Dodaj do ulubionych

Padłam na ryjo...

29.04.06, 19:42
i zaryczałam, wzorem A000000.

W niejakim Collegium Civitas należy przdstawić następujące certyfikaty, by
zostać zwolnionym z egzaminów językowych:

angielski - CAE lub wyższy

niemiecki - GDS

Wyjaśnienie:

GDS - Grosses Deutsches Sprachdiplom to najwyższy z czterech certyfikatów
języka niemieckiego.

Dowodzi biegłej znajomości języka , mniej więcej na poziomie Niemca z wyższym
wykształceniem.

Nie wszyscy rodowici Niemcy by go zdali.

Muły w końskiej uprzęży - szkółki prywatne - uważają, że w ten sposób dowiodą,
że są końmi?

;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Obserwuj wątek
    • oko_jeza Re: Padłam na ryjo... 30.04.06, 11:06
      ja nie mogę...chyba rzeczywiście mają przerost ambicji :P
    • maria421 Re: Padłam na ryjo... 30.04.06, 15:17
      Kochanico, slyszalam od ludzi z Polski, ze kto zdawal rozszerzona mature z
      angielskiego, ten CAE ma w kieszeni, wiec chyba nie taki diabel straszny, jak
      go maluja.

Co do GDS, to nawet szperalam w necie, zeby znalezc probne teksty, ale nie
      znalazlam, sprobuj napisac do Goethe Institut, powiedz ze jestes zainteresowana
      to Ci przysla i sama sie przetestujesz.

Przy okazji pochwale sie, ze w listopadzie 2005, w Berlinie, moja corka zdala
      egzamin certyfikatowy z jez. polskiego jako obcego, na poziomie srednim , z
      wynikiem dobrym. Zdawala doslownie z marszu, bez zadnego kursu. Egzaminy te
      ogranizuje dwa razy do roku PAN.
      • kochanica-francuza Re: Padłam na ryjo... 30.04.06, 16:22
        maria421 napisała:

> Kochanico, slyszalam od ludzi z Polski, ze kto zdawal rozszerzona mature z
        > angielskiego, ten CAE ma w kieszeni, wiec chyba nie taki diabel straszny, jak
        > go maluja.

Kiedy nie o to chodzi... to i tak nie moja szkółka, a w mojej (też wymagają CAE
        skubani!) jeden semestr jeszcze przetrwam.

Przerost ambicji jest , bo lektor w szkółce zajmuje się (program nauczania)
        absurdalnymi pseudopsychologicznymi pierdołami

(jakoś nie miałam okazji gadać z Angolami o rozzerzających się źrenicach czy
        rodzajach miłości, raczej o filtrze w suszarce samoobsługowej do ubrań),

a "studenci" - zmuszaniem lektora , żeby wymagał od nich jak najmniej.

W ostatnim semestrze lektor PODYKTOWAł 130 (słownie sto trzydzieści) słówek
        (żeby broń Boże nikt się nie przeuczył wkuwając coś, czego na sprawdzianie nie
        będzie) i dał na wkucie TYDZIEń.

Ja jedna wkułam, a teraz już nie pamiętam. Innych to przerosło.

Swój angielski zawdzięczam wyłącznie prywatnym lekcjom u trendnego metrosia.
        Więc niech te szkółki nie udają Bóg wie czego.
        >
        > Co do GDS, to nawet szperalam w necie, zeby znalezc probne teksty, ale nie
        > znalazlam, sprobuj napisac do Goethe Institut, powiedz ze jestes zainteresowana
        >
        > to Ci przysla i sama sie przetestujesz.

Z ZMP nie odważyłabym się stawać bezpośrednio do GDS... KDS, ZOP, te sprawy. Ale
        dzięki! :-)

>
        > Przy okazji pochwale sie, ze w listopadzie 2005, w Berlinie, moja corka zdala
        > egzamin certyfikatowy z jez. polskiego jako obcego, na poziomie srednim , z
        > wynikiem dobrym. Zdawala doslownie z marszu, bez zadnego kursu. Egzaminy te
        > ogranizuje dwa razy do roku PAN.

No i bardzo dobrze!
    • kochanica-francuza Mario - KDS i GDS via Goethe 30.04.06, 16:40
      www.goethe.de/dll/prf/pba/ogf/kds/de847628.htm
      • kochanica-francuza Re: Mario - KDS i GDS via Goethe 30.04.06, 16:44
        fuer Interne (tu: osób uczących się u Goethego) 250 euro, fuer Externe (tu:
        uczących się poza Goethem)300 euro

obrzydliwcy!!!!!
    • herbarium Re: Padłam na ryjo... 04.05.06, 00:37
      Kochanico, to CC to taka troszku lepsiejsza szkółka prywatna, bo PAN-owska;) A
      inna sprawa. że na szacownym Uniwersytecie Wrocławskim wymagają do zwolnienia z
      egzaminu tylko FCE...
      • kochanica-francuza Re: Padłam na ryjo... 04.05.06, 15:38
        herbarium napisała:

> Kochanico, to CC to taka troszku lepsiejsza szkółka prywatna, bo PAN-owska;) A
        > inna sprawa. że na szacownym Uniwersytecie Wrocławskim wymagają do zwolnienia z
        >
        > egzaminu tylko FCE...

No i o to chodzi!
        • herbarium Re: Padłam na ryjo... 05.05.06, 13:18
          No, ale ja osobiście wcale nie uważam, żeby poziom nauczania języków obcych na
          UWr był szczególnie wysoki i poziom wymagany na egzaminach końcowych też, a w
          każdym razie, żeby odpowiadał prestiżowi uczelni. Jeżeli studenci mają egzamin
          po - maksimum - pięciu semestrach nauki w grupach osiemnastoosobowych, to za
          dużo się nie da na tym egzaminie wymagać. Być może, prywatne uczelnie w tej
          akurat kwestii sobie radzą lepiej.
          • kochanica-francuza Re: Padłam na ryjo... 05.05.06, 14:12
            herbarium napisała:

> No, ale ja osobiście wcale nie uważam, żeby poziom nauczania języków obcych na
            > UWr był szczególnie wysoki i poziom wymagany na egzaminach końcowych też, a w
            > każdym razie, żeby odpowiadał prestiżowi uczelni. Jeżeli studenci mają egzamin
            > po - maksimum - pięciu semestrach nauki w grupach osiemnastoosobowych, to za
            > dużo się nie da na tym egzaminie wymagać. Być może, prywatne uczelnie w tej
            > akurat kwestii sobie radzą lepiej.

Właśnie że sobie nie radzą. GDS-a się zdaje po tysiącu kilkuset albo i więcej
            godzinach nauki,to przegięcie w drugą stronę. ZMP spokojnie by wystarczył. GDS
            to praktycznie dowód, że mówisz jak wykształcona Niemka ...

A na moim "angielskim" w szkółce najpierw był podręcznik IN Company, o jakichś
            absurdalnych spotkaniach służbowych i firmowych wyjazdach, co rzekomo miało
            stanowić przejście do tematyki "psychologicznej" - de facto psychologii rodem z
            pism kolorowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka