Dodaj do ulubionych

studia, studia i po studiach..

11.08.06, 10:11
.. co po nich robicie? pracujecie w zawodzie czy planujecie inna "kariere"? a
moze szukacie dopiero idealnego zajecia?w Polsce czy poza granicami?
Obserwuj wątek
    • ewelina23-20 Re: studia, studia i po studiach.. 11.08.06, 10:39
      Studiuję i jednocześnie pracuję (zarabiam na te przeklęte studia:)
      A po studiach mam zamiar wyjechać do Stanów, bo w Polsce roweru nie dorobie
      się;)
      • kuncwotek Re: studia, studia i po studiach.. 11.08.06, 10:42
        ja tez jeszcze studiuję. Jestem ciekawa, czy będe pracowała w swoim zawodzie.
        • ewelina23-20 Re: studia, studia i po studiach.. 11.08.06, 10:44
          Ja tez jestem ciekawa ,ale ile jeszcze popracuję :)
    • capuccino_days Re: studia, studia i po studiach.. 11.08.06, 10:53
      ja w zasadzie zaraz po studiach stwierdziłam, że nie chce pracować w zawodzie,
      bo mi się nie podoba jednak:) mój zawód wyuczony to tłumaczka/nauczycielka.
      pracowałam przez całe studia, a dopiero jakiś czas po skończeniu dostałam kopa
      na szukanie czegoś innego i teraz manageruję:), czyli robię coś zupełnie
      innego - jedyne czego ze studiów używam, to język
      aha - na lingwistykę poszłam, żeby mieć wolny zawód (czyt. pić cały dzień kawę
      i spać do południa) i żeby nigdy w biurze nie pracować:)
      • ewelina23-20 Re: studia, studia i po studiach.. 11.08.06, 10:56
        Własnie ...praca w biurze to najnudniejsza rzecz jaka mogła mnie spotkać:)
        • capuccino_days Re: studia, studia i po studiach.. 11.08.06, 11:02
          :) ale u mnie jest fajnie i mam dużo więcej wolności niż "wolnostrzelcując" i
          kawa za darmo:)
          • ewelina23-20 Re: studia, studia i po studiach.. 11.08.06, 11:08
            U mnie atmosfera taka sobie , bo pracuje z 40-50 letnimi kobietami ;). W moim
            dziale to tylko ja z młodszych i kumpel:)
            Kawę to ja sama musze kupować hehe

W sumie ok , ale są takie dni ,że nudyyyyyyyy i własnie jestem na Forum.
            :)
      • cafe_de_flore Re: studia, studia i po studiach.. 11.08.06, 11:50
        hej cappucino, ja tez po lingwistyce :)
        a w aktualnej pracy raczej jezykow nie uzywam, dodatkowo robie tlumaczenia, ale
        to juz jakby w ramach hobby :)

pozdrawiam!
        • capuccino_days Re: studia, studia i po studiach.. 11.08.06, 12:13
          bo my jesteśmy wszędzie... *złowrogi rechot*

• shameeka Re: studia, studia i po studiach.. 11.08.06, 12:20
            ostatani rok ekonomii sie zbliza. praca magisterska nie napisana. poki co temat mam. panika.
            chcialabym pracowac i rozwijac sie,ale nie widze sie jako pedzaca z akariera..
            marzy mi sie jakas spokojna posadka.

zastanawiam sie czy zostac w stolicy, a moze wrocic do rodzinnego miasta??
        • emi_i_kot Re: studia, studia i po studiach.. 16.08.06, 22:53
          Widzę, że jest nas tu więcej! Poszłam na studia z przekonaniem, że tłumacz to
          idealny zawód dla mnie. Bo mam podobno talent do języków... no i te
          zalety "wolnostrzelcowania" też do mnie przemawiały :) Robiłam tłumaczenia od 2
          roku studiów, aż w końcu na 5 roku (lepiej późno niż wcale...) stwierdziłam, że
          jak tak dalej pójdzie, to zanudzę się w tej robocie na śmierć :) Zaryzykowałam
          i postawiłam na szukanie pracy związanej z moimi zainteresowaniami. Udało się.
          Pisanie programów "do szuflady" ;) nie poszło na marne :) Plus: już wiem, co
          chcę robić. Minus: muszę jeszcze iść na drugie studia (informatyczne), bo
          obawiam się że bycie samoukiem może na dłuższą metę nie wystarczyć...
          • capuccino_days Re: studia, studia i po studiach.. 19.08.06, 14:01
            ja też zaczynam myśleć o jakiś podyplomowych... ale ILS skutecznie mnie
            zniechęcił do jakichkolwiek studiów, więc nie wiem, czy się zbiorę
    • miilu Re: studia, studia i po studiach.. 11.08.06, 16:41
      Ja koncze teraz prawo (czyli jeden z najpopularniejszych kierunkow, rowniez na
      uczelniach prywatnych, konkurencja ogromna) i dodatkowo robie zaocznie stosunki
      miedzynarodowe. Mam kilka pomyslow na przyszlosc, ale rzeczywistosc wskazuje na
      to ze nie mam szans na ich realizacje (Polska ojczyzna nepotyzmu..)
      Podczas studiow pracowalam w roznych miejscach, ale zawsze traktowalam to jak
      tylko "przejsciowe" "studenckie" zajecia.Moze powinnam zmienic podejscie?
      Mamy taki plan z kolega ze po obronie mgr bedziemy prowadzic budke z jeansami
      na bazarze :)Napewno bedziemy lepiej zarabiac niz w zawodzie :)A tak powaznie..
      rozwazam jakis wlasny interes bo innaczej w tym kraju godnie nie da sie
      przyzwoicie zarabiac..
      • aluchelek Re: studia, studia i po studiach.. 11.08.06, 19:50
        a ja skończyłam socjologię, wróciłam do Polski z wielkimi nadziejami na
        błyskotliwą karierę w badaniach rynku, a pracuję.... w wielkiej firmie
        handlującej profesjonalnymi narzędziami ;) ale jest BOSKO :) i nie żałuję :D
        Grunt to być elastycznym ;)
    • guapisima Re: studia, studia i po studiach.. 14.08.06, 14:50
      Ja wlasnie koncze prace magisterska (nadal!), ale wiem juz co bede robic.
      Dostalam prace w Anglii. O dziwo nie bede kelnerka, barmanka itp, ale bede
      pracować w swoim zawodzie. Pracy w Polsce nie szukałam, ale w Anglii też nie -
      interesowały mnie trochę cieplejsze klimaty, ale jak zobaczyłam miejsce pracy,
      przyszłych współpracowników i poznałam warunki, postanowiłam spróbować. Zostanę
      tam może rok, może dwa, a potem (o ilę nie zmienię zdania) wrócę... na południe
      Europy;-).
      • myshen82 Re: studia, studia i po studiach.. 16.08.06, 21:15
        jakie studia konczysz? :)
        • guapisima Re: studia, studia i po studiach.. 16.08.06, 22:09
          (Bardzo powoli) kończę zarządzanie i marketing;-)
    • trocineczka Re: studia, studia i po studiach.. 15.08.06, 14:35
      Studiuje sobie poki co (psychologia spoleczna) i pracuje jako dziennikarka w
      pewnej TV (wiecej nie powiem :P). Ja wiem czy to w zawodzie? Mimo wszystko,
      chyba tak. Wiedza zdobyta na studiach nie raz juz mi sie przydala w pracy.
      Przyszlosc wiaze..hmm... z dziennikarstwem wlasnie lub tzw.
      stanowiskiem 'menagera tymczasowego'. Ale nie w naszym pieknym kraju. Ze
      wzgledu na Mezczyzne Mojego Zycia, prawdopodbnie w Szwecji.. O ile tam nie
      zamarzne, bo ja raczej cieplolubna jestem ;)
      • irenka82 Re: studia, studia i po studiach.. 15.08.06, 14:58
        jestem swiezo upieczona pania magister,i zamierzam sie dalej uczyc,glownie z
        powodow finansowych,ale takze dlatego,ze juz mam jeden zawod nie przynoszacy
        zyskow:)
    • taniacos Re: studia, studia i po studiach.. 15.08.06, 18:17
      ohh zazdroszczę skonczonych studiów ja po 2 latach rzuciłam administrację i
      zaczynam politologię.Jedni się dziwią ,że zwariowałam ale uparta jestem i
      uwazam ,ze postapiłam dobrze gdyz juz nie mogłam wytrzymać na adm.A co do pracy
      to zaczynam te studia w trybie zaocznym i czeka mnie opłacanie studiów z
      własnej kieszeni.Nie bedzie lekko ale wierzę ,że coś znajde.Myślałam o tym żeby
      wyjechać zarabiać na emigracji ale gdybym wyjechała to minimum na 2 lata .
      Wiązało by się to z przerwaniem studiów i niewiadomo czy bym się na nie
      zdecydowała po powrocie.Ciezko wrócić do nauki po tak długich" wakacjach"
      • treshelle Re: studia, studia i po studiach.. 16.08.06, 11:25
        Skończyłam informatyke w czerwcu. Jeszcze przed zakonczeniem studiów miałam
        zaklepaną pracę. Wybrałam szwedzki koncern energetyczny z siedzibą w moim
        mieście. Za nieproduktywną pracę i początki w firmie dostaje godną wypłatę i
        jestem w miare happy. Robie to co kocham - programuje. Wyjazd? Może kiedys, ale
        na krótko, raczej żeby troche świata zobaczyć niż aby "zarobić". Ciesze się, że
        wybrałam studia i zawód, w ktorym także w kraju mogę nieźle zarabiać.

pozdrawiam wszystkie Panie serdecznie :)
        trish
    • beesok Re: studia, studia i po studiach.. 21.08.06, 00:12
      witam, ja jestem na "rozdrozu".....znowu :)
      studia skonczylam 5 lat temu a pracuje od 7 ...zawsze chcialam pracowac w marketingu, niestety droga
      do tego byla dosyc kreta w moim przypadku, pracowalam w wielkich koncernach w roznych krajach i
      jak w koncu dostalam tzw. "prace marzen" ze sciezka kariery postanowilam ja rzucic zeby byc z
      Mezczyzna Mojego Zycia co wiazalo sie z przeprowadzka do innego kraju i niestety powrotem do
      square one....i tu znow mialam szczescie, po miesiacu szukania znowu dostalam prace taka jaka
      chcialam jednak po kilku miesiacach doszlam do wniosku, ze to wlasciwie nie jest moja wymarzona
      kariera :) i ze ja wcale nie chce sie poswiecac dla kariery a wyscig szczurow moze sobie spokojnie biec
      obok mnie......w zwiazku z czym zastanawiam sie nad diametralna zmiana i chyba zaczne studia
      podyplomowe w Londynie (gdzie mieszkam obecnie) w ramach..teacher training. Chcialabym zostac
      nauczycielka w przedszkolu :) a moze zaloze wlasna mala firme :) jak widac jestem nadal
      niezdecydowana :) aha mam 28 lat :)
    • aleksok Re: studia, studia i po studiach.. 21.08.06, 14:40
      Witam! Ja skończyłam medycynę i własnie zakuwam do słynnego LEP-u,egzamninu bez
      którego nie dostane pelnego prawa wykonywania zawodu tzn.jesli go nie zdam to
      nie będę mogla pracowac w swoim zawodzie. Jestem troszkę sfrustrowana bo
      przedemna 2.5 miesiaca nauki, jestem osoba ktora lubi się uczyć ale niestety
      ten egzamin nie przygotowuje do przyszlego zawodu wogole i nie wiele ma
      wspólnego z tym co będę robić w przyszłej pracy...pozdrawiam
      • diegosia Re: studia, studia i po studiach.. 21.08.06, 15:03
        A ja przez medycyne wyladowalam w Berlinie :) Zaczelam tu studia, ale w polowie stwierdzilam, ze nic z
        tego nie bedzie i zmienilam kierunek.
        Teraz studiuje architekture krajobrazu, zostaly mi jeszcze 2 lata, i mam nadzieje pracowac w zawodzie po
        ich skonczeniu.
    • piguleczka22 Re: studia, studia i po studiach.. 25.08.06, 12:30
      ja skonczylam studia, od roku pracuje w zawodzie (patrz nick) i przymierzam sie
      do kolejnych studiow-mgr bo mam licencjata na razie...nie mysle o zmianie
      profesji, ewentualnie o zmianie kraju zatrudnienia, bo u nas to raczej nie ma co
      liczyc na poprawe statusu materialnego...no, coz - taki los.
      pozdro dla wszystkich
    • she_nemo Re: studia, studia i po studiach.. 25.08.06, 15:04
      cóż ja świeżo po studiach - no może nie zupełnie,jeszcze do mówienia o sobie pani inżynier musze pracę napisać i obronić (taki malutki szczególik). Niemniej już wiem , ze moja pierwsza poważna praca nie bedzie miała nic wspólnego z ukończonym kierunkiem (z wyskształcenia będe inżynierem technologii chemicznej, a od października zaczynam pracę w korporacji w biurze i to w dziale IT,ale cóż skoro w branży mnie nie chcą,a korporacja przyjmuje mnie z szeroko otwartymi ramionami i zapewnia zdecydowanie lepsze waruki. Oby się nie dać zdomiować "wyścigowi szczurów" i się utrzymać w niej)
      A za rok planuję zacząć kolejne studia (bo po 3 miesiacach już mi brakuje statusu studentki i szczerze- nawet perspektyw sesji i kolokwiów)
      • zipjc Re: studia, studia i po studiach.. 25.08.06, 18:55
        a ja studiuję prawo ( zaocznie ) i pracuję w biurze... studia mi sie podobają,
        jestem zadowolona z wyboru ( nie wiem czy będę pracowac w zawodzie), praca tak
        średnio -zarobki niezłe, ale ludzie i firma kiepska... zaczynam poszukiwac
        pracy w sądzie, w kancelarii itp. w czymś związanym z prawem...
    • jolitha Re: studia, studia i po studiach.. 25.08.06, 19:11
      Czesc. Jestem dwa miesiace po obronie - licencjat z kulturoznawsta na filologii
      orientalnej - i za pare tygodni wyjezdzam kontynuowac kierunek we Wloszech.
      Podczas studiow pracowalam w urzedzie (nie specjalnie sobie chwalilam...), byl
      tez wyjazd na au pair i rozne chwilowe zajecia. Teraz tez mam zamiar pracowac,
      na poczatek pewnie gdzie sie uda , ale potem w zawodzie. Mysle tez o jakichs
      dodatkowych studiach, kursie kryminologii, ale narazie nie udalo mi sie
      znalesc..No i generalnie to wyscig szczurow mnie nie ominie ;)Zwazajac na na
      moje dalsze plany.
    • zlotooka Re: studia, studia i po studiach.. 25.08.06, 19:22
      a ja już prawie rok po studiach (socjologia) i nadal nie wiem dokładnie co chcę
      robić :(

od 9 miesięcy pracuję w przemyśle motoryzacyjnym i jest mi tu bardzo źle :(( ale
      co robić? CO ROBIć??? [może pomożecie?...]
    • informatyk9 Re: studia, studia i po studiach.. 26.08.06, 16:13
      Kończę informatykę, od ponad roku pracuję w zawodzie. Jestem w ciąży, niebawem
      wyjeżdżam za granicę, bo mąż - również informatyk - dostał proozycję kontraktu
      nie do odrzucenia. Zaczęłam też inny kierunek dla rozrywki i rozwoju, ale nie
      wiem, czy skończę.

Patrzę w przyszłość z optymizmem, na wszelki wypadek nie rozmawiam o zarobkach z
      kolegami-nie-informatykami...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka