Dodaj do ulubionych

Obowiązki domowe

22.10.10, 12:01
Czy Wasze dzieci mają jakieś obowiązki domowe?Moja opróżnia zmywarkę.Wymyśliłam,ze bedzie to jej stały obowiązek,bo-tak w tajemnicy-ja tego robić nie cierpię big_grin.Musi też zaścielić swoje łóżko i dbać o ogólny porządek w swoim pokoju(chociaż tam nigdy nie wygląda tak"po mojemu").No i otwiera drzwi Pani kotowej gdy ta pod nim miauczy gdy chce wyjść na zewnątrz.A kotka miauczy najczęściej wtedy gdy wszyscy są na górze i kto musi schodzić?Oczywiście właścicielka kota wink
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Obowiązki domowe 22.10.10, 13:09
      O to ja już wiem po co mam 3 dzieciwink Mam 3 zwierząt- 2 psy i kota. Jak znalazł każdemu się coś trafi do wpuszczeniabig_grin
      Jesli chodzi o Nikodema i Wiktora to na razie oprócz otwierania balkonu zwierzętom i przyniesienia psiej miski z dworu (jedzenie nakładam ja) to się "lenią". Oczywiście muszą posprzątać zabawki z podłogi. Jesteśmy umówieni, że mogą to zrobić dopiero przed snem, żeby nie przerywać zabawy co chwilę. Ale na noc na podłodze ma nic nie leżeć(czasami jakaś wielka budowla z klocków się uchowa).
      Alicja oprócz pilnowania porządku w swoim pokoju(porażka) myje wannę i umywalkę w łazience. Czasami od wielkiego dzwonu wyniesie śmieci, wystawi miskę psu, wpuści z dworu, coś przyniesie, potrzyma, przypilnuje. Zmywarkę opróżniła parę razy ale ja mam zawsze stresa że coś upuściwink
      W stosunku do chłopców nie ma (Ala) żadnych obowiązków. Po prostu to są nasze dzieci, nie jej i możemy ją najwyżej poprosić o pomoc (kiedyś przyniesienie pieluch, teraz zerknięcie jak jesteśmy zajęci, podanie szklanki z wysoka, zapalenie światła w łazience)- nie jest to jej obowiązek. Po prostu na zasadzie, że jesteśmy mili i sobie pomagamy jak trzebasmile
    • mjermak Re: Obowiązki domowe 22.10.10, 17:06
      Moja ma utrzymywac porzadek w swojej sypialni i na dole w bawialni. Ale nie czepiam sie codzinnie, ale przed weekendem ma byc porzadek tzn nic na podlodze, nic rzuconego i zgruchomionego w szafie czy pod lozkiem albo za zaslonami (pamietam, ze ja kiedys tez tak sprzatalam-pod lozko, do szafy byle nie bylo widac). Bawialnia to juz insza inszosc, nie musi sprzatac codziennie ale jak czasem zedje i stwierdze ze zrobil sie sajgon to ma 2 dni na ogarniecie chaosu. teoretycznie powinna scielic swoje lozko, ale wyrecza ja notorycznie dziadek, ktory zapomina, ze mial tego nie robic i juz macham reka bo glupio mi go upominac, a jego w oczy kluje jak pol dnia w jej pokoju jest nieposcielone wyro.
      Mala nakrywa tez do stolu, jesli jemy wszyscy razem, czasem pomaga dziadkowi rozladowac zmywarke, pomaga mi porozkaldac zakupy do szafek i lodowki. Pomaga dziadkowi skladac wyprane ciuchy po poniedzielkowym praniu. Pomaga tez kolo domu-jak jest sezon grabi liscie, kopie w ogrodku, pomaga mi sadzic kwiaty, cebule itd. Robi tez sobie ostatnio kanapki jak jest glodna.
    • panda74 Re: Obowiązki domowe 22.10.10, 18:44
      Moja nie ma dużo obowiązków. Najważniejszy to utrzymanie porządku w pokoju oraz zbieranie swoich ciuchów i zabawek, które uwielbia rozrzucać po całym domu. Oczywiście najlepiej, by ich nie rozrzucała big_grin
      Ponadto wychodzi z psem i ze śmieciami. Czasem proszę ją, by zamiotła podłogę.
    • minnie8 Re: Obowiązki domowe 22.10.10, 21:02
      Odkurzania najlepiej taż bym się pozbyła...na razie M się tym czasami zajmuje...i co tam-niech się tym zajmuje...ale...
      No i jeszcze są też (zawsze uprzejme prośby)...Nadia przynieś mi z góry sweter...znajdź pilota...idź po mąkę do sklepu bo mi zabrakło...przynieś mi wody...
      Dzieci to świetny "wynalazek"(tylko mnie nie linczujcie).Ale jednak zostanę przy jednym smile
      • aniaturek0409 Re: Obowiązki domowe 26.11.10, 22:27
        u nas też pokój ma być w miarę ogarnięty, czasami idzie do sklepu, do tego też młodego wykorzystuję do przynieś, podaj... Wypuszcza też i przyprowadza psa z podwórka. Ale cóż mam teraz w domu niemowlę więc bywa i tak, że kolację sam musi sobie zrobić. Ale radzi sobie dzielnie i nie narzeka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka