Dodaj do ulubionych

Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry?

07.10.04, 22:28
Natknąłem się na poniższe obrazki dotyczące osiedla Horowa Góra:
projekt.digitalart.pl/marcinowski/index2.php?id=16&k=2
Zakładając, że to ostateczny kształt projektu, co o nim sądzicie. Mnie się
szczerze mówiąc nie bardzo podoba, choć cieszę się, że bloki nie będa tak
wysokie jak mrówkowce przy Małachowskiego.
Obserwuj wątek
    • man72 Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 07.10.04, 23:55
      Mi się podoba - Napewno lepsze to niż kolejne prywatne posesje.
      • anoda Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 08.10.04, 00:06
        Czy to nie jest osiedle, któemu patronuje
        nasza dzielna policja ?
        A co z pobliskim rezerwatem ?
        • man72 Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 08.10.04, 00:09
          anoda napisał:

> Czy to nie jest osiedle, któemu patronuje
          > nasza dzielna policja ?
          > A co z pobliskim rezerwatem ?

To jest właśnie osiedle policyjne.
          A rezerwat będzie dalej...

• w.karpinski Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 08.10.04, 07:57
        man72 napisał:

> ... Napewno lepsze to niż kolejne prywatne posesje.

Dlaczego lepsze niż prywatne posesje ?.

W.Karpiński
        • man72 Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 08.10.04, 11:02
          w.karpinski napisał:

> Dlaczego lepsze niż prywatne posesje ?.
          >
          > W.Karpiński

Osiedla mają to do siebie, że są utrzymane w jednym stylu architektonicznym,
          mają cywilizowany system odbioru śmieci i innych fekaliów, centralny system
          ocieplania centralnego (nie palą śmieciami jak na prywatnych posesjach) itd...
          a nieczego z tego nie można przypisać do charakterystyki prywatnej posesji.
          • rafal.redel Re: 08.10.04, 15:00
            Zadziwiasz mnie Manie z wypowiedzi na wypowiedź coraz bardziej.
            Zdeklarowałeś się już jako przeciwnik samochodów prywatnych (vide wypowiedź
            o "jaśnie tyłkach gardzących tłuszczą"). Kilkukrotnie wypowiadałeś się także
            przeciw domom jednorodzinnym, przypisując lokalne patologie typu palenie
            śmieciami wszystkim posiadaczom domów.
            Mam nadzieję, że zachowasz się honorowo i do końca pozostaniesz konsekwentny
            nie kupując samochodu ani nie budując dla swojej przyszłej rodziny domu.
            • man72 Re: 08.10.04, 15:48
              rafal.redel napisał:

> Zadziwiasz mnie Manie z wypowiedzi na wypowiedź coraz bardziej.
              > Zdeklarowałeś się już jako przeciwnik samochodów prywatnych (vide wypowiedź
              > o "jaśnie tyłkach gardzących tłuszczą"). Kilkukrotnie wypowiadałeś się także
              > przeciw domom jednorodzinnym, przypisując lokalne patologie typu palenie
              > śmieciami wszystkim posiadaczom domów.
              > Mam nadzieję, że zachowasz się honorowo i do końca pozostaniesz konsekwentny
              > nie kupując samochodu ani nie budując dla swojej przyszłej rodziny domu.

Ja mam samochód, ale używam go tylko jak jadę np. na zakupy do Reala, czy do
              przychodni zdrowia albo apteki. W innych przypadkach moim podstawowym środkiem
              komunikacji jest autobus ZTM.
              Natomiast co do prywatnych posesji to ja niestety ich sąsiedztwa doświadczam
              codziennie wieczorem - jest taki fetor palonych śmieci, że nie moża okna
              otworzyć. Jak już pisałem mam dużo działek, ale nie planuję nigdy budowy domu
              jednorodzinnego, ewentualnie zmianę mieszkania na nowe (w perspektywie jakichś
              10 lat i oczyiście w Markach)

• niepokorny73 Czy na pewno? 08.10.04, 22:48
        man72 napisał:
        > Mi się podoba - Napewno lepsze to niż kolejne prywatne posesje.

Czy na pewno masz te pięć czy osiem fakultetów?
        Przecież nie wiesz nawet, że pisze się "na pewno" a nie "napewno".
        • man72 Re: Czy na pewno? 08.10.04, 22:56
          niepokorny73 napisał:

> Czy na pewno masz te pięć czy osiem fakultetów?
          > Przecież nie wiesz nawet, że pisze się "na pewno" a nie "napewno".

Jak się pisze na forum, komunikatorze albo czacie, to nikt nie patrzy na
          rozdzielości wyrazów, bo poprostu szkoda na to czasu.

Jak ciebie to pocieszy, to powiem ci, że przed paroma minutami ktoś na innym
          forum napisał cytuje: "... wsida muj.." ( miało być "wsiada mój...").
          Ludzie na forach takie błędy robią, że aż strach...

• jorgusw budynek jw construction 08.10.04, 11:24
      projekt Horowej bardzo ladny

ale przy okazji zadam pytanie wiecie kto zezwolil na wybudowanie tego wiezowca
      jw construction??? Przeciez to jakas kompletna tragedia architektoniczna. W
      miescie o niskiej zabudowie powstaje taki moloch. Od razu widac jak nasze
      miasto jest zarzadzane....
      • man72 Re: budynek jw construction 08.10.04, 11:34
        jorgusw napisał:

> projekt Horowej bardzo ladny
        >
        > ale przy okazji zadam pytanie wiecie kto zezwolil na wybudowanie tego
        wiezowca
        > jw construction??? Przeciez to jakas kompletna tragedia architektoniczna. W
        > miescie o niskiej zabudowie powstaje taki moloch. Od razu widac jak nasze
        > miasto jest zarzadzane....

Jak on stoi sam, to wygląda dziwnie, ale jak powstaną obok niego ze 3 - 4 takie
        same to bedzie całkiem ładne i przyzwoite osiedle.
    • nadpliszkownik Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 08.10.04, 12:36
      Powstanie osiedle 14 bloków część w zabudowie 6 piętrowej budowane będzie przez
      sam-81. Termin oddania pierwszego etapu to ok. połowy 2006
      • man72 Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 08.10.04, 12:39
        nadpliszkownik napisał:

> Powstanie osiedle 14 bloków część w zabudowie 6 piętrowej budowane będzie
        przez
        >
        > sam-81. Termin oddania pierwszego etapu to ok. połowy 2006

A czy planuje się budowę także takich dużych bloków jak ten co jest obecnie,
        czy będą już tylko niższe?
        • nadpliszkownik Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 08.10.04, 13:42
          Wyższych jak 6 pięter ma nie byc, ale sam-81 jeszcze bliższych szczegółów nie
          podaje
          • man72 Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 08.10.04, 13:48
            nadpliszkownik napisał:

> Wyższych jak 6 pięter ma nie byc, ale sam-81 jeszcze bliższych szczegółów nie
            > podaje

Dziękuje za informacje.

• jerzykrajewski7 Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 09.10.04, 00:45
            nadpliszkownik napisał:

> Wyższych jak 6 pięter ma nie byc, ale sam-81 jeszcze bliższych szczegółów nie
            > podaje

Szanowny Panie!

Skąd wziąl Pan SAM -81 w tej inwestycji. Z moich informacji wynika, ze osiedle
            stawia Towarzystwo Budownictwa Społecznego Millenium, prowadzone przez NSZZP
            Komendy Stołecznej Policji. Status tego TBS został zmieniony i jest to teraz
            komercyjne przedsięwzięcie. Jego formuła prawna nie jest mi znana. TBS
            Millenium pozyskało teren od miasta Marki na ulgowych warunkach, które nie sa
            mi znane. Mieszkania miały być tylko dla policjantów, ale obecnie sprzedawane
            sa również osobom spoza policji. Burmistrz Janusz Werczyński przyjął do
            wiadomości (albo zgodził się, nie znam szczegółów) zamianę formy z TBS na
            dziłalnośc typowo komercyjną.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski
            • w.karpinski Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 09.10.04, 06:34
              jerzykrajewski7 napisał:

> ... nie znam szczegółów ...

6.Burmistrz Janusz Werczyński przypomniał, że Towarzystwo Budownictwa
              Społecznego „Millenium” sp. z o.o. nabyło od gminy Marki nieruchomość o
              powierzchni ponad 4 hektarów przy ul. Dużej. ...
              ...ciag dalszy ... Protokół Nr 13 z XIII sesji Rady Miasta Marki, która odbyła
              się w dniu 24 marca 2004 roku
              Pkt 16. Sprawy różne.
              marki.bip.ornak.pl/pl/bip/rada_gminy/sesje/sesja_13
              W. Karpiński
              • man72 Czytanie ze Zrozumieniem... 09.10.04, 06:48
                W tym wątku została poruszona także sprawa planowanej budowy nowych bloków przy
                ul.Małachowskiego przez spółdzielnie Sam-81. A sprawa TBS Millenium jest inną
                kwestią.
                • w.karpinski Re: Czytanie ze Zrozumieniem... 09.10.04, 06:59
                  man72 napisał:

> A sprawa TBS Millenium jest inną kwestią.

I tej zupełnie innej kwestii dotyczy mój post.
                  Proponuję uważnie przeczytać poprzedni post Pana Jerzego:

> Skąd wziąl Pan SAM -81 w tej inwestycji. Z moich informacji wynika, ze osiedle
                  > stawia Towarzystwo Budownictwa Społecznego Millenium, prowadzone przez NSZZP
                  > Komendy Stołecznej Policji. Status tego TBS został zmieniony i jest to teraz
                  > komercyjne przedsięwzięcie. Jego formuła prawna nie jest mi znana. TBS
                  > Millenium pozyskało teren od miasta Marki na ulgowych warunkach, które nie sa
                  > mi znane. Mieszkania miały być tylko dla policjantów, ale obecnie sprzedawane
                  > sa również osobom spoza policji. Burmistrz Janusz Werczyński przyjął do
                  > wiadomości (albo zgodził się, nie znam szczegółów) zamianę formy z TBS na
                  > działalnośc typowo komercyjną.

Jedno zdanie dotyczy SAM-81, natomiast 6 zdań dotyczy TBS.

W.Karpiński
                  • man72 Re: Czytanie ze Zrozumieniem... 09.10.04, 07:11
                    w.karpinski napisał:

> > Skąd wziąl Pan SAM -81 w tej inwestycji.

> Z moich informacji wynika, ze os
                    > iedle
                    > > stawia Towarzystwo Budownictwa Społecznego Millenium, prowadzone przez NS
                    > ZZP
                    > > Komendy Stołecznej Policji. Status tego TBS został zmieniony i jest to te
                    > raz
                    > > komercyjne przedsięwzięcie. Jego formuła prawna nie jest mi znana. TBS
                    > > Millenium pozyskało teren od miasta Marki na ulgowych warunkach, które ni
                    > e sa
                    > > mi znane. Mieszkania miały być tylko dla policjantów, ale obecnie sprzeda
                    > wane
                    > > sa również osobom spoza policji. Burmistrz Janusz Werczyński przyjął do
                    > > wiadomości (albo zgodził się, nie znam szczegółów) zamianę formy z TBS na
                    > > działalnośc typowo komercyjną.
                    >
                    > Jedno zdanie dotyczy SAM-81, natomiast 6 zdań dotyczy TBS.

To Pan Jerzy zapewne niechcący źle przeczytała na samym poczatku i poplątał
                    zupełnie dwie różne inwestycje. Budowę TBS pomieszał z moją rozmową o
                    planowanej rozbudowie osiedla prze Sam-81 przy Małachowskiego.
                    Uznaję więc sprawę za wyjaśnioną.
              • jerzykrajewski7 Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 09.10.04, 17:27
                Szanowny Panie Karpiński!

4 ha ziemi przy ul. Dużej to majątek wart 4 mln zł. Gmina mogła w prosty sposób
                go odzyskać i wystawić na przetarg. Za to mogła np. zbudować kanalizację przy
                kamienicach przy ul. Piłsudskiego, by ich mieszkańcy nie musiel miec w domu
                turystycznych toalet, a woda przynosić z hydrantu.

Janusz Werczyński wolał jednak zaplusować sobie w mazowieckiej policji kosztem
                gminy.

To naprawdę zdolny facet. Potrafi perfekcyjnie wykorzystać swoją pozycję
                burmistrza. Jednych zastarsza, innych kupuje.

Może za chwilę dowiemy się, że lokalni prokuratorzy i sędziowie skorzystali z
                możliwości zakupu działek w Markach na preferncyjnych warunkach.

Jak ma się taką obstawę, można robić co się chce.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski
                • w.karpinski Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 09.10.04, 18:43
                  Szanowny Panie Jerzy!
                  Nie znam się na sprawach o których Pan pisze. Nie wiem czy ma Pan rację czy nie.
                  Mało tego, nie mam czasu na zajmowanie się tymi tematami.
                  Zajmuję się czymś zupełnie innym.

Pozwolę sobie wkleić tekst mój tekst z innego wątku, skierowany do Pana:
                  _ jerzykrajewski7 napisał:

> Szanowny Panie Karpiński!
                  > Dużo Pan wie. Może więc wie Pan również ...

Szanowny Panie Jerzy!
                  Nic nie wiem. Wyciągnął Pan fałszywe wnioski.
                  Owszem, odnalazłem parę linków dotyczących sprawy która Pana zainteresowała.
                  Być może zdziwi się Pan, ale ja nawet nie czytałem informacji które odnalazłem.
                  Nie znam sprawy i wcale mnie ona nie interesuje od strony merytorycznej.

Jako dziennikarz zna Pan termin -chciejstwo-.
                  Pracuję obecnie nad podłożem do _chciejstwa_.

Pozdrawiam
                  W.Karpiński
            • nadpliszkownik Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 11.10.04, 09:26
              Gdyby Pan uważnie śledził post wiedziałby Pan, że z man-72 stoczyliśmy trochę
              na boczny tor i wymieniamy informacje o działce na Malachowskiego
              przy "mrówkowcach" jw i sam-81.
              • gbetina Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 11.10.04, 23:44
                Czy ktos mi przypomni/oswieci gdzie jest ulica Malachowskiego
                pzdr
                gbetina
                • nadpliszkownik Re: Jak Wam się podoba projekt Horowej Góry? 12.10.04, 11:15
                  odchodzi od Piłsudskiego bezpośrednio za wieżowcem jw construction
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka