Gość: Jerzy Krajewski IP: 213.241.23.* 25.08.03, 18:29 Czy ktoś z forumowiczów inwestuje na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w akcje? Szukam kogoś z doświadczeniem indywidualnego inwestora, kto mógłby mi pomóc. Pozdrawiam Jerzy Krajewski Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gbetina Re: Akcje na GPW IP: *.dyn.optonline.net 25.08.03, 18:51 Szanowny panie Jerzy. jesli pan chce zeczywiscie stracic pieniadze to jest to najleprza droga, a z tego co sie orietuje to strat na gieldzie nie moze Pan sobie odliczyc od dochodow- wiec po co to Panu? Obserwojac GPW mam co najmniej mieszane uczucia, NYSE choc wszystko ma uregulowane tez jest nie najbezpieczniejsza (ENRON) Zostaje jeszcze czynnik psychologiczny. No i kapital, $10.000 to jest suma, jesli bedzie pana stac wyzucic z Palacu Kultury taka sume $ i nie zadrzy panu powieka to jest pan gotowy MYSLEC O INWESTOWANIU!!! lecz jesli nie, to cala panskagotowke proponuje od razu przelac na moje konto, a ja sie za pomodle pzdr. gbetina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MSP1 Re: Akcje na GPW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.03, 18:57 Jakiego języka używasz, jeśli wolno spytać? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Krajewski Re: Akcje na GPW IP: 213.241.23.* 26.08.03, 18:45 Droga (i) Gbetino! W ciągu tygodnia zamieniłem portfel z obligacjami na portfel z akcjami, a teraz to już tylko potrzebuje dobrych rad, czy akcje, które kupiłem, mają jeszcze potencjał wzrostu, czy nie. Lekcje odrobiłem z opóźnienie, ale już wiem, które spółki osiągają dobre wyniki finansowe (rosną ich przychodzy, zyski i ROE)i dlatego ich kursy potrafią pójść w ciągu roku o 300-400% do góry. Szukam rad kogoś doświadczonego, kto od lat śledzi giełdę i za nieduże pieniądze podzieli się ze mną swoim doświadczeniem. Inwestycje w akcje są ryzykowne. Wiem, że w następnym tygodniu mogę stracić nawet 10-20% zainwestowanych pieniędzy. Podjąłem to ryzyko świadomie, bo szansa na zarobienie 10% w ciagu miesiąca a nie 2 lat (rentowność ogligacji wynosi teraz 5%)jest też duża. Pozdrawiam Jerzy Krajewski PS. Jak na giełde przyjdzie krach, moi wrogowie w Markach będą mieli satysfakcję. Gdy dalej będzie hossa, będą mi zazdrościli. Gość portalu: gbetina napisał(a): > Szanowny panie Jerzy. > jesli pan chce zeczywiscie stracic pieniadze to jest to najleprza droga, a z > tego co sie orietuje to strat na gieldzie nie moze Pan sobie odliczyc od > dochodow- wiec po co to Panu? > Obserwojac GPW mam co najmniej mieszane uczucia, NYSE choc wszystko ma > uregulowane tez jest nie najbezpieczniejsza (ENRON) > Zostaje jeszcze czynnik psychologiczny. > No i kapital, $10.000 to jest suma, jesli bedzie pana stac wyzucic z Palacu > Kultury taka sume $ i nie zadrzy panu powieka to jest pan gotowy MYSLEC O > INWESTOWANIU!!! lecz jesli nie, to cala panskagotowke proponuje od razu przelac > > na moje konto, a ja sie za pomodle > pzdr. > gbetina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amba Re: Akcje na GPW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.03, 19:46 Panie Jerzy, Gbetina to ON, a nie Ona- to w kwestii formalnej. Jesli zaś chodzi o GPW to polecam Pana uwadze ostatnie wydanie "Wprost"jest tam obszernie omówione komu można ufac, a komu nie.Pojawiają się nazwiska Paweł Kołek,Michał Wojciechowski i 6 nastepnych,których przytaczanie będzie dłużyzna.Wydaje mi się ,że poszukiwanie wsród mareckich forumowiczów doradcy finansowego dla naczelnego "Finansisty"zakrawa na.... tu brak mi słowa;-) PS. Podobał mi się Pan w "Sprawie dla Reportera" czy to debiut w TV? Jeśli tak, to gratuluję. Pozdrawiam;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Krajewski Re: Akcje na GPW IP: 213.241.23.* 26.08.03, 21:09 Droga Ambo! Maklerzy i doracy inwestycyjni, których znam, doradzili mi, by kupować akcje spółek przemysłowych, dużo eksportujących. Żaden z nich nie może jednak na bieżąco doradzać mi, które akcje mam kupować,a które sprzedawać. Na giełdzie trzeba czuć rynek, wyczuwać innych inwestorów - ich chciwość i strach przed stratami. Tego nie można się nauczyć. Mój występ w "Sprawie dla reportera" był efektem moich starań, by poruszyć w telewizji sprawę nabijania ludzi w polisy z funduszem inwestycyjnym. Program na ten temat był jednak chaotyczny, poruszono w nim dwie różne sprawy i widzowie mogli sie pogubić. Moje przesłanie było proste - przyjrzyjcie się swoim polisom z funduszem, bo to nie są właściwe sposoby zbierania oszczędności na emeryturę. To nie był mój debiut w telewizji. W 1992 r. pracowąłem dla TVP 2 w programie na żywo "Telewizja biznes". Współtworzyłem ten program, a w "Spawie dla reportera" byłem tylko zaproszonym gościem. Pozdrawiam Jerzy Krajewski Gość portalu: amba napisał(a): > Panie Jerzy, > Gbetina to ON, a nie Ona- to w kwestii formalnej. > Jesli zaś chodzi o GPW to polecam Pana uwadze ostatnie wydanie "Wprost"jest tam > > obszernie omówione komu można ufac, a komu nie.Pojawiają się nazwiska Paweł > Kołek,Michał Wojciechowski i 6 nastepnych,których przytaczanie będzie > dłużyzna.Wydaje mi się ,że poszukiwanie wsród mareckich forumowiczów doradcy > finansowego dla naczelnego "Finansisty"zakrawa na.... tu brak mi słowa;-) > PS. > Podobał mi się Pan w "Sprawie dla Reportera" czy to debiut w TV? Jeśli tak, to > gratuluję. > Pozdrawiam;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amba Fundusz Inwestycyjny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 09:44 Panie Jerzy, W Sprawe dla Reportera "wstrzeliłam się" w trakcie programu, jednak temat FI interesuje mnie.Proszę o garśc informacji o tym jak nabija sie ludzi.Czy jezeli mam czarno na białym napisane, że pierwsza składka została zainwestowana w 100%,a nastepne będą inwestowane w 98%,z czego 68% mają stnowić skarbowe papiery dłużne to jestem nabita?????O stopie wzrostu wartości udziału jednostkowego nie wspominam, bo dane na ten temat dotyczą krótkiego okresu, a to mało znaczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gbetina Re: Akcje na GPW IP: *.dyn.optonline.net 26.08.03, 22:32 Szanowny Panie Jerzy Mam nadzieje ze zdolal Pan zrozumiec cokolwiek z mojego postu. Pisalem w pospiechu a komputer chodzil na awaryjnym zasilaniu i niemilosiernie piszczal, ostrzegajac o wylaczeniu pradu. Po pamietnym zaciemnieniu NY chwilowe przerwy w dostawach energii elektrycznej sie zdazaja. Ale nie o tym chcialem pisac. Jesli ma pan zwrot od zajnwestowanych pieniedzy ok. 12% rocznie, pogratulowac. Jesli wspomina pan o 100% w ciagu roku sa to spekulacje. I teraz podstawowa zasada, dzialac wbrew rozsadkowi, jesli akcje spadaja przez kilka kolejnych sesji to..... kupowac-tanio (sa jeszcze inne uwarunkowania ale jest to temat na ksiazke). lecz jesli sie ma zajnwestowane wszystkie pieniadze nie jest latwo sie pogodzic z ich odplywem, a co dopiero wysuplac nowe na kolejne zakupy akcji. uwaga straty sa na papierze (taka sama ilosc akcji lecz o mniejszej wartosci) i jak dlugo Pan nie sprzeda akcji tak dlugo nie ma Pan strat!!!!! Akcje zawsze powinny isc w gore tylko trzeba czekac, czsami i kilka lat!!! Wiec jak pan widzi jest to sport dla bogatych, ich stac na czekanie!!! Panski portfel inwestycyjny powinien byc zdywersyfikowany tzn. okolo 25-30% powinny stanowic obligacje, 35% akcje przedsiebiorstw i 35%powiedzmy fundusze zbiorowe. Rynek polis na zycie w Pl. to jest horror. Dobrze ze Pan zasygnalizowal temat. Jak mozna sprzedawac dwie polisy jednemu czlowiekowi tlumaczac: jedna jest na zycie a ta druga na twoja emeryture, a jak nie bedziesz chcial tej polisy to my (Firma ubezpieczeniowa) oddamy tobie pieniadze. Nie znam Polskiego prawa bankowego ale w USA jest to kryminal. Polisy z inwestycja sa bardzo dobra sprawa na rynku w USA ale nikt nie pokaze wiekszego przyrostu z inwestycji niz 10-12% rocznie w przeciagu kilkunastu lat. Poza tym zerowe opodatkowanie przyrostow inwestycji w polisach na zycie czynia ten produkt niezwykle atrakcyjnym pzdr. Gbetina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MPL Re: Akcje na GPW IP: 195.136.50.* 27.08.03, 10:32 Gość portalu: Jerzy Krajewski napisał(a): > Czy ktoś z forumowiczów inwestuje na warszawskiej Giełdzie Papierów > Wartościowych w akcje? Szukam kogoś z doświadczeniem indywidualnego > inwestora, kto mógłby mi pomóc. > Pozdrawiam > Jerzy Krajewski Bez informacji "z pierwszej ręki" niech Pan nie liczy na zyski. Doświadczony Inwestor MPL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gbetina Re: Akcje na GPW IP: *.dyn.optonline.net 27.08.03, 17:19 informacja z pierwszej reki to: Inside trading=kryminal patrz Martha Stuard a jesli chce pan wiedziec jak wyglada praca analitykow i brokerow to proponuje film "Boiler room" daje to tylko powiezchowny obraz tego jak to wyglada od srodka. pzdr. Gbetina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MPL Re: Akcje na GPW IP: 195.136.50.* 28.08.03, 21:05 Gość portalu: gbetina napisał(a): > informacja z pierwszej reki to: > Inside trading=kryminal > patrz Martha Stuard > a jesli chce pan wiedziec jak wyglada praca analitykow i brokerow > to proponuje film > "Boiler room" daje to tylko powiezchowny obraz tego jak to wyglada od srodka. > pzdr. > Gbetina Wszystko się zgadza. Szkoda czasu na film. Pozdrawiam, MPL Odpowiedz Link Zgłoś