Dodaj do ulubionych

Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków?

08.11.12, 11:05
Tyle razy to zmienili, że nie wiem jaki jest status quo. Czy dziecko urodzone w 2008 będzie już musiało obowiązkowo pójść do 1 klasy w roku w którym ukończy 6 lat (czyli w tym wypadku 2014)? Czy jednak to zmienili?
Obserwuj wątek
    • analist73 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 08.11.12, 12:05
      Według mojej wiedzy:
      dzieci urodzone w 2006 miały iść obowiązkowo w tym roku (2012), odroczono to o 2 lata, czyli rocznik 2008 ma iść obowiązkowo jako 6-latki w 2014. Programu w tym roku nie zmienili.
      • mama_trojga Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 08.11.12, 12:14
        Dzięki. Właście moja wiedza była taka sama, tymczasem ktoś ostatnio mi powiedział, że ministerstwo odroczyło ten obowiązek jeszcze o rok?
        • mama-ola Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 08.11.12, 12:17
          Wydaje mi się, że dopóki istnieją i prężnie działają organizacje typu "Ratujmy maluchy", dopóty nie nastąpi taki dzień, że wszystkie 6-latki pójdą do szkoły. Tak więc spodziewałabym się w 2014 roku wzmożonych protestów i kolejnych odroczeń.
          • triss_merigold6 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 08.11.12, 12:31
            I bdb. Syn rocznik 2004 poszedł do szkoły jako siedmiolatek, córkę rocznik 2011 też bym chciała posłać jako siedmiolatkę. Mam nadzieję, że ta reforma zostanie nieobligatoryjna.
            • melancho_lia Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 08.11.12, 12:45
              Mój syn poszedł do szkoły jako 6-cio latek i ja nie narzekam (on tez nie).
            • mama-ola Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 08.11.12, 12:47
              > Mam nadzieję, że ta reforma zostanie nieobligatoryjna.
              Ja też! Każdy rodzic zna swoje dziecko. Nie można wszystkich mierzyć jedną miarką. Powinien być wybór.
              • jotde3 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 08.11.12, 13:28
                ja mam nadzieje że nie stanie sie to dopiero z rocznikiem 2012 bo to spietrzenie trafiło by na moją córcie smile
                • mama-ola Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 08.11.12, 13:33
                  > ja mam nadzieje że nie stanie sie to dopiero z rocznikiem 2012 bo to spietrzeni
                  > e trafiło by na moją córcie smile

Wydaje mi się, że co roku do I klasy idzie mniej więcej 1/3 sześciolatków. A poza tym liczba dzieci maleje, bo idzie niż. Więc to spiętrzenie nie musi być takie straszne.

Przede wszystkim zobacz, jakie obyczaje ma wasza przyszła podstawówka - czyli po ile dzieci umieszcza w klasie. A po drugie, zobacz, czy Wasze rejonowe gimnazjum (czyli takie, do którego muszą ją przyjąć, jeśli tylko będzie chciała) jest dobrą szkołą. Jak te dwie sprawy wypadną ok, to nie musisz się bać żadnych spiętrzeń smile
                  • jotde3 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 08.11.12, 14:12
                    mama-ola napisała:

> > ja mam nadzieje że nie stanie sie to dopiero z rocznikiem 2012 bo to spie
                    > trzeni
                    > > e trafiło by na moją córcie smile
                    >
                    > Wydaje mi się, że co roku do I klasy idzie mniej więcej 1/3 sześciolatków. A po
                    > za tym liczba dzieci maleje, bo idzie niż. Więc to spiętrzenie nie musi być tak
                    > ie straszne.

niż może idzie ( niewiem ) ale teraz to chyba 6 latków idzie z 10% ( gdzieś czytałem utyskiwania że ciągle tak mało) u mojego syna było 3 na 24 uczniów .

> Przede wszystkim zobacz, jakie obyczaje ma wasza przyszła podstawówka - czyli p
                    > o ile dzieci umieszcza w klasie. A po drugie, zobacz, czy Wasze rejonowe gimnaz
                    > jum (czyli takie, do którego muszą ją przyjąć, jeśli tylko będzie chciała) jest
                    > dobrą szkołą. Jak te dwie sprawy wypadną ok, to nie musisz się bać żadnych spi
                    > ętrzeń smile

nie tyle obawiam sie spiętrzenia w szkolach co potem na rynku pracy .
                    • monique_alt Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 13.11.12, 11:42
                      Spiętrzenia na rynku pracy bym się nie obawiała. To się raczej rozłoży bo część pójdzie na studia 4 letnie część na 5 letnie, część zrobi licencjat 3 letni a część wogóle matury nie zda.

Problem może być tylko z dostaniem się do szkół - tutaj spietrzenie bedzie wyraźne, zamiast jednego rocznika do gimnazjum, liceum/technikum i na studia przyjdzie dwa razy więcej dzieciaków. I co za tym idzie będzie większa konkurencja.

• jakw Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 16.11.12, 00:56
                        monique_alt napisała:
                        >
                        > Problem może być tylko z dostaniem się do szkół - tutaj spietrzenie bedzie wyra
                        > źne, zamiast jednego rocznika do gimnazjum, liceum/technikum i na studia przyjd
                        > zie dwa razy więcej dzieciaków. I co za tym idzie będzie większa konkurencja.
                        W podstawówce czy gimnazjum to nie tyle będzie większa konkurencja ile więcej klas w roczniku i liczniejsze.
    • melancho_lia Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 08.11.12, 12:45
      O ile nic się nie zmieniło to rocznik 2008 idzie do 1 klasy w 2014 roku obowiązkowo.
      • klara_0204 nie zmieni się... 08.11.12, 19:20
        ... dzieci urodzone w 2008 pójdą obowiązkowo do szkoły w 2014.
        • mysz1978 Re: nie zmieni się... 08.11.12, 20:03
          ja tez cos ostatnio slyszalam, ze minsterstw ozacyzna sie wycofywac z tego pomyslu, ale to byla tylko plotka.
          Moj syn (rocznik 2007) idzie za rok jako 6-latek bo chce uniknac tloku i zmaieszania za dwa lata. Podejrzewam ze jak siedmiolatki trafi z szesciolatkami do klasy to wiekszosc bedzie sie nieco nudzic.
          • monique_alt Re: nie zmieni się... 13.11.12, 11:44
            Może ponudzi się w pierwszej, drugiej klasie, ale potem spokojnie poradzi sobie w czwartej.
            Warto poczytać ten artykuł: wyborcza.pl/1,95892,12696830,Po_czterech_latach_eksperymentu_widze__ze_posylajac.html
        • melancho_lia Nie wiadomo czy znowu się nie zmieni 08.11.12, 21:02
          Z obowiązkiem szkolnym dla rocznika 2006 też miało się nie zmienić i co? Przełożyli o dwa lata.
          • klara_0204 Re: Nie wiadomo czy znowu się nie zmieni 08.11.12, 21:41
            Nie zmieni się.
            • melancho_lia Re: Nie wiadomo czy znowu się nie zmieni 08.11.12, 22:14
              A można spytać skąd taka pewność?
              Bo dla rocznika 2006 też twierdzono jeszcze rok temu, że się nie zmieni.
              • jakw Re: Nie wiadomo czy znowu się nie zmieni 10.11.12, 22:35
                melancho_lia napisała:

> A można spytać skąd taka pewność?
                > Bo dla rocznika 2006 też twierdzono jeszcze rok temu, że się nie zmieni.
                Ja pamiętam, że na tym forum były nawet takie twierdzenia dość krótko przed tym, jak zostało uchwalone przesunięcie obowiązkowych 6-latków w I klasie.
        • jakw To tylko kwestia kampanii wyborczej... 10.11.12, 22:30
          Pamiętaj - w czasie kampanii wyborczej nie ma takiej rzeczy, której nie można zrobić dla dobrego wyniku wyborczego.
    • ga-ti Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 08.11.12, 20:38
      No niestety wstrzymali na 2 lata, więc jak na razie to rocznik 2008 idzie do szkoły jako 6 latki obowiązkowo. Chociaż z naszymi rządzącymi to nigdy nic nie wiadomo.
      • solaris31 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 09.11.12, 09:36
        dokładnie, nie wiadomo.

z tym, że dla mnie to nie jest niestety, bo jestem przeciwna 6 latkom w szkołach na obecnych warunkach - czyli bez warunków.

nie wiem, czy to plotka czy nie, ale i ja słyszałam, że MEN się będzie wycofywal z reformy rakiem tak zwanym. przedszkola dostały nową podstawę programową, i jest ona bardzo zbliżona do tej sprzed idiotycznych działań reformatorskich.
        • ga-ti Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 09.11.12, 21:22
          Wiesz, ja też jestem przeciwna w obecnych warunkach. I nie zgodzę się, że wszystkie 6 latki są na tyle rozwinięte, dojrzałe, we wszystkich aspektach życia swego, że sprostają wymaganiom szkoły.
          Tylko wolałabym wiedzieć wcześniej, jakie będą wytyczne rządowe. Żeby się nie okazało w sierpniu 2014, że oto mamy niespodziankę i do szkoły iść nie musimy. Tylko co zrobić, gdy "zerówka" już zaliczona?
          • slonko1335 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 09.11.12, 21:31
            to co teraz robią sześciolatki z zaliczoną zerówką-powtarzają ją...
          • kozauwoza Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 09.11.12, 21:45
            ga-ti napisała:

> Wiesz, ja też jestem przeciwna w obecnych warunkach. I nie zgodzę się, że wszys
            > tkie 6 latki są na tyle rozwinięte, dojrzałe, we wszystkich aspektach życia swe
            > go, że sprostają wymaganiom szkoły.

Zalezy co to za wymagania, bo z tego co sie słyszy wymagania wciąz sa obniżane właśnie "pod" szesciolatki.
            • sonrisa06 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 10.11.12, 17:33
              U mojej córki w przedszkolu na 50 dzieci sześcioletnich do pierwszej kalsy poszło dwoje. Z tej dwójki chłopiec był ze stycznia, a dziewczynka wybitnie zdolna, już w wieku 4 lat czytała płynnie, liczyła itd, więc wcale mnie nie zdziwiło, że jej rodzice zdecydowali o pierwszej klasie.
              Moja córka rocznik 2006 także miała iść obowiązkowo do pierwszej klasy w tym roku. Obawiałam się tego bardzo, ale całe szczęście reformę przesunięto i została w zerówce. I dzięki Bogu. Wyraźnie widzę, że pierwsza klasa dla niej to byłaby tragedia.
              • kozauwoza Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 10.11.12, 20:36
                sonrisa06 napisała:

> Wyraźnie widzę, że pierwsza klasa dla niej to byłaby
                > tragedia.

Tragedia tez może być jak za rok bedzie znowu robic to samo i bedzie sie nudzić. Nie wiadomo, co lepsze...
                • mysz1978 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 10.11.12, 21:05
                  a skad wiesz, ze jej dzieck oza rok bedzie robic to samo co teraz???? ja jednak uwazam ,ze obecna zerowka i pierwsa klasa znacznie sie roznia uncertain
                  • kozauwoza Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 10.11.12, 21:57
                    mysz1978 napisała:

> a skad wiesz, ze jej dzieck oza rok bedzie robic to samo co teraz???? ja jednak
                    > uwazam ,ze obecna zerowka i pierwsa klasa znacznie sie roznia uncertain

Niektórzy twierdza że niewiele smile
                    • mysz1978 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 10.11.12, 22:04
                      no - w sumie to zalezy co dzieci robily w zerowce - w "mojej" przedskzolnej pod koniec maja czytanie, ale to naprawde pod sam koniec. A w szkole jednak czytanie masz od poczatku.
                      Nie wspomne o matematyce (nota bene bardzo prostej w I klasie, ale jednak innej niz w zerowce)
                      • kozauwoza Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 11.11.12, 15:59
                        mysz1978 napisała:

> no - w sumie to zalezy co dzieci robily w zerowce - w "mojej" przedskzolnej pod
                        > koniec maja czytanie, ale to naprawde pod sam koniec. A w szkole jednak czytan
                        > ie masz od poczatku.

Nie wiem zatem dlaczego większośc siedmioaltków w I klasie juz czyta jako tako. Moja znajoma wysłała teraz swoją siedmiolatkę do I klasy, tez niby nie mieli czytania w zerówce ale ona sie nauczyła smile. Teraz mama narzeka, dziecko sie nudzi, zero wyzwań czy jakichś trudności do pokonania. Na matematyce wałkują 1+2=3 na różne sposoby wink
                        • sonrisa06 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 11.11.12, 17:18
                          Ja nie wiem o czym Wy piszecie. Nie rozumiem.
                          Najlepsza koleżanka mojej córki jest w pierwszej klasie. Ja także przyjaźnię sie z jej mamą. Dowiedzamy się często i dużo rozmawiamy o szkole. Szczególnie ja dużo pytam o tą pierwszą klasę. Dostaję też do pooglądania książki tej pierwszoklasistki, bo jestem ciekawa co robią, jaki jest poziom itp. W pierwszym tygodniu szkoły była zadana do domu czytanka do nauczenia się czytać na następny dzień. Czytanka nosiła tytuł "Nowy plecak Anki" (ksiązki z Nowej Ery), składała się z około 10 zdań i zawierała w sobie słowa takie jak "odblaskowe". Moja trochę czytająca córka (sześciolatka) miałaby raczej trudności z takim wyrazem. Znam jej możliwości, wiem co da radę przeczytać, a czego nie. Ta czytanka byłaby dla niej stanowczo za trudna, musiałybyśmy nad nią długo siedzieć, a mała dukałaby z mozołem. Nuczyłaby się, ale z jakim wysiłkiem? A ta dziewczynka siedmioletnia przeczytała czytankę bez problemu, bo w zerówce w zeszłym roku uczyli się czytać. Jakie poznawanie liter w pierwszej klasie? Bzdura!
                          • ciri_77 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 11.11.12, 21:22
                            Mam w pierwszej klasie 2 córki, poznali chyba z 6-7 liter, liczą do 6. Jedna z moich bliżniaczek czyta i troche sie nudzi, dostaje dodatkowe karty pracy ze szlaczkami, bo pisanie idzie jej ciut słabiej. Nie wyobrażam sobie ich w pierwszej klasie za rok - poszły jako 6 latki, razem z połowa grupy zerówkowej (przedszkolnej)
                          • agni71 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 12.11.12, 15:36
                            >Jakie poznawanie liter w pierwszej klasie? Bzdura

Zapewne podręcznik został wybrany pod kątem dzieci, czyli jesli wszystkie dzieci w klasie są siedmiolatkami po zerówce, w której uczyły sie czytać - wybrano podręcznik zakładający, ze dzieci potrafią juz czytać. Moja 6-latka ma podręcznik, w którym poznają stopniowo litery, a do czytania są na razie krótkie wyrazy. Moja obecnie 8-latka, która tez poszła do szkoły w wieku 6 lat, miała inny podręcznik, ale też poznawali litery przez cały rok.
                            Tak więc jak mogłabym napisać - jakie czytanki? Bzdura!
                          • bazylea1 Sonrisa 12.11.12, 16:32
                            no to ciekawe, w takim razie szkoła łamie prawo, bo książka niedostosowana do nowej podstawy programowej, która zakłada że dziecko idące do szkoły nie umie czytać i nie zna liter. są różne podręczniki do nowej podstawy, niektóre wprowadzają litery szybciej, inne wolniej (przez cały rok) ale od tego się zaczyna nauka w szkole podstawowej.
                            • jakw Re: Sonrisa 16.11.12, 00:33
                              bazylea1 napisała:

> no to ciekawe, w takim razie szkoła łamie prawo, bo książka niedostosowana do n
                              > owej podstawy programowej,
                              Szkoła nie łamie prawa - chyba że książka nie jest zatwierdzona przez MEN (o co szkoły nie podejrzewam). Prawo co najwyżej złamał jakiś urzędnik pisząc, że podręcznik jest zgodny z nową podstawą programową.
                          • bbkk Mozesz podac tytul podrecznika 12.11.12, 17:38
                            bo nie uwierzę jeśli tego nie zobaczę
                            moje dziecko we wrześniu rysowało tylko szlaczki
                            do tej pory poznało mniej niż 10 liter
                          • kozauwoza Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 13.11.12, 17:57
                            sonrisa06 napisała:

>W pierwszym tygodn
                            > iu szkoły była zadana do domu czytanka do nauczenia się czytać na następny dzie
                            > ń. Czytanka nosiła tytuł "Nowy plecak Anki" (ksiązki z Nowej Ery), składała się
                            > z około 10 zdań i zawierała w sobie słowa takie jak "odblaskowe".

W tej książce o której mówisz pojawiaja sie czytanki ale dla dzieci czytajacych lub do przeczytania dziecku smile.
                          • melancho_lia Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 07:20
                            Syn jest w pierwszej klasie (6-ciolatek). Do tej pory poznali z 10 liter, 3 cyfry, prace domowe to pisanie literek i szlaczki, zadania matematyczne typu "dorysuj lub skreśl tyle kwiatków by na każdej łące były po 3".
                            Czytanki składają się z dwóch trzech zdań typu: To kot Ali. Tam tata Olka a tu mama itp.
                            Nie wiem z jakiego podręcznika uczy się corka koleżanki...
                    • jakw Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 10.11.12, 22:38
                      kozauwoza napisała:

> Niektórzy twierdza że niewiele smile
                      Z mojej perspektywy to matura z matematyki jest łatwa. Tyle że regularnie 1/5-1/4 maturzystów oblewa poziom podstawowy.
    • aniko16 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 14.11.12, 15:10
      Nie ma teraz "zerówki". Jest obowiązkowe przygotowanie przedszkolne dla 5 latków i pierwsza klasa szkoły podstawowej. "Zerówkę" wymyślili rodzice korzystający z możliwości późniejszego posyłania do szkoły. nie wiadomo czego te dzieci mają się uczyć, bo obowiązek 5 latków już zrealizowały, a do szkoły nie poszły. Albo robią jeszcze raz to samo, albo przerabiają elementy 1 klasy. Moja obecnia pięciolatka od września idzie do szkoły i guzik mnie obchodzą losy reformy i zrzeszenia "ratujące maluchy". Nikt jej nie musi ratować, już teraz cieszy się, że niedługo idzie do szkoły. A gotowość szkolna to wcale nie czytanie i rysowanie szlaczków, ani siedzenie bez ruchu przez 45 min. Najważniejsze aby dziecko było ciekawe świata, komunikatywne, dobrze nawiązywało kontakt z rówieśnikami i dorosłymi. Wtedy da sobie radę, a szkoła będzie przygodą a nie udręką.
      • asiakh Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 14.11.12, 15:18
        aniko16 napisała:

> Nie ma teraz "zerówki". Jest obowiązkowe przygotowanie przedszkolne dla 5 latkó
        > w i pierwsza klasa szkoły podstawowej. "Zerówkę" wymyślili rodzice korzystający
        > z możliwości późniejszego posyłania do szkoły. nie wiadomo czego te dzieci maj
        > ą się uczyć, bo obowiązek 5 latków już zrealizowały, a do szkoły nie poszły. Al
        > bo robią jeszcze raz to samo, albo przerabiają elementy 1 klasy. Moja obecnia p
        > ięciolatka od września idzie do szkoły i guzik mnie obchodzą losy reformy i zrz
        > eszenia "ratujące maluchy". Nikt jej nie musi ratować, już teraz cieszy się, że
        > niedługo idzie do szkoły. A gotowość szkolna to wcale nie czytanie i rysowanie
        > szlaczków, ani siedzenie bez ruchu przez 45 min. Najważniejsze aby dziecko był
        > o ciekawe świata, komunikatywne, dobrze nawiązywało kontakt z rówieśnikami i do
        > rosłymi. Wtedy da sobie radę, a szkoła będzie przygodą a nie udręką.

Piękna teoria
        • bbkk Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 14.11.12, 16:42
          ale to nie teoria tylko rzeczywistość
          • mama-ola Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 08:18
            > ale to nie teoria tylko rzeczywistość

Rzeczywistością nazywasz to, że ktoś ma przekonanie, że wszystko będzie dobrze?
            • aniko16 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 10:37
              Nie twierdzę, że wszystko będzie dobrze. Problemy takie czy inne, towarzysza przez cały okres szkolny. Twierdzę, że moje dziecko jest gotowe do podjęcia nauki w 1 klasie, a dodatkowy rok w "zerówce" byłby kompletnie jałowy. Nie uważam też, że przedszkole jest oazą szczęśliwości. Te wszystkie "króle" ciszy, karne stoliczki, ustawianie się w pociąg, dryl przy posiłkach nie sa wcale takie słodkie, a normalnie rozwijające się dziecko na pewnym etapie chce więcej swobody i niezależności.
              • mama-ola Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 10:59
                > Twierdzę, że moje dziecko jest gotowe do podjęcia nauki w 1 klasie

Nie da się powiedzieć, czy masz rację, czy nie, dopóki tego nie sprawdzisz. Więc jest to tylko teoria. Praktyka będzie, jak Twoje dziecko znajdzie się już w tej I klasie i minie trochę czasu. Na razie tylko żywisz głębokie przekonanie. Przekonanie to nie fakt.

I wiem, co mówię, bo 1,5 roku temu żywiłam identyczne i równie głębokie przekonanie co do swojego syna, który jako 6-latek szykował się do I klasy. Co do joty uważałam o swoim synu to, co Ty teraz mówisz o swojej córce. Teoretyzowałam? - no oczywiście, że tak.
                A teraz mój syn jest II klasie i wiem z praktyki, jak to jest być 6-latkiem w pierwszej klasie oraz 7-latkiem w drugiej.
                • aniko16 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 11:42
                  A teraz mój syn jest II klasie i wiem z praktyki, jak to jest być 6-latk
                  > iem w pierwszej klasie oraz 7-latkiem w drugiej.
                  No i jak to niby jest? Nie piszesz więc nie wiem do czego sie odnieść. Ja napisałam dlaczego uważam, że moje dziecko jest gotowe do podjęcia nauki i dlaczego nie chcę aby zastało w zerówce.
                  • mama-ola Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 11:53
                    Pisałam tylko o tym, że teoretyzujesz, bo ktoś tam wyżej napisał, że to "piękna teoria", a ktoś inny zaoponował, że "nie teoria, tylko rzeczywistość". No a jaka niby rzeczywistość!...

> No i jak to niby jest?
                    To "niby" mnie zniechęciło do dalszej dyskusji.

Oczywiście życzę powodzenia Twojej córce smile
                    • agni71 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 12:38
                      Nawet jeśli opiszesz negatywne doświadczenia swojego syna, to inne osoby opisza pozytywne doświadczenia swoich dzieci. Tylko co z tego wyniknie? Ja mam juz 8-latke w III klasie i nie żałuję ani ja ani ona tego, że poszła do szkoły jako 6-latka. Mam tez 6-latke w I klasie, i tez na razie jest OK.
                      Oczywiście, jak będzie na dalszych etapach edukacji to sie okaże. Mnie pozostaje mieć nadzieję, ze córki sobie poradzą.
                      • grave_digger Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 13:04
                        ja żałuję, że posłałam moją starszą córkę do szkoły jako 6-latkę. posłałam m.in. dlatego, że młodsza miała już iść obowiązkowo też w tym wieku do szkoły - no, ale to odroczyli. i teraz wiem, że młodsza pójdzie do szkoły jako 7-latka, chociaż w grupie przedszkolnej na diagnozie uzyskała najwyższą ilość punktów, czyli intelektualnie i emocjonalnie jest przygotowana. ale nie utnę jej roku wolnego dzieciństwa na rzecz codziennego rygoru w postaci zadań domowych. bo to jest jednak rygor. a pracy nie ubywa, a tylko przybywa.
                        • agni71 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 15:12
                          Akurat jeśli chodzi o ilośc czasu wolnego na swobodną zabawę to moje dzieci w szkole mają go więcej niż w przedszkolu. Lekcje są do 11.30 lub 12.30, dzieci wracają do domu, odpoczywają, jedzą obiad, a pózniej odrabiają lekcje (w klasie pierwszej trwa to max.30 minut, w klasach 2. i 3. tak do godziny maksymalnie, ale przeważnie też do 30 minut) i znowu mają kupę wolnego czasu. W przedszkolu jednak zadania edukacyjne rozłozone były bardziej równomiernie na cały czas pobytu dziecka (w naszym przypadku do ok. 15-16.00), poza tym trzeba sie przez ten cały czas dostosowywac do reguł przedszkolnych,wiele rzeczy robić "na rozkaz", w określonym czasie, o określonej porze. No i dłużej przebywac w hałasie (nie wszystkie dzieci czują się w takich warunkach w pełni komfortowo)...
                          Czas odrabiania lekcji znacząco zwiększa się w klasie IV, ale i tu zrobienie lekcji nie zajęło jeszcze mojej najstarszej córce więcej niz 2 godziny (chyba, ze jakis większy projekt, ale to nie jest zadawane z dnia na dzień)...
                          • pszczolka1020 Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 15:48
                            Zauważyłam że pozytywnie o wcześniejszym puszczeniu dzieci do szkoły przeważnie piszą mamy, które siedzą w domu , w sensie nie chodzą do pracy, jakby ich dzieci miały siedzieć po lekcjach kilka godzin w naprawdę głośnej świetlicy to inaczej by mówiły i na pewno chroniły swoje sześciolatki przed takim rozwiązaniem. Jak ktoś ma takie warunki, że dziecko po 4 lekcjach wraca do domu na obiad , ma czas na zabawę , potem na odrabianie lekcji i nawet niech to będzie 2 godziny to rzeczywiście nie wygląda to źle. Inaczej jak sześciolatek idzie na 8.00 do szkoły siedzi 4 lekcje, potem na świetlicę i całą masą innych dzieci w różnym wieku ( 6-9 lat), potem na stołówkę na obiad i znowu na świeltlicę do 16-17.00 zanim rodzice nie wróca z pracy, najczęściej na świetlicy dzieci robią co chcą czyli nic nie robią, potem do domu, lekcje prawie wieczorem i do spania, na drugi dzień od początku. To już nie wyglada tak różowo, więc może rzeczywiście lepiej dzieciom opóźnić to w czasie tą szkolną rzeczywistość.
                            • kozauwoza Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 20:46
                              pszczolka1020 napisała:

> Zauważyłam że pozytywnie o wcześniejszym puszczeniu dzieci do szkoły przeważnie
                              > piszą mamy, które siedzą w domu , w sensie nie chodzą do pracy, jakby ich dzie
                              > ci miały siedzieć po lekcjach kilka godzin w naprawdę głośnej świetlicy to inac
                              > zej by mówiły i na pewno chroniły swoje sześciolatki przed takim rozwiązaniem.
                              Moja szesciolatka chwaliła sobie świetlice bardziej niż przedszkole smile
                          • grave_digger Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 16:25
                            CytatAkurat jeśli chodzi o ilośc czasu wolnego na swobodną zabawę to moje dzieci w s
                            > zkole mają go więcej niż w przedszkolu.

u nas jest na odwrót. oczywiście, przedszkolna córa ma program, podręczniki i angielski (jeśli już mam tak wymieniać) ale to wszystko jest na takim poziomie i w tak luźnej formie, że nie ma co porównywać do lekcji szkolnych.
                            Cytata pózniej odrabiają lekcje (w klasie p
                            > ierwszej trwa to max.30 minut, w klasach 2. i 3. tak do godziny maksymalnie, al
                            > e przeważnie też do 30 minut)

każde dziecko jest inne - to co u innych trwa 30 min, u mojego dziecka może potrwać nawet do 2h. każda klasa jest inna. każda szkoła jest inna. nie ma co porównywać. w I klasie moja córa była w innej szkole - stracony rok, aż szkoda gadać. teraz jest w nowej szkole w II klasie i trafiliśmy idealnie - na klasę, wychowawczynię i szkołę. ale jak sobie pomyślę, że mogłaby być teraz w I klasie... może się trochę nad nią użalam, ale jest najmniejsza i najmłodsza w klasie, jedyna z niższego rocznika. to co, że emocjonalnie jest tak elastyczna, że od 1go dnia ma przyjaciół w nowej klasie... jak widzę, że tę pracę mogłaby odwalać dopiero za rok i nie mieć takich problemów jak ma teraz i nie odstawać.
                            CytatW przedszkolu je
                            > dnak zadania edukacyjne rozłozone były bardziej równomiernie na cały czas pobyt
                            > u dziecka (w naszym przypadku do ok. 15-16.00),

podstawa programowa jest u nas realizowana od 8:00 do 13:00
                            Cytatpoza tym trzeba sie przez ten c
                            > ały czas dostosowywac do reguł przedszkolnych,wiele rzeczy robić "na rozkaz", w
                            > określonym czasie, o określonej porze.

a dzwonki, lekcje i przerwy to co? zaczynasz lekcje kiedy chcesz? kończysz kiedy chcesz? nie. jest akord jak w fabryce. w przedszkolu jest pod tym względem większy luz.
                            [quote[No i dłużej przebywac w hałasie (nie ws
                            > zystkie dzieci czują się w takich warunkach w pełni komfortowo)...[/quote]
                            hałas w przedszkolu? jaki hałas w przedszkolu? zapraszam do mnie do szkoły na przerwę. chociaż nie, bo w gimnazjum jednak dzieci nie generują takiego hałasu, jaki zanotowałam w podstawówkach.
                            CytatCzas odrabiania lekcji znacząco zwiększa się w klasie IV, ale i tu zrobienie le
                            > kcji nie zajęło jeszcze mojej najstarszej córce więcej niz 2 godziny (chyba, ze
                            > jakis większy projekt, ale to nie jest zadawane z dnia na dzień)...

no właśnie, dla niektórych dzieci można by to było odłożyć o rok.

nie generalizuję. może twoje dziecko jest żądne wiedzy. spełnia się. czuje potrzebę i prze do przodu. moja 'starszaczka' jest wycofana i delikatna. emocjonalna i społecznica. i wolno pracuje. a program leci i nie ma zmiłuj się. więc mówię - ja żałuję.
                      • kozauwoza Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 20:39
                        agni71 napisała:

> Oczywiście, jak będzie na dalszych etapach edukacji to sie okaże. Mnie pozostaj
                        > e mieć nadzieję, ze córki sobie poradzą.

A jak ma być?, ewentualne problemy moga sie pojawic na początku, potem się wszystko wyrównuje. Swoją "sześciolatke" mam juz w klasie IV
                • przeciwcialo Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 17:25
                  No i co z tej twojej praktyki wynika?
                  cała moja trójka zaczęła szkołę jako sześciolatki z czego dwójka wg nowej reformy. I moje doswiadczenie mówi mi że sześciolatak w szkole to trafiony pomysł z którym to jednak rodzice a nie dzieci mają problem.
      • dalenkam Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 15.11.12, 15:43
        aniko16 napisała:

> Nie ma teraz "zerówki". Jest obowiązkowe przygotowanie przedszkolne dla 5 latkó
        > w i pierwsza klasa szkoły podstawowej. "Zerówkę" wymyślili rodzice korzystający
        > z możliwości późniejszego posyłania do szkoły. nie wiadomo czego te dzieci maj
        > ą się uczyć, bo obowiązek 5 latków już zrealizowały, a do szkoły nie poszły. Al
        > bo robią jeszcze raz to samo, albo przerabiają elementy 1 klasy. Moja obecnia p
        > ięciolatka od września idzie do szkoły i guzik mnie obchodzą losy reformy i zrz
        > eszenia "ratujące maluchy". Nikt jej nie musi ratować, już teraz cieszy się, że
        > niedługo idzie do szkoły. A gotowość szkolna to wcale nie czytanie i rysowanie
        > szlaczków, ani siedzenie bez ruchu przez 45 min. Najważniejsze aby dziecko był
        > o ciekawe świata, komunikatywne, dobrze nawiązywało kontakt z rówieśnikami i do

Popieram!smile Z takiego samego wychodziłam założenia. Nie chciałam by moje dziecko kolejny rok spędziło w przedszkolu rysując po śladzie... Ona już po roku była tym znudzona, była ciekawa świata, komunikatywna, zdecydowałam, ze nie ma co się obawiać i poszła do szkoły od września jako sześciolatka.
        Chętnie chodzi do szkoły, dla niej to nowa wspaniała przygoda, lekcji jest na razie mało a nawet jak ma to z chęcią odrabia. Wszystko zależy od dziecka - jeden chętnie odrobi co zadane jako sześciolatek a drugi jako siedmiolatek może z płaczem siadać do zadanej pracy domowej...
        To samo na dalszym etapie - nie ma reguły na to jak się będzie uczyć. Mam nadzieję, ze wyrośnie na mądrą dziewczynką i że uda mi się ją przekonać jak ważna w życiu jest nauka. Na pewno nie ma to znaczenia czy się zaczęło przygodę z nauką w wieku sześciu czy siedmiu lat.
      • jakw Re: Od kiedy obowiązek szkolny dla 6-latków? 16.11.12, 00:40
        aniko16 napisała:

> Najważniejsze aby dziecko był
        Kwestia tylko czy szkoła da sobie z dzieckiem radę...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka