little_vampire Re: a da się lubic... 03.09.06, 18:50 lubiąc zło sami stajemy się złem tak sądzę powody do niepokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
little_vampire Re: a da się lubic... 03.09.06, 20:37 ale mi o to chodzi, czy powinny być dla mnie najbardziej przykre jest to, iż jedynie zło jest perfekcyjne i prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: a da się lubic... 03.09.06, 23:07 moim zdaniem niekoniecznie powinny. Ale perfekcyjne i prawdziwe jest nie tylko zło. Dobro bywa też :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: a da się lubic... 04.09.06, 07:06 a mnie się wydaje ze czasem można , w mysl słów "jam tej siły cząstka mała co złego wciąż pragnie, a dobro wciaż działa.." i konteksty: "Mistrz i Małgorzata" Bułhakova i "Diabeł w dzwonnicy" czyli jedna z opowieści niesamowitych Edgara Alana Poe... Odpowiedz Link Zgłoś
little_vampire Re: a da się lubic... 04.09.06, 08:04 mateuszwierzbicki napisał: > Dobro bywa też :) dobro bywa, ale zło jest Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: a da się lubic... 04.09.06, 08:43 a ludzie są źli z natury, a dobrzy tylko z wyboru?? Odpowiedz Link Zgłoś
little_vampire Re: a da się lubic... 04.09.06, 08:59 lubie z natury są jak czysta kartka. Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: a da się lubic... 04.09.06, 10:04 tabula rasa i inspiracja Lockiem? eee tam, do mnie to jakoś nie przemawia :P Odpowiedz Link Zgłoś
little_vampire Re: a da się lubic... 04.09.06, 12:53 nie, tu nie chodzi o inspirację kimś. przecież kiedy człowiek się rodzi nie jest przesądzone jakim on będzie po to mamy rozum i wolną wolę tylko od nas zalezy jak je wykorzystamy a to że przyjmiemy perfekcyjne zło nie oznacza iż sami staniemy się perfekcyjni Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: a da się lubic... 04.09.06, 14:45 czasem rozum i wolna wola nie wystarczy by np. byc dobrym cżłowiekiem.. jako przyszły socjolog zwracam uwagę na istotna rolę socjalizacji w zyciu kazdego człowieka.. jak sie dziecku pokaze od malenkiego ze złe jest dobre, a dobre złe to ono przyjmie to jako, jedyna, sluszna prawde... Odpowiedz Link Zgłoś
little_vampire Re: a da się lubic... 04.09.06, 15:10 ale widzisz, w dniu swoich narodzin jeszcze nie znało tej "złej prawdy". i gdyby nie środowisko nie byłoby na nią w pewnym sensie skazane. ale nie urodziło się z wpojoną nieprawidłowością, tylko ją nabyło. Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: a da się lubic... 04.09.06, 15:13 hmm wiesz są ludzie, którzy uważają, ze z "tym" można sie urodzić.. Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: a da się lubic... 04.09.06, 15:16 "Poglądom Locke'a częściowo zadała kłam współczesna psychologia, socjologia i neurofizjologia. Tabula rasa nie istnieje, zaś umysł człowieka także natychmiast po urodzeniu zawiera pewne struktury pierwotne (np. struktury lingwistyczne), będące trwałą spuścizną ewolucji gatunku ludzkiego - jest to pogląd bardzo zblizony, do tego prezentowanego przez natywistów (racjonalistów genetycznych)." tu cytat z Wikipedii.. Odpowiedz Link Zgłoś
little_vampire Re: a da się lubic... 04.09.06, 15:19 czyli że co? zło i dobro jest dziedziczne? Odpowiedz Link Zgłoś
little_vampire Re: a da się lubic... 04.09.06, 15:43 jeżeli temu wierzyć, to patrząc z boku zło znowu wygrywa nad dobrem Odpowiedz Link Zgłoś
little_vampire Re: a da się lubic... 04.09.06, 15:47 bo czemuż winna taka maleńka istotka w łonie matki? Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: a da się lubic... 04.09.06, 16:58 moze tylko taka ze rozwinął się w łonie takiego a nie innego człowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
little_vampire Re: a da się lubic... 04.09.06, 17:01 a to da sie decydować w czyim łonie chce sie rozwijać? jaka nauka uczy tej decyzji? który z uczonych? Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: a da się lubic... 05.09.06, 07:37 napisałam to troche przekornie.... Odpowiedz Link Zgłoś
little_vampire Re: a da się lubic... 05.09.06, 14:07 a ja ironicznie. wykluczenie pojęcia "tabula rasa" jest wykluczeniem niewinności Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: a da się lubic... 05.09.06, 14:40 Simone Weil napisala kiedys,ze PRAWDZIWE zlo jest tak wstretne i odrazajace,ze nie moglibysmy na nie patrzec,to co nam sie czasem wydaje fascynujace to nie jest wg niej prawdziwe zlo Odpowiedz Link Zgłoś
little_vampire Re: a da się lubic... 05.09.06, 18:14 jednak ktoś je widział skoro jest wiadomo, jakie jest. Odpowiedz Link Zgłoś