Dodaj do ulubionych

komary - koszmar! dzieci z bliznami

30.03.12, 09:35
W Markach pojawiły sie komary wraz z pierwszymi promieniami slonca. Komary staja sie w nasyzm miescie PLAGA. Nie wiem jak u Was, ale w Pustelniku latem nie da sie wyjsc na zewnatrz bez wczesniej nalozonego repelenta. Wyobrazcie sobie cialo dziewczynki po niezstosowaniu offa. Cale w bliskach i krwawiace, bo dziecko rozdrapywalo ukaszenia, krew leci, ropieja rany, krew na poscieli ... KOSZMAR! Ale sa sposoby na szkodnika - sasiednia Bialoleka instaluje wieze dla ptakow jezykow, ktore odzywiaja sie wlasnie KOMARAMI. Gminy popowodziowe z Dolnego Slaska podpatrzyly u Niemcow budki na nietoperze, celem zwalczania komarow. Moze by tak w Markach cos by sie dalo przedsiewziac w tym eko kierunku? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kici_kici_only komary 05.04.12, 10:21
      Bardzo ciekawe. Zachecam do krociutkiej lektury. Pozdrawiam
      www.bialoleka.waw.pl/page/index.php?str=3&id=4481
      • ulatodar Re: komary 05.04.12, 23:24
        A może mieszkańcy Marek założą "własne" gniazda jerzyków na swoich posesjach.
        Wrzuciłem do googla "jak założyć gniazdo jerzyka" i nie znalazłem żadnych konkretnych informacji. Jeżeli wiecie, jak we własnym zakresie wspomóc zwiększenie populacji tych pożytecznych dla naszego miasta ptaszków to proszę o info.
        Zrobię wszystko aby pozbyć się tych natrętnych komarów...

pzdr
        Darek
      • slaw Re: komary 06.04.12, 10:13
        Niedawno przeglądałem dostępne materiały dotyczące planowanych wież na Białołęce. W przykładowych projektach wież gniazd było zaledwie 20-30 sztuk. Biorąc pod uwagę cenę postawienia wieży na pozomie 60 tys. zł to jedno gniazdo wypada bardzo drogo. Nawet jeśli wieża za te pieniądze będzie dwustronna i budek lęgowych będzie dwa razy więcej.

Znacznie efektywniejsze byłoby wydawanie publicznych pieniędzy gdyby poszły na sporządzenie projektu budek łatwych do zbudowania samodzielnie i sporządzenie instrukcji w jakich miejscach je montować, żeby ptaki je chętnie zasiedlały.

Zarówno mieszkańcy indywidualnie jak i wspólnoty takie budki byłyby w stanie sobie powiesić kosztem o rząd wielkości mniejszym niż wieże. A pieniądze na to szybko się znajdą w prywatnych kieszeniach - przy najbliższej pladze komarów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka