mg-34 04.10.10, 14:17 Witam po wakacjach. Znalazłam taką stronkę www.teoria.com/tutorials/index.htm oceńcie. wg mojej córki całkiem ok. Czasem z nią rywalizuję robimy sobie konkurs słuchowy. Muszę przyznać,że dobre to jest. uczy koncentracji. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_dorota Re: KS 07.10.10, 09:01 Fajna stronka, tylko szkoda, że po angielsku, choć z drugiej strony to pokonanie takiej dodatkowej trudności też zawsze rozwija. A my mamy pewien problem. Chodzi o Małgosię. Na lekcji rytmiki gada, przeszkadzając tym nauczycielce i innym dzieciom. Dostaje uwagi za takie zachowanie, rozmawiamy w domu, ale to jest niezbyt skuteczne, bo problemem jest własnie nuda, a ona ma w końcu dopiero 8 lat. Najgorzej jest na 2-godzinnym bloku zajęć. Rozmawiałam dziś z nauczycielką, którą cenię za to, że jest chętna do współpracy. Przyznaje, że ona jest bardzo zdolna i nawet jak nie uważa, to wszystko wie. Zasugerowałam, że przydałyby się jakieś zadanie dodatkowe, z czym się zgodziła, bo jest tym już zmęczona. Taki sposób świetnie się sprawdził na zajęciach zintegrowanych. Poprosiła mnie też, żebym poszukała czegoś w internecie. Może znacie jakieś ciekawe ćwiczenia rytmiczne na poziomie II klasy, co ważne, nie wybiegające w przód, bo nie o to chodzi, aby przerobiła samodzielnie materiał do przodu, być może nieprawidłowo i potem problem wrócił. Mam na myśli zarówno strony, jak i podręczniki. Strony oczywiście do wydrukowania, nie do klikania . Mogą być także po angielsku, najwyżej jej przetłumaczę. Ewentualnie w innym języku, które są zrozumiałe z kontekstu, nawet bez zrozumienia opisu. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: KS 07.10.10, 09:11 Zapomniałam napisać, że na lekcjach korzystają z takich podręczników: www.ksiegarnia.gliwice.pl/ksiazka_cwiczenia_rytmiczne_dla_dzieci_zeszyt_1-_materialy_pomocnicze_do_rytmiki_171272.html www.bratpol.com.pl/?prod=2696&cat=187 Oczywiście chodzi o ciche ćwiczenia na papierze. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: KS 07.10.10, 11:51 Znacie ten podręcznik? www.alenuty.pl/nasza-muzyka-podrecznik-do-ksztalcenia-sluchu-i-rytmiki-dla-klasy-1-p-292.html Mogę prosić o opinię? Rzeczywiście taki ładny i ciekawy? Ćwiczenia nadają się do samodzielnej cichej pracy? Odpowiedz Link
mama_dorota Re: KS 07.10.10, 11:51 Chodziło mi o ten do drugiej klasy: www.alenuty.pl/nasza-muzyka-podrecznik-do-ksztalcenia-sluchu-i-rytmiki-dla-klasy-2-p-293.html?osCsid=cd092d8b43a1629ed8eb002c5dbfa188 Odpowiedz Link
marcel-kasper Re: KS 08.10.10, 12:37 U Nas ten podręcznik obowiązuje w szkole, przerabialiśmy go w 2 klasie i teraz w 3 dzieci go kończą, ja myślę, że jest ok Odpowiedz Link
mama_dorota Re: KS 08.10.10, 12:59 To świetnie, że dałaś znać. Możesz napisać, czy są tam w środku takie atrakcyjne dla dzieci ćwiczenia typu: rebusy, krzyżówki? Ćwiczenia mojej córki to tylko pisanie nut, aby dopełnić takty itp. Zależy mi na tym, żeby tam naprawdę choć trochę ciekawych ćwiczeń znalazła, a nie tylko robiła więcej prostych zadań. Może mogłabyś mi wysłać skany lub zdjęcia kilku stron? Wysyłam ci prywatną wiadomość z moim adresem mailowym. Odpowiedz Link
bb12 Re: KS 08.10.10, 15:21 Moja córka uczy się z tych książek od pierwszej klasy. W czwartej nadal jest kontynuacja. Dość ciekawe podręczniki, ale to jednak podręcznik a nie zestaw rozwijających zabaw. Może służyć jako dodatkowa pomoc Odpowiedz Link
mama_dorota Re: KS 08.10.10, 16:50 Polecałabyś dla Małgosi? Ona ogólnie, w przeciwieństwie do Piotrka, jest z tych, co lubią różnego rodzaju ćwiczenia uzupełniające. Odpowiedz Link
magdatysz Re: KS 25.10.10, 23:59 Podręcznik ciekawy i b. kolorowy Łukasz taki ma do nauki w szkole. Nawet mi kompletnemu laikowi bardzo się spodobał i prosto jest dużo rzeczy wytłumaczonych. Sa tam rebusy, krzyżówki, zagadki - wsztsko muzyczne Kolorowo i ciekawie. Jeśli twoja córcia lubi takie rzeczy sama robić to polecam. Ja mam z młodym podobny problem bo rozrabia na muzyce ale niestety ma problem z rytmem. Ćwiczymy z metronomem ale on strasznie tego nie lubi. Może mocie jakieś ćwiczenia ruchowe na samo ćwiczenie rytmu? Z nutami, czystoścą dźwieku nie ma problemu ale rytm to porażka... Odpowiedz Link