Dodaj do ulubionych

Zgłupiałam

07.01.11, 17:57
Mam pytanie jak wygląda teraz zapisywanie dziecka do przedszkola, czy też zerówki moja córka 31.X.2011 skończy 5 lat teraz chciała bym gdzieś ją dać ale gdzie, czy zerówka zależy od tego że chce puścić ją od 6 lat do szkoły więc muszę wybrać zerówkę, głupie pytanie ale zerówka to tylko rok tak? A jeżeli pójdzie normalnie od 7 lat to powinna zaliczyć teoretycznie rok przedszkola i rok zerówki i ostatnie jak ona powinna iść do szkoły do pierwszej klasy skoro 31.X ma urodziny co się liczy rok szkolny czy rocznik
Obserwuj wątek
    • jakw Re: Zgłupiałam 07.01.11, 18:29
      Sposób zapisu zależy od miejscowości. Zwykle jest to marzec-kwiecień - dopytaj się w interesujących cię placówkach (termin zapisu do szkoły i przedszkola może się różnić). Dzieci idą do szkoły rocznikowo - twoja jest z 2006 więc i tak będzie szła do I klasy w 2012. A ta tzw. "zerówka" to właśnie obowiązkowy rok przygotowania przedszkolnego - może być w przedszkolu, może być w szkole. Tak czy siak gdzieś młodą od września 2011 przyjmą. Tak na teraz możesz ewentualnie poszukać wolnego miejsca w przedszkolu.
    • pacynka27 Re: Zgłupiałam 07.01.11, 18:35
      Rocznik 2006 jest pierwszym w którym nie ma już wyboru. Wszystkie dzieciaki pójdą do I klasy w wieku 6 lat (chyba że dziecko będzie odroczone to wtedy pójdzie jako 7-latek).
      W tym roku musisz córkę zapisać na tzw. roczne przygotowanie przedszkolne, zerówki już przestaną istnieć.
    • gertruda.k Re: Zgłupiałam 07.01.11, 19:21
      Twoja córka ma obowiązek,rocznego przygotowania przedszkolnego czyli tzw."0" w przedszkolu lub szkole w roku szkolnym 2011/2012 oraz obowiązek szkolny czyli klasa 1 w roku szkolnym 2012/2013. Nie ma już możliwości wyboru czy pójdzie do szkoły jako 6 czy 7 latek. Liczy się rocznik czyli idąc do klasy 1 będzie miała jeszcze 5 lat. Niestety będzie to podwójny rocznik czyli do szkoły maszerują wszystkie dzieci 6 letnie ( rocznik 2006) i 7 latki (rocznik 2005)które nie poszły do szkoły we wrześniu 2011.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka