sonrie 22.05.06, 14:35 Segregujecie śmieci, żeby je wrzucić do specjalnych pojemników – szkło, papier etc.? Mój wstrętny małż zmieszał dzisiaj wszystkie śmieci i musiałam grzebać w koszu. Super zajęcie... Ale ja mam śmieciowego kręćka :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chloe30 Re: Segregujecie? 22.05.06, 14:41 Segreguję, tylę że nie do pojemników a do worów - potem panowie z MPO przyjeżdżaja i je biorą. Ale ja to robię nie z dbałości o środowisko (przyznaję sie bez bicia) tylko o swoje finanse - my za wywóz sami płacimy tyle ile naśmiecimy - a te segregowane sa za darmo - jakbym je do kubła wrzuciła to zdecydowanie by mnie się to nie opłacało. Odpowiedz Link Zgłoś
katimai Re: Segregujecie? 22.05.06, 14:44 segreguję i sama jeżdze i wyrzucam, bo u mnie z kolei to biorą tylko to co w pojemniku (stojące worki z plastikiem obok kosza nie wchodzą w rachube ) wiec sobie sama podjezdzam do kontenerów i wyrzucam ( jakies 100 metrów heh) Odpowiedz Link Zgłoś
sonrie Re: Segregujecie? 22.05.06, 14:47 Ja wywalczyłam kontenery, bo też musiałam jeździć... Odkąd stoją - dziadki segregują. Nie ma kontenera na puszki, bo dziadki zbierają i sprzedają - takie hobby :) Odpowiedz Link Zgłoś
chloe30 Re: Segregujecie? 22.05.06, 14:47 Ale u nas od MZK dostaje się takie specjalne worki, biorą i jeszcze się cieszą :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
sonrie Re: Segregujecie? 22.05.06, 14:50 Moje miasteczko jest śmieciowo zacofane... Odpowiedz Link Zgłoś
conejito13 Re: Segregujecie? 22.05.06, 16:27 TAK! oczywiscie! nie wyobrazam sobie inaczej. powiem wiecej, kiedy mynz wywala np. pudeleczko po jogurcie do zwyklych, to mnie az sciska! musi wybrac i wlozyc gdzie trzeba:) inaczej strzelam focha;) papier, plastik, szklo i 'inne'. tylko takie mamy. kiedy teraz byla mama, to mialam niezlego zgryza, czy dobrze wyrzuca,bo choc przeszkolona, czasami zle wyrzucala. Odpowiedz Link Zgłoś
ulinha Re: Segregujecie? 22.05.06, 17:54 Jasne ze segregujemy!!! Dzielimy smieci na organiczne (resztki jedzenia, obierki i tym podobne), plastik i metal, papier, szklo, zuzyte bateryjki i pozostala reszta, ktora nie zalicza sie do powyzszych. Wszystko ma swoj oddzielny kontener przed domem, a w domu odpowiednie pojemniki. Bardzo podoba mi sie ta organizacja smieciowa;-) W Poznaniu mieszkalam na osiedlu domkow jednorodzinnych, tam segregujemy wszystko do oddzielnych workow, ktore co jakis czas sa zbierane przez sluzby miejsckie. Do tego bardzo podoba mi sie idea zbiorek odziezy i juz nie potrzebnych sprzetow, czy metali. Odpowiedz Link Zgłoś
conejito13 Re: Segregujecie? 22.05.06, 18:24 zapomnialam o bateriach. tez wrzucam do oddzielnego kosza, takie specjalne sa na miescie. u mnie w dzielnicy nie. ale baterii duzo nie zuzywam, wiec moge do torebki wlozyc i wyrzucic a przy tym u mnie w pracy jest pojemnik na nie. ale... zeby nie bylo tak pieknie, to powiem, ze ciagle mnostwo smieci generujemy. bez sensu to jest. ale - kiedy mam upackany czyms papier, albo serwetki albo cos w tym stylu, to nie czyszcze tego i nie wrzucam do papieru. sporo tez jest tzw. smieci roznych (dzisiaj np. wywalilam dwie pary ponczoch;), takie rozne opakowania, ktore nie wiem gdzie 'ida', jak np. po lodach na patyku). nie mam rozterek, segreguje i sie staram, ale wiem, ze powinnam zrobic wiecej, bo ciagle pelno smieci... Odpowiedz Link Zgłoś