20.10.06, 08:29
Zastanawia mnie dlaczego PIS skłonny jest zaakceptować jakiekolwiek warunki
Samoobrony,( a w konsekwencji utratę wizerunku) a nie jest w stanie
współpracować z PO.
Obserwuj wątek
    • alinka64 Re: POPiS 20.10.06, 08:31
      Justyśiu Wierzysz jeszcze w te bajki tysiaca i jednej nocy, które opowiadają
      bracia z TV ?
      Ja juz tego nie słucham, umrę zdrowsza ;)
    • proces7 Re: POPiS 24.10.06, 09:00
      Pisałem już wiele razy: dlaczego takie głąby z LPR i Samoobrony umiały się
      dogadać z PiS-em, a PO nie? Co mnie obchodzi PiS, ja głosowałem na PO.
      Ale jednak bywa to możliwe:
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3699708.html
    • vivalabeer Re: POPiS 24.10.06, 09:20
      Odwieczny problem: co było pierwsze, jajo, czy kura?
      Najpierw były kaczki, a teraz, to są dopiero jaja!
    • hrabiaszarm Re: POPiS 24.10.06, 09:26
      A ja uważam, że to nie PiS nie dogadał się z PO, tylko Kaczyński (wszystko jedno
      który) nie chciał się dogadać z Tuskiem.
      • proces7 Re: POPiS 24.10.06, 09:33
        Rozliczam tych, na których głosowałem, szarmie. Być może Tusk to dobry człowiek,
        prawy, uczciwy. Niestety, to urodzony przegrany i kiepski polityk. Nie
        głosowałem na PO po to, by byli w opozycji.
        • hrabiaszarm Re: POPiS 24.10.06, 10:36
          Chciałem Ci przypomnieć procesie, że PO przegrało w wyborach z PiS, a Tusk
          przegrał z Lechem Kaczyńskim. Łączę się z Tobą w bólu, ale Twoja partia
          przegrała. Rozumiem, że jesteś rozczarowany, ale tak wygląda demokracja. To
          zwycięscy budują koalicję i rozadają karty. Następnym razem proponuję głosować
          na urodzonych zwycięzców.;)
          • proces7 Re: POPiS 24.10.06, 17:12
            Zawsze głosowaleś na wygranych, szarmie? Jeśli głosuję na jakąś partię, to mam
            nadzieję, że ona wygra bądź co najmniej utworzy koalicję z tą, która wygrała. No
            cóż, uwierzyłem Premierowi z Krakowa, kiedy mówił, że stworzy rząd z PiS-em. No
            ale ten Elektorat przylazł i schrzanił te wszystkie sondaże Wyborczej i TVN, w
            których do końca przewodził Tusk i PO. Szczerze mówiąc, to od 1993 roku
            głosowałem zawsze na jakąś partię, w której był obecny przynajmniej jeden z
            obecnych liderów PO. Nie wstydzę się tego jak głosowałem. W zasadzie też jestem
            nieudacznikiem.
            • hrabiaszarm Re: POPiS 24.10.06, 22:03
              Premier z Krakowa mógł obiecywać, że utworzy z kimś rząd tylko pod warunkiem, że
              zostanie premierem. Nie został, bo partia na którą wspólnie głosowaliśmy
              procesie, przegrała wybory. Michnik i Walter uwikłani w sławny UKŁAD, tak
              otumanili wraz z CBOS-em wyborców, że ci głosowali na PO mając nadzieję, że
              głosują na PiS. Albo odwrotnie, wszystko jedno. Do tego przegrała je niestety
              minimalnie. Gdyby dostała wynik taki jak Giertych albo jak Samoobrona, wówczas
              kto wie, czy nie mielibyśmy premiera z Krakowa. A tak jako partia silna PO nie
              ma szans na rządzenie wspólnie z PiSem w tej kadencji.
              Jeśli Cię to pocieszy to wszyscy inteligenci są w zasadzie nieudacznikami
              procesie.:)
              • proces7 Re: POPiS 25.10.06, 19:34
                Zatem wniosek prosty, w Polsce jest dobrze, bo gdy byłoby źle, z całą pewnością
                powstałaby wielka koalicja PiS-u z PO. Znamy z historii takie wielkie koalicje,
                które powstawały w szczegółnych dla krajów momentach. Widać, nic szczególnego
                się nie dzieje.
                Chyba, że podejrzewamy którąś z partii o życzenie Polsce źle, a chyba nie
                podejrzewamy, prawda?
                Choć jeden z ludzi, na których zawsze bym zagłosował, bez względu w jakiej byłby
                partii, napisał tak:

>>Waldemar Kuczyński: "Moim jedynym dobrym życzeniem byłoby, żeby Kaczyńskiego
                Duch Święty nawiedził i wyleczył z obsesji i jeszcze gorszych przypadłości.
                Wszystkie inne moje życzenia są złe i nie zamierzam ich ukrywać. Życzę porażek
                na wszystkich frontach, bo każde zwycięstwo tego Układu to porażka Polski i
                zagrożenie dla wolności. Życzę także porażek gospodarczych, choć za to płacą
                ludzie. (...) Poza nawiedzeniem przez Ducha Świętego, wszystkiego złego Panie
                Premierze."<<

Zresztą był on ministrem w rządzie Mazowieckiego, a tamten rząd to chyba
                większość z nas popierała.
                Nie podaję źródła, bo tekst był powielany na wielu forach, blogach, stronach.
                Just use the google.
                • hrabiaszarm Re: POPiS 25.10.06, 20:50
                  proces7 napisał:

> Zatem wniosek prosty, w Polsce jest dobrze, bo gdy byłoby źle, z całą pewnością
                  > powstałaby wielka koalicja PiS-u z PO. Znamy z historii takie wielkie koalicje,
                  > które powstawały w szczegółnych dla krajów momentach. Widać, nic szczególnego
                  > się nie dzieje.

Ryzykowne wydaje się wyciąganie tak poważnego wniosku z tak marnych przesłanek
                  procesie. Oczywiście, że w Polsce nie jest jeszcze źle. Pytanie jak będzie po
                  rządach PiS'u. Ja sądzę, że będzie strasznie, bo według mnie jest coraz gorzej.
                  Ale może ludzie wreszcie zrozumieją, że nie idąc do urn powodują, że władzę
                  otrzymują oszołomy i radykałowie.
        • hrabiaszarm Re: POPiS 24.10.06, 10:39
          Zwycięzcy, albo zwycięscy politycy oczywiście :)
    • czatowykaleka Re: POPiS 24.10.06, 15:10
      czy WY nie widzicie,że braci Kaczyńskich dzieli wszystko od pana Tuska i pana
      Jana Marię Rokitę,z wielu rzeczy jakie róznia te dwa ugrupowania
      polityczne,najważniejszymi są te:swiatopogląd,myslenie o innych i uczciwość
      polityczna,a co do sprawy Samoobrony i Ligii Polskich Rodzin,to juz pisałem,nie
      było innego wyjścia,musieli to zrobic,aby zmienić Polskę( w sejmie trzeba mieć
      wiekszość,zresztą UPR popiera poraz pierwszy od siedemnastu lat jakąś partię
      polityczna urzędujacą w sejmie i rządzącą w Polsce,chociaż oczywiście nie zgadza
      sie we wszystkim z PISem,ale to juz inna sprawa,mnie to wystarcza) ,niech
      próbują,lepper i tak wszyscy juz wiedzą jaki jest,gErtych jest jeszcze do
      przebolenia,wolę jego niz panów z SLD,PSL,czy Samoobrony nie mówiąc juz o tzw
      liberałach polskich,i tych co zaprzepaścili, cały ruch Solidarnosciowy,oszukali
      naród wchodząc w porozumienie z byłymi komunistami,ubeka i PZPRowcami,dla mnie
      osobiście to zdrajcy,no ale jak była głosowana w sejmie sprawa WINu,zeby
      zołnierze tego ugrupowania nabrali praw kombatanckich,jako jedyni zagłosowali
      przeciwko tej ustawie panowie z koalicji SLD i Unii PRacy (a była to
      organizacja,która bezpośrednio wywodziła się z AK,a jej żołniezrze walczyli z
      okupacją sowiecką w Polsce i ze zdrajcami,którzy lizali sowieckie dupsko),a
      teraz panowie z PO chcą wejść w koalicję zreszta w wielu miastach juz jest
      takowa PO i SLD to kim jest partia i ludzie,którzy są jej członkami,dla mnie to
      zdrajcy narodu polskiego ,a tym samym Polski!
    • czatowykaleka Re: POPiS 24.10.06, 18:46
      Afery są tylko dlatego możliwe, bo firmy są własnością państwową, i dlatego
      politycy nadal chcą, by były państwowe, bo mogą dalej rozkradać majątek
      podatników. Jak państwo mówi, że zaczyna wspomagać np. turystykę (słynne
      "działanie" Polskiej Organizacji Turystyki), to na pewno znaczy, że zaraz nałoży
      jakiś np. dwuprocentowy podatek i będą kradli z nowego źródła.
      Rozbicie WSI będzie oczywiście jakąś cezurą. nastąpi rozbicie pewnej struktury,
      układu. Ale - na miejsce nowej służby już wiadomo, że powstaną dwie. Jak się
      PZPR-eria rozwiązała, to natychmiast powstały cztery partie i było potrzeba
      cztery razy więcej urzędów dla obsadzenia swoich pretorianów. "Ja jednak znam
      Jarosława Kaczyńskiego, i wiem, że nic nigdy nie ukradnie, jest uczciwy,
      natomiast jest otoczony różnymi ludźmi, którzy z niejednego pieca chleb jedli i
      nie był to zazwyczaj chleb prywatny" - zauważa JKM. W jednej z "prywatyzacji"
      padła na przykład konkretna suma 20 milionów euro, którą podzielili się trzej
      politycy. Zysk osławionej spółki J&S sięga rocznie miliardów dolarów. Kto z
      obecnych i dotychczasowych tzw. polityków oprze się takim zawrotnym górom pieniędzy?
      Na Węgrzech doszło przed paroma dniami do ulicznych rozruchów. Na pewno są tam
      jacyś miejscowi Korwin-Mikkowie, ale nikt im nie wierzy od lat, jak w Polsce
      JKM-owi, że państwo ich okrada. Dopiero gdy powiedział to jeden z tych
      prawdziwych złodziei i oszustów, akurat z partii komunistycznej - to JEMU
      natychmiast uwierzono... Tam tak samo jak i w Polsce - działają nie tylko
      rodzime służby specjalne, grę prowadzą wywiady państw obcych. Ktoś niewątpliwie
      tą "białą rewolucją" tam steruje i nie jest wcale wiadomo, czy pojawiający się
      tam liderzy nie są - lub będą - doskonałymi agentami wywiadów. ONI mają
      telewizję, media... 90% procent ludzi kierują się tym, co widzą w telewizji i
      głosuje na tych, którzy mają największe plakaty... JKM nie wierzy w możliwość
      demokratycznej naprawy państwa, to musi już samo zbankrutować, bo ONI mają już
      za dużo władzy...
      Janusz Korwin-Mikke
    • inseg Re: POPiS 24.10.06, 23:35
      Samo PO to twór sztuczny powstały ze scalenia frustratów z AWS, UW a nawet
      dawnych PZPR-owców - czyli pełen hipokryzji. Nie mają właściwie żadnego
      programu. Nie wyrażają w żadnej trudnej sprawie zdania, tylko wszystko negują.
      Często nie występują pod własnym szyldem zdając się na redakcje telewizyjne i
      dziennikarzy, ponieważ to ich zwalnia z potrzeby zajmowania stanowiska w
      trudnych sprawach. Jest to gra na bardzo krótką metę. Udają, że wprowadzają
      nową jakość, że są tam nowi ludzie, ale każdy zainteresowany znajdzie tam
      wyłącznie starych politycznych wyjadaczy, którzy z niejednego politycznego
      kotła już nażłopali się...
      A dowodami tego są uciążliwe pikiety organizowane przez młodzieżówki lewicowe
      i marsze platformersów, którym towarzyszy niejednokrotnie znacznie więcej
      dziennikarzy atakujących na wszelkie sposoby Rząd, niż protestujących. Bez
      wątpienia takim śmiesznym postępowaniem było domaganie się dymisji rządu w
      związku z ujawnieniem przez TVN prowokacyjnego nagrania z rozmów ministra Adama
      Lipińskiego z posłanką Samoobrony Renatą Beger m.in. o jej przejściu do PiS w
      zamian za stanowisko w resorcie. Tylko że takie rozmowy między politykami
      zawsze były i będą, ponieważ politycy nie dbają o dobro obywateli, ale swoich
      interesów. Dlatego niezbędna jest większość parlamentarna, którą należy uzyskać
      wszelkimi sposobami. Samo zaś nagłośnienie tego, dowodzi zdeterminowania
      zarówno jednej jak i drugiej strony do sprawowania władzy.
      Platforma Obywatelska dwoi się i troi ustami swoich propagandzistów, aby jak
      najbardziej obrzydzić nam obecny rząd. Każda krytyka jest pożądana, o ile
      opiera się o racjonalne przesłanki.
      To jednak, co i jak wyprawia oszołom większy od Leppera - Stefan Niesiołowski,
      całkiem odpycha od lansowanych przez niego poglądów.
      Fakt, że w propagandzie powinien robić człowiek wyrazisty i wygadany, a nie
      mdły i niewyraźny jak Jan Maria Rokita, ale prof. Niesiołowski niech lepiej
      wróci do swych owadów i nie bierze się za to, o czym nie ma zielonego pojęcia.
      Tak naprawdę PO nie posiada żadnego programu, a to co proponuje, to albo
      populistyczne i demagogiczne postulaty, albo obietnice, których realizacja
      zrujnuje finanse państwa prowadząc do inflacji, bezrobocia, kryzysu
      ekonomicznego i społecznego.

puch marny: squaw

• hrabiaszarm Re: POPiS 24.10.06, 23:48
        Inseg to Kurski. Mówię Wam. Ten sam styl.;)
      • inseg Re: POPiS 24.10.06, 23:59
        Musi zakończyć się rabunek państwa trwający od lat dziewięćdziesiątych na
        niespotykaną dotychczas skalę, przekreślający wiele lat pracy i wysiłków
        obywateli dla kraju. Jednak jakikolwiek rząd w Polsce, żeby miał minimum
        komfortu działania, musi mieć stabilną większość w Parlamencie. Tej większości
        nie miał zwycięzca wyborów 2005 - obecny rząd PiS. Zwłaszcza że sfrustrowani
        politycy PO, którzy pod urokiem sfabrykowanych sondaży przedwyborczych
        sprzedali "skórę na żywym niedźwiedziu gryzli":) - czyli stanowiska - odrzucili
        możliwość jakiejkolwiek współpracy z PiS-em. Po przegranych wyborach zostało
        im olbrzymie zadłużenie, tak więc nie mogąc wywiązać się z przedwyborczych
        zobowiązań, zdecydowali się na opozycję rządową.A w polityce nic nie ma za
        darmo. Partie popierające rząd chcą mieć swoich przedstawicieli . W tej
        sytuacji dla zapewnienia sobie większości parlamentarnej PiS nie miał innego
        wyjścia, jak wejść z nimi w koalicję.
        Na szczęście ludzie i tak wiedzą lepiej, o co w tym wszystkim chodzi.
        Dzisiaj społeczeństwo nie jest aż tak naiwne, dzisiaj nie wierzy się
        politykom, którzy zawiedli zaufanie tych obywateli, którzy na nich oddali swe
        głosy licząc że będą dbali nie o własne interesy, ale interesy Państwa. Dlatego
        poparcie personalne dla przeciwników braci Kaczyńskich wyraźnie słabnie w
        obliczu koniunktury gospodarczej.
        Obywatele mają dość ugrupowania Tuska i jego stałe odwoływanie się do tych
        samych urazów, rozczarowań i innych fobii.
        W działaniu jego i członków jego partii brak jest uczciwości, lojalności,
        odpowiedzialnej postawy, współpracy Takie działanie powoduje, że grozi nam
        długotrwałe dryfowanie, mniej więcej takie same jak za rządów AWS z którego
        wywodzi się większość czołowych członków PO, lub bezczynność, jak za rządów
        gabinetu Belki, który też nie miał większości parlamentarnej. Jest to o tyle
        dziwne, że zarówno PO jak i PiS są ugrupowaniami prawicowymi, które wspólnie
        miały w końcu zrobić coś dla Polski.
        Jednak jak zwykle zwyciężyła prywata polityczna i dążenia do zablokowania
        działania drugiej strony i próby doprowadzenia do bezradności mniejszościowego
        rządu. Przypomniała mi się opowieść o Sokratesie : Kiedy uczeń przyglądał się
        swojemu nauczycielowi gdy muchy obsiadły go spiącego ,ten podbiegł i
        wszystkie odgonił - Coś ty zrobił najlepszego wykrzyknął Sokrates - Teraz
        przylecą nowe i znów będą musiały się najeść :)

puch marny squaw

• justysbytomianka Re: POPiS 25.10.06, 08:42
          ale poczucie humoru w Narodzie nie słabnie i to jest siła genów mili Państwo :)
          Pomóż Wierzejskiemu wymyślić hasło wyborcze!

- Duma, Uczciwość, Prawość, Aspiracje.

- Czyny, Inicjatywa, Pragmatyzm, Aktywność

- Honor, Uprzejmość, Jasność!

- Duma, Umiejętności, Religia, Naród, Yes!

- Wierzejski to człowiek Kontynuacji, Układności, Tolerancji, Aspiracji,
          Sprawiedliwości.

- Polactwo, Interesowność, Zawiść, Demagogia Antykomuchowatość.

- Grzeczność, Emanacja, Solidarność, Towarzyskość, Ambicje, Przychylność,
          Otwartość.

- Siła, Koalicja, Uprzejmość, Rozum, Walka, Ynteligencja, Stanowczość,
          Ynwigilacja, Nowatorstwo.

- Prawość, Empatia, Dobroć, Akceptacja, Łagodność.

- Silna Rodzina Ambitnym Czynem Zjednoczona.

- Dumny Etyczny Bohater, Inteligentny Ludowiec.

- Inteligencja, Troska, Ambicja, Koalicja, Wyobraźnia, Akcja, Siła, Walka,
          Ynwigilacja, Razem, Ulepszanie, Chęci, Harmonogram, Absolut, Mistrzostwo.

- Tolerancja, Ynteligencja, Ład, Ambicja, Jasne, Zasady, Opieka.

- Zasady, Walka, Inteligencja, Sumienność, Razem, Opieka, Miłość, Ambicja,
          Naród, Absolut.

- Wiara, Ambicja, Rozum, Inteligencja, Aktywność, Troska, Duma, Opieka,
          Katolicyzm, Wytrwałość, Aspiracje, Dziecko, Roztropność, Altruizm, Twórczy,
          Umysł.

- Prawo, Inteligencja, Prawda, Alleluja!

- Dobroć, Uprzejmość, Pomoc, Elokwencja, Kreatywność to cały ja.

- Młodość, Odwaga, Higiena, Elokwencja, Rozwaga.

- Jedność, Empatia, Siła, Troska, Elokwencja, Miłość, Bystrość, Udane Rządy,
          Amnestia, Kooperacja, Inteligencja, Etyka, Merytoryka.

- Kultura, Uprzejmość, Razem, Wzięte, Absolutnie

- Siła, Patriotyzm, Etyka, Rozum, Młodość, Odwaga, Jakość, Aktywność, Duma.

- Bardzo Uroczy Człowiek.

- Wybitnie Odchudzę Naród.

- Światłość, Wiedza, Inteligencja, Rozsądek.

- Kultura, Ambicja, Cynizm, Zazdrość, Yeti Dobroć, Yeti, Dobro, Elokwencja,
          szczególnie zestawienie pierwszych liter daje wyraz tego poczucia humoru ;)
          • czatowykaleka Re: POPiS 25.10.06, 10:00
            Wierzejski jest spod białego orła objętego przez sfastykę,każdy Polak wie kim
            jest Wierzejski,jest to polityk o niejasnym pochodzenieu społoczno-
            politycznych,przemawiają przez niego najgorsze fobie,ale czy to moja wina,ze w
            polityce polskiej jest więcej idiotów niz ludzi mądrych myślacych o innych i o
            Polsce,a przy okazji i o sobie.Dopóki w LPR był pan OLSZEWSKI i pan Macierewicz
            była to partia stanowiąca okowę Polskości,teraz to szambo i dno,ale ja i tak
            wybieram takie szambo,bo to szambo polskie(oczywiście jakbym miał wybierac
            między LPRem a SLD),a nie tak jak na przykładzie SLD-szambo sowieckie,pozdrawiam
            justysiu bardzo cie lubię.
            • czatowykaleka Re: POPiS 25.10.06, 10:11
              politycznym*
              Niewolnik nie ma wyboru - można więc zrozumieć, że oszukuje. Ale wśród ludzi
              wolnych nazywa się to "relatywizmem moralnym".

Polacy są tą chorobą wyjątkowo mocno dotknięci.

Janusz Korwin-Mikke

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka