goha66 24.07.07, 18:38 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4336985.html zgadzacie się z wyrokiem Sądu czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carrymoon Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 24.07.07, 19:10 ech to nie takie proste wedlug wersji przedstawionej przez policje w zasadzie mial prawo strzelac. Mieli prawo podejrzewac, ze to bandyta. Ale z drugiej strony gdyby tak za kazde niezatrzymanie sie do kontroli byla kulka w brzuch to strach na miasto wyjechac. Prawda jest taka, ze po obu stronach sprawy sa ludzie z typowo ludzkimi emocjami i reakcjami. Chlopak zle zrobil, policjant nie zapanowal nad nerwami :( nie wiem czy wyrok sprawiedliwy czy nie ale policjant bedzie zyl ze swiadomoscia ze zabil niewinnego chlopak i zaden sad go z tego nie zwolni Odpowiedz Link Zgłoś
monique76 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 24.07.07, 19:18 sprawa jest trudna i przykra.. Ja osobiscie uwazam, ze ktos kto na widok policji (umundurowanej, z radiowozem stojacym w poprzek drogi) nie zatrzymuje sie (czy to na moto, czy samochodem, czy tez pieszo) powinien liczyc sie z taka, a nie inna reakcja policjanta.. Moze wylazi ze mnie w tym momencie to, ze nie mam 20 lat, ulanskiej fantacji i ze biore odpowiedzialnosc za to co robie.. Ten mlody czlowiek pewnie spanikowal bo byl nie w porzadku wobec prawa i niestety skonczylo sie to dla niego tragicznie.. Odpowiedz Link Zgłoś
olo2222 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 24.07.07, 20:28 Zgadzam się z wyrokiem sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
dragon600 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 25.07.07, 06:43 Ja się zgadzam, ale z tym co powiedział ten pan. "Prof. Jan Widacki, prawnik, były wiceminister MSW Uważam, że policjant nie miał prawa użyć broni, przekroczył więc uprawnienia. Broń nie służy do zatrzymywania kierowców i żaden przepis nie pozwala na strzelanie do nich. A już na pewno "przypuszczenie" funkcjonariusza, który sądził, że ma do czynienia z przestępcą nie jest wystarczającym powodem do tego, by otwierać ogień. Przepisy wewnętrzne policji mówią, że przeciwko motocykliście nie wolno używać nawet kolczatek, bo może on zrobić krzywdę sobie lub innym. Zastrzelenie motocyklisty za to, że nie zatrzymał się do kontroli jest nieadekwatne do jego czynu. W normalnym państwie życie ludzkie ma jednak większą wartość niż ukaranie wykroczenia. A to, że prokuratura umorzyła śledztwo, w ogóle mnie nie zaskakuje. To stała praktyka od lat. Polega właśnie na tym, że prokuratura sprzyja funkcjonariuszom. Ta decyzja może mieć taki efekt, iż wkrótce możemy mieć do czynienia z podobną tragedią." Odpowiedz Link Zgłoś
dragon600 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 25.07.07, 06:46 A tak dla przypomnienia www.marcinkopec.go.pl/ Polecam zwłaszcza dział GALERIA. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
pl.atezag Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 25.07.07, 17:44 dragon600 napisał: > Ja się zgadzam, ale z tym co powiedział ten pan. > > "Prof. Jan Widacki, prawnik, były wiceminister MSW A ja zgadzam się, nie tyle z wyrokiem sądu co z obrotem sprawy, bo - jeśli możnaby tak rzec - wybrano mniejsze zło. I bardzo słusznie. Co do wypowiedzi pana Widackiego - nie znam kulis sprawy na szczeblu ministerialnym, ale wydaje się ona, znaczy ta wypowiedź, trącić odwetem czy wręcz zemstą. Sam fakt, że jako były minister tego tesortu w takiej nie całkiem jednoznacznej sprawie tak jednoznacznie występuje przeciwko temu resortowi może świadczyć o tym, że z tego iż stał się "były" nie jest zbytnio zadowolony. W takiej sytuacji jego wypowiedź trudno byłoby uznać za miarodajną. Za godną pogardy - owszem. > "Ta decyzja może mieć taki efekt, iż wkrótce możemy mieć do czynienia z podobną tragedią." Taaa... Ale z drugiej strony, niektórzy użytkownicy dwóch kółek, zwłaszcza ci żyjący nie całkiem w zgodzie z prawem, czy choćby tylko zdrowym rozsądkiem, nie będą mogli czuć się tak zupełnie bezkarni. Pomyślcie, ale tak bezstronnie, bez emocji, co by się mogło zacząć dziać, gdyby w tej sprawie zapadł wyrok skazujący... Odpowiedz Link Zgłoś
giencia Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 25.07.07, 12:19 Nie wiem , naprawde nie wiem.... Za dużo jest zła na tym świecie .... Odpowiedz Link Zgłoś
arwen2 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 25.07.07, 12:20 Witam; Az mi sie nie chce wierzyc, ze ktos mogbly przyklasnac takiemu wyrokowi!!! Smierc za niezatrzymanie sie na wezwanie?!!? to jakis absurd!!! Policjat strzelal z karabinu MASZYNOWEGO ale nie chcial zabic?!?! Wiecie co... brak mi slow... po prostu brak slow... Odpowiedz Link Zgłoś
marzkaf Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 25.07.07, 16:11 Sorry, że się czepiam, ale chodzi o umorzenie śledztwa przez prokuraturę, a nie wyrok sądu. A jeśli prokuratura, to wiadomo na jakiej zasadzie jest powiązana z policją. Ewentualne postawienie zarzutu przekroczenia uprawnień przez policjanta dałoby do myślenia jego przełożonym i kolegom i może zrobili by coś aby zapobiegać takim tragicznym w skutkach "pomyłkom". Życia chłopakowi to nie wróci, ale może sprowokowałoby funkcjonariuszy do myślenia 2 x zanim pociągnie za spust, w sytuacji gdy nie są pewni w 100%. Nie jest też moim zamiarem obrona motocyklisty, bo gdyby miał choć trochę oleju w głowie zatrzymałby się do kontroli i skończyłoby się tylko na mandacie. A tak... :( Życie ludzkie nie ma żadnej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
olo2222 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 25.07.07, 16:25 Napewno facet dostał zbyt wysoką karę. Odpowiedz Link Zgłoś
termit16 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 25.07.07, 20:35 W artykule podano, że bandyci sterroryzowali pracownicę firmy karabinem maszynowym i odjechali jednym motocyklem. Na motocyklu pod Choodlem jechała tylko jedna osoba ( to przecież widać ). Czy jeden człowiek może kierować motocyklem i strzelać z karabinu maszynowego ? Wydaje mi się, że nie. Uważam, że strzelanie do bezbronnego człowieka to jest przekroczenie uprawnień, żeby nie nazwać tego dosadniej. Może przydałaby się wizja lokalna. Może któryś z policjantów spróbowałby jechać na motocyklu i strzelać. Nawet jeżeli jechał on prosto na policjanta to mógł on odskoczyć, schować się....Pewnej zimy jechałam samochodem poza W-wą i zatrzymywał mnie radiowóz do kontroli, wpadłam w poślizg. Mój samochód jechał wbrew mojej woli na radiowóz a policjanci prędko schowali się za niego. Nie strzelali do mnie. Ja się przestraszyłam, ale oni też. Mam nadzieję, że więcej się w tym miejscu nie ustawią przy tak trudnych warunkach. Od tamtej pory postanowiłam, że jeżeli będą trudne warunki lub będę jechała zbyt szybko, żeby bezpiecznie się zatrzymać to na pewno się nie zatrzymam i mam nadzieję, że nikt mnie z tego powodu nie zastrzeli. Wybaczcie, ale za niezatrzymanie się na wezwanie kulka, to już gruba przesada. Jak będą ścigać bandytę to będą strzelać najpierw w górę jako ostrzeżenie, a tutaj nie mogli ? Odpowiedz Link Zgłoś
pl.atezag Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 26.07.07, 02:41 termit16 napisała: > W artykule podano, że bandyci sterroryzowali pracownicę firmy karabinem > maszynowym i odjechali jednym motocyklem. Na motocyklu pod Choodlem jechała > tylko jedna osoba ( to przecież widać ). No i co z tego...? Drugi mógł w międzyczasie skoczyć sobie na piwo, albo uciekać inaczej - no nie...? W końcu od napadu minęła godzina! > Czy jeden człowiek może kierować > motocyklem i strzelać z karabinu maszynowego ? Wydaje mi się, że nie. No właśnie - wydaje Ci się! Oczywiście że może, to żaden problem. Ale tu nikt nigdzie nie pisze, że motocyklista miałby strzelać. Powściągnij fantazję. > Uważam, > że strzelanie do bezbronnego człowieka to jest przekroczenie uprawnień, żeby > nie nazwać tego dosadniej. Taaa... tylko jak stwierdzić, że on jest bezbronny skoro do rutynowej kontroli zatrzymać się nie chce...? Można tylko ewentualnie stwierdzić, że nie ma przy sobie bazuki czy innej rusznicy p.panc. > Może przydałaby się wizja lokalna. Kobieto, miej litość... > Może któryś z > policjantów spróbowałby jechać na motocyklu i strzelać. Kobieto, miej litość... > Nawet jeżeli jechał on > prosto na policjanta to mógł on odskoczyć, schować się.... Kobieto... Sugerujesz zatem, że policjant w obliczu domniemanego bandziora ma odskakiwać, chować się...? Zresztą chyba odskoczył skoro tamten go nie rozjechał - nie...? > Pewnej zimy jechałam To nawet komentować trudno, ale chiba kierowca z Ciebie marny. "Szybkość bezpieczna" - mówi Ci to coś...? A jeśli dziciak przed maskę Ci wyskoczy, to też się nie zatrzymasz, bo trudne warunki i bezpiecznie zatrzymać się nie mogłaś, i go rozpieprzysz...? Sorki. > Jak będą > ścigać bandytę to będą strzelać najpierw w górę jako ostrzeżenie, a tutaj nie > mogli ? Czytaj uważniej to co komentujesz. Strzelał! Ech, wielce infantylny ten Twój wywód, zupełnie bez wyobraźni. Chyba piszesz pod wpływem emocji i nie zastanawiasz się nad tym co piszesz. :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
dragon600 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 26.07.07, 07:11 pl.atezag napisał: >Zresztą chyba odskoczył skoro tamten go nie rozjechał > - nie...? > No właśnie, skoro odskoczył i tamten go nie rozjechał to znaczy, że ten później nie strzelał już w obronie swojego życia, bo motocyklista dostał kulkę w plecy. To znaczy, że zabił uciekającego, a nie atakującego. I to robi wielką różnicę. Gdyby policjant strzelał w swojej obronie to motocyklista dostałby kulkę z przodu i wtedy sytuacja była by zupełnie inna. Odpowiedz Link Zgłoś
dragon600 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 26.07.07, 07:14 No i jeszcze fakt, że policjant strzelał z PM-84 Glauberyt. To nie jest broń do precyzyjnego obezwładnienia napastnika, tylko do robienia "mielonego"... Odpowiedz Link Zgłoś
goha66 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 26.07.07, 07:28 W moim odczuciu sprawa nie była aż tak jednoznaczna, bo całą winę przypisać motocykliście i całkowicie oczyścić przedstawicieli służb porządkowych. O winie chłopaka, który nie zatrzymał się do kontroli nie ma co dyskutować, bo jest to pewnik (natomiast niedowierzam w to, że próbował staranować motocyklem policjantów - jedynymi "świadkami" byli oni sami, zainteresowani znalezieniem usprawiedliwienia dla użycia broni)... Bezpośrednio po tym zdarzeniu twierdzono w prasie, że chłopak najprawdopodobniej uciekał, ponieważ miał złożone papiery do pracy w policji i gdyby w jego aktach znalazły się zapiski o jeździe bez uprawnień nie mógłby nawet marzyć o przyjęciu. Te fakty "zgrzytały" mi z twierdzeniem policjantów że motocyklista uciekał (ale zawrócił HGW po co w stronę ludzi, którzy nie mieli szans go dogonić podczas gdy mógł zapieprzać przed siebie)oraz tym, że jeśli ktoś wieje z obawy przed wpisem w dokumentach dotyczącym prowadzenia bez uprawnień (i nigdy wcześniej nie miał najmniejszego zatargu z prawem oraz bardzo dobrą opinię w środowisku) to raczej nie zdecyduje się na próbę rozjechania policjanta na służbie. Reasumując ... chłopak nie żyje, więc łatwiej jest obciążyć winą tylko jego i zamknać sprawę (szczególnie w środowisku małomiasteczkowym). Z tym, że taka decyzja sądu, oczyszczająca z zarzutu nieuzasadnionego użycia broni policjantów otwiera innym szerzej furtkę do używania broni w ... powiedzmy niezbyt przemyślany sposób i nieadekwatnie do zaistniałych sytuacji. A to ostatnie jest problemem nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
pl.atezag Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 26.07.07, 09:12 goha66 napisała: > Z tym, że taka decyzja sądu, oczyszczająca z zarzutu nieuzasadnionego użycia broni policjantów otwiera innym szerzej furtkę do używania broni w ... powiedzmy niezbyt przemyślany sposób i nieadekwatnie do zaistniałych sytuacji. A to ostatnie jest problemem nas wszystkich. Oooo nie Koleżanko droga, nie nas wszystkich. Chyba, że masz na myśli Was wszystkich... prawo i zdrowy rozsądek mających w - nie bójmy się tego słowa - dupie. Ci z czystym sumieniem, zachowujący się... w sposób adekwatny do zaistniałej sytuacji raczej nie mają się czego obawiać. Chyba, że oberwania rykoszetem. Z dwojga złego wolę jednak, żeby taki policjnt mógł spokojnie używać broni wtedy kiedy uzna to za konieczne, niżby z obawy przed konsekwencjami użycia zostawiał ją w domu. No ale ja sumienie mam czyste i takim mam nadzieję pozostanie. A jeśli przyjdzie mi oberwać rykoszetem... cóż... siła wyższa, ale generalnie sen miałbym spokojniejszy. Tyle w kwestii ogólnej. Nie zgadzam się też z kilkoma innymi Twoimi argumentami, ale dyskusji się nie podejmuję, bo niektóre szczegóły tego nieszczęśliwego wypadku (MSZ tak to trzeba traktować) już uleciały z pamięci. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
goha66 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 26.07.07, 10:34 pl.atezag napisał: Chyba, że masz na myśli Was wszystkich... prawo i zdrowy rozsądek mających w - nie bójmy się tego słowa - dupie. uniosłeś sie niepotrzebnie i uprościłeś do bólu kolego. najłatwiej jest postawić znak równości, jeśli ktoś uważa, że Ci policjanci powinni odpowiadać za użycie broni to też by się nie zatrzymał do kontroli = nie ma uprawnień do prowadzenia i generalnie na cos na sumieniu. ... nawet prawo dopuszcza nie zatrzymywanie się poza terenem zabudowanym do kontroli (gdy np. czuję się zagrożona lub nie jestem pewna czy dwóch panów machających lizakiem w ciemnym lesie to naprawdę stróże prawa). po nie zatrzymaniu się do takiej kontroli należy niezwłocznie podjechać na policję w najbliższej miejscowości lub zatrzymać się przy pierwszym patrolu, który wzbudza nasze zaufanie. chciałabym mieć możliwość wybrania, a nie zastanawiać się czy za chwilę spokojnie odjadę czy też moje zwłoki znajdzie jesienia jakiś grzybiarz albo czy strzela bandzior czy policjant. może jako mężczyźnie łatwiej byłoby się zatrzymać i obronić (w razie czego) i dlatego masz takie zdanie - spróbuj proszę zrozumieć damski punkt widzenia :) Ci z czystym sumieniem, zachowujący się... w sposób adekwatny do zaistniałej sytuacji raczej nie mają się czego obawiać. Chyba, że oberwania rykoszetem. ... tak uważasz? a pamietasz sprawę tych dwóch młodych ludzi do których policja strzelała (jeden zginął, drugi do końca życia na wózku) ... oni uciekali, bo sądzili że to bandziory chcą im zarąbać furacza, a policja (goniąca bandziorów przemieszczających się takim samym modelem samochodu), że skoro wieją to mają coś na sumieniu. w ich przypadku to nie był nawet rykoszet tylko tragiczna w skutkach pomyłka policjantów (zakończona wyrokiem skazującym). jak widać z tej historii posiadanie odznaki nie choroni przed popełnianiem błędów. może to co napiszę jest nieco idealistyczne, ale w moim mniemaniu używanie broni przez policjantów (w formie innej niz ostrzegawczy strzał w powietrze) powinno następować dopiero w momencie gdy najpierw użyła jej druga strona ... Odpowiedz Link Zgłoś
olo2222 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 26.07.07, 10:49 Goha a pamiętasz jak w łodzi motocyklista uciekał przed patrolem i uderzył w samochód który jechał prawidłowo ?Kierowca samochodu nie żyje... Odpowiedz Link Zgłoś
dragon600 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 26.07.07, 10:57 A co to ma wspólnego z użyciem broni ... ? Użycie broni powinno następować tylko i wyłącznie w celu ochrony życia swojego lub innych. A strzelanie w plecy na odjezdne z pewnością taką sytuacją nie jest. Lepiej zatrzymać bandziora tydzień, albo miesiąc później niż zabić niewinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
goha66 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 26.07.07, 11:08 olo2222 napisał: Goha a pamiętasz jak w łodzi motocyklista uciekał przed patrolem i uderzył w > samochód który jechał prawidłowo ?Kierowca samochodu nie żyje... była taka sprawa, ale szczegółów juz nie pamiętam Olo... nigdy nigdzie nie napisałam, że chłopak z Chodla dobrze zrobił wiejąc, ponieważ też uważam, że źle zrobił. pamiętam też historię małżeństwa (z dzieckiem), gdy policjanci ostrzelali omyłkowo im samochód - taki sam nie zatrzymał się do kontroli patrolowi wcześniej (kobieta zmarła) ... w tym przypadku wogóle nie próbowano zatrzymać samochodu tylko od razu walono z ostrych (więc co się dziwić, że człowiek siedzący za kółkiem i mający obok rodzinę nie zrozumiał "prośby" funkcjonariuszy tylko spieprzał tak szybko jak pozwalały mu kucyki pod maską). chodzi mi o to, że w przypadku pomyłki nie masz żadnych szans więc byłoby dobrze dla wszystkich ludzi, żeby policjanci wyciagali broń dopiero w ostateczności i za każdym razem (bez względu na okoliczności) byli rozliczani z jej użycia Odpowiedz Link Zgłoś
pl.atezag Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 26.07.07, 11:31 Temat rzeka i hektolitry wody można by było przelewać z pustego w próżne co i tak niczego nie zmieni. Nie macie niczego lepszego (przyjemniejszego) do roboty...? ;-) Wyrok zapadł i chyba nie nam tu dywagować - dobry czy zły. Chociażby z tego powodu, że to co w sprawie wiemy to tylko drobny ułamek faktów tudzież czynności jakie w sprawie zostały podjęte. W takich sprawach bardzo łatwo opinie się wyraża, nie mając o całokształcie zielonego pojęcia, siedząc wygodnie i bezpiecznie przed ekranem monitora, bez możliwości wczucia się w sytuację stron zdarzenia. Z wyrokiem można się zgodzić, albo nie, ale tak czy siak uszanować go trza i tyle. No i żeby nikt do nas strzelać nie musiał, czego Wam i sobie życzę, amen. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
olo2222 Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 26.07.07, 14:49 Czasem miło tak sobie za przeproszeniem popieprzyć trzy po trzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
pl.atezag Re: wydano wyrok w sprawie Chodla 26.07.07, 16:18 olo2222 napisał: > Czasem miło tak sobie za przeproszeniem popieprzyć trzy po trzy :) I pod tym podpisuję się wszystkim co mam, ba - nawet browca za to se walnę. Za zdrowie pań, za zdrowie! :-))) Ale i tak najbardziej podoba mi się temat fryzur, makijażu, że o tipsach nie wspomnę, przemiłych pań-motocyklistek. :-D Odpowiedz Link Zgłoś
pl.atezag P.S. 26.07.07, 16:22 Temat znaków rozpoznawczych też jest całkiem całkiem... :-) Chociaż tylko jedno pozwoleństwo na zieloną wstążkę mam (dzięki), to już za czymś stosownym zaczynam się rozglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
termit16 Re: P.S. 26.07.07, 19:08 Na tym forum wiele osób ma różne zdania, ale nikt nikogo nie wyśmiewa, nikt z nikogo nie szydzi. Tolerancja się kłania. Pomiędzy czarnym i białym są jeszcze inne kolory. Odpowiedz Link Zgłoś
pl.atezag Re: P.S. 26.07.07, 19:53 termit16 napisała: > Na tym forum wiele osób ma różne zdania, ale nikt nikogo nie wyśmiewa, nikt z > nikogo nie szydzi. Tolerancja się kłania. Pomiędzy czarnym i białym są jeszcze > inne kolory. Ech, Termit... Jesteś gorsza niż tamten policjant - strzelasz ostrymi do nieuzbrojonego, do tego Bogu ducha winnego, do wszystkich przyjaźnie nastawionego faceta. Widzisz jakie to proste...? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
carrymoon Re: P.S. 26.07.07, 22:32 wiesz ja tez odnioslam wrazenie ze kpisz sobie z tematow tu poruszanych no coz mysle ze lepsze takie niz jatki miedzy facetami na forum ogolnym jesli kobiece tematy na tym forum Ci nie odpowiadaja to po prostu ich nie czytaj. Pamietaj to forum Motocykl i Dziewczyna a nie Motocyklisci i ich dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
pl.atezag Re: P.S. 26.07.07, 23:02 carrymoon napisała: > wiesz ja tez odnioslam wrazenie ze kpisz sobie z tematow tu poruszanych A to błąd! Jak B. kocham! :-) > no coz mysle ze lepsze takie niz jatki miedzy facetami na forum ogolnym Też tak myślę i stąd jestem tu a nie tam. > jesli kobiece tematy na tym forum Ci nie odpowiadaja to po prostu ich nie > czytaj. A tu obrażasz moją inteligencję. Być może wątpliwą, ale jednak. ;-) > Pamietaj to forum Motocykl i Dziewczyna a nie Motocyklisci i ich > dziewczyny I tu też. ;-) Ale najważniejsze abyśmy wszyscy zdrowi byli. W zdrowym ciele zdrowy duch. :-))) No i piszcie więcej, bo to sympatyczne, ale mało. A jeśli się nie podobam, to najlepiej nie zwracać na takiego uwagi. Pogada sobie, może podworuje nieco, w końcu znudzi się być powietrzem i pójdzie sobie w czortu. I tym optymistycznym akcentem... :-D Odpowiedz Link Zgłoś
reggie85 Re: P.S. 29.07.07, 18:24 Pamiętam sprawę, bandyta uciekał jakimś ruskiem czy czymś podobnym generalnie jakiś staroć a Marcin jechał yamaha FZR - nikt nie widział w tym nic dziwnego... A szkoda,bo chłopak by żył... Nie pochwalam tego,że się nie zatrzymał,choć jestem w stanie zrozumieć,że stres spowodował te głupotę,ale nie zrozumiem dlaczego za to go zabili... Odpowiedz Link Zgłoś