Dodaj do ulubionych

Edukacja w Irlandii

24.10.12, 12:37
Czytam,że są tu mamy, których dzieci uczęszczają do szkół stąd moje pytanie. Na jakim poziomie jest edukacja w Irlandii-jak wygląda w klasie 3,na co kladzie się nacisk. Mój syn uczęszcza do klasy 2, ale prawdopodobnie od września zamieszkamy w Irlandii Pólnocnej.Dla syna to będzie duża zmiana, nie zna angielskiego.Chcę mu oszczędzić stresu,ale wiem ,że nie da się. Obawiam się, czy zostanie zaakceptowany, ile czasu zajmie mu przynajmniej porozumienie się oraz jaki jest poziom edukacji, zajęcia dodatkowe, sportowe.Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.Wyjazd w wakacje, aby zakończył rok szkolny w Polsce. Może w wakacje jest jakaś możliwość podszkolić język przed szkołą(zajęcia dodatkowe)
Obserwuj wątek
    • olena.s Re: Edukacja w Irlandii 24.10.12, 14:13
      Irlandia PN nie ma czasem zwyczajnie brytyjskiego curriulum?
      Co do organizacji szkoły nie podpowiem, ale co do języka postarałabym się, żeby syn miał maks kontaktu z tubylczymi dziećmi, a minimum (na ten pierwszy okres) z polskimi. Półkolonie, sport, cokolwiek, co wrzuciłoby go w język.
    • joa66 Re: Edukacja w Irlandii 24.10.12, 23:26
      Curriculum raczej brytyjskie, chyba, że wybierzesz szkołę irlandzkojęzyczną w Pólnocnej Irlandii.

Pozwolę sobie zwrócić uwagę na jeden problem, który "odkryła" znajoma pisząca pracę doktorską na temat adaptacji polskich dzieci w brytyjskich i irlandzkich szkołach. Niestety często pojawia się motyw osamotnienia tych dzieci - i to z dwóch stron, w szkole nie mogą na początku znaleźc kolegów z powodów językowych, ale nie mówią o tym w domu, bo nie chcą martwic rodziców, którzy maja inne problemy. Czasami po szkole chodzą sie wypłakać w odludne miejsce, żeby wrócić do domu z usmiechem na ustach. Na pociesznie dodam, że dotyczy to raczej starszych dzieci. jedyne co mogę radzić to poświęcić dziecku dużo czasu w czasie adaptacji.

p.s. pomoc asystenta językowego zależy od wielu czynników - nie jest tak, że w każdej szkole jest dla dowolnej liczby uczniów. Ale z tego co wiem nauczyciele są raczej życzliwi takim uczniom.
    • tijgertje Re: Edukacja w Irlandii 25.10.12, 08:08
      Na pytania o Irlandie nie potrafie odpowiedziec, ale uwazam, ze nie pomagasz dziecku juz teraz denerwujac sie wyjazdem. dziecko to czuje i jesli polaczy twoje zdenerwowanie z wyjazdem, to problemy masz gwarantowane. Potraktuj wyjast jak fajna przygode, w koncu chyba po to wyjezdzacie, zeby lepiej a nie gorzej bylo? Poza tym masz prawie rok, zeby dziecko przygotowac do wyjazdu, mam na mysli nauke jezyka. Pozwalaj dziecku codziennie obejrzec troche telewizji, BBC ma fajne programy dla dzieci, niech to nawet bedzie cos dla maluchow. W ten sposob dziecko moze sie naprawde sporo nauczyc, wazne, ze bedzie to zywy, naturalny jezyk, nie kaleczony przez nauczyciela, ktory moze miec zupeeeelnie inny akcent i wymowe. Dziecko przede wszystkim sie oslucha, nawet jak nie bedzie gadac nie wiadomo ile, to najwazniejsze, ze bedzie w stanie zrozumiec, co inni gadaja do niego. A lekcje tak czy siak sie przydadza i pogadaj z nauczycielem, zeby skupil sie glownie na gadaniu i nie rozbijaniu wszystkiego na pojedyncze slowka i gramatyke.
      • magdaaa73 Re: Edukacja w Irlandii 25.10.12, 09:51
        Dziękuję wszystkim. Nie okazuje zdenerwowania dziecku, chcę po prostu przygotować je jak najlepiej,żeby jak najszybciej się zaadoptowało.Stąd chęć posiadania jak najszerszej wiedzy .Czekam na każdą istotną wskazówkę.
        • olena.s Re: Edukacja w Irlandii 25.10.12, 09:54
          No to postaraj się o coś, co dziecko lubi po angielsku - nie wiem, serial, piosenki, gry. Jeżeli dziecko nadzwyczaj dobrze umie czytać, to dobre są też filmy z podpisami (lektorzy - precz!). jezeli ma jakiś ukochany film, który może oglądać wciąż i wciąż to wynajdź angielską wersję.
          • malilka Re: Edukacja w Irlandii 25.10.12, 12:00
            Irlandia Pln ma curriculum jak Anglia i Walia.
            Kiedy dokladnie urodzil sie Twoj syn? Bo tu dzieci nie ida do szkoly rocznikowo, tylko w danej klasie sa dzieci urodzone miedzy 1 wrzesnia a 31 sierpnia, a szkola rozpoczyna sie we wrzesniu po czwartych urodzinach. Np w czwartej klasie sa teraz dzieci urodzone miedzy 1 wrzesnia 2003 a 31 sierpnia 2004.
            • magdaaa73 Re: Edukacja w Irlandii 25.10.12, 13:05
              Listopad 2004
              • malilka Re: Edukacja w Irlandii 25.10.12, 15:25
                To we wrzesniu pojdzie do czwartej klasy.
                Na pewno zainwestuj w nauke jezyka, dzieci w czwartej klasie regularnie pisza wypracowania, czytaja ksiazki, co tydzien pisza spelling testy itd. Powinnas tez nadgonic matematyke, bo bedzie do tylu po drugiej klasie w Polsce i jesli nie wyrowna brakow, to zaleglosci beda sie nawarstwialy. Na poczatku i tak bedzie mu na matematyce ciezko, bo slownictwo typu ostroslup czy trojkat rownoboczny nie jest standardowo przerabiane na lekcjach angielskiego dla dzieci, ale jesli bedzie wiedzial o co chodzi, to sie szybko oslucha.
                Reszte przedmiotow nadgoni na biezaco.
                Dzieci majace problemy z angielskim dostaja tez pomoc w postaci indywidualnych lekcji angielskiego, ale inicjatywa wychodzi chyba ze strony szkoly.
                • olena.s Re: Edukacja w Irlandii 25.10.12, 15:31
                  Tak matma to dobry pomysł - jak z tego będzie niezły, to mu samoocena skoczy od razu.
                  I pocieszę cię: Azjaodkuchni, która wyjechała z dzieckiem coś w wieku synka wątkowdawczyni do Singapuru musiała z nim dwa czy trzy lata matmy do przodu zrobić, żeby sobie tam poradził...Ogólnie nie ma co się martwic, dzieci obcojezyczne nie sa wrzucane do kąta dla opóźnionych i nieinteligentnych, szkoły umieją im pomóc a młode mózgi łapia jezyk błyskawicznie.
                • magdaaa73 Re: Edukacja w Irlandii 26.10.12, 13:04
                  Dziękuję, jestem lekko zaskoczona, że pójdzie do czwartej klasy.Za sugestie z matematyką też dziękuję-od dziś bierzemy się do robotysmile.Dodawanie, odejmowanie , mnożenie dzielenie , kolejność działań, ułamki -co ew. jeszcze?Cwiczenie działań po angielsku-świetna sugestia, właśnie o to mi chodzi. Co jeszcze? będę wdzieczna za wszystkie info.
                  • lucasa Re: Edukacja w Irlandii 26.10.12, 23:53
                    magdaaa73 napisała:

> Dziękuję, jestem lekko zaskoczona, że pójdzie do czwartej klasy.Za sugestie z m
                    > atematyką też dziękuję-od dziś bierzemy się do robotysmile.Dodawanie, odejmowanie
                    > , mnożenie dzielenie , kolejność działań, ułamki -co ew. jeszcze?Cwiczenie dzia
                    > łań po angielsku-świetna sugestia, właśnie o to mi chodzi. Co jeszcze? będę wdz
                    > ieczna za wszystkie info.

Te powyzsze dzialania wykonywane tez w pamieci (na tescie jest chyba z 10s aby szybko napisac odpowiedz). Dodawanie i odejmowanie tez jakos szczegolnie z +/-9, +/-11. Moja corka w czwartej klasie dodaje i odejmuje w pamieci liczby dwucyfrowe. Liczby ujemne (nie dzialania, ale sama znajomosc, ze im wieksza liczba przed - tym mniejsza wartosc, i ustawianie ich w kolejnosci, czy wskazanie ktora z ujemnych jest wieksza/mniejsza). Ustawianie liczb od najwiekszej do najmniejszej (chyba do 4 cyfrowych). Znajomosc tego co to sa jednosci, dziesiatki, setki i tysiace i wskazanie na poszczegolnych cyfrach, plus rozpisywanie np. 458=400+50+8. Kolejnosci dzialan nie ma. Ulamki podstawowe tzn 1/2, 1/3, 1/4, 1/5 itd i zorientowanie sie, ze 3 czeci 1/3 daja calosc, ze 2 czesci 1/4 daja calosc (my to chyba opanowalismy kilka lat wczesniej przy krojeniu torta i pizzy...), Mnozenie jeszcze bez 6,7,8,9 chyba maja na to czas do konca 4 klasy. Szukanie par, ktore dodaja sie do 10 (jak 2,8) do 20, do 100. Na wykresach szukanie ktora osoba ma czegos najwiecej, czegos najmniej, a ile ta ma wiecej/mniej od tamtej. Proste zbiory, z czescia wspolna. Nie pamietam co jest z geometrii (na pewno rozpoznawanie figur i podstawowych bryl).

Ze spellingu, z angielskiego wrzuc w internet "key words year 1, 2, 3" to bedziesz wiedziala jakie najczesciej slowa wystepuja i z czego dzieci sa testowane (w szkole maja co tyg testy z tych slow plus slowa tematyczne, czyli jak sie ucza o Egipcie, czy kims slawnym to zwiazane z tym slownictwo). Tylko nie wiem jak to mozesz przerabiac bo potrzebna by byla znajosc slownictwa, plus dobra wymowa.

Niech sie osluchuje jak najwiecej z jez mowionym.
                    Dzieci w tym wieku sa zdolne. Szybko nadrobi jezeli Wy i on nie bedziecie w polskim gettcie. przyjedziecie to zapisz na pilke nozna, zuchy czy cokolwiek co go interesuje, aby byl w towarzystwie ang.
                    A
                    • sion2 Re: Edukacja w Irlandii 27.10.12, 13:59
                      Te powyzsze dzialania wykonywane tez w pamieci (na tescie jest chyba z 10s aby
                      > szybko napisac odpowiedz). Dodawanie i odejmowanie tez jakos szczegolnie z +/-9
                      > , +/-11. Moja corka w czwartej klasie dodaje i odejmuje w pamieci liczby dwucyf
                      > rowe.

Takie działania opanowuje w Polsce przecietny drugoklasista pod koniec 2 klasy smile. Druga klasa w Polsce konczy sie takimi umiejetnosciami: tabliczna mnożenia do 100 (aczkolwiek nie jestem na 100% pewna czy według nowej podstawy nie w zakresie 50) , dodawanie i odejmowanie w zakresie 100 oczywiscie z przekraczaniem progu dziesiatkowego czyli np 28 + 53; rozpoznawanie wszystkich figur, poznawanie miar typu kilogram, gram, centymetr, metr, kilometr, przeliczanie niezbyt skomplikowanych przykladow, dzielenie odpowiednio do zakresu tabliczki mnożenia, proste zbiory, porównywanie wiecej mniej to w POlsce jest w zerówce smile. Jedyne czego na pewno nie maja to liczb ujemnych. Ułamki są wprowadzane pod koniec klasy trzeciej w Polsce zas w czwartek klasie dodaje sie i odejmuje ułamki z takim samym mianownikiem.
                      W 4 klasie w Polsce to potegowanie, działania na ułamkach, działania proste na liczbach ujemnych i mieszanych, obliczanie pol figur. Tak wiec ja bym sie obawiala bardziej ze dziecko po roku w szkole irlandzkiej nie bedzie w stanie iśc do klasy piatej w Polsce, bedzie mialo zaleglosci.

Poziom matematyki w POlsce jest jedym z najwyzszych w Europie, ciagle, mimo okrajania materialu z rok na rok.

Liczby ujemne (nie dzialania, ale sama znajomosc, ze im wieksza liczba p
                      > rzed - tym mniejsza wartosc, i ustawianie ich w kolejnosci, czy wskazanie ktora
                      > z ujemnych jest wieksza/mniejsza). Ustawianie liczb od najwiekszej do najmniej
                      > szej (chyba do 4 cyfrowych). Znajomosc tego co to sa jednosci, dziesiatki, setk
                      > i i tysiace i wskazanie na poszczegolnych cyfrach, plus rozpisywanie np. 458=40
                      > 0+50+8. Kolejnosci dzialan nie ma. Ulamki podstawowe tzn 1/2, 1/3, 1/4, 1/5 itd
                      > i zorientowanie sie, ze 3 czeci 1/3 daja calosc, ze 2 czesci 1/4 daja calosc
                      > (my to chyba opanowalismy kilka lat wczesniej przy krojeniu torta i pizzy...),
                      > Mnozenie jeszcze bez 6,7,8,9 chyba maja na to czas do konca 4 klasy. Szukanie p
                      > ar, ktore dodaja sie do 10 (jak 2,8) do 20, do 100. Na wykresach szukanie ktora
                      > osoba ma czegos najwiecej, czegos najmniej, a ile ta ma wiecej/mniej od tamtej
                      > . Proste zbiory, z czescia wspolna. Nie pamietam co jest z geometrii (na pewno
                      > rozpoznawanie figur i podstawowych bryl).
                      • eraz-lilipop Re: Edukacja w Irlandii 27.10.12, 14:41
                        Dzieci z klasy 4 szkoly ang to dzieci 2 i 3 klasy polskiej.
                      • lucasa Re: Edukacja w Irlandii 28.10.12, 15:46
                        sion2 napisała:

> Poziom matematyki w POlsce jest jedym z najwyzszych w Europie, ciagle, mimo okr
                        > ajania materialu z rok na rok.

Sion2, tak na wyczucie plus ze wzgledow patriotycznych tez bym byla sklonna napisac, ze w PL jest bardzo wysoki poziom z matematyki. Tymczasem oficjalne raporty jak np. ten z 2010 roku:
                        www.oecd.org/pisa/pisaproducts/48852548.pdf
                        (strona 133-136 dot matematyki) wskazuja, ze polscy uczniowie wcale nie sa w czolowce europejskiej, ale w statystycznej sredniej.

Piszac, co dzieci juz umieja w polskiej zerowce pewnie masz racje, bo jestes na miejscu i masz kontakt z wieloma dziecmi. Tymczasem nasze doswiadczenie z tegorocznych wakacji w Polsce akurat nie potwiedza fenomenalnej znajomosci matematyki czy innych umiejetnosci dzieci po polskiej zerowce. A wrecz przeciwnie. Co prawda, pewnie potem szybko nadgonia, ale w wieku 7-8 lat (bo w takim przedziale moge miec porownanie) roznice sa bardzo duze. Na niekorzysc PL.
                        Tak dla porownania mam syna, 7 latka (w uk 3 klasa), b.zdolnego z matematyki, a przecietnego z angielskiego. Z matematyki potrafi to, co napisalam powyzej dot 4 klasy, a z angielskiego pisze wypracowania (ktore maja wstep, rozwiniecie i zakonczenie) na 1.5 strony A4. Troche potrwa zanim corka znajomych, czy kuzynki, tez 7 latki, zaczynajace polska podstawowke w tym roku beda na porownywalnym poziomie.

A
                  • lucasa PS. 26.10.12, 23:55
                    odezwij sie na maila gazetowego, to przesle Ci skan przykladowych zadan z klasy 3 i 4.
                    A
                  • olena.s Re: Edukacja w Irlandii 27.10.12, 17:17
                    Nie wiem jak to wygląda w szkole - może niech ktoś tameczny sie wypowie - ale czy przypadkiem nadal nie stosuje sie innych jednostek miar/wagi? Funty, jardy, cale i stopy?
                    • carmita80 Re: Edukacja w Irlandii 28.10.12, 20:35
                      Nie wiem jak to wygląda w szkole - może niech ktoś tameczny sie wypowie - ale czy przypadkiem nadal nie stosuje sie innych jednostek miar/wagi? Funty, jardy, cale i stopy?

Nie, w szkole uzywa sie metric system. W zyciu codziennym uzywa sie imeprial system.
                      Co do szkoly to jest jak napisala lucasa i ten niski poziom to taki mit rozpowszechniany glownie przez rodakow, ktorzy nawet angielskiego nie znaja a pojecie curriculum jest im nieznane - to tak z doswiadczenia. W szkolach poziom jest dostosowany do mozliwosci uczniow i warto byc na to przygotowanym, oczywiscie to nie polega na tym, ze jak dziecko kuleje to juz kulec bedzie albo dostaje latke ''tumana'' to tak nie dziala. Generalnie brtyjskie szkoly dzialaja zupelnie inaczej niz polskie i tu w zasadzie nie ma wspolnych plaszczyzn. Moj mlodszy (5l i 3 m-ce) jest obecnie w klasie pierwszej, a poprzedni rok chodzil do odpowiednika (jesli mozna wogole tak to okreslic) polskiej zerowki i tam nauczyl sie pisac, czytac, liczyc i w takiej klasie dzieci maja rozny poziom, sa takie ktore wychodza duzo ponad przecietna np. z matematyki stopien trudnosci zadan jakie wykonuja jest duzo wyzszy, poprostu daje sie dzieciom mozliwosc rozwoju. Corka prawie 10l w klasie piatej jest swietna z literacy i jej poziom juz w klasie 4 byl na poziomie klasy 6 i ona takze pracuje inaczej niz dzieci mniej zdolne. Tak jak napisalam szkola polska i szkola brytyjska to zupelnie inne bajki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka