tych!! W tym okresie powstalo
          naprawde duzo dobrej muzyki ale musisz przyznac, ze taki Shakin' Stevens czy
          wczesna Madonna ze swoim cienkim glosikiem byly rozpaczliwe.
        • staua Re: Pop lat 80. 26.04.06, 16:05
          Jasne, tych sluchalam pozniej (liceum, dla mnie poczatek 90., ale wtedy dopiero zaczelam sie lepiej
          znac na muzyce, zreszta dzieki owczesnemu chlopakowi, ktory mial zespol).
      • staua Re: Pop lat 80. 26.04.06, 16:04
        Moj ojciec lubil takie klimaty ja Toja mama: dodam jeszcze Boney M oraz Drupiego...
        Niezaleznie lubil Beatlesow i mial spora kolekcje, wiec dzieki niemu dosc wczesnie poznalam ich
        calkiem niezle, ale na domowych imprezach byly wlasnie 70. i wloskie disco.
    • itek1 Re: Pop lat 80. 26.04.06, 13:36
      Pop z lat 80 tych jest dla mnie malo interesujacy, te wszystkie njuromantiki,
      Zorze Majkele Dzeksony sa zalosne.
      Jedyny pop, ktory do dzis moge sluchac to gwiazdy 70's ABBA (poznane przeze mnie
      wlasnie w latach 80-tych) i pilowane z magnetofonu przed pojsciem do szkoly, jak
      nie bylo trzeba leciec juz na 8.00 :)
      • noida Re: Pop lat 80. 26.04.06, 15:21
        Najlepsze imprezy, na których się teraz ludzie bawią to wczesna Madonna i
        Majkel żałosny, ABBA i Boney M, King Bruce Lee Karate Mistrz oraz Matplaneta.
        Przy niczym się tak nie wyluzowują niż przy tych kawałkach radosnych i
        kiczowatych. Zwłaszcza, jeśli ma być bez narkotyków :-p

Wiem, co mówię, napisałam pracę magisterską o klubach warszawskich ;)

Przybywamy z Matplanety, z wprost odległej galaktyki, czyli z gwiazd
        matematyki.
        Mieszka u nas zbiór kwadratów, oraz podzbiór tęgich walców, mamy innych też
        mieszkańców.
        Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, spierwiastkuje.
        Stożki, romby i trójkąty, cyfry, liczby, prostokąty, koła, sześciany, kwadraty.
        My kosmici PI i SIGMA - dwa matplanetyczne znaki, zbiór przyjaciół z jednej
        paki.
        • staua Re: Pop lat 80. 26.04.06, 16:08
          O rany, jakby ktos mial Franka Kimono na mp3 (nie mowiac juz o Matplanecie, Pi i Sigma byli idolami
          mojej siostry) to chyba juz nic by mi nie zabraklo do szczescia.
          • griszah Re: Pop lat 80. 26.04.06, 16:30
            I jeszcze Marylka z hiciorami typu "Szparka sekretarka". Przeraźliwe ale zapada
            w pamięć:
            Gdy twoje córy gryzą pazury,
            twoi rodzice trwonią krwawicę,
            stroszą na głowie swoje sitowie twoi synowie
            :)
            • ash3 I "Och Ziuta"! n/t 26.04.06, 17:19

• noida Re: Pop lat 80. 26.04.06, 17:12
            Stauo, przypomnij mi po 1.05, ok? Bo teraz mi się limity skończyły w
            Neostradzie i strony mi się nie chcą ładować, nie mówiąc już o przesyłaniu
            jakichkolwiek plików.
            Mam Franka Kimono, Matplanetę i Mydło wszystko umyje :)
            • staua Re: Pop lat 80. 26.04.06, 17:30
              Przypomne na newno! Taki kasek! (w przyszlym tygodniu)
              • braineater Re: Pop lat 80. 26.04.06, 17:34
                A żelaznego zestawu Fasolek nie chiałabyś? Marzenia, co duże i maleńkie,
                Fantazję, bursztynka z plazy itp?:)

P:)
                • chihiro2 Re: Pop lat 80. 26.04.06, 19:28
                  Porzeczki znad rzeczki, i Natalke Kukulska, i Magde Fronczewska i Krzysia
                  Antkowiaka ze swoim "Zakazanym owocem" pamietacie? - o ile byliscie wtedy
                  dziecmi/mlodymi nastolatkami, rzecz jasna.
                  • kubissimo Re: Pop lat 80. 26.04.06, 22:58
                    a wlasnie
                    Magda Fronczewska to chyba zrezygnowala ze spiewania
                    bo Antkowiak jeszcze pare razy probowal, a ona chyba nie
    • chihiro2 Re: Pop lat 80. 29.04.06, 00:37
      A oto lista najwiekszych hitow w 1986: eightiesclub.tripod.com/id214.htm

Zapomnielismy wspomniec Bangles i Bananarame, Whitney Houston i Kylie Minogue...
    • wqrwiony Re: Pop lat 80. 29.04.06, 13:45
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=37994189&a=38018600
      • staua Re: Pop lat 80. 29.04.06, 15:27
        Moglbys mi wyslac San Damiano i Bad Boys Blue na poczte gazetowa? Dzieki z
        gory...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka