Dodaj do ulubionych

Mareckie bazary

16.04.03, 17:22
Zainspirowany tekstem w Stolecznej chcialbym zapytac o mareckie bazary. Czy
Struzanie tez maja swoj bazar? (bo ja znam tylko ten w centrum Marek oraz w
Pustelniku przy ul. Jutrzenki) Czy kupujecie na mareckich targowiskach? Jakie
produkty warto tam kupowac a jakich nie? Czy macie stalych, ulubionych
dostawcow? W jakie dni kwitnie zycie bazarowe?
Moze warto by zebrac te wiadomosci i np. opublikowac na portalu
marki.net.pl - czy ktos bylby chetny w takim opracowaniu uczestniczyc?
Obserwuj wątek
    • jo.st Re: Mareckie bazary 29.04.03, 08:37
      W Markach mieszkam od niedawna i wciąż nie mogę pogodzić się z tym, ze nasz
      marecki bazarek jest TYLKO rano i TYLKO przez dwa dni w tygodniu. Ja pracuję,
      mam małe dzieci i chętnie przeszlabym się z nimi na zakupy np. po poludniu, na
      spacerek + zakupy. Po moim powrocie z pracy życie kupiecko-usługowe wlaściwie
      już nie istnieje. Szkoda.
      • Gość: MPL Re: Mareckie bazary IP: 195.136.50.* 29.04.03, 08:59
        jo.st napisała:

> W Markach mieszkam od niedawna i wciąż nie mogę pogodzić się z tym, ze nasz
        > marecki bazarek jest TYLKO rano i TYLKO przez dwa dni w tygodniu.

Jakie sa to dni i o ktory bazarek chodzi?
        Czy mozna tam kupic takze nasiona zboz (np. tzw. mieszanki dla golebi)?

Dodam na marginesie, ze w Wolominie co sobote jest prawdziwy "wiejski targ"
        Istny fajerwerk! Oczywiscie z prawdziwa jatka, zurkiem w butelce i workami
        nasion dla golebi. Warto chociaz raz pojechac: kierunek Radzymin, za
        wiaduktem "szosy nieporeckiej" w prawo (jak na stacje Petrochemii, za paletami
        i ogrodnikiem), a nastepnie jakies 7km (piekna trasa takze na rower) przez
        Nadme, Kobylke do Wolomina. Caly czas prosto, minawszy szkole w lewo, a
        nastepnie na "oswietlonym" skrzyzowaniu w Wolominie w prawo przez tory. Dalej
        obok urzedu skarbowego na rondzie i do glownej arterii Zielonka-Wolomin. Targ
        znajduje sie jakies 2km od centrum. Trudno pominac.

Pozdrawiam,
        Michal P. Lubiszewski
        • jo.st Re: Mareckie bazary 29.04.03, 13:44
          Dzięki za namiary na sobotni bazar wołominski.
          W Markach bazarek jest we wtyorki i piątki, a znajduje się na placyku przy ul.
          Malinowej. Jadąc w stronę Radzyminka jest to dokładnie w połowie między 1 i 2
          światlami w Markach.
          To jest taki bazarek, na którym można kupić warzywa, moja sąsiadka kupuje tez
          mięso (ja jakoś nie mam odwagi), jest też trochę ciuchów.
          Trudno mi powiedzieć, czy są te nasiona?!
        • rafal.redel Re: Mareckie bazary 29.04.03, 14:35
          Gość portalu: MPL napisał(a):
          > Jakie sa to dni i o ktory bazarek chodzi?
          > Czy mozna tam kupic takze nasiona zboz (np. tzw. mieszanki dla golebi)?

Michale, oprocz bazarku w "Markach Centralnych" opisanego powyzej przez Jo.St.
          jest tez bazarek blizej Ciebie, w Pustelniku (przy ul. Jutrzenki, po tej samej
          stronie Pilsudskiego, co Twoje osiedle). Wiem, ze czynny jest w sobotnie
          poranki, co do innych dni to niestety sie nie orientuje. Sadze, ze mieszanki
          zboz, o ktorych piszesz powinny byc dostepne - wszak w okolicy hodowcow golebi
          nie brakuje.
          • Gość: gbetina Re: Mareckie bazary IP: *.dyn.optonline.net 29.04.03, 23:46
            Bazarki to wspaniala sprawa swierze wazywa i owoce bez chemij
            A przekonalem sie do nich we Wloszech. Tam nawet w centrum miasta zamykane sa
            kwartaly ulic i od godz. 5 do 8 rano rozstawiane byly stragany. I ten
            intensywny zapach bazylij, tak pachnie Italia. A po godz.8 wszystko bylo
            sprzatane a chodniki myte. Nie byly one czyms nagannym a wrecz przeciwnie
            stanowily wazny punkt zaopatrzenia, a i wladza miejska popiera male bazarki.
            pzdr.
            gbetina
            • jo.st Re: Mareckie bazary 30.04.03, 09:13
              No, wlaśnie o czymś takim marzę. Żebym mogła po powrocie z pracy (czyli przed
              18:00) przejść się gdzieś na bazarek i oprócz zakupów poszperać co nieco w
              różnych drobiazgach...
              A w naszych Markach szybko zwijają żagle ci nasi dostawcy. I bałagan
              pozostaje...
              • Gość: gbetina Re: Mareckie bazary IP: *.dyn.optonline.net 30.04.03, 18:39
                od 5 rano do 8 rano! tylko, ale codziennie.
                kto by chcial kupowac salate po calym dniu lezakowania jesli w okolo jest
                goraco.
                pzdr.
                gbetina
                • Gość: Irytek Re: Mareckie bazary IP: 195.94.206.* 30.04.03, 19:34
                  Miodzio taka sałata ! A wiesz jaka jest najlepsza nowalijka ? Zielona kiełbasa!
                  Ale na poważnie to racja z tym wczesnym zamykaniem sklepów.Praktycznie po
                  powrocie z pracy zostaje tylko wielki mega giga hiper market z pomidorami
                  prosto z syberii.Pamietam jak po przeprowadzeniu się z Warszawy przeżyłem szok
                  małomiasteczkowego zaścianka.Nic nie było czynne za wyjątkiem sklepu z mydłem-
                  widłem i powidłem + wóda grzana i browar lekko ciepły(te akurat cechy nie
                  przeszkadzały w spożyciu amatorom spod lampy).Niestety były to towary jedyne
                  jakie były kupowane. Troszkę pocieszający był fakt że można było kupić cud-
                  pieczywo (polecam wiejski 2 czy 3 kg chlebuś- po 6 dniach nadal świeży)nawet o
                  21 w piekarni na Słonecznej.Ale to wszystko nie licząc podeschniętych sandwichy
                  w foliowych ubrankach na stacji paliwowej Roel. Reasumując - bryndza i to stara
                  Ale po kilku latach mieszkania - już się przyzwyczaiłem (rozumiem równiez
                  właścicieli tych sklepików , a zwłaszcza stronę ekonomiczną przedsięwzięcia).
                  Marki to jeszcze nie modna -spacerowo-rozrywkowa miejscowość tylko noclegownia.
                  Gdzie każdy po szychcie idzie do lodówki po zimny browar i siada w ogródku ...
                  pzdr
                  • Gość: Rem Re: Mareckie bazary IP: *.centertel.pl 08.09.23, 12:04
                    Czyli ty chcesz sobie poszperać a inni mają cały dzień Zapierdalać to jest właśnie polskie myślenie tylko że to jesteś miastowy potrzebujesz miasta to jedź do miasta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka