zullka
12.03.13, 09:03
witam serdecznie,
moja córka chodzi na fortepian - II klasa I stopnia.
Mam pytanie czy z predyspozycjami na fortepian trzeba się urodzić? czy można się tego wyuczyc? chodzi o to, że nauczyciel mojej corki, chwali ją, ma bardzo dobre jak narazie oceny- z fortepianiu, ks czy rytmiki, zdolna muzycznie wg nauczyciela instrumentu i innych muzyków z którymi ma do czynienia. Nauczyciel fortepianiu mówi, że widziałby ja na innym instrumencie na drugim stopniu, ponieważ córka musi skupiac się na graniu prawidłowo (np. stacato, legato), co wg nauczyciela dzieci z predyspozycjami na fortepian maja to "we krwi", robią to bezwarunkowo. A ona w czasie grania musi się nad tym skupiac dodatkowo, co jej oczywiscie wychodzi dobrze, bo nauczyciel zadowolony z grania.
Poza tym pochwalila, że ma znakomitą pamięc, powiedziała, że mogłaby co 2 tygodnie dostawac nowe utwory tak szybko się uczy... ale za to musi poświecac więcej czasu nad artykulacją utworu.
Dodam, że nauczyciel bardzo wymagający i doświadczony, jego uczniowe bez problemów dostajac się na II stopien czy też na wyższa uczelnie muzyczne.
Jesli są tutaj nauczyciele fortepianiu lub osoby, które mają wiedzę na ten temat proszę o podzielenie się opinią na ten temat.
Mam jeszcze pytanie,
1. czy dziecko po I stopniu da radę juz grać muzykę rozrywkowa?
2. czy jest możliwość zdawania na inny instrument na II stopien?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Zullka