Dodaj do ulubionych

gitara u 4-latka

25.06.12, 12:40
Kiedy 4-letnie dziecko powinno spróbować zacząć grac na gitarze??? moja córka uwielbia brzękolić na tym instrumencie i się zastanawiam czy ona daje jakieś sygnały żeby ja kierować w tą stronę????
Obserwuj wątek
    • only_stereo Re: gitara u 4-latka 25.06.12, 14:11
      Moja córka dostała od nas gitarę na czwarte urodziny, bo bardzo o niej marzyła (tata gra na gitarze). Kupiliśmy więc instrument w jej rozmiarze i pogrywa sobie na niej w luźnym stylu wink

Jeśli chodzi o wiek dziecka w momencie rozpoczęcia nauki - różnie to ludzie widzą: w metodzie Suzuki zaczyna się wcześnie, np. moja córka zaczynała grać na fortepianie mając 3 lata i był to dla niej bardzo dobry moment.
      Dzieci uczą się met. Suzuki również na gitarze, a gitara ma jeszcze ten plus w przypadku małego dziecka, że można kupić mniejszą (czego się nie da zrobić w przypadku fortepianu/pianina).
    • eu-iza Re: gitara u 4-latka 26.06.12, 08:36
      Mój syn zaczął grać jak miał 8 lat - klasyczna 3/4. Moja młodsza córka ma 6 i przymierzam się właśnie do lekcji, wydaje mi się jednak, ze powinna jeszcze podrosnąć do gitary 3/4. Spróbujemy po wakacjach, jeśli się nie da poczekam jeszcze z rok. Gitara nie jest łatwym instrumentem, dlatego nasz nauczyciel polecał dla Młodej raczej pianino (którego nie posiadamsmile). Chciałabym, by moje dzieci umiały grać dla siebie, na pewno nie będą muzykami, ale jeśli ktoś planuje dla dziecka karierę muzyczną, wydaje mi się, że powinien zacząć jak najwcześniej. A tak na marginesie: czy czytaliście "Pieśń bojową tygrysicy"?
      www.empik.com/bojowa-piesn-tygrysicy-chua-amy,prod60180004,ksiazka-p?gclid=COH9hfek67ACFUFO3wodCQJLtw
      • mama_dorota Re: gitara u 4-latka 26.06.12, 08:40
        Tak, niektóre z nas czytały:

forum.gazeta.pl/forum/w,45595,126219840,126219840,_Bojowa_piesn_tygrysicy_.html
        Dopisz też, co myślisz o tej książce smile.
    • kulju Re: gitara u 4-latka 05.07.12, 06:57
      Jak znajdziesz maly instrument to pewnie bedzie mogla grac. My najmlodszemu (nie ma jeszcze 2 lat wink kupilismy Ukulele (nie wiem jak po polsku) i sobie brzdaka - nie zabiera juz gitary nikomu
      en.wikipedia.org/wiki/Ukulele
      Poszukalabym nauczyciela, ktory ma doswiadczenie w pracy z malymi dziecmi. U nas wszyscy radza zaczecie od pianina, a pozniej drugi instrument.
      Magda
      • jarkotowa1 Re: gitara u 4-latka 05.07.12, 10:26
        Po polsku też ukulelesmile
        • mama_dorota Re: gitara u 4-latka 05.07.12, 11:02
          zobaczcie:
          www.youtube.com/watch?v=b6Akkmwz38M&feature=relmfu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka