blackgodiva 03.07.07, 16:33 To na odstresowanie po nauce jazdy w wykonaniu blondynki.... www.milanos.pl/video.php?cat=2&id=6427 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzkaf Re: SPORTY EKSTREMALNE cd........ 03.07.07, 17:07 o bosz.... Z punktu widzenia matki a zarazem miłośniczki motocykli jestem z jednej strony zszokowana beztroską rodziców (chodzi mi o ubiór tego malucha!) a z drugiej, pod wrażeniem jego umiejętności. Wolałabym jednak, aby moje dzieci jeżdziły normalnie dla siebie a nie dla popisów. Wyboru dokonają same-mam nadzieję, że mądrze. I tak mnie naszło... niektórzy rodzice zaszczepiają w dziecku swoje niespełnione pragnienia i marzenia, licząc na to że ono je za nich zrealizuje. A może lepiej poczekać na jego własną świadomą decyzję, dając mu wolny wybór? Choć w tym drugim przypadku -czas działa na niekorzyść jeśli chodzi o nabywanie umiejętności. W zeszłą niedzielę na torze motocrosowym jeździła 9letnia dziewczynka Karolina w klasie do 65cm. Zajęła co prawda 9 miejsce, ale to i tak wysoka lokata na jej debiut. Na pewno jest dumą tatusia, ale ciekawa jestem co na to jej mama. Pozdrawiam wszystkie mamy motocyklistki(obecne i przyszłe) Marzka Odpowiedz Link Zgłoś
cruk Re: SPORTY EKSTREMALNE cd........ 03.07.07, 17:29 a mi sie wydaje ze gdyby dziecko nie chcialo to by nie jezdzilo nasz Pit (2lata) nie lubi nurkowania a to jeden z elementow cwiczen na basenie (chodzimy z nim dla przyjemnosci odkad skonczyl 4 miesiace bo lubi taplanie sie w wodzie, fajnie koordynuje ruchy swojego ciala i jest strasznie dumny gdy przeplynie kawalek sam - w rekawkach rzecz jasna - ale nie jest to spelnianie naszych ambicji ale mysl o oswajaniu go z woda i jego bezpieczenstwie) i nie wyobrazam sobie zeby go zmuszac do tego, czego nie chce i nie lubi robic. do samochodow go ciagnie bardzo, moze to tez zabrzmi smiesznie ale jest fanem F1 i wie kim jest Kubica :-) Obserwowal kilka razy wyscigi dopingowal m.in. swego tate, byl w depot, lubi sluchac o budowie samochodow, pyta, pokazuje, pcha sie za kierownice i szybko lapie od czego sa poszczegolne galki, dzwignie czy przyciski, zaskoczyl nas sprawnym wykonaniem przekladanki na kierownicy, chociaz wymaga to od niego balansu calym cialem. Gdyby nie wykazywal inicjatywy, nie sadzalibysmy go za kierownica na kolanach taty, nie zabieralibysmy na zawody czy wystawy zwiazane z motocyklami czy motoryzacja. Jednoczesnie widze, ze jest bardzo ostrozny w podejsciu do sprzetow, wie co wolno a czego nie, gdzie nie moze dotykac, gdy oglada np. motocykl nie da sie ot tak wsadzic na siodlo "dla popisu i radosci gawiedzi", musi najpierw sam sie oswoic, obejrzec dokladnie, poruszac, podotykac. Malego quada zafascynowany ze pasuje do niego taka wielkosc, ogladal z 15min zanim poprosil zeby mu pomoc na niego wsiasc. Nie mozna go ot tak bezkarnie na cos wsadzic, zmusic do czegos, tylko jesli sam zechce czy poprosi. Jesli bedzie starszy i zobaczymy ze sie czyms interesuje, to bez wzgledu na to czy bedzie to zeglarstwo (z ktorym nie mamy praktycznie zadnego zwiazku), lotnictwo, motoryzacja, sporty takie czy inne, szachy, muzyka, czy beda to zapedy kulinarne tudziez artystyczne, dolozymy wszelkich staran zeby mogl sie w tym kierunku rozwijac. Motoryzacja - stety, niestety jest w naszej rodzinie bardzo mocno zakorzeniona i stale obecna, od kwestii zawodowych poprzez pasje czy zainteresowania, hobby, to jego naturalne jakby srodowisko, ale nie zdziwilabym sie gdyby zlapal bakcyla w czyms innym kompletnie, dla kontrastu :-) Jednoczesnie tez wydaje mi sie, ze taki maluszek madrze poprowadzony od malego ma szanse nabrac doswiadczenia czy techniki, oglady i odpowiedzialnosci ktora bedzie procentowac pozniej, bo nie zachlysnie sie nagle w wieku nastoletnim supermocnymi maszynami co z marnymi umiejetnosciami, brawura i brakiem kontroli moze byc mieszanka wielce wybuchowa i niebezpieczna. A moze przez powszechnosc pewnych tematow wokol niego, stwierdzi, ze wcale mu nie odpowiada papranie sie olejem, muchy na kasku czy samochody? Odpowiedz Link Zgłoś
jdn1 Re: SPORTY EKSTREMALNE cd........ 04.07.07, 00:03 i tak trzymajcie wyrobi sobie pewność siebie i odpowiedzialnośc, zacznie wiedzieć czego chce dla siebie a nie czego chcą dla niego ... po prostu zacznie się rozwijać szybciej i pełniej niż rówieśnicy .... wspomnisz moje słowa... pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
dragon600 Re: SPORTY EKSTREMALNE cd........ 04.07.07, 07:01 Dobre ;-), mały jest świetny... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś