patyczka82 30.09.07, 20:18 właśnie się zakochałam w Turku, którego poznałam we Włoszech... co sądzicie o chłopakach tej narodowości-jeżeli znacie oczywiście jakiegoś Turka, bo to moja pierwsza znajomość tego typu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patyczka82 Re: chłopak-Turek 30.09.07, 20:31 chyba rzadko tu zaglądacie Moje Drogie i niedoczekam się odpowiedzi :( Odpowiedz Link Zgłoś
rasgeea Re: chłopak-Turek 01.10.07, 08:59 wiesz, moja znajoma miałam takiego. Na początku, przez może pierwsz rok było im fajnie. Potem niestety ją skrzywdził, zrobił świństwo i uciekł. nie chcę wrzucać wszystkich do jednego worka, ale uważaj;) miałam kolege turka na uczelni, bardzo fajny chłopak, lubiłam go bardzo, ale ręki za niego uciąć bym sobie nie dała. To Ty musisz wiedziec co i jak. Jaki on jest i tepe, bo tak jak mówię, nie wolno do jednego wora wszytskich;) Ale uważaj:) Odpowiedz Link Zgłoś
biegam_boso Re: chłopak-Turek 03.10.07, 08:10 właśnie, nie mozna mierzyc wszystkich jedną miarką, stereotyp Turka wszyscy znaja, ale tak naprawde to nie masz ani jednego % pewnosci ze on okaze sie wlasnie taki, wszystko to przede wszystkim kwestia charakteru, musisz go poznac zeby ocenic.. nie jest dobrym pomyslem radzic sie w tej kwestii na forum moim zdaniem.. jesli 5 osob napisze ze Turcy sa be, to przestaniesz sie z nim spotykac? dobrze radzi kolezanka zeby uwazac, ale.. na wszystkich facetów, na wszystkich ludzi bo w dzisiejszych czasach glupstwem jest bezgranicznie ufac. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczka82 Re: chłopak-Turek 03.10.07, 10:43 macie rację dziewczyny.staram się nie kierować stereotypami bo równie dobrze mnie-Polkę mogą tak ocenić...przyznam jednak, że stereotypu Turka sie przestraszyłam.staram się być czujna, przyznam jednak, że już na pierwszym spotkaniu lepiej mi się z nim rozmawiało niż z Włochami i niejednym Polakiem:) on zna wielu Polaków, przyjaźni się z Polką od 5 lat, a zapoznała mnie z nim moja mama:)więc może nie jest taki zły.jakkolwiek, żeby cokolwiek powiedzieć trzeba sprawdzić w praniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
justyna1985_08_28 Re: chłopak-Turek 30.11.08, 18:10 czesc.obecnie pracuje w niemczech i od kilku dni spotykam sie rowniez z turkiem jak narazie jest wszysko ok ale tez mi go odradzaja ale nie dlatego ze nikt go nie lubi ale dlatego ze jest turkiem.ja zaryzykuje .a j Odpowiedz Link Zgłoś
patyczka82 Re: chłopak-Turek 03.10.07, 11:07 to też, ale ja "poleciałam" na to, że tak super czuję się w jego towarzystwie:) Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: chłopak-Turek 03.10.07, 19:39 Ja poznałam Turków na wakacjach kupując w sklepie i proponowali mi małżeństwo;) Odpowiedz Link Zgłoś
patyczka82 Re: chłopak-Turek 03.10.07, 21:44 Hehe, masz rację w bajerowaniu dziewczyn są nieźli:).Ten którego znam też mi na początku słodził aż pewnego razu mu powiedziałam, że dosyć już tych głupot bo zaczyna mnie to denerwować:).Przestał.Teraz jak dzwoni to już mi nie mówi jaka jestem piękna, tylko jest skupiony na swojej wielkiej tęsknocie i ciągle wypytuje kiedy wrócę do Włoch.Ehhhh...Kto wie jak to jest naprawdę i co myśli naprawdę:/ Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: chłopak-Turek 03.10.07, 22:55 napaleni, ostrzy w seksie, strasznie zazdrośni i nie szanują kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
patyczka82 Re: chłopak-Turek 05.10.07, 12:20 przepraszam, że pytam ale to Twoje osobiste doświadczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: chłopak-Turek 03.10.07, 23:31 sądzę to samo, co o Włochach, Finach i Chińczykach, czyli - niezależnie od różnic kulturowych każdy człowiek jest osobnym zjawiskiem i głupio uogólniać. to, że byłam przez rok ze Szkotem, nie oznacza, że wszystkich Szkotów znam i mogę snuć teorie na ich temat. Odpowiedz Link Zgłoś
maryshaa Re: chłopak-Turek 30.10.07, 12:38 Ale tu pustki... są w prywatnych forach, na językach dwa fora tureckie. Napisz tam. Są dziewczyny, które mieszkają w Istambule i znają problem z bajerowaniem od podszewki :) A i poczytaj tłumaczone tam zdania... Turcy umieją mówić o uczuciach lepiej niż nasi chłopcy i dlatego tak łatwo pomylić zakochanie z fascynacją odmiennością. Odpowiedz Link Zgłoś
lil-ka Re: chłopak-Turek 01.11.07, 15:21 nie ma co uogolniac, temat rzeka po prostu. Zanm kilku Turkow, tych "dobrych" i "zlych", moze i dobry bajer maja, ale po pewnym czasie wychodzi,ze to wrecz "kiczowaty bajer". Zreszta Twoj Turek moze nie jest typowo "turecki", bo mieszka we wloszech, jednak radzilabym uwaznie poobserwowac, bo oni sa bardzo zwiazani ze swoja kultura, ktora znacznie rozni sie od naszej. mezczyzni sa zazdrosni i zaborczy, fakt...traktuja Cie jak ksiezniczke, ale w wielu sprawach musisz sie dostostosowywac, zeby nie robic przykrosci. duzo moznaby pisac, ale kazdy jest naprawde inny i nie ma co oceniac czlowieka, na podstawie tego, jakiej jest narodowosci Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka744 Re: chłopak-Turek - Turcja 09.11.07, 11:08 Turcja to chyba nie najlepszy kierunek na małżeństwo dla Polek. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_an Re: chłopak-Turek 04.11.07, 17:22 Mieszkam w Niemczech, gdzie pelno jest Turkow i pelno uprzedzen przeciwko nim i ja bym raczej nie ryzykowala. Tzn. wszystko zalezy od tego, czy on jest Z POCHODZENIA Turkiem, ktory ma gdzies swoja ojczyzne i religie i te wszystkie szowinistyczne zasady, czy tez JEST Turkiem ktory pielegnuje wszystkie niechlubne tradycje. W Niemczech duzo sie mowi o Turkach i Turcji, jak czytam o tych kobietach i ich zyciu, jak ogladam filmy (np. Gegen die Wand - polecam, jest polskie tlumaczenie), czytam wspomnienia maltretowanych Tureckich kobiet, czytam o telefonach zaufania dla Turczynek, na ktore ojciec i bracia wydali wyrok smierci i ktore musza cale zycie sie ukrywac... No coz, u mnie Turek nie mialby zadnych szans (chyba, ze jak juz powiedzialam, ma po prostu w papierach wpisane, ze ma takie obywatelstwo ale ze wszystkich tych zasad nic sobie nie robi). Jak juz sie rozpisalam, to moze opowiem wam ciekawa historie Turczynki z Berlina (znajomej). Przyjechala z rodzicami, siostra i bratem jak byla mala. Ojciec bil matke i corki (syna oczywiscie nie ruszal), czesto wszystkie trafialy do szpitala, ze niby "spadly ze schodow". Raz malo matki nie zabil, przyszedl w srodku nocy, zaczal ja okladac metalowa lampa, obudzil corki i kazal im ja wyzywac i na nia pluc. Jak corka miala 18 lat wyslali ja do Turcji na slub (oczywiscie ustawiany), wrocila, maz na poczatku nawet byl ok, troche oniesmielony bo nie znal jezyka, potem zaczal ja bic, raz tak ja pobil az zlamal jej reke. Wytrzymywala tak dlugo az sie dalo, az w koncu od niego uciekla. Dostala wyrok smierci, brat mial ja zamordowac. Ukrywala sie kilka lat, juz dostala rozwod, ojciec zrezygnowal z zabicia jej, ale warunkiem bylo, ze znowu wyjdzie za maz. No i wyszla, kolejny maz nawet okazal sie ok, nawet go pokochala, mieli razem dziecko. Pewnej nocy obudzila sie, a maz przystawial jej noz do gardla, wrzeszczac, ze nie jest godna kobieta i chcial ja zamordowac. Nie wiem, co oni maja z tym "honorem". Jakos udalo jej sie uciec, poniewaz i tak byla czarna owca rodziny juz drugi raz nie bylo na nia wyroku smierci. Teraz sobie spokojnie mieszka z corka, pracuje, ale nie ma kontaktu z rodzina, musi sie ukrywac. Takich historii w Niemczech sa tysiace. I jakos dziwnym trafem dotycza wszystkie tylko Turkow. Przykro mi, ale znam tylko takie historie o facetach z Turcji. Nie wyzywajcie mnie od rasitski, mam swoje uprzedzenia nie bez powodu. Jakbys byla facetem i mowa by byla o Turczynce, to ok, ale facet wychowany na takich zasadach po prostu dla mnie nie jest pewny i kiedys moze sie w nim (moim skromnym zdaniem) ta negatywna turecka strona obudzic. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczka82 Re: chłopak-Turek 04.11.07, 18:00 Dzieki dziewczyny za porady.Macie rację, trzeba być ostrożnym.Jednak jak słucham jak opowiada np. o swojej rodzinie czy różne historie ze swojego życia to jak narazie nie wyczułam nic "innego".Kiedyś powiedział mi, że go wkurzają faceci z Maroko i Albanii (jest ich sporo we Włoszech), ponieważ biją swoje kobiety i traktuja je jak coś gorszego.I dodał,że w Turcji też tak było,że kobieta miała niewiele do powiedzenia ale już ich rodzice mieli do tego inne podejście a oni są jeszcze bardziej liberalni. Jak już pisałam wcześniej, przyjaźni się kilka lat z Polką i nie raz mi mówił, że mu przykro patrzeć jak jej chłopak-Polak jest z nią tylko dlatego,że mu gotuje, pierze itp.Na pytanie czemu nie chce mieszkać w Niemczech (jest tam jego wielu kolegów), odpowiada,że jest tam za wielu Turków i za dużo zamieszania robią :).I jest jeszcze jedna kwestia-on nie może wrócić do Turcji więc może po prostu nauczył się już żyć "po europejsku" bo raczej innej alternatywy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
rasgeea Re: chłopak-Turek 05.11.07, 08:40 to się chwali, że on jest inaczej :-) Wiadomo, że są wyjątki od reguły :-) miejmy nadzieję, że się nie zmieni :) Odpowiedz Link Zgłoś
laurka21 Re: chłopak-Turek 09.11.07, 15:04 Sorry mary_an, ale moim zdanie troche przesadzasz i uogolniasz za bardzo. "W Niemczech duzo sie mowi o Turkach i Turcji, jak czytam o tych kobietach i ich zyciu, jak ogladam filmy (np. Gegen die Wand - polecam, jest polskie tlumaczenie)" To jest akurat jeden z drastycznych przykładow, owszem moze u nas nie ma kary smierci, ale czasami rodziny tez wyrzekaja sie swoich dzieci, bo nie podoba sie im ich partner, zachowanie lub cos podobnego. poza tym w Polsce zyje tez wielu Polakow, którzy bija swoje zony i córki, czyz nie? I czy to znaczy, ze my tez jestesmy jakims dzikim narodem? To sa po prostu skrajne przypadki, fak,ze w Polsce jest ich pewnie mniej, ale to nie znaczy , ze nie ma wcale. Przykład: w moim miescie pewien facet zadzgal swoja zone nozem na oczach dzieci!!!!! A mimo tego sami nie wypowiadamy sie jakos szczególnie zle o swoich rodakach, takze uwazam, ze tym bardziej nie mamy prawa jakos szczegolnie krytykowac innych narodowosci;/ "Takich historii w Niemczech sa tysiace. I jakos dziwnym trafem dotycza wszystkie tylko Turkow." Myslisz sie, ze wszystkie dotycza Turków. Moze dlatego, ze jest ich w Niemczech naprawde duzo i o nich najwiecej sie mówi. Ale takie przypadki jakie opisujesz powyzej sa najczesciej dzielem skrajnych islamistów, a wyznawcami islamu sa nie tylko Turcy.... Znam Kilka Tureckich rodzin, które zyja w Niemczech...tam kobiet sie nie bije i nie nosza one chust, z którymi czesto sa kojarzone... Patyczka, Turcja i Turcy maja naprawde niektóre piekne zwyczaje i tradycje, w szczegolnoscie te rodzinne i naprawde duzo dobrych rzeczy mozna o nich powiedziec. Ale co do facetów, to ja tez jakos bym sie bała, bo oni naprawde potrafia kłamac i dobrze im to wychodzi;) Ale przeciez nie bierzesz od razu ślubu, takze masz czas, zeby go dobrze poznac i przeegzaminowac jaki jest i jak traktuje swoja religie, bo mysle, ze tutaj tkwi najwiekszy problem róznic, bo ich kultura jest budowana w duzej mierze w odniesieniu do religii. Takze uwazaj na to co napisałas (cytuje na koniec) i obeserwuj, czy on tak naprawde uwaza, czy tylko tak mówi;) powodzenia zycze:) "I dodał,że w Turcji też tak było,że kobieta miała niewiele do powiedzenia ale już ich rodzice mieli do tego inne podejście a oni są jeszcze bardziej liberalni. Jak już pisałam wcześniej, przyjaźni się kilka lat z Polką i nie raz mi mówił, że mu przykro patrzeć jak jej chłopak-Polak jest z nią tylko dlatego,że mu gotuje, pierze itp." Odpowiedz Link Zgłoś
mary_an Re: chłopak-Turek 11.11.07, 16:35 "Ale co do facetów, to ja tez jakos bym sie bała, bo oni naprawde potrafia kłamac i dobrze im to wychodzi;) " - a to niby nie sa uprzedzenia?? Ja tylko uwazam, ze roznice kulturowe miedzy Pokalami i Turkami sa bardzo duze i moim zdaniem niekoniecznie ma to duze szanse na powodzenie. Takie rzeczy wychodza dopiero po latach, dlatego tez ja bym sie bala w ogole probowac. Zeby potem nie przezyc wielkiego zawodu. Moze i jestem uprzedzona, ja to raczej nazywam ostroznoscia. Tak samo jak z ostroznosci nie wiazalabym sie z Polakiem, ktory ma zupelnie inne pochodzenie spoleczne i np. brak wyksztalcenia (ja studiuje). Bo znam takie przypadki milosci od pierwszego wejrzenia a potem rozwodu, bo jak pierwsza fascynacja mija to sie okazuje, ze jedno z drugim o wiele wiecej dzieli niz laczy i jest koniec. Gorzej, jak jest to 2 lata po slubie i jest dziecko i drugie w drodze... Bo taki przypadek tez znam i to b. dobrze. Ona wyksztalcona, 3 jezyki, kocha teatr i literature piekna. On murarz. Ledwo skonczyl podstawowke. Wielka milosc, co lamie wszelkie bariery i granice. Na poczatku wszystko pieknie i idealnie. No i skonczylo sie tak, ze ona nie moze sie realizowac, jest przez niego ograniczona i cierpi, on lezy calymi wieczorami przed tv z puszka piwa zmeczony po dniu ciezkiej pracy fizycznej (jak jego ojdziec dziad i pradziad) i podejrzewam, ze dlugo to juz nie potrwa. I nie jest to odosobniony przypadek. W przypadku zwiazkow z egzotycznymi obcokrajowcami pochodzacymi z kregow kulturowych dalekich naszemu niestety czesto bywa podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
laurka21 Re: chłopak-Turek 14.11.07, 09:00 co do malych kłamstewek...nie powiedziałabym,ze to sa uprzedzenia, po prostu to zauwazyłam i gdy powiedzialam o moich spostrzezeniach pewnym Turkom, to nawet przyznali mi racje:) znam kilka małzenstw tureckich, ponoc szczesliwych, wiec egzotyka, moze tez wiazac sie z miloscia i jest/bylo wiele takich mieszanych par, ktore wspominaja te zwiazki milo. Takze oprocz roznic, w dzisiaejszych czasach mamy naprawde rowniez pewne podobienstwa i potrafimy sie dogadywac z turkami:) Odpowiedz Link Zgłoś
maryshaa Re: chłopak-Turek 14.11.07, 09:36 Nie tylko uprzedzenia i stereoptypy wchodzą tu w grę niestety. Możesz trafić na super faceta...ale pamiętaj o różnicach czysto kulturowych. Wiele zachowań, które dla Turka ( w ogóle ludzi z kultur muzułmańskich) są normalne, etyczne dla kobiety eurpejskiej są po prostu nie do zaakaceptowania. Nie mówię o skrajnych przypadkach, tylko o codziennym życiu, zwyczajach, religijnych tradycjach... wszystko fajnie jak sobie randkujecie w Polsce czy na wakacjach, potem wyjeżdżasz zakochana do jego kraju, albo zaczynacie ze soba mieszkać, i okazuje się, że życie tam jest zupełnie inne, zupełnie inne nawet niż tureckie życie w Europie.. To naprawdę wygląda fajnie tylko na filmach, egzotyka+europa=wilekie wspaniełe bogate podwójnie kulturowe życie... Poczytaj trochę o ich zwyczajach świętach, pogadaj na tureckim forum z dziewczynami... ile trzeba poświęcić żeby coś zyskać. Jednym takie poświęcenie przychodzi łatwo i są szczęśliwe, ale dla drugich z czasem okazuje się, że jest wiele rzeczy nie do przyjęcia... I facet będzie kochany i będzie Cie szanował - w rozumieniu swojej kultury i zwyczajów, od wieków zakorzenionych i innych we wszystkich nacjach na świecie. Weź i to pod uwagę... Egzotyka kusi, bo jest pewną niewiadomą... ale po rozwiązania równania wynik bywa często nie do przyjęcia... Ty też masz w sobie zakorzenione zwyczaje, sposób traktowania kobiet i męzczyzn, model rodziny... niby u nich jest prawie tak samo...ale wiesz jak to jest z tym PRAWIE ... Ja wiem, że to rady na wyrost, ale czasami warto na wyrost przemyleć parę ewentualności... Odpowiedz Link Zgłoś
velika Re: chłopak-Turek 30.11.07, 11:08 Też przez to przeszłam, a właściwie wciąż w pewnym sensie przechodzę. Ja swojego poznałam na wakacjach w Turcji i totalnie mnie zbajerował;) Poza tym oczywiście był najprzystojniejszym facetem jakiego w życiu widziałam. Dla niego chciałam rzucić mojego polskiego chłopaka, zostawić moje dotychczasowe życie i rozpocząć nowe w Turcji. Teraz minęło kilka miesięcy i dużo nad tym rozmyślałam. Obawiam się że mimo chęci nic nigdy by z tego nie było. On może mi obiecywać dużo rzeczy- że będę mogła bez problemu pracować, że nie będę musiała ubierać się tradycyjnie jak Turczynki- ale kto wie jak to by wyglądało gdybym wylądowała naprawdę w jego kraju? Widziałam na własne oczy tradycyjne tureckie rodziny i nie wyobrażam sobie siebie w takiej roli. Wiem że mój Turek jest bardzo uparty i to też mogłoby być problemem. Oni są strasznie przywiązani do rodziny. Mój po miesiącu już mi się oświadczał i snuł plany założenia rodziny z 3 dzieci :D Poza tym zawsze bardzo mi się podobało że przesyłał pozdrowienia moim rodzicom, wypytywał o nich, widać było że zależy mu na ich dobrej opinii. U ciebie jest inaczej- twój mieszka we Włoszech, zasmakował zachodniego stylu życia. Zawsze możesz sprobować, ja bym próbowała. Nic nie stracisz, a możesz wiele zyskać. Poznawajcie się powoli i życzę dużo szczęścia. Mnie wiele kosztowało uświadomienie sobie, że z mojego związku nic nie będzie, ale cieszę się że go poznałam, bo tylu miłych rzeczy nie usłyszałam nigdy od żadnego polskiego chłopaka:) Odpowiedz Link Zgłoś
velika Re: chłopak-Turek 30.11.07, 11:41 Poprzeglądaj sobie też inne fora-polonia w Turcji forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35082, gdzieś było też forum faceci z Turcji, ale nie mogę znaleźć;) Życzę powodzenia, im trudniejszy związek tym większa determinacja żeby go utrzymać. Poza tym Turcy są tacy radośni- byłam pełna podziwu dla nich jak mogą być tacy weseli i ciągle żartować bo wielu godzinach ciężkiej harówki w tym upale. Bardzo jestem ciekawa jak wam się ułoży i trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
raja1 Re: chłopak-Turek 01.12.07, 10:28 Sama mam dylemat, bo mam chlopaka Araba. Lubi mowic jak bardzo mnie kocha itp. jest to troche meczace, ale coz, kazdy ma jakies wady. Swietnie sie uzupelniamy, jest jak na Araba bardzo tolerancyjny dla mnie. Najbardziej cenie u niego inteligencje i wyrozumialosc, chec pomocy oraz oddanie i najwazniejsze ze mnie kocha, a ja przy nim czuje sie swobodnie i bez kompleksow. Zaczynam o nim myslec powaznie, bo milosc jest najwazniejsza i wiem ze moge na niego liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
sanyu Re: chłopak-Turek 03.12.07, 13:43 dziewczyny sprawdzajcie zawsze tzw.background..co wiecie o rodzinach waszych facetów?jesli sie wymiguja od odp albo nie macie mozliwosci upewnic sie co do wartości tej rodziny to nie warto tracić czasu. sorki za mocne słowa ale to muzułmański kraj, wiem coś o tym :( Odpowiedz Link Zgłoś
aleczka26 tylko nie turek!! 03.12.07, 22:57 ja mieszkam w niemczech i mam znajome i znam tez takie ze zakochały sie w turku.dziewczyny sa troszke zaslepione nimi poniewaz np maja ładna karnacje.jedna moja znajoma zakochała sie i teraz wychowuje blizniaki bo on ja potwornie lał,oni maja to w krwi,druga moja znajoma zakochala sie z zonatym turku,nabajerował jej w głowie i wpadla z nim,tylko urodziła juz go nie było przy niej.znam takich duzo histori.oni kobiety ponizaja,leja.pewnie na poczatku nie ale naprawde oni maja to juz w krwi.ale zrobisz co bedziesz chcialo to tylko moje zdanie wiec je wyraziłam!!!pozdrawiam i zastanów sie głeboko.papa Odpowiedz Link Zgłoś
0oaskimo0 Re: chłopak-Turek 06.09.08, 06:10 raja1 napisała: > Sama mam dylemat, bo mam chlopaka Araba. Lubi mowic jak bardzo mnie kocha itp. > jest to troche meczace, ale coz, kazdy ma jakies wady. Swietnie sie uzupelniamy > , > jest jak na Araba bardzo tolerancyjny dla mnie. Najbardziej cenie u niego > inteligencje i wyrozumialosc, chec pomocy oraz oddanie i najwazniejsze ze mnie > kocha, a ja przy nim czuje sie swobodnie i bez kompleksow. Zaczynam o nim mysle > c > powaznie, bo milosc jest najwazniejsza i wiem ze moge na niego liczyc. ale i tak sie z Tobą nie ozeni....chyba, że cie rozdziewiczyl i znasz jego rodzine to wtedy tak...inaczej to bedzie z Tobą...moze nawet kilka lat potem Cie zostawi wyjedzie do Maroka i sie ozeni...przykro mi ale taka jest prawda...mam jednego przyjaciela od 5 lat znam jego cala rodzine wiem ze mu na mnie zalerzy skoro mnie przedstawil rodzinie...ale ja nie robie sobie nadzieji..i tak nic nie wyjdzie wiec lepiej nie probowac Odpowiedz Link Zgłoś
asiolesiek Re: chłopak-Turek 03.10.08, 21:13 po prostu uwazaj co robisz.tak jakbys byla ostrozna z kazdym jednym chlopakiem niezaleznie od narodowosci jesli go lubisz widzisz ze Ciebie i otoczenie traktuje dobrze i mylisz ze cos z tego bedzie sprobuj.Ale kieru sie rozsadkiem i nie badz naiwna.chcesz pogadac pisz na gazetowego:) ps.jestem szczesliwa zona Turka Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: chłopak-Turek 16.03.09, 14:35 Narodowośc jak kazda inna. W kazdej znajdzie się drań i anioł. Zastanow sie lepiej jak tobie jest z nim i edukuj się jesli on jest muslimem. polecam forum arabia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bonbini Re: chłopak-Turek 06.05.09, 16:36 jakim muslimem ?? po polsku mowi sie muzulmaninem... A no i moze nie wszyscy zdaja sobie sprawe z tego ze nie kazdy kto ma w paszporcie wpisane obywatelstwo Turcji naprawde jest turkiem. Ten kraj jest mieszanina roznych narodowosci a tym samym kultur. Odpowiedz Link Zgłoś
marzannasz Re: chłopak-Turek 02.04.09, 01:03 a co pociaga cie Islam, jesli tak to droga wolna, bo pamietaj ze w wiekszosci przypadkow panny przechodzily na Islam i nosily sie za Ninja.Tu w UK jest duzo takich, ich sprawa, ale niech nie spodziewaja sie sympatii ze strony innych. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia9641 Re: chłopak-Turek 02.04.09, 10:49 przede wszystkim trzeba pamietac, ze to jest zupelnie inna kultura i mentalnosc, a na tym tle mogą być później nieporozumienia wiosennie... tnij.com/J84H5 Odpowiedz Link Zgłoś
laurka21 Re: chłopak-Turek 07.04.09, 15:18 Wcale nie w wiekszosci, a to ze przechodzily to juz ich sprawa, jedne zrobily to swiadomie, bo chcialy, a inne....(nie bede nikogo obrazala;)) Odpowiedz Link Zgłoś