Dodaj do ulubionych

Przechowywanie nut

18.09.14, 15:38
Jakie macie patenty na gromadzenie nut? Córka po prawie 10 latach edukacji muzycznej zgromadziła pokaźny zapas kserówek. Książeczek i książek z nutami też.
Wkłada je w cienkie koszulki, wpina do segregatora ale nie jest to zbyt wygodne jak chce odnaleźć jakiś utwór.
Nie mam pomysłu a sterta rośnie sad

Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Przechowywanie nut 18.09.14, 17:06
      Miesci jej sie w segregatorze? To jeszcze calkiem dobrze wink
      Ja trzymam wiekszosc w pudelkach z Ikei (mam pod nosem prawie, wiec najwygodniej). Takie troche wieksze niz A4m, brazowe z zamykanym wieczkiem i dziurami na rece sa bardzo wygodne do przechowywania wiekszych ilosci. Z boku opisuje na jaki instrumnet (na fortepian mam osobno latwe, osobno trudne, osobno na 4 rece i w sumie jest tych pudelek chyba z 6). czesc nut, glownie kserowanych w plaskich pudelkach A4 (zaczelam, jak sie w teczkach przestaly miescic). Choc w sumie najwygodniej mi bylo kserowki trzymac w podpisanych teczkach, np na flety proste mialam osobno flet solo, osobno utwory z akompaniamentem, osobno cale kserowane zeszyty, osobno duety, osobno kwartet fletowy, osobno zespoly mieszane. Rownie dobrze moznaby tak samo oddzielnie w segregatorach trzymac, ale te z kolei zajmuja za duzo miejsca, w koszulkach wychodzi tez niestety drogo, a wpinajac luzem mozna uszkodzic nuty. Mlody na lekcje i orkiestre kserowki rowniez w teczce z przegrodkami nosi. Dopoki porzadku konsekwentnie przestrzegalam, to nigdy takiego porzadku w nutach nie mialam wink Trzeba tylko pilnowac, zeby aktualne nuty, gdy przestaja byc potrzebne od razu do wlasciwej teczki wlozyc. Oczywiscie, ze trzeba teczke przejrzec, jesli czegos konretnego sie szuka, ale jest to zdecyowanie latwiejsze, jesli sie teczki dobrze opisze (mozna na okladce zrobic liste konkretnych, zawartych w niej utworow), niz wyciaganie wszystkiego z koszulek. Posegregowanie wszystkiego na poczatku jest dosc czasochlonne (mialam caaaly pokoj usiany nutami, zanim je w odpowiednie teczki poupychalam), ale u mnei naprawde sie sprawdza, nawet jak czegos po wieeeelu latach szukam. Boire pudelko np z nutami na flety proste solo, wyjmuje teczke z sonatami i szukam potrzebnego akompaniamentu. Proscizna wink
      • geve Re: Przechowywanie nut 18.09.14, 22:24
        Zamierzam skanować na bieżąco i wrzucać do wirtualnego archiwum. Zamierzam...
        • tijgertje Re: Przechowywanie nut 18.09.14, 23:09
          Przy moich ilosciach nawet o tym nie mysle big_grin
      • grazbed Re: Przechowywanie nut 19.09.14, 14:03
        Jak na razie mieści się w 5 wypchanych segregatorachsad a reszta zalega wszędzie w całym domu. Nuty ma tak różnorodne, że nie wiem czy udałoby się jakoś je wydzielić tematycznie. Podział na instrumenty? no może...
        Ja wyobrażałam sobie jakąś większą skrzynkę na kółkach, w której byłyby ewentualnie pudełka czy segregatory z nutami. Tylko trudne w poszukiwaniu konkretnego utworu.
        A jakieś inne sugestie?
        • tijgertje Re: Przechowywanie nut 19.09.14, 14:39
          Tak jak pisalam, teczki/segregatowy w pudelka z Ikei i jak chcesz miec na polkach, to one idealnie do Expedita pasuja. Jak sie dobrze posortuje i poopisuje, to naprawde mmozna wszystko szybko znalezc. Podzial zaczac faktycznie od "najgrubszego" na instrumenty / sklady zespolow, potem na etapy nauki / rodzaje utworow/ kompozytorow, zalezy co na polkach zalega. Kserowki, zwlaszcza te starsze proponuje dobrze przejrzec i te mniej czytelne po prostu wyrzucic. Czesc nut, ktore tylko leza na zasadzie "moze sie kiedys przydadza" jesli nie sa jakies bardzo specjalne, to tez proponuje wystawic np na allegro, czy powiesic ogloszenie z lista w szkole muzycznej. Ja zdecydowanie jestem chomikiem, ale jak teraz syn zaczal grac, to widze, ze to zbieractwo szybko ma szanse przeksztalcic sie w katastrofe. wlasnie kupilam drugi podrecznik, z pierwszego pozbywam sie olowka i sie pozbywam. Prawdopodobnie skopiuje kilka ciekawszych stron, bo akompaniament mamy podwojny. To samo z nutami do poczatkowej gry na flecie prostym, z ktorych syn korzysal. 2, moze 3 ciekawsze zeszyty (z tych skonczonych) zostawie, zeby mial co grac na ulicy w dniu krola czy na jakims popisie w szkole, ale uznalam, ze reszty po prostu nie oplaca sie trzymac, bo miejsca zajmuje sporo, a wiem, ze do tych nut nie bedzie mial okazji wrocic, bo po prostu go juz nudza.
          • anatewka11 Re: Przechowywanie nut 19.09.14, 16:21
            Takie pudełka ?
            allegro.pl/pudelko-organizer-pojemnik-na-dokumenty-gazety-a4-i4612377983.html
            • anatewka11 Re: Przechowywanie nut 19.09.14, 16:40
              Z działu Organizacja dokumentów na allegro:
              allegro.pl/organizer-pojemnik-szuflady-na-papier-pomaranczowy-i4587650698.html
              allegro.pl/tacki-na-dokumenty-szuflady-durable-varicolor-a-5-i4549504609.html
              allegro.pl/sorter-pojemnik-dokumenty-varicolor-durable-grat-i4561539530.html
            • tijgertje Re: Przechowywanie nut 19.09.14, 20:31
              Ja mam takie:
              www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00100467/
              Stoja jedne na drugich, ale nie zalezy mi, zeby ladnie wygladaly, a sa solidne. Do Expedita Ikea ma sporo roznych pudelek i koszykow w podonych rozmiarach, mi zalezalo, zeby miec gdzie upchac i tanio bylo, wiec na kolory nie patrzylam. Takie plaskie to dobre sa na kserowki luzem, bo ksiazek wiele sie tam nie zmiesc. Teczki i ksiazki bez problemu mieszcza sie w tych pudelkach, wiec je traktuje jako "pierwszy sortownik". Niektore sa wypchane jednym rodzajem ksiazek, inne zawieraja rozne "podteczki" z cienkimi nutami i kserokopiami.
    • kulju Re: Przechowywanie nut 20.09.14, 20:44
      Ja nie bardzo pomoge, bo az tak nie chomikujemy nut, ale mamy cala szafe przeznaczona na nuty, posegregowane na polkach, w zaleznosci od instrumentu.
      Ale my mamy w wiekszosci wydania orginalne, czasami zbiorowe, wiec one moga "stac". Nie mamy wielu kserowek - zostawiam tylko te, ktore nie sa dostepne w sieci i one sa posegregowane w segregarory (ale wielu ich nie mamy) - takie dziecinne - juz nie grane kserowki, wyrzucam crying
      Zostawiam tylko ksiazki, bo moze jeszcze ktores dziecko bedzie gralo. Tez pewnie nie ma sensu trzymac, bo co nauczyciel, to zmiana, nie kazde dziecko lubi to co wczesniejsze...
      Sens przechowywania nut widze u nauczyciela, u dziecka? nie wiem - pewnie Twoja corka do tych kserowek z pierwszych lat nie wroci. Chyba ze chcesz trzymac z sentymentu wink
      • grazbed Re: Przechowywanie nut 21.09.14, 06:16
        Trzymam wszystkie jej nuty. Dobrze że nie wyrzuciłam początkowych na flet prosty czy piosenek z chóru szkolnego. Córka dostała właśnie zastęp w harcerstwie i chce wykorzystać nuty na zbiorkachsmile. A kserowki łatwo zabrać ze sobą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka