Dodaj do ulubionych

Cykliczne wymioty

18.05.12, 18:45
Córka moja ma 15 lat i od sierpnia 2011 do maja 2012 kolejny (8 raz)przebywa w szpitalu - diagnoza cykliczne wymioty - migrena brzuszna .Nudnosci i wymioty pojawiaja sie regularnie prawie co miesiac ,lekarze sa bezsilni nie moga podac przyczyn pojawiajacych sie nudnosci + wymioty ,czy moze ktos spotkal sie z taka dolegliwoscia ,prosze o wskazówki jak zwalczyc taka chorobe ?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Cykliczne wymioty 18.05.12, 18:51
      Moze dziwne sie wydawac, ale czy te wymioty nie zbiegaja jej sie z jakims momentem cyklu miesiaczkowego? Moja kolezanka z liceum jak miala okres, to sie wlasciwie nie ruszala z domu, glownie wlasnie przez wymioty. przeszlo dopiero po wprowadzeniu hormonow (tak, tak, pigulki czasem nie tylko antykoncepcji sluza).
      • annaaga Re: Cykliczne wymioty 07.10.22, 16:38
        Zgadzam się, mi pomogły pigułki, mimo iż chorowalam od dziecka. Wydaje mi sie, że za zespół odpowiedzialny jest jakiś bałagan w hormonach mimo wszystko. Choroba ta nie jest w pełni zbadania.
    • asis09 Re: Cykliczne wymioty 20.05.12, 09:05
      a pasożyty badaliście?
    • mruwa9 Re: Cykliczne wymioty 20.05.12, 12:23
      a z miesiaczka to zwiazku nie ma?
      ja mialam bardzo czesto nudnosci podczas miesiaczki, choc nigdy wymioty, ale moge zrozumiec, ze to mozliwe.
      Za to przy typowych rzutach migrenowych rzygalam jak kot,zwlaszcza w nastoletnim wieku.
    • kanna Re: Cykliczne wymioty 20.05.12, 17:50
      ewidentnie z hormonami i cyklem miesięcznym wydaje się to mieć związek..
    • e-kasia27 Re: Cykliczne wymioty 20.05.12, 18:42
      Miesiączkę ma?
      Sprawdź, czy to się nie wiąże z jakimś konkretnym dniem cyklu.
      Ja tak zawsze miałam pierwszego dnia miesiączki, rzygałam jak kot cały dzień, przeszło mi dopiero po porodzie. Może trzeba by pójść do ginekologa, endokrynologa, badania hormonalne zrobić?
      Jeśli nie hormony, to może być alergia.
      Jeśli to się powtarza cyklicznie, to może córka je coś, pije, raz w miesiącu (chińskie, indyjskie jedzenie, tak może działać na niektórych), może chodzi wtedy w jakieś szczególne miejsce, je jakieś konkretne jedzenie. Trzeba zwrócić uwagę, nawet na trzy dni przed wymiotami, to może być skutek jedzenia czegoś, ale też wdychania, albo dotykania - może jakieś zwierzaki, rośliny, pleśń, opary jakichś chemikaliów, nawet pobyt u kogoś w domu, kto ma coś, co jej szkodzi?

• maadga Re: Cykliczne wymioty 21.05.12, 08:52
      Jak najbardziej może to być migrena z wywoływaczem hormonalnym, cykl miesięczny by to potwierdzał. Zapraszam tu forum.gazeta.pl/forum/f,12154,Migrena.html
    • mamusia1999 Re: Cykliczne wymioty 21.05.12, 09:12
      cykliczne wymioty sa w wieku mlodzienczym przewaznie pierwiosnkiem pelnych migren. a migreny u mlodych dziewczat i pozniej kobiet to njaczesciej kwestia hormonalna i njaczesciej zwiazana z tzw. dominacja estrogenu. akurat mlode dziewczeta nawet jeszcze przze dwa lata od pierwszej meisiaczki nie miewaja owulacji, a bez owulacji nie rusza produkcja progesteronu i estrogen hula sobie bez zadnego rownowaznika. a nawet jak do owulacji dochodzi to z powodu mlodego wieku progesteronu sie produkuje ew. za malo.
      przed pierwsza meisiaczka estrogen tez juz rusza, a progesteronu niet.

labortaoryjnie bardzo trudne do stwierdzenia, bo a. nie bardzo wiadomo czy 1mg prog. bilansuje 1mg. estrogenu i b. o 9.00 status hormonalny moze byc zupelnie inny (=wywazony) niz 2 godz. pozniej.

wiec nie majac pewnosci, a tylko objawy, w pigule bym nie wchodzila, tym bardziej ze sa efektywne alternatywy: bardzo dobrze reguluje zenska gosp. hormonalna niepokalanek pospolity (min. 3 mies. zayzwac, reguluje chyba wsyzstkie zenskie hormony) i wiesiolek (bodajze 3000mg dziennie przez 5 miesiecy, napedza progesteron i bodajze nieco testosteron, rowniez hamuajacy estrogeny). wszytsko dostepne w wysokoczynnych preparatach. gdyby efekty byly = trafiony, ale za slabe, sa masci z naturalnym progesteronem z korzeni yam.
      osobiscie przy takim "migrenowym" przebiegu zaburzen zaczelabym od niepokalanka. wiesiolek bywa podejrzewany o negatywny wplyw na fale mozgowe, a migrene ostatnio zalicza sie (z innej mnaki niejako) do fenomenow epilepto-podobnych. najlepiej wiedzialby dobry gin ze znajomoscia ww preparatow.

a swoja droga podobny problem maja kobitki juz czasem od 35 roku zycia. zaczyna sie bieganie po roznych lekarzach ( a to aparat ruchu, a to brzuch, a to suche oko, a to woreczek, a to tarczyca etc) i nic z tego nie wynika.
    • tititu Re: Cykliczne wymioty 21.05.12, 10:37
      Ja tak miałam dopóki nie odstawiłam tamponów. Męczyłam się pewnie z rok zanim załapałam dlaczego co miesiąc umieram.
      Więc jak wymioty, biegunka, zasłabnięcia czy migrena to może tylko mały, wygodny, współczesny przyjaciel? smile
      • harkany Re: Cykliczne wymioty 21.05.12, 12:32
        Dziekuje bardzo za wszystkie rady ,teraz musze to wszystko ogarnac i opanowac sytuacje ,bo na lekarzy w tym konkretnym przypadku niestety nie moge liczyc .....dzis córka wychodzi ze szpitala zobaczymy na jak dlugo.Pozdr wszystkich wpisujacych sie w temacie.
        • mamusia1999 Re: Cykliczne wymioty 21.05.12, 12:41
          lekarze sa wstrzemiezliwi, bo jak pisalam dowod laboratoryjny bardzo trudny, a skutki uboczne pigul wychodza po 10leciach praktyki coraz gorsze. trzeba odgrzebac stara, zielarska wiedze, a tego nie studiowali, niestety......
      • mamusia1999 Re: Cykliczne wymioty 21.05.12, 12:39
        czyli zalapalas sie na ten bardzo rzadki toksyczny syndrom? kurde, szczescie mialas, ze nie zeszlas skutecznie......dzieki ci Panie
    • mamanatalki2 Re: Cykliczne wymioty 23.05.12, 14:14
      Mieliśmy taki przypadek wśród znajomych, ale u chłopaka. Okazało się po wielu badaniach, że po udrożnieniu zatok wszystko minęło.
    • biba23 Re: Cykliczne wymioty 25.05.12, 14:03
      Slyszałam o przypadku dziewczyny też były nawracjące wymioty, ale raz zwalili na grzyby, raz na imprezę (mówiła że wypiła pół kieliszka wina, ale myśleli że ściemnia), a to nieświeże coś aż w końcu mega wymioty szpital i okazało się, że jakiś element nie funkcjonuje dobrze w przewodzie do konca życia musi łykac jakieś tabletki od tego czasu nie wymiotuje
    • salix.k Re: Cykliczne wymioty 21.06.12, 06:32
      Niestety moja 10 letnia corka ma podobne objawy -bóle brzucha, nudności, wymioty cyklicznie co 1-2 miesiące, z badań wyszedł podwyższony cholesterol i alergia typu 3. Po wdrożeniu diety 2 miesiące spokoju i znowu to samosad
      • antyka Re: Cykliczne wymioty 21.06.12, 10:04
        Sprawdz koniecznie pasozyty. Trudno je jednak wykryc, taka cyklicznosc moze wskazywac, ze to moze byc glista. Mysle, ze warto je wykluczyc.

Jesli chodzi o badania pasozytow w Polsce jest kiepsko. Trzeba byloby zrobic badania z krwi + z kalu (najlepiej w felixie). Jesli jestes z wawy, warto pojsc do dr. Ozimka.
        • salix.k Re: Cykliczne wymioty 21.06.12, 14:08
          Bardzo dziękuję za odpowiedz, jestem już zrozpaczona. Byłąm u tylu lekarzy, badania, analizy i nic. Miała robione badanie mikroskopowe i immunoenzymatyczne w kierunku lambli,cryptosporidium spp,entamoeba histolytica a właśnie glisty w wynikach nie mamy!
          Napisz bardzo proszę jakie badanie z krwi trzeba wykonać? Jestem z Poznania.
    • maderka Re: Cykliczne wymioty 21.06.12, 14:30
      Czy do tego dochodzą bóle głowy?
      • salix.k Re: Cykliczne wymioty 21.06.12, 15:31
        czasami bóle głowy(ale rzadko), osłabienie, bladość. Po wprowadzeniu diety (alergia)było lepiej przez 2 miesiące.
        Jeśli chodzi o badania na glistę jakie badania z krwi trzeba zrobić?
    • maderka Re: Cykliczne wymioty 21.06.12, 15:50
      Ja walczyłam z córką 2 lata,lekarze ,badania,a córka miała nawet co 2-3 dni wymioty ,które wyłączały ją z życia na cały dzień.Przypadkowa wizyta u laryngologa..i okazało się,że zatoki są całkowicie niedrożne i są również polipy.Po operacji wszystko wrócilo do normy.Wymioty się nie powtarzają.
      • antyka Re: Cykliczne wymioty 21.06.12, 16:30
        Poogladaj jeszcze paznokcie corki, glista to b. duzy pasozyt, siejacy spustoszenie w organizmie dziecka. Najlepiej poogladaj pod lupa i w dobrym swietle.

Glista z krwi wyjsc nie musi sad A robal siedzi.
        U nas nic nie wyszlo z badan (badalam z krwi i z kalu w Felixie), a cos ewidentnie bylo, bo corce po odrobaczeniu zentelem niemalze z dnia na dzien poprawily sie wlosy. Wczesniej miala polamane, postrzepione.
        I przytyla prawie kg w bardzo krotkim czasie.
        • salix.k do Antyka prośba o pomoc! 21.07.12, 13:08
          Bardzo dziękuje za pomoc u córki wykryto lamblię. Byliśmy u doktora Ozimka który zaleciłł zentel całej rodzinie. Niestety po 2 dawce leku młodsze dziecko rozbolał brzuch i wymiotowało. Dr Ozimek ma urlop. Nie wiem co robić -czy podawać dalej zentel maluchowi?
          Bardzo proszę o pomoc!
          • night_and_day Re: do Antyka prośba o pomoc! 17.11.22, 13:52
            W jakich testach wykryto te lamblie?
            • night_and_day Re: do Antyka prośba o pomoc! 17.11.22, 13:55
              No i Zentel chyba nie jest lekiem na pierwotniaki?
              • night_and_day Re: do Antyka prośba o pomoc! 17.11.22, 13:58
                Ooops, dopiero zauważyłam że odpowiadam na post sprzed kilku lat, kto to wyciąga???
    • mami7 Re: Cykliczne wymioty 22.06.12, 00:04
      mnie takie cykliczne comiesieczne wymioty kojarza sie z lambliami. jak w badaniach nie wychodza nic to. podaj córce balsam kapucynski i zobaczcie co sie bedzie dzialo.
      • salix.k Re: Cykliczne wymioty 22.06.12, 09:08
        Będziemy powtarzać badanie na pasożyty.
        Balsam kapucyński przeznaczony jest tylko dla dorosłych(na alkoholu)
    • piccola_donna Re: Cykliczne wymioty 22.06.12, 07:55
      Podzielę się swoim doświadczeniem.

U nas wymioty nawracające zaczęły się gdy syn zachorował na ospę w wieku czterech lat. Wymiotował w odstępach kilkunastu dni. Na tyle obficie, ze się odwadnial. Dwukrotnie wylądowaliśmy w szpitalu.

W szpitalu 1 tylko go nawadniali i do domu (bo pewno wirus), w szitalu 2 bardziej się przejeli- m.in. robili TK głowy, EEG itp. Wszystko dobrze.
      Zasugerowano wizytę u gastrologa.
      Znalazlam taka polecaną w necie przez inne matki.

Zlecila nam szereg badań, m.in. nietolerancję laktozy. Test wyszedł prawidłowo, natomiast po badaniu syn znowu źle się poczuł. Znowu był taki słaby, skarzyl sie na brzuch.

Musieliśmy odstawić mleko zupełnie. Jada sery, jogurty, itp.

Od tego czasu wymioty nie wrociły.

Do czterech lat mleko pił codziennie, było w porządku.
      W ogóle od czasu tej ospy, choruje dużo więcej. Może to przypadek, nie wiem.
    • harkany Re: Cykliczne wymioty 04.01.13, 17:05
      Witam serdecznie
      Po dlugim czasie (lepiej pózno niz wcale) chce podzielic sie dobra wiadomoscia dla tych wszystkich osób które zabieraly glos w tym watku .....otóz przypadek mojej córki zostal calkowicie rozpoznany i wyleczony przez ......ginekologa u którego bylismy na prywatnej wizycie,wymioty te tak dlugotrwale byly spowodowane zaburzonym cyklem miesiaczkowym !!!(dzialanie hormonów). Lek. ginekolog przepisal odpowiednie tabletki i od tego momentu a minelo juz ponad siedem miesiecy nie ma nawrotów choroby i zapewnil ze nie dojdzie w 100% do powtórzenia wymiotów. Do takich wniosków przez taki dlugi okres czasu nie mogli dojsc lekarze róznych specjalizaci,dodam tylko ze cala ta historia dziala sie w Hannoverze (Niemcy) w szpitalu dla dzieci.
      • renata123 Re: Cykliczne wymioty 02.04.19, 06:43
        bardzo proszę o kontakt , moja córka 12/8 wykańcza sie na te przypadłość
      • renata123 Re: Cykliczne wymioty 02.04.19, 07:35
        mój tel. 882 789 141, proszę o kontakt
      • sp9tcu Re: Cykliczne wymioty 18.10.24, 21:58
        Proszę pani ja powiem tylko tyle trzeba trafić na odpowiedniego lekarza i tyle
    • renata123 Re: Cykliczne wymioty 02.04.19, 06:46
      Bardzo proszę o kontakt wszystkich którzy mieli styczność z Zespołem cyklicznych wymiotów. Moja córka 12/8 jużponad dwa lata cierpi, nikt nie potrafi pomóc.
    • minimka Re: Cykliczne wymioty 02.04.19, 15:45
      Są specjalne tabletki hamujące wymioty, niemniej trzeba by ja mocno przebadac, takze pdo katem hormonalnym
      • renata123 Re: Cykliczne wymioty 24.04.19, 14:34
        Ola jest przebadana pod każdym kątem...
        • annaaga Re: Cykliczne wymioty 07.10.22, 16:25
          Dzień dobry, od 5 r.z chorowalam, proszę o kontakt jeśli Pani jeszcze potrzebuje
          • annaaga Re: Cykliczne wymioty 07.10.22, 16:33
            Wymioty w tym zespole mogą wywoływać przeróżne czynniki, w dzieciństwie był to u mnie stres, jazda autem, niewyspanie, wymiotowalam ok tydzień w odstępach 2 tygodniowych- miesięcznych, kończyło się to szpitalem i kroplowkami, nikt nie był w stanie znaleźć przyczyny. W późniejszym okresie przyczyna napadu była miesiączka, czasem wypicie alkoholu. Pomogły dopiero środki hormonalne tzn tabletki antykoncepcyjne przyjęte w celu złagodzenia objawów miesiaczek. Zespół cyklicznych wymiotow ustąpił. Nie wymiotuję już dobre 10 lat.
            • annaaga Re: Cykliczne wymioty 07.10.22, 16:45
              Jestem przekonana, że zespół ten ma związek z jakimiś nieprawidłowościami w układzie hormonalnym. Prawie 20 lat chorowalam, po tabletkach wszystko przeszło, A było już naprawdę źle.
    • quendi Re: Cykliczne wymioty 06.11.22, 11:20
      Masz diagnozę - migrena, wymioty są od tego.

W wieku córki też miałam szereg badań, bo potrafiłam leżeć nieprzytomna na ławce w szkole.
      Migreny to paskudztwo - należy wykluczyć produkty powodujące bóle, jeść zdrowo, wysypiać się (przede wszystkim regularnie, czyli nie tak, że w weekend odsypiam i śpię do 13), i uprawiać jakiś sport.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka