Dodaj do ulubionych

rh "-" i moje pytanie

21.01.11, 18:42
Doradźcie proszę - w pierwszej ciąży (prowadzona w Holandii) ze względu na moje Rh- dostałam chyba ok. 30tc immunoglobulinę, a potem następną po porodzie jak się okazało że dziecko ma Rh+. Wiem że w POlsce NFZ nie "sponsoruje" tego leku i jeśli się chce właśnie dodatkowo mieć podaną jeszcze w ciąży trzeba za to płacić. A teraz do rzeczy, czy wy decydowałyście się na ten zastrzyk ok. 30tc? wiem że to tak na wszelki wypadek, ale nie bardzo wiem co zdecydować. Pewnie sporo przemawia "za", a są jakieś "przeciw" (oprócz ceny wink ?
Obserwuj wątek
    • kaakaa Re: rh "-" i moje pytanie 21.01.11, 22:50
      Ja się nie zdecydowałam na immunoglobulinę w ciąży. Po porodzie dzieci z Rh+ owszem.
      • predikata Re: rh "-" i moje pytanie 21.01.11, 23:24
        Ja też nie brałam, po porodzie dostałam, bo dziecko rh+. Badałam sobie w ciąży przeciwciała (zaledwie trzy razy, lekarz mnie usiłował przekonać, że powinnam je sobie co miesiąc sprawdzać, jasne... jeszcze żeby mi te przeciwciała chociaż nfz pokryło...).
        • aldakra Re: rh "-" i moje pytanie 22.01.11, 11:04
          No właśnie....koszty....
          Ale nie brałyście zastrzyku ze względu na koszty czy jakieś inne przeciwskazania?
          • predikata Re: rh "-" i moje pytanie 22.01.11, 13:12
            To była moja pierwsza ciąża i po konsultacjach ogólnych ostało się na sprawdzaniu przeciwciał. Z tego, co się orientuję (ale kaakaa tu jest bardziej wiedząca) to chyba w Polsce raczej się zastrzyku w ciąży nie praktykuje, przynajmniej w pierwszej ciąży. Wiem, że moja koleżanka w drugiej dostała, bo coś nie tak jej wychodziło zdaje się. Ale głowy sobie uciąć nie dam.
            • kaakaa Re: rh "-" i moje pytanie 23.01.11, 13:06
              W Polsce praktykuje się profilaktyczne podawanie immunoglobuliny w ciąży ok. 28 tygodnia ale... na koszt ciężarnej. Ja bym się nie zdecydowała nawet jakby za darmo dawali, bo ingerencji wszelkich unikam jeśli to możliwe. No, chyba, żeby jakieś wskazania były - np. krwawienie w ciąży. Inaczej nie, bo to jednak lek (i jak każdy inny może wywołać reakcję alergiczną), w dodatku uzyskiwany z ludzkiego osocza więc (chociaż producent zapewnia, że dokłada wszelkich starań, żeby wyeliminować możliwość przenoszenia chorób) nigdy nie wiadomo na pewno, co się otrzyma w bonusie.
          • neoaferatu Re: rh "-" i moje pytanie 28.01.11, 22:53
            Z tego co udało mi się ustalić ta immunoglobulina nie jest tak do końca obojętna, więc wg tych lekarzy z górnej półki w czasie ciąży lepiej jej(profilaktycznie) nie brać. Więc i ja jej nie brałam. Podawano mi ją tylko wtedy p porodzie, kiedy urodziłam dziecko lub dzieci z RH+. A tak z ciekawostek - w mojej rodzinie jest od zarąbania kobiet z RH-, które urodziły ileś dzieci z RH+ i nigdy żadnej immunoglobuliny nie dostały i wszystko było ok - żadnych przeciwciał nie miały. Ciekawe, nie?
            • predikata Re: rh "-" i moje pytanie 29.01.11, 12:44
              U mnie w rodzinie łazi bardzo inwazyjny minus. Po babci. A najciekawsze jest to, że babcia urodziła pięcioro dzieci, czterech chłopaków dostało po minusie, a jedyna dziewczyna (druga w kolejności) plusa smile Po tych chłopakach minusy spadły na mrowię wnucząt i teraz mamy wielką przyjemność monitorowania przeciwciał w ciąży i dostawania immunoglobuliny w tyłki (w przypadku pań oczywiście).
    • mysza_myszynska Re: rh "-" i moje pytanie 23.01.11, 10:12
      ja w żadnej z dwóch ciąż nie dostałąm, pewno gdyby była dostępna to bym się zdecydowała, ale wg lekarzy mnie prowadzących po prostu jej nie było. po obydwu porodach dostałąm zastrzyk, bo dzieci +. teraz jak na razie monitoruję przeciwciała, jeśli bedzie możliwość wzięcia immunoglobuliny w ciązy to przemyslę.
      • aldakra Re: rh "-" i moje pytanie 23.01.11, 21:33
        Dzięki za odpowiedzi. Nie wiedziałam że to cudo z ludzkiego osocza robione. No to mam się nad czym zastanawiać.
    • asiulek99 Re: rh "-" i moje pytanie 23.01.11, 22:06
      Tylko i wyłącznie po porodach i poronieniu. W czasie ciąży robiłam kilkakrotnie odczyn Coombsa i tyle. Moje wszystkie dzieciaczki to plusy +, więc za każdym razem miałam podawaną immunoglobulinę.
      Pozdrawiam
      • aldakra Re: rh "-" i moje pytanie 29.01.11, 13:19
        Na dzień dzisiejszy postanowiłam że podziękuję za immunoglobulinę. Jeśli znowu maluszek okaże się "+" to wtedy po porodzie wezmę.
        Dziękuję wam za komentarze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka