Dodaj do ulubionych

Wybór profilu w liceum

29.11.10, 17:01
Jakiś czas temu zakładałam wątek , w którym pytałam o rady, jaki profil mam doradzić mojej córce, jako, że jej zainteresowania były wszechstronne. Ostatecznie zdecydowała się na klasę humanistyczną, stwierdza teraz, że lepszego wyboru dokonać nie mogła, pozwala jej się to rozwijać, maja bardzo dużo ciekawych zajęć, nie ma tygodnia bez kina, teatru, ale także sesji naukowej. Szkoła jest bardzo przyjazna, nauczyciele (z małymi wyjatkami) świetni.
Teraz gimnazjum kończy syn. Jego zainteresowania to fizyka, matematyka (ale z fizyki jest świetny, z matmy bardzo dobry na tle klasy, natomiast brak mu takiego matematycznego ''błysku''), gra w szachy, lubi informatykę - czyli raczej ''ścisłowiec''.
Ale jednak bardzo dobrze radzi sobie też z przedmiotami humanistycznymi, interesują go zjawiska społeczno -polityczne.
Moja córka podkreśla, że w klasach humanistycznych się po prostu łatwiej żyje, lepiej funkcjonuje, generalnie - klasy mat.- fiz mają o wiele więcej pracy, mniej ''życiowe'' zagadnienia, generalnie - nie zamieniłaby profilu za nic, choć np w pierwszej klasie z biologii i chemii maja ten sam program, co klasa biol-chem, a na razie z tych przedmiotów ''wychodza '' jej piątki.
Opinia mojej córki - w przypadku wyboru klasy mat -fiz jej ambitny brat będzie musiał się pogodzić ze słabszymi ocenami z przedmiotów niekierunkowych, co możew go ''zdołować''.
Uprzedzam, że nasze tłumaczenia tu nic nie dadzą - będzie czuł się gorszy od siostry, niezależnie, czy wybierze to samo liceum, czy inne.
Wiem, że dobrze czułby się wśród humanistów, ale jednocześnie szkoda tych zainteresowań fizyką. Żeby było ciekawiej - młody nie znosi chemii, a tylko humaniści kończą ją w drugiej klasie.
Nic mu nie doradzam, nie chcę, żeby później narzekał, ale wcale nie jestem przekonana, czy wybór ścislego profilu wyjdzie mu ogólnie na zdrowie. I jak przygotować syna na ewentualne gorsze oceny? Siostra poszła do liceum i średnia będzie co najmniej taka, jak w gimnazjum.
Nie chcę, żeby poczuł się gorszy. Był czas, że trochę wolniej się uczył, ale teraz pracuje szybko i efektywnie. Słabszy jest jedynie, jeśli chodzi o języki obce, ale młoda po prostu ma talent i tym syn się nie przejmuje.
Jak wspierać takie ambitne dziecko i jak mu pomóc dokonać właściwego wyboru?
Obserwuj wątek
    • aka10 Re: Wybór profilu w liceum 29.11.10, 17:19
      A co syn chce? Jaki profil go interesuje?
      • azile.oli Re: Wybór profilu w liceum 29.11.10, 18:18
        Interesuje go fizyka, ale także np wos. Być może też historia, ale przy obecnej nauczycielce szkoda o tym mówić. Od najmłodszych lat interesowała go biologia, jednak nauczycielki w podstawówce i gimnazjum skutecznie mu go obrzydziły. Jednak np w liceum córki jest genialna biologiczka i wiem, że przy niej mógłby się rozwinąć w tym kierunku, bo ma naprawdę dużą wiedzę pozaszkolną, która na razie nikogo nie interesuje.
        Tak więc celuje raczej w profil mat - fiz.
        Problemem jest też wybór szkoły - musimy wybrać takie liceum, gdzie języki są w grupach międzyoddziałowych. W grę wchodzą w zasadzie 3 szkoły, w tym liceum córki, gdzie młody nie chce iść (bo siostra). Dwa pozostałe licea sa raczej kiepskie- niskoprogowe, ale wymagania duże, w zwiazku z tym słabe oceny przy niskim poziomie nauczania.
        Wiem, bo chodzą tam koleżanki córki - nauczyciele się nie wysilaja, bo obniżają poziom do uczniów, jednocześnie stosują wymagania jak w wysoprogowych liceach. No fakt - progi procentowe na poszczególne oceny niższe, niż w liceum u córki i nie ma tzw corocznej próbnej matury.
        • aka10 Re: Wybór profilu w liceum 29.11.10, 18:56
          Szczerze mowiac, na pewno zostawilabym wybor synowi. Jesli by mu profil nie odpowiadal, to chyba jest mozliwosc zmiany klasy? Szkoda fizyki, jesli ja tak lubi. Moze potem wybierze cos w tym kierunku na Politechnice? Sadze, ze i z praca po scislych kierunkach latwiej. A jesli bedzie mial slabsze oceny niz siostra? Takie jest zycie. I wcale nie jest powiedziane, ze to corka-przy lepszych ocenach-zajdzie dalej niz syn.
    • berdebul Re: Wybór profilu w liceum 29.11.10, 17:58
      > Moja córka podkreśla, że w klasach humanistycznych się po prostu łatwiej żyje,
      > lepiej funkcjonuje, generalnie - klasy mat.- fiz mają o wiele więcej pracy, m
      > niej ''życiowe'' zagadnienia, generalnie - nie zamieniłaby profilu za nic,
      Może i łatwiej, ale później gwiazdy klas humanistycznych nie znają i nie rozumieją podstawowych praw fizyki/chemii i nie wiedzą dlaczego im roślinka zdechła mimo intensywnego nawożenia.
      Ścisły profil zazwyczaj wymaga więcej, nie ma odpuszczanego polskiego/wosu/historii, więc pracy jest więcej. Ścisłe są IMO bardziej życiowe, bo dotyczą podstawowych praw rządzących światem wink ale wszystko zależy od upodobań, swoje ścisłego profilu nie zamieniłabym na nic a kończyłam biol-chem-mat-fiz, co nie przeszkodziło mi w zdaniu na maturze WOSu i rozszerzonego polskiego wink. Przejrzyjcie programy nauczania, jak są rozłożone przedmioty godzinowo i wybierzcie to co będzie najbardziej odpowiadające upodobaniom Synasmile
      • verdana Re: Wybór profilu w liceum 29.11.10, 18:59
        Nie ma bardziej czy mniej zyciowych, moj mąż skończył klasę mat-fiz, na życzenie rodziców, przedmioty kierunkowe go kompletnie nie interesowaly i pamięta z nich tyle, ze jak wsadzić palec w kontakt, to prąd może kopnąć. Ja z kolei byłam laureatką olipiady matematycznej w podstawowce, ale zdawałam sobie sprawę, ze to nie jest to i nie zgodzilam sie na mat-fiz.
        Jedyną osoba, ktora może zadecydowac jest syn. Ja nawet powstrzymałabym się w tej sytuacji od udzielania rad.
        • joa66 Re: Wybór profilu w liceum 29.11.10, 19:09
          gdzie młody nie chce iść (bo siostra).

To może być podpowiedź gdybyś zauwazyła pojawianie się kompleksów. Nie można porównywac czwórki z dwóch różnych szkół. wink

Ja bym zostawiła wolną rękę i co najwyżej zapewniła, że cokolwiek się stanie, to zawsze będziecie go wspierac, w tym organizacyjnie.

To sa bardzo trudne wybory i rodzice chyba niewiele moga poradzić. Mój syn ma kolegę, wybitnego matematyka (zdanie specjalisty), którego ....matematyka nudzi na dłuższą metę. Myśli o klasie humanistycznej, bo uwielbia czytać, uwielbia teatr, dyskusje na tematy "humanistyczne". Tez jest w tym dobry, czasami nawet bardzo dobry, ale nie wybitny....Rodzice milczą, ale widzę, że maja bardzo mieszane uczucia.
          • azile.oli Re: Wybór profilu w liceum 29.11.10, 20:01
            No tak to właśnie jest, że czasem młody człowiek mimo talentu w jakimś kierunku wybiera coś innego. Absolutnie nie będę naciskać i od rad też się raczej powstrzymam.
            Malutki problem mam z tym, że chciałabym, aby syn poszedł do tej samej szkoły, do której chodzi córka. Panuje tam przyjazna atmosfera, bez problemu może kontynuować rozszerzony niemiecki i wogóle widzę, że córka jest zadowolona. To taka szkoła z klimatem.
            Faktem jest natomiast, że rzeczywiście, oceny z różnych szkół trudno porównywać. Z tym, ze czasem o tę przysłowiowa czwórkę może być łatwiej w szkole, gdzie się więcej wymaga, ale uczy, niż w tej, gdzie wymagania niby mniejsze, a uczeń skazany sam na siebie.
            Myślę, że synowi nie chodzi o porównywanie się z siostrą, wszak wystarczy inny nauczyciel w tej samej szkole i ocena będzie inna.
            On chce do innej szkoły ''dla zasady''. A ta ''inna szkoła'' trochę mnie przeraża, bo znam ja też niejako od środka i nie podoba mi się to, co widzę.
      • nchyb Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 12:43
        > Może i łatwiej, ale później gwiazdy klas humanistycznych nie znają i nie rozumi
        > eją podstawowych praw fizyki/chemii i nie wiedzą dlaczego im roślinka zdechła m
        > imo intensywnego nawożenia.

jak mają dobrych nauczycieli przedmiotu, to niezaleznie od profilu będą to wiedzieć. A jak fatalnych, to i gwiazdy matfiz i biolchem też objawią najpewniej podobną wiedzę, a raczej jej brak...

> go profilu nie zamieniłabym na nic a kończyłam biol-chem-mat-fiz,
        Ciekawy profil kończyłaś, czy też róznolegle dwa? Kiedy to było? Bo za moich czasów był albo matfiz, albo biolchem, wspólnego nie było i teraz u syna też nie...
        • jakw Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 13:28
          Trochę zmieniło się w ofercie liceów od "naszych" czasów.
          Jak ostatnio przeglądałam strony LO to taki "dziwoląg" jest np. w Staszicu i jeszcze kilka liceów w Wwie coś takiego albo podobnego oferuje. Prawdopodobnie do takich klas idą uczniowie z myślą o studiowaniu potem na MISMaP-ie czy specyficznych kierunkach na Politechnice.
        • berdebul Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 18:12
          nchyb napisała:
          > jak mają dobrych nauczycieli przedmiotu, to niezaleznie od profilu będą to wied
          > zieć. A jak fatalnych, to i gwiazdy matfiz i biolchem też objawią najpewniej po
          > dobną wiedzę, a raczej jej brak...
          Nie znam ścisłej klasy która miała odpuszczony polski/historię/wos/wok/etc za to znam mnóstwo klas humanistycznych które nie przerobiły podstawy programowej ze ścisłych 'bo to humaniści...'.
          > Ciekawy profil kończyłaś, czy też róznolegle dwa? Kiedy to było? Bo za moich cz
          > asów był albo matfiz, albo biolchem, wspólnego nie było i teraz u syna też nie.
          2008 rok, profil funkcjonuje od początku istnienia liceum - 20 lat. smile Większość absolwentów wybrała ścisłe kierunki, chociaż kilka osób jest na socjologii/psychologii.
          • azile.oli Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 19:27
            No to ja Cię zadziwię - ścisłowcy mają z polskiego absolutne podstawy, nikt nie rozpatruje z nimi wielorakich kontekstów, bo i po co, jak oni tego nie czują. - Chodziło mi o pokazanie, że generalizujesz i uważasz humanistów za niedouków - mogłabyś się zdziwić.
            A wszystko zależy od nauczyciela - dobry przerobi z humanistami podstawę programową z przedmiotów ścisłych. Słaby - choćby nie wiem jak pragnął , nie nauczy niczego matematyków. No, chyba, że ktoś sam z siebie taki zdolny.
            • menodo Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 19:55
              azile.oli napisała:

> No to ja Cię zadziwię - ścisłowcy mają z polskiego absolutne podstawy, nikt ni
              > e rozpatruje z nimi wielorakich kontekstów, bo i po co, jak oni tego nie czują.
              > - Chodziło mi o pokazanie, że generalizujesz i uważasz humanistów za niedouków
              > - mogłabyś się zdziwić."

Z historii rzadko kiedy dochodza do 1 wojny swiatowej, wok i wos maja tylko rok, laciny i filozofii - wcale.
              • aka10 Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 20:01
                menodo napisała:

> Z historii rzadko kiedy dochodza do 1 wojny swiatowej, wok i wos maja tylko rok
                > , laciny i filozofii - wcale.

To chyba o to chodzi, jak sie konkretny profil wybiera. Moze nareszcie sie czlowiek uczy tego, co go najbardziej interesuje?
                • menodo Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 20:16
                  > > Z historii rzadko kiedy dochodza do 1 wojny swiatowej, wok i wos maja tyl
                  > ko rok
                  > > , laciny i filozofii - wcale.
                  >
                  > To chyba o to chodzi, jak sie konkretny profil wybiera. Moze nareszcie sie czl
                  > owiek uczy tego, co go najbardziej interesuje?"

moja wypowiedz dotyczyla wyrazonej opinii, ze w klasach scislych nie odpuszcza sue uczniom humanistyki.
                • azile.oli Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 20:21
                  I słusznie. Niech się młody człowiek uczy tego, co go interesuje, szczególnie, gdy sa profile.
                  Zarówno Menodo jak i ja próbowałyśmy tylko naświetlić naszej przedmówczyni, że obraz, w którym klasy ścisłe mają wszystko dokładnie i bez odpuszczania, a humanista jest zazwyczaj niedouczony jest po prostu błędny.
                  Zupełnie inaczej realizuje się język polski czy historię w klasach humanistycznych, bo te dzieciaki po coś tam poszły. I bynajmniej nie dlatego, że nie były w stanie objać humanistycznym umysłem wiedzy matematyczno - przyrodniczej. Natomiast to, że mogła być ona dla nich nudna jest zupełnie naturalne.
            • berdebul Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 22:12
              > No to ja Cię zadziwię - ścisłowcy mają z polskiego absolutne podstawy, nikt ni
              > e rozpatruje z nimi wielorakich kontekstów, bo i po co, jak oni tego nie czują.
              No to ja Cię zadziwię - 3 z tych nieczujących zdawało rozszerzony polski i zdało go dobrze. Te same osoby pisały również WOS (2x podstawa, 1x rozszerzenie). Czuliśmy klimat. Nikt nam nie odpuścił, omawialiśmy również lektury z po za kanonu, bywaliśmy w teatrach, galeriach, muzeach etc. My prości ścisłowcy.
              > A wszystko zależy od nauczyciela - dobry przerobi z humanistami podstawę progr
              > amową z przedmiotów ścisłych
              Przerobić można wszystko, z każdym. Trudniej jest uczyć. Nie znam osoby po ścisłej klasie, która usłyszała 'a wy jesteście ścisłowcy, to ten ten i ten dział pominiemy, a lektury macie dwie', za to humanistów zwalnianych z zajęć matematyki 'żebyście mieli czas przygotować się do matury...' znam, jak również takich którzy nie mieli pochodnych w liceum (mój rocznik jeszcze miał to w podstawie programowej) - bo przecież do niczego im to nie potrzebne. Za to mi poczet królów i książąt, oraz dogłębna analiza Dziadów jest wręcz niezbędna do życia. wink
              • menodo Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 22:32
                "Nikt nam nie odpuścił, omawialiśmy również lektury z po za kano
                > nu, bywaliśmy w teatrach, galeriach, muzeach etc. My prości ścisłowcy. "

Lepiej by wam dyktanda porobilibig_grin

"Za to mi poczet królów
                > i książąt, oraz dogłębna analiza Dziadów jest wręcz niezbędna do życia. wink "

Tak wlasnie mowia "prosci scislowcy" big_grin
              • jakw Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 23:38
                Berdebul, ostatnio matura z matematyki tak jakby stała się obowiązkowa dla wszystkich więc nie sądzę, żeby następowało teraz pomijanie działów czy zwalnianie humanistów z lekcji matematyki, żeby mogli się do tej matury przygotować wink A pochodne są tak samo potrzebne jak dogłębna analiza "Dziadów", poczet królów i książąt, budowa jamochłonów i tablica Mendelejewa. Jednym się przydają a innym nie.
          • jakw Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 20:14
            Polskiego raczej się nie odpuszcza - z polskiego każdy zdaje maturę, której wynik jest brany pod uwagę także na niektórych kierunkach ścisłych. Owszem, w klasach typu matfiz/biolchem nie ma rozszerzonego polskiego, ale program podstawowy jest raczej traktowany poważnie.
            Podobnie nie powinno być zlewania matematyki w klasach humanistycznych skoro na prawo czy na polonistykę na UW wynik matury z matematyki na poziomie podstawowym ma wagę 5%.
            • aka10 Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 20:26
              Male pytanie: co z uczniami, ktorzy nagle po profilu humanistycznym chca isc na Politechnike? Czy tu tylko egzamin wstepny sie liczy, czy jakis poziom matematyki "swiadectwowej" rowniez ?
              • jakw Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 20:30
                Raczej mają pod górkę, choć nie są całkiem bez szans
                www.pw.edu.pl/Kandydaci/Studia-I-i-II-stopnia-stacjonarne/Zasady-przyjec
                • aka10 Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 20:37
                  jakw napisała:

> Raczej mają pod górkę, choć nie są całkiem bez szans
                  Ok, czyli moga probowac. Pytanie tylko, czy sobie potem poradza.
                • menodo Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 21:17
                  jakw napisała:

> Raczej mają pod górkę, choć nie są całkiem bez szans"

W klasie mojej corki sa osoby, ktore startuja na architekture i od 2 klasy chodza na fakultety z rozszerzonej matematyki.
                  I tez mysle, ze nie sa bez szans, zwlaszcza ze "humanow" w dobrych ogolniakach nie trafiaja osoby, ktore z matematyki sa ewidentnie slabe (w selekcji uwzgledniana jest ocena takze z matematyki i wynik z obu czesci testu). Czasami ktos uwielbia matematyke, ale fizyka go nudzi i woli uczyc sie filozofii.

Poza tym nie na wszystkie wydzialy Politechniki sa wysokie progi, nad czym zreszta czasami ubolewaja jej pracownicy, bo poziom studentow okazuje sie delikatnie mowiac zroznicowany.
              • azile.oli Re: aka 10 30.11.10, 20:43
                Jak się komuś nagle pomysł na życie i studia zmieni, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zdawał na maturze rozszerzoną matematykę czy fizykę i co tam jeszcze jest brane w rekrutacji pod uwagę. Musi mieć jednak na względzie fakt, że w jego interesie jest nadrobienie zaległości z tych przedmiotów. Nikt mu nie każe zdawać wtedy rozszerzonego polskiego, historii wogóle nie musi zdawać.
                Napiszę Ci ciekawostkę - gdy ja chodziłam do liceum, klasy humanistyczne obligatoryjnie zdawały na maturze historię. Nie było wyboru. Chodziła ze mną do klasy dziewczyna, która zamarzyła sobie, że pójdzie na stomatologię, wogóle ona się do klasy humanistycznej nie nadawała. I co? Poszła na korepetycje, egzaminy zdała i się na tę stomatologię dostała. A na maturze zdawała historię, nie zdawała matematyki, fizyki, biologii ani chemii, chyba, że ustnie, ale nie pamiętam. W kazdym razie historię napisać musiała. A do egzaminów nie było jej to potrzebne.
                Teraz, gdy o przyjęciu decyduje matura trzeba bardzo dokładnie przemyśleć wybór profilu, bo później trzeba przygotowywać się do przedmiotów niezgodnych z profilem samemu.
                • aka10 Re: aka 10 30.11.10, 20:50
                  Dzieki za oswiecenie. Uzywasz maila gazetowego?
                  • azile.oli Re: aka 10 30.11.10, 20:53
                    Tak, możesz pisać.
                    • aka10 Re: aka 10 30.11.10, 21:35
                      Napisalam wink
                      • aka10 Re: aka 10 30.11.10, 21:38
                        aka10 napisała:

> Napisalam wink

Wrocilo z powrotem sad
                        • azile.oli Re: aka 10 30.11.10, 22:02
                          Spróbuj napisać na: norkatoo23@wp.pl
                          • aka10 Re: aka 10 30.11.10, 22:12
                            Poszlosmile
            • azile.oli Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 20:29
              Odkąd matematyka stała się obowiązkowa na maturze to też jej raczej nikt humanistom nie odpuszcza. Natomiast chodzi głównie o to, żeby uczeń zdał maturę na poziomie podstawowym - humanista z matematyki , a ścisłowiec z polskiego. Uważam, że branie pod uwagę matury z matematyki w przypadku filologii polskiej jest nieporozumieniem.
              Na szczęście jeszcze nie wszystkie uczelnie wpadły na ten genialny pomysł i mamk nadzieję, że nie wpadną. To już na 100 procent lepsze były egzaminy wstępne na studia.
              • aka10 Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 20:33
                azile.oli napisała:

> Uważam,
                > że branie pod uwagę matury z matematyki w przypadku filologii polskiej jest ni
                > eporozumieniem.
                > Na szczęście jeszcze nie wszystkie uczelnie wpadły na ten genialny pomysł i ma
                > mk nadzieję, że nie wpadną. To już na 100 procent lepsze były egzaminy wstępne
                > na studia.

Oczywiscie. Mnie tylko chodzi o to, czy delikwent po humanistycznej klasie ma szanse dac sobie rade na Politechnice, jesli mu sie nagle profil odmieni.
            • menodo Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 20:33
              jakw napisała:

> Polskiego raczej się nie odpuszcza - z polskiego każdy zdaje maturę, której wyn
              > ik jest brany pod uwagę także na niektórych kierunkach ścisłych. Owszem, w klas
              > ach typu matfiz/biolchem nie ma rozszerzonego polskiego, ale program podstawowy
              > jest raczej traktowany poważnie."

Pewnie, ze sie nie odpuszcza, ale jest to polski na poziomie podstawowym.
              Matematyki rowniez nie odpuszcza sie humanistom, zwlaszcza od kiedy i dla nich stala sie przedmiotem maturalnym, ale tez jest to poziom podstawowy.

• jakw Re: Wybór profilu w liceum 29.11.10, 19:56
      A myśleliście o profilu typu matematyka-wos-geografia/historia? Bywają i takie.
      • azile.oli Re: Wybór profilu w liceum 29.11.10, 20:08
        Owszem, nawet w liceum córki jest taki profil. Nie wiem, jak syn zareaguje na geografię- ma bardzo wymagająca nauczycielkę i ten przedmiot trochę go stresuje. Natomiast geograficzka w tym liceum jest fantastyczna, ale niestety, nie będę go przekonywać, bo prędzej go zniechęcę. No i fizyka na tym profilu taka średnio rozszerzona, ale to nie problem, bo sa zajęcia pozalekcyjne. Może i byłby to niezły pomysł.
        Myślę, że syn się zwróci w końcu o radę do siostry - mimo narzekań ma do niej największe zaufanie.
        • jakw Re: Wybór profilu w liceum 29.11.10, 20:28
          A tak wogóle syn ma już jakieś pojęcie kim chciałby w przyszłości zostać? Bo pewnie inny profil bardziej pasuje do przyszłego inżyniera a inny do socjologa, ekonomisty czy psychologa.
    • menodo Re: Wybór profilu w liceum 29.11.10, 20:22
      > Teraz gimnazjum kończy syn. Jego zainteresowania to fizyka, matematyka (ale z
      > fizyki jest świetny, z matmy bardzo dobry na tle klasy, natomiast brak mu takie
      > go matematycznego ''błysku''), gra w szachy, lubi informatykę - czyli raczej ''
      > ścisłowiec''.
      > Ale jednak bardzo dobrze radzi sobie też z przedmiotami humanistycznymi, inter
      > esują go zjawiska społeczno -polityczne.

Z moich obserwacji wynika, ze osoby o umyslach scislych, ale zainteresowanych "spoleczna" czescia humanistyki dobrze sie sprawdzaja w klasach z rozszerzona matematyka, geografia/historia/wosem. Czyli - kierunki ekonomiczne typu SGH itd.

W bardzo dobrych klasach mat-fiz mozna sie troche zdolowac kiedy sie nie ma "iskry bozej', ale to bardzo indywidalne sprawy - geniuszy jest niewielu, za to wiele mozna nadrobic ciezka praca. Kluczowa wydaje mi sie tu odpornosc na porazki, sklonnosci do porownywania sie z innymi itd.

> Moja córka podkreśla, że w klasach humanistycznych się po prostu łatwiej żyje,
      > lepiej funkcjonuje, generalnie - klasy mat.- fiz mają o wiele więcej pracy, m
      > niej ''życiowe'' zagadnienia, generalnie - nie zamieniłaby profilu za nic, choć
      > np w pierwszej klasie z biologii i chemii maja ten sam program, co klasa biol-
      > chem, a na razie z tych przedmiotów ''wychodza '' jej piątki.

Tez mam corke w klasie humanistycznej i jej rzeczywiscie tez sie dobrze w niej zyje, natomiast w 1 klasie po kilku tygodniach pare osob przenioslo sie do klas o innych profilach.
      Moim zdaniem typowo humanistyczna klasa wymaga zainteresowania humanistyka. Dla kogos, kto wybiera np. na prawo, lubi historie i wos - doszukiwanie sie sredniowiecznych toposow w filmach Bergmana niekoniecznie musi byc zajeciem "zyciowym". Podobnie jak filozofia, wok czy lacina z kultura antyczna.
      Co do programu biol. chem, - w znanych mi dobrych klasach tego typu celem jest matura rozszerzona na poziomie ok. 90 proc.(kierunek medycyna) i do tego dostosowany jest poziom wymagan oraz liczba godzin poszczegolnych przedmiotow. Raczej nie wydaje mi sie mozliwe, aby ta sama wiedza dysponowal nawet najzdolniejszy absolwent klasy humanistycznej...

> Opinia mojej córki - w przypadku wyboru klasy mat -fiz jej ambitny brat będzie
      > musiał się pogodzić ze słabszymi ocenami z przedmiotów niekierunkowych, co moż
      > ew go ''zdołować''.

Tego nie rozumiem z definicji, bo nie rozumiem jak mozna sie dolowac slabszymi ocenami z przedmiotow niekierunkowych.
      Poza tym - niby dlaczego ma miec te oceny slabsze skoro jest mocny w przedmiotach humanistycznych?

Moja rada - na rywalizacje miedzy rodzenstwem najlepiej robi wybor innych sciezek kariery (mniej plaszczyzn do porownywania sie).
      • azile.oli Re: Wybór profilu w liceum 29.11.10, 20:44
        W większości się z tym zgadzam. Co do humanistycznych zdolności i ewentualnych nizszych ocen- jednak trzeba się trochę pouczyć i o ile jestem spokojna o historię, to w przypadku polskiego czy wok-u wymagania sa dla ścoisłowca do ''wykucia'' plus odwalenie sporej liczby zadań z przedmiotów kierunkowych.
        W klasie humanistycznej córka nie uczy się polskiego w domu, coś doczytuje, czegoś szuka, pisze - ale na konkursy, wszelkie inne prace powstaja w szkole.
        Co do wiadomości z biologii i chemii- na razie wszystkie profile idą jednym programem, to się zmieni w drugiej klasie, kiedy humanistom te przedmioty się kończą.
        Natomiast profilom ''ścisłym '' odchodzi tylko wok. Humaniści dostają w zamian większa ilość przedmiotów maturalnych, czyli polskiego, historii, wosu, języków obcych i matematyki.

• verdana Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 13:15
          W klasie humanistycznej trzeba tez liczyc sie ze znacznie większą iloscia lektur obowiązkowych. W dodatku niektóre są wybierane przez nauczyciela, nawet bryków nie masmile
        • jakw Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 13:52
          Imho syn chyba powinien najpierw spróbować określić, jakie studia mogą go interesować. Może jest u was w szkole/pobliskiej poradni jakieś doradztwo zawodowe? W ostateczności można poprzeglądać strony uczelni i zorientować się na jakie studia można startować z konkretnymi przedmiotami na maturze. I oczywiście zorientować się dokładnie w ofercie liceów w "okolicy". A potem oczywiście olać różnice w średniej między synem a córką - w edukacji na poziomie LO bardziej liczy się wynik na maturze z konkretnych przedmiotów, a nie, czy ktoś ma średnią 5,5 , 4,5 czy 3,5.
          Ale jeśli syn pasjonuje się fizyką i jest dobry z matematyki to klasa typu mat-fiz czy mat-fiz-inf wydaje się nienajgorszym pomysłem. Po takiej klasie może iść nie tylko na polibudę - także studia typu socjologia czy ekonomia wydają się całkiem dostępne. Idąc do klasy humanistycznej na Politechnikę raczej nie wystartuje.
          Ale jeśli już teraz myśli o kierunku typu socjologia czy ekonomia to coś w rodzaju mat-geo/hist byłoby chyba najlepszym pomysłem.
          • verdana Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 14:03
            Wiele osób w tym wieku nie ma zielonego pojęcia, na jakie studia się wybiera. Ja sama zdecydowałam się na rok przed maturą. Moja przyjaciółka poszła do biol-chem, zdecydowana iść na medycynę, a w klasie maturalnej zmienila zdanie i skończyla jako historyk.
            O, przepiękne czasy, kiedy byly klasy ogólne, wracajcie!
            • jakw Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 14:20
              No właśnie to jest chyba największy problem. Sama jeszcze w okolicach III klasy LO rozważałam studiowanie historii , a chodziłam do mat-fizu. Z tym, że wtedy w biol-chemie czy mat-fizie program historii nie był jakoś strasznie okrojony i przy stosunkowo niewielkim wysiłku można było pokusić się o takie działania. Na studiach zdecydowanie ścisłych miałam zresztą koleżankę po klasie ogólnej - radziła sobie naprawdę dobrze. Teraz zdawanie matury całkiem niezgodnie z profilem wymaga chyba jednak włożenia większego wysiłku. I dlatego trzeba się poważnie zastanowić jakie studia wchodzą w rachubę - czy typowo humanistyczne, czy typowo ścisłe, czy ścisło-humanistyczne, czy jakieś medyczne (akurat te ostatnie chyba w tym przypadku, ze względu na wstręt do chemii, nie wchodzą w rachubę).
            • joa66 Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 14:32
              O, przepiękne czasy, kiedy byly klasy ogólne, wracajcie!

I jak tam wyglądała nauka? Wszystkie przedmioty w takim samym zakresie, uśrednionym?
              • verdana Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 14:41
                Tak, z amoich czasów tak.
                A za czasów mojej corki, w jej liceum było w ogóle idealnie. Program "usredniony" i fakultety z dowolnych przedmuiotow do wyboru. W ten sposób do tej samej klasy chodzili i matematycy i biologowie i humanisci, żadne lekcje nie były przez to przez wszystkich traktowane jako zbędna nuda, zawsze ktoś był zainteresowany.
                • joa66 Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 15:02
                  fakultety z dowolnych przedmuiotow do wyboru.

Ale znowu zaczny się problem, które fakultety wybrać wink

Chociaż na tym etapie (wybranej szkoły) , jeżeli faktycznie ktoś nie potrafi wybrać przedmiotu, może sobie wybrać nauczyciela (osobowość, fachowość, etc)
                  • verdana Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 16:57
                    Ale to znacznie mniejszy problem, bo przedmioty nie sa w "pakietach", mozna wybrać polski i matematykę, czy fizykę i biologię.
                    • jakw Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 20:26
                      W sumie w przypadku ucznia o niecałkiem sprecyzowanych zainteresowaniach co do wyboru kierunku studiów dość bezpieczny jest profil typu mat-geo/hist. W przypadku UW można po czymś takim startować i na prawo, i na informatykę; o przeróżnych ekonomiach, socjologiach i psychologiach nie wspominając.
                      • azile.oli Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 20:52
                        O dziwo, nigdzie w okolicy profilu mat/geo/hist nie spotkałam, ale mat/geo/wos już tak, w sumie tę historię można nadrobić. Nie wiem, muszę popytać uczniów, którzy obecnie chodzą na ten profil. W poprzednich latach wiem, że był nacisk głównie na matmę , ale może to dlatego, że wchodziła obowiązkowa matura.
                        Co ciekawe - na ten profil było bardzo mało chętnych w szkole córki, więc połączono go z biol-chem, oczywiście rozszerzenia maja oddzielnie. Natomiast utworzono w to miejsce dodatkową klasę humanistyczną, nie chcąc pozbywać się dobrych uczniów.
                        • jakw Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 21:39
                          Pisząc mat/geo/hist miałam na myśli profil mat-geo albo mat-hist, choć i klasy mat-geo-hist widziałam. Więc ten profil mat-geo-wos wyglądałby nienajgorzej z punktu podejmowania decyzji za 3 lata. Klasy mat-hist i mat-geo widziałam w dużej liczbie przeglądanych szkół - zasadniczo (wg opisu) mają przygotowywać na studia ekonomiczne. Ale na wiele innych kierunków też można po tym iść. Z tym że jeśli syn ma w tej chwili ciągoty bardziej w kierunku politechniki to może jednak mat-fiz byłby lepszy. Ale to już wy musicie zadecydować, a syn w szczególności. Sądząc z twoich opisów pozostałe profile: typowy humanistyczny i biolchem możecie raczej wyrzucić z rozważań.
    • mama_dorota Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 13:36
      Ja zawsze byłam dość wszechstronna, a w pobliskim liceum był do wyboru tylko mat-fiz lub klasa ogólna. Skończyłam matematykę, pracuję jako programista baz danych, a na żadnym etapie nauki nie byłam w matematyce błyskotliwa. W przypadku fizyki jest więcej możliwości. Postawiłabym na ścisłe, bo dają większe perspektywy na przyszłość, nie tylko w Polsce, humanistyczne są fajne, ale jest ryzyko, że potem trzeba będzie pracować w zawodzie, którego się nie lubi. To takie moje skromne zdanie.
    • malila Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 13:43
      Czyli chłopak jest dobry w przedmiotach ścisłych, myśli logicznie, dostrzega ciągi przyczynowo-skutkowe, kręci go fizyka, matematyka zapewne raczej jako narzędzie niż sztuka, lubi informatykę, biologię, wos, interesują go zjawiska społeczno - polityczne. Chemia zdecydowanie - nie.
      Na jego miejscu skupiłabym się chyba na wyborze nauczycieli. Zjawiska fizyczne są niepokojąco podobne do zjawisk społecznychwink Możliwe , że Twoje dziecko pójdzie w kierunku społeczno -politycznym, możliwe, że w kierunku bardziej fizyczno-informatycznym (sieci neuronowe np. - przy zacięciu społeczno - politycznym może się to wiązać ze stosowaniem sn do badań socjologicznych), bądź fizyczno- biologiczno-informatycznym typu automatyka, robotyka, sprzęt medyczny, czy biologiczno-fizyczno -społecznym typu neurokognitywistyka. W tej sytuacji i mając moje doświadczenie szukałabym dobrych nauczycieli. Bo dobry nauczyciel potrafi fantastycznie wpynąć na rozwój człowieka. Zły nauczyciel potrafi fantastycznie schrzanić cały potencjał. W tej sytuacji lepiej rozwijać to, co można, nie psując tego, czego na razie rozwinąć nie można.
      • verdana Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 13:47
        rada bardzo dobra, tylko niestety, niewykonalna. Nie sposob dowiedzieć się, jacy nauczyciele będą uczyli w konkretnych klasach w kolejnym roku.
        • malila Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 13:55
          Dzięki, Verdanasmile
          Się zasugerowałam tym, co pisała Azile o nauczycielach w liceum córki. Tak zrozumiałam, że można tych nauczycieli jakoś w przybliżeniu przewidzieć.
          • verdana Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 14:03
            W szkole da sie przewidziec tylko to, ze raczej będzie nudnosmile
          • azile.oli Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 18:34
            No, niestety, mogę przewidzieć jedynie nauczycielki biologii i geografii, są dwie świetne matematyczki i jedna raczej niezbyt dobra, przy czym te dobre, o dziwo, uczą w klasach humanistycznych. Fizyczki są 3 i wszystkie raczej średnie, ale ponoć dla osób pasjonujących się fizyką bardzo dobre. Tylko trzeba mieć solidne podstawy. Nie jestem w stanie przewidzieć chemiczki, polonistki ani historyczki. Niestety, jeśli chodzi o informatykę - totalne nudziarstwo, ale może to tylko w klasach humanistycznych, w każdym razie moja córka , która informatycznie jest nawet lepsza od brata, uważa ten przedmiot za kompletny niewypał, w wykonaniu danej nauczycielki. Zawsze jest jednak szansa, że pojawi się nowy informatyk.
            Tak szczerze - muszę stwierdzić, że syn ma do nauczycieli raczej pecha i to już od podstawówki. Wyjątkiem jest jego gimnazjalna matematyczka - średnio fajny człowiek, ale doskonały fachowiec. Natomiast nie wiem dlaczego - jeśli w szkole jest np 4 nauczycieli danego przedmiotu , w tym jeden upierdliwy - na mur beton trafi na mojego syna.
            Do wychowawców też nie ma szczęścia.
            Co do kierunku studiów - daleka droga do wyboru, myślę jednak, że pewnie jakiś kierunek politechniczny, chociaz, kto wie?
        • jakw Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 14:10
          Być może udałoby się ustalić coś niecoś odnośnie nauczycieli - zwłaszcza w przypadku liceum, gdzie chodzi starsza latorośl. Problem może być jednak taki, że najlepszy nauczyciel od historii jest w klasie humanistycznej, a najlepszy od fizyki w mat-fizie. I wtedy wybranie sobie profilu z najlepszym nauczycielem od historii i najlepszym od fizyki może nie być możliwe. Zwłaszcza, ze w II-III klasie dla humanistów fizyka pewnie jednak nie będzie przedmiotem kluczowym,podobnie jak historia dla mat-fizu. Jednak chyba chłopak musi podjąć jakąś decyzję czego bardziej woli się uczyć - czy tej fizyki czy historii wink.
          • verdana Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 14:42
            Jesli najlepszy nauczyciel fizyki nie pójdzie na macierzyński, a historyk nie dostanie wychowawstwa i nie weźmie klasy z rozszerzoną historią.
            przydział nauczycieli do klas to wypadkowa zdrowego rozsadku i kompletnej loterii.
            • azile.oli Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 18:41
              O właśnie, tym sposobem córka nie dostała najlepszej nauczycielki rozszerzonego języka, bo jest ona wychowawczynią klasy maturalnej z tym językiem rozszerzonym i wiadomo, że ma fakultety, więc nie dała rady uczyć w klasie, gdzie tego języka jest więcej. Najlepsza nauczycielka uczy więc profil podstawowy. A tak sobie zakładałam, że przecież musi uczyć moją córkę. Mogłam sobie zakładać.
              • aka10 Re: Wybór profilu w liceum 30.11.10, 19:59
                A czasem sie zdarza i tak, ze bardzo dobry nauczyciel matematyki dostaje inne klasy i w 3-ciej klasie nagle sie trzeba przyzwyczajac, ze matematyke dyskretna bedzie prowadzil zupelnie kto inny... A takiej zmiany, to juz zupelnie nikt nie przewidywal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka