Dodaj do ulubionych

Podręczniki

04.11.11, 11:06
Miałam napisać to w temacie "Miara", ale rozmyśliłam się.

Tak to jakoś dziwnie u nas jest, że nie ma właściwie prawie podręczników do teorii muzyki. Są jakieś ćwiczenia i solfeże + podręczniki do instrumentów oczywiście, ale takich prawdziwych podręczników to albo nie ma, albo nawet jak są, to nauczyciele ich nie stosują.

Mamy największy problem z kształceniem słuchu. Jak syn jest chory, to przepisanie linii nut z zeszytu niewiele pomaga, kolega raczej nie wyjaśni, a podręcznika brak i jest kicha... bo niemuzyczny rodzic jak chce pomóc to po sieci musi szukać całkiem obcych sobie tematów. Solfeż to jest używany kilka razy w roku, a wszystkie wyjaśnienia są w zasadzie ustne na lekcji, w notatkach jest z tego tylko niewielka część.

Podręcznik do audycji mamy, bo Piotrek trafił na początku do jednej grupy i tam pani wymagała. Potem przeniesiono go do innej i teraz pani z niego nie korzysta. My nieraz zaglądamy, jak notatki są za mało jasne, ale już zdarzył się przypadek, że wyjaśnienie z podręcznika pani poprawiła, woli swoje. W każdym razie ten podręcznik dużo nam pomaga i do KS bardzo by się też przydał.

Czy u was sytuacja wygląda podobnie? A może polecicie jakiś dobry podręcznik z teorią na poziomie podstawówki muzycznej?
Obserwuj wątek
    • namizawa Re: Podręczniki 04.11.11, 12:12
      Jeśli chodzi o książkę do kształcenia słuchu bardzo polecam podręczniki E.Kotowskiej
      www.contra.waw.pl/ksztalcenie.html
      Wszystko jest w niej bardzo jasno i dostępnie wyjaśnione.Do każdej "porcji" teorii są ćwiczenia,pojawiają się też krzyżówki,rebusy.Sama z nich korzystam i uważam że warto.Koszt jednej książki do ok 30zł z tego co pamiętam.
      • namizawa Re: Podręczniki 04.11.11, 12:15
        hmm literówka www.contra.waw.pl/ksztalcenie.htm ten link będzie działał
    • tijgertje Re: Podręczniki 04.11.11, 19:45
      O, podreczniki sa, jak najbardziej. Zobacz tutaj:
      nuty.pl/nut-pdr-ksztalcenie-sluchu.htm
      Rzuc tez okiem do podrecznikow do zasad muzyki, moze np lasocki bardziej by sie dla Piotrka nadawal. w zasadzie teoria ta sama, tylko zebrana w jeden podrecznik, zamiast krok po kroczu zgodnie z programem inna ksiazka do kazdej klasy.
      jesli jednak na cos sie zdecydujesz, to odradzam wydawnictwo Contra. Nie wiem, jakie drukuja podreczniki, ale jesli ich jakosc jest zblizona do tego, jak wydaja nuty na fortepian czy wiolonczele, gdzie glownym zadaniem korzystajacego jest tworzenie erraty do wszystkich bledow, to lepiej poeksperymentowac z jakims sprawdzonym autorem czy wydawnictwem.
      • namizawa Re: Podręczniki 05.11.11, 09:49
        Wydaje mi się że łatwiej się czegoś nauczyć-mam tu na myśli np jakiś materiał którego się nie przerobiło z powodu choroby-jeśli ma się coś krok po kroku wyjaśnione.
        Jeśli chodzi o nuty wydawane przez nich trudno mi ocenić bo nic takiego od nich nie kupowałam,ale jeśli chodzi o "zwykłe" książki to nie zauważyłam tego typu problemów.
        A jeśli chodzi o teorię to polecałabym również "Zasady muzyki" Wesołowskiego.Tam informacje są bardziej skondensowane,ale wg mnie nadal przystępne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka