Dodaj do ulubionych

Wypadające włosy u 9-latki

08.02.11, 21:15
Mojej córce strasznie wypadają włosy. Jakieś pół roku temu miała robione podstawowe badania, ale wszystkie były w porządku. Jak ją czesze jest cała szczotka włosów (uzywamy szczotki z naturalnego włosia), po myciu jeszcze gorzej.
Co może być przyczyną? Do jakiego lekarza powinnam się udać ewentualnie jakie badania zrobić?
Cały czas bierze witaminy, ale efektu nie ma. Końcówki podcinane regularnie, ale to chyba nie ma większego znaczenia.
Obserwuj wątek
    • sonia-3 Re: Wypadające włosy u 9-latki 08.02.11, 21:56
      Może tarczyca?. Endokrynolog by sie przydał.
    • pamama Re: Wypadające włosy u 9-latki 09.02.11, 23:10
      Brzmi niepokojąco, może to stres? Moja znajoma z powodu stresu łysiała całymi plackami, nawet nie skojarzyła tych dwóch rzeczy, ale lekarz owszem.
      • clio_yaga Re: Wypadające włosy u 9-latki 09.02.11, 23:20
        Też się zastanawiam czy to właśnie nie stres, ona ogólnie jest bardzo wrażliwa. Mamy wizytę u dermatologa, ale dopiero w kwietniu (na NFZ), ale chyba wybiorę się jednak wcześniej prywatnie, a ten kwietniowy termin zostawię jako kontrolny. Zastanawiam się tylko, czy dermatolog na pewno rozwiąze problem, bo pediatra jakoś szczególnie się nie przejęła.
        • znowuniedziela Re: Wypadające włosy u 9-latki 09.02.11, 23:59

Zanim pojdziesz do lekarza zrób dziecku badania tarczycy-tsh, ft3 ft4, t3, t4, poza tym podstawowe badania to może byc za mało, nie zawadzi wizyta u psychologa, no i ENDOKRYNOLOG najszybciej, jak sie da !!!
          • clio_yaga Re: Wypadające włosy u 9-latki 10.02.11, 22:25
            Byłam dziś u pediatry z tytułu przeziębienia i jeszcze raz pomęczyłam ją o te włosy, dała mi skierowanie na powtórne badania, do tego właśnie tarczycowe, bo sama też zwróciła uwagę, ze córka słabo rośnie (przez 10 miesięcy 2 cm, obecnie ma 123 cm). Zobaczymy co po tych badaniach.
            Udało mi się też znaleźć wcześniejszą wizytę u dermatologa.
    • ata-07 Re: Wypadające włosy u 9-latki 10.02.11, 19:43
      Może jej brakuje cynku,krzemu,wit z grupy B i C ?
      Acha ,kiedyś ogladalam program w tv o japonkach i wlaśnie mowiły,ze dbają o wlosy grzebieniem drewnianym,bo inne albo elektryzują wlosy,albo rwą.
      Moze uzywa nieodpowiedniego szamponu dla jej wieku ?
    • clio_yaga Odebrałam wyniki 17.02.11, 09:25
      i chyba nie jest dobrze, przynajmniej wg tego co znajduję w internecie.
      Żelazo - 19 (bardzo niskie)
      Limfocyty - 60
      Kilka innych wskaźników poniżej normy, ale te wiążą się z niskim poziomem żelaza.
      Popołudniu idę do lekarza, ale do popołudnia zwariuję. Mam nadzieję, że panikuję i uzupełnienie żelaza wystarczy.
      Tarczyca ok.
      • k1234561 Re: Odebrałam wyniki 17.02.11, 10:00
        Moim skromnym zdaniem wystarczy uzupełnienie żelaza,chyba ,że lakarz zadecyduje inaczej.Moja córka miała podobne objawy.Skończyło sie na podawaniu Kinder Biovitalu w płynie,bo ten ma właśnie dużo żelaza,nie żelki,żele,cukiereczki tylko właśnie ten płyn.Wypiła jedną butelkę i poprawiło się.
        Efektem ubocznym był lekki,ciemny nalot na zębach.Niestety żelazo ma to do siebie,że jeśli jest w postaci płynnej ,brudzi zęby.Niestety ja na tamten moment nie znalazłam,żadnego specyfiku z żelazem typowo dla dzieci w tabletkach.Może Tobie lekarz coś przepisze na receptę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka