Dodaj do ulubionych

Tak gra - waltornia

15.06.13, 21:34
Z namową Mamy-Doroty smile tworzę nowy wątek - o waltorni i wrzucam filmik, na którym gra P:
lat 7 i pół, gra na waltorni od 9 miesięcy. Obecnie prawie nie ma górnych jedynek, dopiero mu rosną.
Przepraszam, że bokiem - nagrywałam aparatem i nie pomyślałam, że będą problemy z jego obrotem.
www.youtube.com/watch?v=kzj4-1B0swE&feature=youtu.be
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Tak gra - waltornia 16.06.13, 09:47
      Suuuupersmile Uwielbiam waltornie. Fajnie sobie radzi jak na 7-latka.
      • sylwik30 Re: Tak gra - waltornia 16.06.13, 12:11
        pewnie ciężko jest dmuchać w taką wielką "trąbkę" Teraz już wiem co to waltornia
        • djpa Re: Tak gra - waltornia 16.06.13, 14:43
          Moim zdaniem bardzo ciężko jest wydobyć dźwięk, grać na waltorni. Nie dlatego, że jest duża (waltornia P waży znacznie mniej niż się to wydaje gdy się na nią patrzy), ale dlatego że jest wąska i długa. Po rozwinięciu ma około 3-4 metry. Nieznaczna zmiana ułożenia ust, zadęcia i dźwięk wychodzi inny.
          Kilka razy próbowałam coś, cokolwiek zagrać na waltorni, jeden sensowny dźwięk, ale nijak nie potrafię...
    • skarolina Re: Tak gra - waltornia 16.06.13, 22:00
      Ha, ja tę piosenkę śpiewałam na egzaminie wstępnym do szkoły muzycznej - 34 lata temu smile

Fajnie mu idzie, waltornia łatwa nie jest.
      • wiola.1230 Re: Tak gra - waltornia 16.06.13, 22:08
        waltornia to z dawnych czasów róg ?mama rację
        • mama_dorota Re: Tak gra - waltornia 17.06.13, 08:52
          Tak. To jest to samo.
    • pepperann Re: Tak gra - waltornia 17.06.13, 09:21
      Bardzo fajnie gra! A na youtubie, już online, film można odwrócić smile
    • la_bella_principessa Re: Tak gra - waltornia 17.06.13, 10:04
      Super, świetnie sobie radzi! samych sukcesów życzę smile
      • xamirek Re: Tak gra - waltornia 17.06.13, 11:12
        Fajnie dmie w tą "tubę", myślałam że dla maluchów są mniejsze wersje instrumentu.
        Wrzuć coś jeszcze, niech się więcej mały waltornista pochwali.
        • mama_dorota Re: Tak gra - waltornia 17.06.13, 11:27
          Ta waltornia nie jest aż tak wielka, tylko tak wyszło w filmie. Ale robi wrażenie, prawda?

I ta rączka w środku wink.
    • djpa Re: Tak gra - waltornia 17.06.13, 20:11
      Baaaardzo Wam dziękujemy za wszystkie komentarze. Dodają skrzydeł, zachęcają smile
      • kulju Re: Tak gra - waltornia 18.06.13, 05:37
        Robi wrazenie! Moi chlopcy byli wniebowzieci i chcieli od razu taki instrument!
        Chyba na forum bedziecie jedyni w tym watku wink
        Pozdr,
        Magda
    • djpa Duet waltornia + flet 21.12.13, 18:29
      P, lat 8.
      Pierwsza połowa Menuetu Bacha. To obecnie P ulubiony utwór. smile
      Miłego oglądania i - choć to nie kolęda - wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia! smile
      www.youtube.com/watch?v=2wyfHk5dNPA&feature=youtu.be
      PS. Flecistce proszę wybaczyć niedoskonałości gry i (nie)dostrojenia instrumentów - do szkoły muzycznej nigdy nie chodziła (nie zdała), lekcji prywatnych nie miała. Ale grać lubi.
      • lizzy9 Re: Duet waltornia + flet 17.07.19, 13:41
        Odkopałam ten stary wątek, syn djpa bardzo fajnie grał... ciekawa jestem czy nadal gra na waltorni smile
        Mój 12 latek po 4 latach fortepianu w szkole muzycznej dostał się na 4 letni cykl młodzieżowy właśnie na waltornię. Zobaczymy jak mu będzie szło od września.
        • djpa Re: Duet waltornia + flet 29.07.19, 12:04
          Nie gra już od prawie 4 lat. Ale za to z nawiązką nadrobił braki w angielskim, matematyce i rozwija inne swoje pasje.
          Powodzenia! Piękny instrument smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka