Dodaj do ulubionych

6-letnie skrzypaczki ;)

01.03.10, 20:28
witam serdecznie smile

chcialam zapytac czy sa tu mamy 6 letnich skrzypkow?
moje dwie corki blizniaczki od roku ucza sie gry na skrzypcach
metoda suzuki. maja prywatne lekcje raz w tygodniu plus codzienne
cwieczenia.
natomiast moj 8 syn od poltora roku uczy sie gry na pianinie, ma
rowniez lekcje prywatne.
do szkol chodza panstwowych normalnych.

pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: 6-letnie skrzypaczki ;) 02.03.10, 08:45
      Moja córka ma 8 lat. Pierwsze przymiarki do skrzypiec miała w wieku 7
      lat, więc była trochę starsza. Chodzi do szkoły dziennej muzycznej.
      Jest na forum jeszcze przynajmniej jedna mama małej skrzypaczki w
      wieku mojej córki, o młodszych nie wiem.

> do szkol chodza panstwowych normalnych.
      Wybacz, że zapytam nie dokładnie na temat. Dobrze zrozumiałam, że
      twoje córki uczą się grać na skrzypcach metodą Suzuki w państwowej
      muzycznej szkole, czy raczej chodziło tu o państwową, nie-muzyczną
      podstawówkę?
      • anext Re: 6-letnie skrzypaczki ;) 02.03.10, 15:58
        chodza do podstawowej nie muzycznej, lekcje skrzypiec maja prywatnie,
        ich pani nauczycielka jest koncertujaca skrzypaczka, zaczely majac 5,5
        roku, za miesiac skoncza 7 lat

nie mieszkamy w polsce

ale chcialabym miec kontakt z mamami malych skrzypkow z polski smile

jestesmy na etapie "may song" z suzuki book vol. 1

a co gra twoja corka obecnie? tez po roku nauki tak?

pozdr.
        • myszka1976 Re: 6-letnie skrzypaczki ;) 28.01.11, 10:31
          Też jestem mamą skrzypaczki/ obecnie 7 latki/ . naukę rozpoczęła prywatnie rok temu jako 6 latka. Teraz w I klasie SM jest jej znacznie łatwiej niz innym dzieciom rozpoczynającym od zera. Napisz jak jest u was? co obecnie grają?

Tutaj mała próbka gry mojej córki www.youtube.com/watch?v=4QmsyIpUj8c
    • martheatre Re: 6-letnie skrzypaczki ;) 02.03.10, 11:13
      Mój syn zaczął się uczyć gry na skrzypcach jako sześciolatek. Dziś jest uczniem
      1. klasy szkoły muzycznej. Dużo dało mu to wcześniejsze, przedszkolne oswajanie
      się z instrumentem. Dzięki temu w szkole nie musiał zaczynać od ćwiczenia
      pozycji, ustawiania łapki etc. tylko z kopyta ruszył dalej. Nie zraził się do
      instrumentu, a szkolne lekcje muzyki na razie bardzo lubi.
      • mama_dorota Re: 6-letnie skrzypaczki ;) 02.03.10, 11:44
        Miło, że zajrzałaś. Napisz coś czasem, a może nawet nagraj i pokaż, jak gra twój synek.
    • werbena11 Re: 6-letnie skrzypaczki ;) 28.01.11, 13:16
      Ja mam 2 corki uczace sie met. Suzuki w PL.
      Starsza w maju skonczy 8 lat, uczy sie od 1,5 roku, gra obecnie allegretto(chyba, pierwszy utwor po perpetuum m.).
      Mlodsza w styczniu skonczyla 5 lat, uczy sie od roku, zaczela teraz plynniej grac z palcami twinkle, gra mary has a little lamb (owieczki), i jeszcze 2 wprawki, uczy sie kawalkow lightly row.

Moje corki oprocz lekcji 30 min. raz w tygodniu maja tez lekcje grupowe 2-3 razy w miesiacu. I teraz bede probowala zaczac uczyc trzyletniego syna. Na razie trenuje uklon i trzymanie skrzypiec smile)
      • myszka1976 Re: 6-letnie skrzypaczki ;) 21.02.11, 21:50
        Werbena- czy dobrze zrozumiała? Twoja młodsza córeczka od roku juz gra na skrzypcach?? Masz może jakieś nagrania córeczek?
        Ja mam córkę w wieku juz prawie 8 lat / konczy w maju/ i gra już 1,5 roku. Zaczęła jako 6 latka
        • werbena11 Re: 6-letnie skrzypaczki ;) 22.02.11, 20:40
          Obie graja - jedna zaczela we wrzesniu 2009, miala 6 lat, druga zaczela w lutym 2010 mial 5 lat.
          Nagrania jakies dam, ale teraz jestem tu przelotem . Ale obiecuje smile)
          • zivona Re: 6-letnie skrzypaczki ;) 25.02.11, 08:27

witam,
            Marysia zaczęła naukę gry na skrzypcach we wrześniu (6 lat konczyla w październiku) w I klasie szkoły muzycznej.
            Wszystko od podstaw. Tak naprawdę nie wiem czy idzie jej dobrze, czy tak sobie, pani mówi, że ok, trudno porównywać z innymi dziećmi, dużo grało juz wcześniej.
            Ale gramy smile
            pozdrawiam
          • myszka1976 Re: 6-letnie skrzypaczki ;) 25.02.11, 19:01
            no to trzymam za słowo smile
            Wrzucajcie jakieś świeżutkie nagrania- tak milo posłuchać smile
            Pozdrawiam
    • mwielicka Re: 6-letnie skrzypaczki ;) 07.03.11, 11:31
      Moja zaczeła grać jak miała 7 z kawałkiem smile gra od wrzesnia,chodzi do szkoły prywatnej muzycznej wiec ma już za soba kilka koncertów w szkole,egzamin (zdała na 5+) i konkurs muzyczny organizowany w szkole w którym chętnie wzieła udział i zajeła 2 miejsce,jako jedyna skrzypaczka przeszła do 2 etapu smile No to się nachwaliłam ale same wiecie jakie jesteśmy dumne kiedy to nasze dziecko gra smile
      Nigdy nie lubiłam skrzypiec i nie byłam zadowolona ze ona wybrała sobie taki instrument ale jak chciała to neich ma smile Teraz go uwielbiam smile)))
    • ewazierska Re: 6-letnie skrzypaczki ;) 07.03.11, 22:31
      witam
      jestem kolejną mamą 6-letniej skrzypaczki.Córka od wrzesnia uczy sie w szkole muzycznej.jest swietnie.chetnie cwiczy. robimy postepy choc poczatki byly trudne. obecnie jestesmy w po 6 mc nauki.Gra z ksiazki skrzypcowe ABC i E.Ivan.Pozdrawiam
      • mama_dorota Re: 6-letnie skrzypaczki ;) 08.03.11, 10:41
        Witajcie w naszym gronie, drogie mamy małych muzykantów.
    • belleb 4,5 roku, od 1 roku gra 15.05.11, 12:02
      witam, ja jestem mamą 4,5-letniej dziewczynki, od roku gramy w szkole Suzuki, ale uczciwie mówiąc - nie za wiele ćwiczymy, więc na razie opanowujemy Kurki, Kaczki, Koncert itd. Dziecko zachwycone skrzypcami, co oczywiście nie do końca przekłada się na chętne ćwiczenie, ale ten feler ma po mamusi wink Ja też do ćwiczenia byłam ostatnia... Oprócz tego prawie od roku uczy ją też grać na pianinie ciocia, ale tu już trochę problem, bo nie mamy pianina w domu, więc ćwiczymy tylko u cioci lub dziadków, gdzie stoi nasze pianino, a tak nie powinno być. Obecnie mamy instrument 1/10, zaczynaliśmy od 1/32. Cudo, uwielbiam te małe skrzypce!
      • mama_dorota Re: 4,5 roku, od 1 roku gra 15.05.11, 14:59
        Witaj na forum smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka