Dodaj do ulubionych

III kl. SP bez WF-u

28.09.11, 22:41
W klasie drugiej syn miał 3 godz. wf-u i 2 godz. zajęć ruchowych z wychowawczynią. W tym roku nie mają ani jednej lekcji z wuefistą a jedynie z wychowawczynią dwie godziny "zajęć ruchowych". Dyrektor szkoły na nasze sprzeciwy odpowiedział, że nie ma pieniędzy na etat dla wuefisty przez przedszkole! Czy to jest normalne?
Obserwuj wątek
    • jakw Re: III kl. SP bez WF-u 28.09.11, 23:13
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34888,10360694,Ciecia_w_szkolach__dzielnice_oszczedzaja_na_czym_sie.html
      • asiaiwona_1 Re: III kl. SP bez WF-u 29.09.11, 08:07
        u młodej w 2 klasie też nie było. W pierwszym semestrze był basen + zajęcia ruchowe z wychowawczynią. W drugim już tylko te zajęcia ruchowe. Teraz w 3 klasie są 2x w tygodniu zajęcia ruchowe. Czasem się zdarza, że dzieci się nawet nie przebierają uncertain Kurcze, jak ja chodziłam do podstawówki to wf był 2x w tygodniu, ale to był wf z prawdziwego zdarzenia. Dziecko wychodziło z lekcji rozruszane, a wręcz wymęczone. Wcale się nie dziwię dzieciom, że nie mogą grzecznie usiedzieć na lekcjach w ławce skoro nie mają gdzie spożytkować energii.
        Córka chodzi dodatkowo na basen i tenisa, więc jakąś dodatkową porcję ruchu ma. Szkoda, że szkoła tego nie zapewnia.
        • przeciwcialo Re: III kl. SP bez WF-u 01.10.11, 17:04
          Ja wożę 3 razy w tygodniu na treningi. W szkole ma 2 lekcje przeznaczone na basen i jedna godzine mają na zajęcia ruchowe- w praktyce to wyjście na pole ( spacer i takie tam).
    • kolina01 Re: III kl. SP bez WF-u 29.09.11, 08:33
      U mnie (Kraków) - klasy 1-2 mają po 3h zajęć - ale tylko z wychowawczynią (nie w-f'ista). Więc zależy od wieku i chęci Pani. Teraz mają młodą Panią i akurat na W-f'ie każe im się ruszać. W 3-ciej klasie jeżdża na basen i dyrektor twierdzi, że 45 min basenu wyczerpuje 3x45 w-f'usad NO bo nauczyciel musi z dziecmi dojechac i wrocicsad Wiec oprócz basenu innych zajęć ruchowych już nie mają sad
      • penelopa40 Re: III kl. SP bez WF-u 29.09.11, 09:34
        nie wiem czy normalne, na pewno niezbyt dobre dla dzieci,
        w szkole mojego dziecka w klasach 1-3 był basen raz w tygodniu przez 3 lata i 3 wf-y z panią/panem od wf, w klasach 4-6 jest wf codziennie...dziewczynki osobno i chłopcy osobno...
        nie ma za to drugiego języka obcego, który jest w niektórych SP, informatyka jest od 4 klasy, w niektórych szkołach od 1ej... drobne różnice więc są, ale 1 basen tygodniowo i nic więcej to chyba przesada w złą stronę...
    • joanna_poz Re: III kl. SP bez WF-u 29.09.11, 09:48
      u nas wf prowadzi wychowawczyni.
    • julit.a Re: III kl. SP bez WF-u 29.09.11, 09:51
      Zgodnie z prawem nauczyciel nauczania zintegrowanego
      (teraz to sie chyba nazywa edukacja wczesnoszkolna)
      może prowadzić w-f, bądź zajęcia ruchowe.
      Jest to ze szkoda dla dzieci niestety, bo często tych zajęć nie ma...
      • elizka_n Re: III kl. SP bez WF-u 29.09.11, 20:53
        potwiedzam, nauczyciel edukacj wczesnoszkolnej może prowadzić wf.
        Jestem tegoroczną absolwentką tego kierunku więc się orientuje. Wydaje mi się, że dużo zależy od szkoły (od dyrekcji, nauczycieli i możliwości lokalowych). Miałam praktyki różnych szkołach i w każdej wyglądał wf inaczej. np. w szkole językowej (prywatniej) wf odbywał się na malutkiej sali, trwał ok. 30 min, bo nauczycielka sie mogła się zorganizować, owa nauczycielka prowadziła wf w butach na bardzo wysokim obcasie i spódnicy. Pominę fatkt, że reszta zajęć też była prowadzona na żenujący poziomie (kobieta zamiast prowadzić lekcję to tylko zadawała dzieciom ćw. w kartach pracy i tak przez 3 godziny dzieci wypełniały te karty, a ona siedziała za biurkiem-były to zajęcia w klasie 1).
        W innej szkole w, której prowadziam zajęcia na praktyce śródrocznej dzieci raz w tygodniu jeździły na basen, gdyż szkoła nieposiadała sali gimnastycznej.
        W szkole, w której obserwowałam i prowadziłam zajęcia na praktyce ciągłej wf prowadzą nauczycielki z edukcji wczesnoszkolnej, mimo, że niesą to kobiety super młode (ponad 40 lat) to wf był prowdzony naprawdę świetnie. Na początku oczywiście rozgrzewka, potem jakieś zawody w rzędach, gry, zabawy z bieganiem, skakaniem itp., dzieciaki wychodziły wymęczone, ale zadowolone. Sala w tej szkole jest duża, nawet, gdy sala jest przedzielona na 2 części to i tak mnóstwo miejsca. Dzieci w klasach I-III miają 2 godziny zajęć na sali gimnastycznej i 1 godzinę w sali zabaw.
        • mama303 Re: III kl. SP bez WF-u 30.09.11, 07:21
          To że pani jest na wysokim obcasie nie znaczy że nie umie poprowadzic zajęc ruchowych. Nasza też super elegancka babka a dzieciakom daje w kość na zajęciach ruchowych lepiej niż wf-ista smile
          • graz.ka Re: III kl. SP bez WF-u 30.09.11, 07:31
            Na wf to powinna te obcasy zdjąć. I założyć elegancki dres.
            • mama303 Re: III kl. SP bez WF-u 01.10.11, 08:09
              graz.ka napisała:

> Na wf to powinna te obcasy zdjąć. I założyć elegancki dres.

Tez tak myslałam ale ona sobie doskonale radzi na tych obcasach, lepiej niż pan od wf.
              • mama303 Re: III kl. SP bez WF-u 01.10.11, 08:10
                mama303 napisała:

> Tez tak myslałam ale ona sobie doskonale radzi na tych obcasach, lepiej niż pan
                > od wf.
                Oczywiscie pan od wf w trampkach smile
          • elizka_n Re: III kl. SP bez WF-u 30.09.11, 22:32
            jezeli zajęcia byłyby jakoś świetnie poprowadzone to by się nie czepiała tych obcasów, nauczycielka siedziała na ławeczce albo stała pod drabinkami oparta i tych zajęc można powiedzieć, że nieprowadziła, dzieci dostały piłki i rzucały do siebie, potem dzieci bawiły się w jakąś zabawę, w, której reguł pilnowało jedno z dzieci z czego wynikły kłotnie między dziećmi, a ta Pani nie zwracała na to uwagi. Nasza kierowniczka praktyk (jest też metodykiem), to załamywała ręce jak zobaczyła te zajęcia.
            Wydaje mi się że można być eleganckim, nosić buty na obcasie, ale na zajęcia ruchowe wypadałoby te buty zamienić na tenisówki albo choćby balerinki. Nie wyobrażam sobie pokazywać dzieciom jak wykonać ćwiczenie będąc w butach na obcasie.
            • zuzanka79 Re: III kl. SP bez WF-u 30.09.11, 23:27
              Wychowawczyni mojego syna na wf przebiera się w dres i ćwiczy razem z dziećmi. Dosłownie ćwiczy a nie pokazuje jak ćwiczyć. Do tego prowadzi gimnastykę korekcyjną również w dresie i często na bosaka. Pani ma lat ok 50.
            • mama303 Re: III kl. SP bez WF-u 01.10.11, 08:07
              No właśnie tez się dziwiłam ale nasza pani w ogóle z dziećmi nie ćwiczy, nie pokazuje nawet ćwiczeń. Tłumaczy jak zrobic ćwiczenie a dzieciaki wyćwiczone i wybiegane na maksa.Tak że jak ktos zaangażowany to mu strój nie przeszkodzi.
              • kilovolt Re: III kl. SP bez WF-u 01.10.11, 09:44
                To że dzieciaki wybiegane nie znaczy, że te zajęcia są dobrze prowadzone. Mimo wszystko powinna zmienić jednak strój i pokazywać ćwiczenia. W taki sposóób zajęcia te nie są jednak prowadzone tak jak powinny, choćby nie wiem jakby się starała.
                • mama303 Re: III kl. SP bez WF-u 01.10.11, 16:35
                  jak dla mnie chodzi o to żeby dzieciaki sie ruszały, to nie jest korektywa tylko zajęcia ruchowe smile
    • mama303 Re: III kl. SP bez WF-u 29.09.11, 17:31
      freedoro napisała:

> W klasie drugiej syn miał 3 godz. wf-u i 2 godz. zajęć ruchowych z wychowawczyn
      > ią. W tym roku nie mają ani jednej lekcji z wuefistą a jedynie z wychowawczynią
      > dwie godziny "zajęć ruchowych".

Niech sie cieszą. Mój siostrzeniec nie miał w ogóle zajęc ruchowych przez 3 pierwsze klasy. Pani sie nie chciało.
    • wuwujama Re: III kl. SP bez WF-u 30.09.11, 17:06
      U nas w 1 i 2 klasie sa 3 godz w-fu w tygodniu, prowadzone przez wychowawczynie, zawsze na sali gimnastycznej jak cieplo na boisku, z przebraniem w stroj sportowy oraz 1 godz dodana przez dyrektora rowniez prowadzona przez wychowawczynie na sali z przebraniem w stroj. W 3 klasie 2 godz pod rzad jest basen (trzeba dojechac), 1 godz normalnego w-fu na sali i 1 godz dodatkowa na sali. W klasie mojej corki pani na tej dodatkowej godzinie robi cos ala aerobik, cwiczenia do muzyki, stepery, uklady choreograficzne z wstazkami jak to robia gimnastyczkismile W-f jest wpisany w plan lekcji na konkretnych godzinach, wiec kazdy rodzic i dziecko wie ktorego dnia sie odbywa.
    • kilovolt Re: III kl. SP bez WF-u 01.10.11, 09:50
      A czy w waszych szkołach jest coś takiego jak OZDS czyli "Od zabawy do sportu"? Mój ma w 1 klasie 2 razy w tygodniu WF ze swoją panią, a raz w tygodniu OZDS czyli jak powiedziała pani zajęcia organizowane przez gminę i jak się pytałem syna mieli wtedy z jakimś panem zajęcia na sali gimnastycznej, natomiast na WF-ie z panią do sali jak na razie nie zaglądają.
    • canuck_eh Re: III kl. SP bez WF-u 01.10.11, 17:14
      Poszlabym do dyrekci i zazadala ograniczenia lekcji religji do jednej w tygodniu i w miejsce tej jednej godziny wrzucic WF.Bo pewnikiem macie dwie lekcje religji, co?Jedna w zupelnosci wystarczy.
      • fogito Re: III kl. SP bez WF-u 01.10.11, 21:39
        Popieram. Mniej religii więcej sportu. Mój syn w szkole prywatnej, więc WF'u ma sporo.
        Przeraża, że za komuny w szkołach państwowych był WF. Ja miałam w małej wiejskie szkółce panią od WF'u i regularne zajęcia + do tego często zawody międzyszkolne.
    • budzik11 Re: III kl. SP bez WF-u 01.10.11, 22:52
      freedoro napisała:

> W klasie drugiej syn miał 3 godz. wf-u i 2 godz. zajęć ruchowych z wychowawczyn
      > ią.

Sądziłam, że "WF" i "zajęcia ruchowe" to to samo, tylko inaczej nazwane. U nas (I kl.) dzieci mają tylko zajęcia ruchowe z wychowawczynią. I dla chętnych SKS (także dla pierwszaków) lub korektywa dla "potrzebujących", po diagnozie szkolnej pielęgniarki.
    • freedoro Re: III kl. SP bez WF-u 02.10.11, 12:14
      Też mam taką myśl żeby zamiast jednej religii zrobili im wf. Prowadzenie zajęć ruchowych przez naszą wych. to niezbyt udany pomysł, w zeszłym tyg. dzieci dostawały oceny za chodzenie w parach i siedzenie po turecku. Mój syn ma sporo ruchu , kilka razy w tyg. chodzi na tenis i na basen ale nie każdego stać na zapłacenie takich pieniędzy. Szkoła zorganizowała zajęcia na basenie (nasza szkoła nie ma basenu) ale tylko dla jakichś 60 osób, trzeba było się wpisać u trenera na listę i kto pierwszy ten lepszy (poroniony pomysł).
    • kanna Re: III kl. SP bez WF-u 02.10.11, 14:05
      Zajęcia ruchowe (w-f) w klasach 1-3 prowadzi wychowawca. Raz w tygodniu jest sala gimnastyczna, w pozostałe dni korytarz lub dwór.

Są też dodatkowe zajęcia, bezplatne "od zabawy do sportu" na sali - prowadzi je w-f ista dla chętnych dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka