Dodaj do ulubionych

Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabrycznej

12.06.08, 14:32
Okazuje się, że GDDKiA uszczęśliwiła Marki nie tylko nowym sposobem
ustawienia cyklu w sygnalizacji ulicznej,co powoduje gigantyczne
korki przy wyjeździe z ulic podporządkowanych.Podobno(inf.z UM Marki)
są oni też autorami opalowania ewentualnych miejsc do parkowania
przy skrzyżowaniu Fabrycznej z Piłsudskiego.Jak wiadomo w tym
miejscu jest bank z często odwiedzanym bankomatem,dwa
sklepy,kwiaciarnia i kiosk.Lokalizacja nowego przystanku w tym
miejscu ogranicza ilość miejsc parkingowych.Wobec takiej sytuacji
GDDKiA postanowiła opalować tych kilka miejsc,które jeszcze
zostały.Ich geniusz zadziwia mnie,robią wszystko wbrew
logice,zdrowemu rozsądkowi a przede wszystkim ludziom czyli
obywatelom.Z powodzeniem można było tam wygospodarować kilka
dodatkowych miejsc dla parkujących samochodów.
Obserwuj wątek
    • logan.marki Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 12.06.08, 15:59
      Pragnę nieśmiało zauważyć, iż od samego początku był i jest to w dalszym ciągu
      przystanek. Urząd Miasta zrobił tylko głupotę na samym początku, iż wcześniej to
      wybudował, a dopiero potem podjął działania mające na celu uruchomienie w w/w
      przystanku. I to spowodowało mylne wrażenie, jakoby ktoś wybudował tam miejsca
      parkingowe.

Ale na szczęście już się kilka razy spotkałem z sytuacją, iż miejscem tym
      interesowała się policja. Zarówno ta z Marek, jak i drogówka z Wołomina. A raz
      to co zrobiła drogówka z Wołomina ubawiło mnie naprawdę nieźle – ustawili się
      naprzeciwko tego przystanku pod salonem fryzjerskim, i gdy jakiś samochód
      osobowy zaparkował na tym przystanku, to wychodził jeden policjant z radiowozu,
      i gdy sobie taki kierowca wracał, to już przy samochodzie stał policjant z
      wypełnionym druczkiem mandatowym – widok wyborny. Brawa dla policji.
    • slaw Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 13.06.08, 09:18
      > robią wszystko wbrew logice,zdrowemu rozsądkowi

To niezupełnie jest tak, że wbrew logice. Z ich punktu widzenia
      Marki to tylko parę nędznych domków z niewiadomych przyczyn
      wybudowanych wzdłuż Bardzo Ważnej Drogi Krajowej. I oni jako
      instytucja są powołani do tego, by tą drogę chronić przed tubylcami -
      żeby tubylce niepotrzebnie nie wyjeżdżali z dróg podporządkowanych,
      żeby tubylce nie parkowali wzdłuż Drogi Krajowej, żeby tubylce nie
      przechodzili za często przez przejścia dla pieszych itp.

Z ich punktu widzenia tubylce to takie szkodniki, które są jednak
      pod ochroną i nie można ich tak od razu wyciąć w pień ;)

A ustawienia świateł rzeczywiście powinni poprawić, bo teraz
      podporządkowane się kompletnie zakorkowały a na głównej się wiele
      nie poprawiło. Lepiej już było przy poprzednich ustawieniach.
      • pusstelnik Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 13.06.08, 20:56
        > A ustawienia świateł rzeczywiście powinni poprawić, bo teraz
        > podporządkowane się kompletnie zakorkowały a na głównej się wiele
        > nie poprawiło. Lepiej już było przy poprzednich ustawieniach.

A ja nieśmiało pragną zauważyć, że przez Marki się teraz jeździ
        zdecydowanie szybkiej, przynajmniej ok. 8.oo i 17.30 kiedy to sie
        przemieszczam z i do pracy. Z mojej strony jednak brawa!
    • xar-rax Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 13.06.08, 19:55
      Tak jak Logan nieśmiało stwierdził był to od początku przystanek autobusowy.
      Zrobiono zjazd z chodnika aby inwalida mógł się dostać do autobusu. Niestety
      niemyślący kierowcy stając na przystanku blokują możliwość dostania się do
      autobusu inwalidzie na wózku. Czy chciałbyś być na jego miejscu?
      Problem skończy się gdy wymalowana zostanie biała koperta określająca znakiem
      poziomym przystanek autobusowy. Owszem za przystankiem można było wygospodarować
      kilka wolnych miejsc, ale czy spieszący się do bankomatu tak daleko będzie
      chciał iść?

Pozdrawiam xar :)))
      • logan.marki Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 13.06.08, 20:43
        xar-rax napisał:

> Owszem za przystankiem można było wygospodarować
        > kilka wolnych miejsc (...)

Nie można. Zakazane jest łączenie przystanku z funkcjonującymi miejscami
        parkingowymi.
        Chyba że wjazd/wyjazd z takich miejsc parkingowych będzie tak zorganizowany, iż
        autobusy zatrzymujące\ruszające z przystanku mają osobny bezkolizyjną możliwość
        włączenia się do ruchu, nie narażając się na potencjalną możliwości spotkania z
        samochodem osobowym.
        Inaczej nikt w ZTM takiego przystanku nie dopuści do użytkowania dla ich linii.

Zresztą UM i Radni powinni gorąco podziękować ZTM. Kierowcy autobusów skarżą się
        na te przystanki permanentnie. Wiele razy już dochodziło do sytuacji, gdy jakiś
        bezmyślny kierowca osobówki dosłownie wycofywał przed autobus zjeżdżający na
        przystanek.
        Gdyby to od MZA zależało, to już dawno by tego przystanku nie było, bo oni
        argumentują swoje (słuszne) stanowisko bezpieczeństwem przewozu osób jak i
        troską o tabor.
        Jak na razie ZTM łagodzi narzekania MZA, ale ile jeszcze będzie tolerowana taka
        sytuacja?

• xar-rax Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 16.06.08, 09:32
          > Gdyby to od MZA zależało, to już dawno by tego przystanku nie było, > bo oni
          argumentują swoje (słuszne) stanowisko bezpieczeństwem > przewozu osób
          jak i troską o tabor.
          > Jak na razie ZTM łagodzi narzekania MZA, ale ile jeszcze będzie
          > tolerowana taka sytuacja?

To, że zakazane jest łączenie przystanku z funkcjonującymi przystankami brzmi
          logicznie, lecz całe szczęście, że nie Ty decydujesz o tym gdzie ustawiać
          przystanki autobusowe. Zapytaj się tych ludzi korzystających z tych przystanków
          czy są one niepotrzebne. Widzę, że Twój obraz sytuacji jest zamazany.
          Chcesz przystanki tam gdzie ekonomia bije się z rzeczywistością. W Warszawie
          kierowcy nie skarżą się a w Markach tak czym to jest podyktowane. Może tym, że
          Marki są uważane za zadupie Warszawy?
          Znajdź inne argumenty bo mnie usypiasz.

pozdrawiam xar ;)
          • logan.marki Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 16.06.08, 15:22
            Ależ nikt nie podważa sensu istnienia tego przystanku.
            Kierowcy autobusów (a tym samym MZA) mają zastrzeżenia do warunków, w jakich
            obecnie funkcjonuje ten przystanek. Łamanie przepisów przez kierowców samochodów
            osobowych w tym miejscu w poważny sposób wpływa na bezpieczeństwo przewożonych
            pasażerów, jak i samego taboru – o wypadek tam wcale nie jest trudno, bo głupota
            kierowców samochodów osobowych jest szeroka i głęboka jak morze.
    • konono Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 15.06.08, 19:04
      należy opalować całe marki na całej długości i jeszcze malutkie zasieki, wtedy
      wszyscy przyjezdni dodadzą gazu, szkoda właścicieli sklepów i bankomat był po
      drodze, a teraz moja noga tam nie stanie, cóż klijent nasz Pan, skoro macie mnie
      i moje złotówki w d...e, jadę dalej a wam pozostawiam spaliny i azbest z
      okładzin. PA
      • akukulator Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 18.06.08, 15:34
        Cieszę się, że to nie tylko mój problem.Ale kolejność była trochę
        inna.Najpierw ułożono kostkę nie oznaczając tego jako
        przystanek.Wyglądało to jak parking z utrudnionym podjazdem, potem
        dopiero zrobiono przystanek.Tak więc przystanku nie było tam zawsze,
        wszystko miało miejsce ok 1 roku wstecz.Co do przystanku w linji
        miejsc parkingowych, jest to sytuacja naturalna, należy zachować
        ustawową odległość od słupka przystanku chyba 15m.Chciałem zwrócić
        tylko uwagę na brak logiki w tym przypadku.Zgadza się, że nie można
        parkować na rozbiegówce i moim zdaniem należało obecny przystanek
        zrobić parkingiem a zatoczkę przystanku usytuować trochę dalej, w
        okolicy kiosku.Byłoby to z korzyścią dla wszystkich a tak jest tylko
        dla drogówki celem wykonania wyników ich miesięcznych rzezi na
        kierowcach.Proponuje jeszcze kilka fotoradarów, ograniczeń do 30, a
        po zimie,jak będzie więcej dziur(chociaż nie wiem czy może być)do 15
        km/h.Po co komu bank, sklep czy jakaś tam kwiaciarnia, wystarczy
        beznadziejnie usytuowany przystanek, tak jak po przeciwnej stronie
        przy "krezusie" z odstępami 200 metrowymi od siebie.
        • logan.marki Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 18.06.08, 21:54
          akukulator napisał:

> Po co komu bank, sklep czy jakaś tam kwiaciarnia, wystarczy
          > beznadziejnie usytuowany przystanek, tak jak po przeciwnej stronie
          > przy "krezusie" z odstępami 200 metrowymi od siebie.

Obok wspomnianego banku, sklepu i kwiaciarni każdego dnia powszedniego
          zatrzymuje się dokładnie 149 kursów w ciągu doby linii 718/732/805/N61.
          Najrzadziej autobus się tam pojawia średnio raz na 12 minut, a w godzinach
          szczytu średnio co 5,5 minuty
          Wprost wymarzona sytuacja, i idealna lokalizacja z punktu widzenia każdego
          przedsiębiorcy.
          Każdy ma aż 149 okazji w ciągu doby, aby dojechać do banku, sklepu czy
          kwiaciarni komunikacją publiczną. Dojazd jest wyborny.

Na TVN Turbo emitowany jest program „Jak to ruszyć”. Prowadzący w jednym z
          odcinków który był poświęcony funkcjonowaniu transportu publicznego w Warszawie
          na koniec programu (podczas którego m.in. ścigał się samochodem z pociągiem
          metra na czas przejazdu od stacji początkowej do końcowej) skwitował wymownym
          tonem głosu ludzi korzystających z transportu indywidualnego tak: „Klasa średnia
          w Polsce by sobie prędzej dała ręce i nogi odrąbać, niż gdyby miała się
          przesiąść do komunikacji publicznej z własnych samochodów”.

• 4panerny Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 19.06.08, 08:36
            Wcale się nie dziwię. Nikt nie lubi chyba jeździć jak bydło. I do
            póki będzie ich stać na pewno tego nie zrobią.
            • akukulator Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 19.06.08, 09:54
              Mam pytanie do logan.marki:czy jesteś kierowcą MZK? Jeśli nie a masz
              swój samochód, to gdzie go zaparkowałeś żeby zliczyć częstotliwość
              zatrzymywania się autobusów na owym przystanku?Jeśli nie masz auta,
              to nawet trochę Cię rozumię, bo piesi są zawsze
              antymotoryzacyjni.Zawsze jest za szybko, za głośno, za dużo
              itd...Jeżeli jesteś zadowolony z komunikacji publicznej, domyślam
              się, że dojażdzasz do pracy przy Targowej albo w okolice
              bazaru.Jedziesz tam 7-setką lub bydłowozem z kierowcą łamiącym przez
              całą swoją trasę kodeks drogowy, jadąc przez całe Marki poboczami i
              pasami do skrętu w prawo. Potem przed Łodygową pasem wyłączonym z
              ruchu i tak masz szybko.Może podpowiesz jak dojechać z Marek na
              Jelonki komunikacją publ.nie tracąc na to ok.3 godz.w jedną stronę?
              Ja już Cię widzę w sejmie, a może już tam jesteś?
              • logan.marki Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 20.06.08, 21:33
                akukulator napisał:

> Mam pytanie do logan.marki:czy jesteś kierowcą MZK?

A co to jest MZK?

> Jeśli nie a masz swój samochód,

Mam samochód.

> to gdzie go zaparkowałeś żeby zliczyć częstotliwość
                > zatrzymywania się autobusów na owym przystanku?

Mam taką ciekawą zdolność analizowania rozkładów jazdy, co w połączeniu z
                elementami matematyki na poziomie szkoły podstawowej daje możliwość wyciągania
                pewnych wniosków.

> Jeśli nie masz auta,

Już napisałem że mam.

> to nawet trochę Cię rozumię, bo piesi są zawsze
                > antymotoryzacyjni.

Wcale nie narzekam z powodu bycia pieszym. A wręcz przeciwnie.

> Zawsze jest za szybko, za głośno, za dużo
                > itd...

Nie można pozwolić kierowcom "blochosmrodów" czytaj: samochodów osobowych
                sterroryzować całe społeczeństwo. To że oni są ułomni, nie oznacza, iż reszta
                normalnego społeczeństwa ma cierpieć.
                Na niektórych jak patrze, to by nawet pod samo wejście do kościoła samochodem
                podjechali.

> Jeżeli jesteś zadowolony z komunikacji publicznej,

Jestem

> domyślam się, że dojażdzasz do pracy przy Targowej albo w okolice
                > bazaru.

Dużo dalej.

> Jedziesz tam 7-setką

718/732/805/N61

> lub bydłowozem z kierowcą łamiącym przez
                > całą swoją trasę kodeks drogowy, jadąc przez całe Marki poboczami i
                > pasami do skrętu w prawo. Potem przed Łodygową pasem wyłączonym z
                > ruchu i tak masz szybko.

Gdyby to ode mnie zależało, odebrał bym tym prywatnym pseudo przewoźnikom
                koncesję na stawanie w Markach, a wręcz nakazał odbijanie przed Markami i jazdę
                przez Ząbki i potem przez lasy.

> Może podpowiesz jak dojechać z Marek na
                > Jelonki komunikacją publ.nie tracąc na to ok.3 godz.w jedną stronę?

A proszę bardzo. Podaj ulicę gdzie jeździsz. Czas dojazdu na Jelonki można
                zoptymalizować z Marek do około 1 do 1,5 godziny. Trzeba tylko wiedzieć, w co i
                gdzie się przesiadać.

> Ja już Cię widzę w sejmie, a może już tam jesteś?

W sejmie byłem kiedyś na wycieczce. Grubo przereklamowany.
                • akukulator Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 23.06.08, 11:33
                  Loganie jaki masz blachosmród, może dacie LOGAN? Sądzę, że raczej
                  ciężarowy, ponieważ pisałeś o głupocie i ułomności kierowców sam.
                  os. która jest głęboka i szeroka jak morze.Chyba nie utożsamiasz się
                  z nimi mając jakże ciekawą zdolnością analizowania rozkładu jazdy
                  połączonego z elementami matematyki na poziomie szkoły podst.Twoja
                  zdolność wyciągania wniosków nie pozwoliła również na skojarzenie
                  MZK z MZA.Również opisany przeze mnie styl jazdy dotyczy nie tylko
                  bydłowozów, ale głównie kierowców MZA, a zwłaszcza w samej
                  Warszawie.Dojazd z Marek na Jelonki zajmuje nie 1.5 ale 2-2.5 godz w
                  JEDNĄ STRONĘ.W skali miesiąca to ok.100 godz.Jeżdżę tam od 98r. i
                  mam przetestowane wszystkie możliwe połączenia i stwierdzam-
                  komunikacja miejska to koszmar.Jazda samochodem to czasami 1-1,5
                  godz.(poza godz. szczytu ok.20-25 min.)i jeszcze jadno:w pytaniu o
                  posiadanie auta przez Ciebie odpowiadając na nie po raz pierwszy
                  piszesz:<już napisałem, że mam>.Nistety nigdzie wcześniej nie
                  odpowiedziałeś na niezadane przeze mnie dotąd pytanie.
                  PS:kto i gdzie reklamuje sejm?

• slawek391 Re: Opalowane miejsca parkingowe przy ul.Fabryczn 03.07.08, 11:01
                    "Dojazd z Marek na Jelonki zajmuje nie 1.5 ale 2-2.5 godz"
                    do wileńskiego 40 minut od Legionowej !!
                    26 na Jelonki 25 minut razem max 1,5 godziny , nie sądzę że
                    samochodem będzie zdecydowanie krócej (od pewnego czasu po Markach
                    możemy jeździć max 50 km/h może nie wszystcy o tym wiedzą )
                    Miejsc parkingowych w tamtym miejscu nigdy nie było tak jak nie ma
                    na calej długości tej ulicy , wszędzie jest znak zakazu
                    zatrzymywania (chyba że niektórzy widzą łamanie przepisów u innych
                    tylko nie u siebie) . A zatrzymać się w tamtej okolicy można bez
                    problemu , parking przychodni , ulica na tyłach owego banku.
                    Oczywiście każdy użytkownik samochodu ma prawo do wjechania swoim
                    pojazdem do bankomatu bądz też sklepu tylko chyba nie jest to
                    kwestia braku miejsc parkingowych tylko za wąskie robią drzwi do
                    tych budynków.
                    > komunikacja miejska to koszmar
                    faktycznie ale trzeba mieć nadzieję że wreszcie wymalują więcej
                    buspasow , pozamykają niektóre rejony miasta dla sam.osob , benzyna
                    i parking(obowiązkowy) za 1h będzie po 10 zł to na ulicach będzie
                    luźniej a jak nie to wszyscy się przeniosą do samochodów i znikną
                    problemy mieszkaniowe bo i tak nie uda się wtedy dojechać i wrócić
                    do pracy w wolnym czasie więc będziemy nocować w samochodach gdzieś
                    po drodze
                    • akukulator Re;slawek 391 04.07.08, 14:16
                      Nie praktykuje wjezdzania do sklepów i bankomatów, wręcz drażni
                      mnie bezmyślne parkowanie i,np.wysadzanie pod szkołą pociech przez
                      rodziców zatrzymujących się na pasach, skrzyżowaniach aby blizej
                      wejścia. Poza tym parkując zawsze zwracam uwagę, czy nie zastawię
                      kogoś bądż nie zajmuję niepotrzebnie miejsca dla innych. Na temat
                      dojazdu na Jelonki wierz mi, że tak to wygląda. W to miejsce można
                      dojachać min.z 3-ma przesiadkami.
                      Prędkość o której piszesz tj.50/h obowiążuje w ter.zabudowanym od
                      chyba 2 lat, o ile inaczej nie stanowią znaki.W Warszawie też, ale
                      na szczęście nikt tego nie respektuje, bo stolyca by się zaklopsiła
                      na amen. Oczywiście nie usłyszysz tego nigdzie, że zmniejszenie
                      prędkośći absolutnie nie zmniejszyło ilości wypadków, tylko
                      pozwoliło na wlepianie mandatów w każdym miejscu gdzie nie zdążysz
                      uprzednio przyhamować.
                      Co do miejsc parkingowych na długości tej ulicy to są praktycznie w
                      całym jej ciągu:
                      obydwa kościoły,zakłady fryzjerskie, ciąg kamienic,pawilony
                      handlowe i sto innych miejsc. A z tym parkingiem przy przychodni, to
                      różnie bywa. Sam niejednokrotnie miałem problem z wolnym miejscem,
                      bo go po prostu nie było. Poza tym aby tam dojechać, musisz w jedną
                      i drugą stronę stać w korku na fabrycznej, niepotrzebnie go
                      powiększając. Możemy sobie pisać, ale nie do tego zmierzam. Sprawa
                      jest prosta, drogi jakie są obecnie, nie są w stanie przyjąć takiej
                      ilości aut. Nie wymyślimy na to nic. Chciałem jedynie zwrócić uwagę
                      na możliwość używania rozumu i zastosowania odrobiny logiki oraz
                      dobrej woli przez naszych rajców. Jeżeli obserwują takie podejście
                      do sprawy, to faktycznie są zadowoleni. Nie trzeba nikogo rozjeżdżać
                      na przystanku aby zaparkować, a kręcenie się samochodem bez sensu
                      tylko zwiększa korki. Tak np. aby ciężarówką dojechać z trasy
                      toruńskiej lub okolic macro do Zielonki, musisz dojechać do Strugi i
                      przy motelu mark skręcić w las i drogą na Rembertów wrócić nazad do
                      owej Zielonki. Ile paliwa spali tir, o ile powiększy korki? Nie
                      promujmy patologij jaką jest bezmyślność i niechciejstwo, chyba że
                      nam z tym dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka