Dodaj do ulubionych

Metamorfoza Marek

24.05.04, 14:41
Właśnie uświadomiłem sobie dzisiaj, jak w szybkim tempie Marki, a
przynajmniej niektóre jego części zmieniają swoje oblicze. Aby udowodnić moją
tezę posłużę się paroma przykładami.

W dni dzisiejszym na osiedlu przy ulicy Rejtana rozpoczęły się zakrojone na
wielką skalę roboty techniczne. Zaczeła się budowa nowych zatoczek
parkingowych, które według osób planujących inwestycję pomieszczą ponad 50
samochodów. Planuje się posadzenie wielu nowych drzew ozdobnych i ogrodzenie
specjalnymi barierkami istniejących już trawników. Zaczeła się budowa
nowoczesnego placu zabaw dla dzieci. Będzie on ogrodzony i pilnowany przez
całą dobę przez wynajętą agencję ochrony. Koszt samego ogrodzenia i
wyposażenia placu zabaw wynosi 20 000zł. Ponadto w przyszłym roku planuje się
budowę ścieżek rowerowych na terenie osiedla, które będą pierwsze w naszym
mieście. Pozatym bardzo poważnie mówi się o montażu kamer policyjnych na
terenie osiedla w przyszłym roku.
Wszystkie te inwestycje są i będą wykonane, nie z pieniędzy budżetu miasta,
ale mieszkańców Spółdzielni Mieszkaniowych „Praga” i „Marki”.

Niepotwierdzoną informacją jest to, że przedstawiciele sieci „Biedronka”
bardzo poważnie interesują się budową swojego supermarketu na terenie
osiedla. Podobno już nawet oglądali stosowną działkę, która jako ostatnia
zastała niezabudowana w sąsiedztwie osiedla.

Następna potwierdzona informacja jest taka, że na tych wszystkich
niezabudowanych łąkach w sąsiedztwie FOC-u i ul. Bandurskiego lada dzień
rozpocznie się budowa osiedla domków jednorodzinnych. Inwestor ma już
wszystkie stosowne pozwolenia, a w chwili obecnej trwa już ostateczne
kompletowanie dokumentów. Na tych kilkudziesięciu hektarach ziemi zamieszka
około 5 000 nowych mieszkańców Marek.
Obserwuj wątek
    • rafal.redel Re: Metamorfoza Marek 24.05.04, 16:41
      Wiadomości rzeczywiście ciekawe, zastanowiły mnie jednak podane przez Ciebie
      liczby:

man72 napisał:
      > Następna potwierdzona informacja jest taka, że na tych wszystkich
      > niezabudowanych łąkach w sąsiedztwie FOC-u i ul. Bandurskiego lada dzień
      > rozpocznie się budowa osiedla domków jednorodzinnych.
      (...)
      > Na tych kilkudziesięciu hektarach ziemi zamieszka
      > około 5 000 nowych mieszkańców Marek.

Pięć tysięcy mieszkańców to ogromna liczba. Czy miałyby to być tylko - jak
      piszesz - domki jednorodzinne, czy też również bloki? W "wariancie
      jednorodzinnym" oznaczałoby co najmniej tysiąc domków. Byłaby to rzeczywiście
      gigantyczna inwestycja - aż zastanawiam się, czy na takie przedsięwzięcie jest
      w ogóle w Markach rynek.
      Czy mógłbyś podać źródło informacji? Wiesz może, kto jest inwestorem i czy ma
      jakąś stronę internetową, z której można by dowiedzieć się szczegółów?
      • man72 Re: Metamorfoza Marek 24.05.04, 17:54
        To, że inwestycja jest pewna opieram na zapewnieniach kierownika osiedla przy
        Rejtana. On sam z władzami Spółdzielni Mieszkaniowej „Praga” oraz
        przedstawicielami inwestora omawiali sposób podłączenia nowego osiedla do sieci
        kanalizacyjnej, wodociągowej, gazowej oraz elektrycznej. Na terenie osiedla
        przy Rejtana znajdują się właśnie wszystkie ważne węzły, do których przyłączają
        się wszystkie nowo budowane osiedla w Markach.
        Z tego co wiem, jest to duża zachodnia firma budowlana, która dopiero zachęcona
        wejściem Polski do UE postanowiła w Markach ulokować swoją pierwszą inwestycję,
        która będzie jej „wizytówką” w Polsce. Firma ta planuje budowę w większości
        jednopiętrowych bliźniaków, ale podobno ma też w planach budowę 2-piętrowych
        bloków (coś podobnego do tych przy ul.11 Listopada). Z moich informacji wynika,
        że inwestor chciałby pod koniec czerwca mieć już ogrodzony cały teren i zacząć
        roboty ziemne. Ale wszystko zależy oczywiście, czy nie znajdzie się ktoś z
        sąsiadów budowy, kto zacznie pisać odwołania i zażalenia. Ale takie sytuacje są
        oczywiście niezależne od inwestora i mogą opóźnić prace.

O chętnych na mieszkania na tym osiedlu bym się nie martwił. Marki są w
        rankingu „Rzeczpospolitej” na drugim miejscu zaraz po Piasecznie wśród
        najbardziej popularnych miast podwarszawskich. Sam przekonałem się, jak dużym
        wzięciem cieszą się mieszkania w Markach. Kiedyś na próbę dałem ogłoszenie do
        agencji nieruchomości „Unikat” w Warszawie, że chcę sprzedać mieszkanie w bloku
        z tzw. „wielkiej płyty”. Moje mieszkanie muszę przyznać jest o podwyższanym
        standardzie, lecz ma niecałe 70m kwadratowych. Dałem propozycję ceny 110 000zł.
        Po 3 dniach zadzwonili do mnie z agencji nieruchomości, że mają już 6 chętnych
        osób na kupno mojego mieszkania. Były wśród nich osoby głównie z Warszawy,
        które były gotowe dopłacić, aby transakcja odbyła się jak najszybciej
        • rafal.redel Re: Metamorfoza Marek 24.05.04, 18:49
          Dzięki za info. Pozostaje trzymać kciuki za to, aby Twoje informacje
          potwierdziły się i aby budowa ruszyła.
          [Swoją drogą sprawdziłem, czy dziś nie Prima Aprilis, bo na 1 kwietnia dałem
          się nabrać na informacje o rozpoczęciu budowy ośrodka wypoczynkowego nad
          Kruczkiem ;-)]
          Byłbym wdzięczny za informacje, gdybyś dowiedział się czegoś więcej -
          szczególnie jakiś link do strony developera.

• polonez10 Re: Metamorfoza Marek 02.06.04, 15:27
          Tak się zastanawiam jak czytam Pana "nowinki" skąd Pan czerpie tak bzdurne
          informacje na tematy, które Pan porusza na stronach tego forum. Owszem Pan
          wie,że "coś piszczy" tylko, z której strony to już nie za bardzo.
          W Markach powstają nowe osiedla bo prawdą jest, ze ze względu na bliskość
          stolicy staliśmy się bardzo atrakcyjnym miejscem do zamieszkania. W miejscowym
          planie zagospodarowania przewidziano tereny na zabudowę jednorodziną i
          wielorodzinną typu bloki.Wystarczy pofatygować się do Urzędu i spojrzeć co w
          danym miejscu przewidziano. Z "bardzo" dobrego źródła wiem, że spotkanie o
          jakim Pan mówi nie miało miejsca. Decyzje o korzystaniu z miejskiej
          infrastruktury nie podejmuje żaden kierownik czy nawet administracja danego
          osiedla tylko właściciele tych urądzeń w tym wypadku Miasto i np. Spółka
          Wodociągowa.
          Rozpoczeła się budowa dużego i bardzo ładnego osiedla ale przy ul. Dużej tj. w
          Pustelniku a niebawem również zaplanowano rozbudową osiedla przy ul.
          Małachowskiego/Piłsudskiego. Te osiedla przewidziane są do zamieszkania przez
          kilka tys. osób ale to są bloki, a jak Pan sobie wyobraża osiedla domków na 5
          tys. osób ( w całych Markach obecnie mieszka trochę ponad 20 tys.).
          Jak się podejmuje temat to może lepiej sprawidzić to i owo, a poza tym trochę
          wyobaźni.
          Zastanawia minie również gdzie na osiedlu Praga zmieszczą się jeszcze te
          wszystkie atrakcje o kórych Pan pisze skoro tam blok stoi na bloku a
          spółdzielnia nie ma więcej terenów w Markach. Co innego Marecka S.M., która
          działa na innych zasadach i wciąż inwestuje w nowe tereny pod zabudowę.
          Pozdrawiam.
    • 4umek Re: Metamorfoza Marek 25.05.04, 15:48
      Jakaś konkretna lokalizacja ?
      Z tego co wiem to między Bandurskiego a FOC jest tzw. strefa przemysłowa, no i
      kto by chciał mieszkać między śmierdzącą fabryką a cmentarzem ?
      Pozdrawiam.
      • rafal.redel Re: Metamorfoza Marek - pytanie do Man'a 25.07.04, 00:40
        Man'e - według Twoich wcześniejszych informacji z tego wątku miała już się
        rozpocząć budowa nowego ogromnego osiedla domków jednorodzinnych w Markach.
        W związku z tym chciałem zapytać: Czy masz może jakieś nowe informacje? Czy
        rzeczywiście budowa się rozpoczeła? Czy znana jest nazwa owego tajemniczego
        developera, o którym w tym wątku pisałeś?
        • man72 Re: Metamorfoza Marek - pytanie do Man'a 25.07.04, 11:59
          Po tej działce w zeszłym tygodniu chodzili geodeci, więc coś się pewnie dzieje.
    • zuldi Re: Metamorfoza Marek 18.08.04, 13:42
      Ciekawostka! Pomiędzy FOC'em, a Bandurskiego nie obowiązuje Miejscowy Plan.
      Planowany jest przebieg trasy Mostu Północnego, a działki są wyjątkowo drobnie
      rozparcelowane. No chyba, że chodzi o tereny z Focem i cmentarzem , na tzw.
      Bielówku? Tam natomiast przewidziana jest ekstensywna zabudowa mieszkaniowa
      (domu jednorodzinne na duzych działkach) i absolutnie nie ma infrastruktury
      technicznej. Prośba o bardziej wiarygodne dane.
    • baddog Re: Metamorfoza Marek 22.08.04, 02:55
      Tak sie sklada ze b.dobrze znam kierownika osiedla przy Rejtana i zaswiadczam
      Ci,zadnej Biedronki nie bedzie na osiedlu.Co Ci strzelilo do glowy zeby gadac
      takie bzdury?Byles na grillu u Jurka?Czy ty nie masz jakiegos zajecia dla
      siebie?Wez sie za robote i nie zarazaj innych swoja glupota.Do lekarza
      idz,badania sobie zrob itp.itd.Wiekszosc facetow a bzdury gadaja jak baby.
      • ambanasik Re: Metamorfoza Marek 22.08.04, 18:56
        Poprosze o definicję słowa "baby".
        Z góry dziekuję.
        Pzdr:-)
    • rafal.redel Re: Metamorfoza Marek 27.04.05, 22:22
      man72 napisał:
      > Następna potwierdzona informacja jest taka, że na tych wszystkich
      > niezabudowanych łąkach w sąsiedztwie FOC-u i ul. Bandurskiego lada dzień
      > rozpocznie się budowa osiedla domków jednorodzinnych. Inwestor ma już
      > wszystkie stosowne pozwolenia, a w chwili obecnej trwa już ostateczne
      > kompletowanie dokumentów. Na tych kilkudziesięciu hektarach ziemi zamieszka
      > około 5 000 nowych mieszkańców Marek.

Jakie są losy owego tajemniczego osiedla domów jednorodzinnych dla ogromnej
      liczby 5000 mieszkańców, którego powstanie było anonsowane rok temu przez Man'a?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka